Slovenija

Po upadu števila beguncev in migrantov številke spet rastejo

Ljubljana, 08. 11. 2015 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Avstrijsko notranje ministrstvo bo najkasneje v sredo sprejelo odločitev o načinu varovanja meje v Špilju, kjer prihaja v državo največ beguncev iz Slovenije. Italijanska policija je oktobra na eni od ladij z begunci v Sredozemskem morju odkrila tunizijskega člana islamske teroristične skupine in ga takoj vrnila v njegovo domovino.

Število beguncev, ki so ta konec tedna vstopili v Slovenijo, se je nekoliko umirilo. V soboto in nedeljo do 18. ure jih je v državo po podatkih policije vstopilo 5036, vendar je umiritev stanja verjetno bolj kratkotrajna, saj tuji mediji poročajo, da je po koncu stavke voznikov grških trajektov na poti že nov val beguncev.

V soboto je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP grški otok Lesbos zapustilo več tisoč prebežnikov. Že danes dopoldne so v bližnje pristanišče Pirej prispele tri ladje z okoli 5000 ljudmi na krovu, do konca dneva jih v Atenah pričakujejo okoli 7500.

Iz avstrijskega notranjega ministrstva so medtem sporočili, da bodo najkasneje v sredo sprejeli odločitev o načinu varovanja meje v Špilju, kjer prihaja v državo največ beguncev iz Slovenije. Kot je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal tiskovni predstavnik notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, naj bi takoj zatem izvedli morebitne gradbene posege.

Kakšne možnosti so vse na voljo, ni povedal. Dunajski časnik Österreich, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, navaja, da ima največ podpore možnost postavitve začasnih tehničnih pregrad, ki bi jih bilo mogoče hitro tudi umakniti.

Italijanska policija je prejšnji mesec na eni od ladij z begunci v Sredozemskem morju odkrila tunizijskega člana neke islamske teroristične skupine in ga takoj vrnila v njegovo domovino, je poročal italijanski časnik La Repubblica. "Novico so obdržali v tajnosti, da bi se izognili preplahu," je še zapisala La Repubblica.

Begunci prihajajo na Lezbos
Begunci prihajajo na Lezbos FOTO: Reuters

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje smo tudi danes spremljali V ŽIVO.

18.55: Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 18. ure v Slovenijo vstopilo 163.207 migrantov. Samo danes jih je do 18. ure vstopilo 3320, še nekaj več kot 1000 jih v Dobovi pričakujejo okoli 19. ure. To je precej več kot v soboto, ko je v Slovenijo vstopilo okoli 1700 tujcev. Avstrija je danes do 18. ure sprejela 2594 migrantov.

18.25: Okrog 16. ure so v sprejemni center v Petišovce in v Dolgo vas s štirimi avtobusi pripeljali okrog 210 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja bodo tujci nastanjeni v nastanitvenem centru v Šentilju.

Na poti iz Dobove v sprejemni center v Petišovce in v Dolgo je 6 avtobusov z okrog 300 migranti, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni. Tekom večera bodo iz Dobove pripeljali še 3 avtobusi z okrog 150 migranti, je sporočila Suzana Rauš s PU Murska Sobota.

Nastanitvena centra v Gornji Radgoni in Lendavi sta trenutno brez migrantov.

17.23: Ob 9. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 751 migrantov. Ob 9.15 so jih iz Dobove s 5 avtobusi pripeljali še 263.

Avstrijski varnostni organi so ob 9.35 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 751 migrantov, ob 12.20 pa še 263. Skupno so danes v Šentilju sprejeli 1.514 migrantov, je sporočil Miran Šadl s PU Maribor.

Trenutno so nastanitveni center Šentilj ter sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju prazni.

Okoli 18.40 bo vlak iz Dobove v Šentilj pripeljal novih 425 migrantov, ki jih bodo nastanili v nastanitvenem centru Šentilj.

Do srede odločitev Avstrije glede načina varovanja meje v Špilju

16.26: Avstrijsko notranje ministrstvo bo najkasneje v sredo sprejelo odločitev o načinu varovanja meje v Špilju, kjer prihaja v državo največ beguncev iz Slovenije. Kot je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal tiskovni predstavnik notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, naj bi takoj zatem izvedli morebitne gradbene posege.

Po besedah ministričinega tiskovnega predstavnika so o konceptu varovanja meje v Špilju v petek razpravljali znotraj kabineta avstrijskega kanclerja, z informacijami pa naj bi bil seznanjen tudi obrambni minister Gerald Klug. Kakšne možnosti so vse na voljo, ni povedal. Po njegovih besedah bo ministrica Mikl-Leitnerjeva pristala le na model, ki bo smiseln.

Največ podpore ima postavitev začasnih pregrad

Po poročanju medijev ministrstvo preigrava tri možnosti. Dunajski časnik Österreich, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, navaja, da ima največ podpore možnost postavitve začasnih tehničnih pregrad, ki bi jih bilo mogoče hitro tudi umakniti. Manj pa naj bi bili naklonjeni postavitvi dejanske ograje, s kakršno se je pred begunci zaščitila Madžarska.

Organizacija Amnesty International protestirala proti ograji iz bodeče žice

Proti morebitni postavitvi ograje iz bodeče žice na meji je danes v Špilju protestirala organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International. Kakih 50 temno oblečenih aktivistov je s svojimi telesi na rumeni ponjavi izpisalo sporočilo "Ne ograji".

'Ne gre za neprodušno zapiranje'

Mikl-Leitnerjeva je v petek med obiskom v Špilju ponovila, da "tu ne gre za nepredušno zapiranje", ampak za zagotavljanje "urejenega, nadzorovanega in varnega prehajanja meje" ter varnosti ljudi.

Trenutno zatišje

V sprejemnem centru v Špilju, kjer je bilo v prejšnjih tednih na tisoče novih prihodov beguncev, je ta konec tedna zaradi nedavne stavke voznikov grških trajektov vladalo zatišje. Popoldne je bilo tam po navedbah avstrijske policije okoli 250 ljudi.

Od tam begunce z avtobusi vozijo v namestitvene centre po Avstriji. Po navedbah obrambnega ministrstva so od začetka septembra prepeljali že okoli 430.000 ljudi. Pri tem je pomagala tudi vojska s svojimi avtobusi.

Vodja avstrijskih desničarskih svobodnjakov bo 'zaradi tihotapljenja ljudi' kazensko ovadil avstrijskega kanclerja

Vodja desničarskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache je medtem po poročanju APA napovedal, da bo v ponedeljek vložil kazensko ovadbo zoper avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna in druge člane vlade, ker naj bi "vsakodnevno kršili zakonodajo", s tem ko naj ne bi bili sposobni zavarovati državnih meja. Vladi očita, da begunce nenadzorovano spušča v državo in se s tem, ko jim ureja prevoz proti Nemčiji, ukvarja še s tihotapljenjem ljudi.

Okoli 7500 beguncev na poti proti Atenam

15.43: Po zaključku stavke voznikov grških trajektov so reke beguncev znova začele pot z otokov v Egejskem morju proti zahodu. V Atenah danes tako pričakujejo skupno okoli 7500 beguncev, večinoma z otoka Lezbos. Že dopoldne so v bližnje pristanišče Pirej prispele tri ladje z okoli 5600 ljudmi na krovu, eno ladjo še pričakujejo, poročajo grški mediji.

Zaradi stavke grških voznikov trajektov je prejšnji teden po navedbah nemške tiskovne agencije dpa na otokih v vzhodnem Egejskem morju obtičalo več kot 25.000 ljudi. Samo na Lezbosu pred obalo Turčije naj bi jih bilo okoli 15.000.

Število se povečuje tudi v Srbiji

Po kratkem premoru se število beguncev znova povečuje tudi v Srbiji. V Preševu na jugu države so v soboto po poročanju državne televizije RTS registrirali okoli 4900 novih, medtem ko jih je bilo v prejšnjih nekaj dneh povprečno tisoč dnevno. Danes ponoči so jih našteli že 1300, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V Preševu, kamor prihajajo iz Makedonije, begunci običajno že po nekaj urah z avtobusi nadaljujejo pot proti severu. Kljub temu so tamkajšnje oblasti te dni povečale prenočitvene zmogljivosti z nekaj sto na več kot tisoč mest.

Iz Preševa begunce vozijo v Šid ob meji s Hrvaško, od koder jih v dogovoru med srbskimi in hrvaškimi oblastmi z vlaki vozijo v tranzitni center v Slavonskem Brodu, ki lahko sprejme 5000 ljudi.

V Italiji na ladji z begunci odkrili člana teroristične organizacije

11.58: Italijanska policija je prejšnji mesec na eni od ladij z begunci v Sredozemskem morju odkrila tunizijskega člana neke islamske teroristične skupine in ga takoj vrnila v njegovo domovino, danes piše italijanski časnik La Repubblica. Šlo naj bi za 38-letnega Bara Nasra Mehdija, ki so ga pred leti v Italiji že obsodili zaradi terorizma.

Mehdija so italijanski policisti po pisanju časnika odkrili 4. oktobra na ladji z več kot 200 begunci, ki so jih po rešitvi iz morja odpeljali na otok Lampedusa. Po odvzemu prstnih odtisov so odkrili, da se je predstavil z lažnim imenom. Prav tako so ugotovili, da je bil leta 2008 aretiran v Italiji ter nato zaradi terorizma obsojen na sedem let zapora in izgnan iz države. "Novico so obdržali v tajnosti, da bi se izognili preplahu," je še zapisala La Repubblica.

Policija v Agrigentu na Siciliji je 8. oktobra potrdila, da so aretirali Mehdija in še tri druge Tunizijce, ki imajo prepovedan vstop v Italijo. Ni pa navedla nobenih informacij o njihovih povezavah s terorizmom.

Današnje razmere na obali grškega Lezbosa
Današnje razmere na obali grškega Lezbosa FOTO: Reuters

Mirno tudi v Avstriji

11.04: Po sobotnem zmanjšanju prihodov beguncev v Slovenijo sta bila davi prvič v času drugega begunskega vala prazna tudi sprejemna centra v avstrijskem Špilju in Radgoni. Vse ljudi so ponoči z avtobusi prepeljali v namestitvene centre po državi, je sporočila avstrijska policija. Oba sprejemna centra so zjutraj začeli temeljito čistiti, saj čez dan pričakujejo nove prihode beguncev s slovenske strani.

Tudi Avstrijci menijo, da je zmanjšanje števila beguncev le kratkotrajne narave. "V prihodnjih dneh bo najverjetneje spet večji porast števila beguncev, saj se bo po končanju stavke voznikov grških trajektov ponovno vzpostavila povezava na grške otoke," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na avstrijski policiji.

Razmere na območju PU Maribor

9.06: Danes okoli 0.45 so v do tedaj praznem nastanitvenem centru v Šentilju nastanili 5 tujcev, ki so prišli iz Ljubljane. Ob 1.20 je v Šentilj prispel vlak iz Dobove, s katerim je bilo prepeljanih 1.046 oseb, ob 8.10 pa so tja prispeli še 4 avtobusi iz Dobove, s katerimi je bilo prepeljanih 200 oseb.

Avstrijski varnostni organi so danes ob 8.15 na starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 500 oseb.

Ob 9. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 751 oseb. A to se bo prav kmalu spremenilo, saj je predviden prihod 5 avtobusov iz Dobove, s katerimi bo prišlo še 262 oseb.

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

Razmere na območju PU Kranj

9.04: Včeraj so iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo evidentirane osebe prepeljali trije izredni potniški vlaki: eden zjutraj, nato še drugi popoldan in tretji zvečer. Na vlakih je bilo skupno 1.621 oseb. Danes je na poti en izredni vlak iz Dobove, ki bo v Avstrijo prepeljal 540 evidentiranih oseb.‎

Razmere na območju PU Murska Sobota

7.56: V sprejemnih in nastanitvenih centrih na območju PU Murska Sobota trenutno ni beguncev in migrantov. Novih najav prihodov policisti na tem območju trenutno nimajo.

Na poti je nov val ljudi

7.38: Sobota je minila dokaj mirno, a zvečer so imeli policisti, vojaki in humanitarci znova veliko dela. 1014 oseb je namreč prišlo z vlakom v Dobovo, kjer so jih morali oskrbeti. Nastanili so jih v sprejemnem centru v Dobovi - Livarna, kjer je tudi potekal popis ljudi. 

Zastoj srca

35-letnik iz Afganistana se je okoli 21. ure zgrudil. Najprej so mu nudili pomoč na kraju samem, nato pa so ga z reševalnim vozilom odpeljali v brežiško bolnišnico, kjer je ostal na opazovanju, saj je utrpel zastoj srca. Moški se je na dolgo pot odpravil z ženo, njegovo zdravstveno stanje pa je po dostopnih podatkih stabilno.

Spodleteli poskus prečkanja iz Turčije v Grčijo
Spodleteli poskus prečkanja iz Turčije v Grčijo FOTO: Reuters

Pretep

Nekaj pred 23. uro so policisti z vlakom pospremili 1046 oseb proti Šentilju. Tik pred odhodom sta se na vlaku stepla dva moška. Policisti so posredovali, pri čemer so uporabili tudi plinski razpršilec, poškodovan ni bil nihče.

V Dobovo je danes nekaj pred 3. uro prispel nov napovedan izredni vlak s 1002 beguncema. Zdaj poteka njihovo evidentiranje, v dopoldanskem času pa jih bodo odpeljali v druge namestitvene centre po Sloveniji in v smeri Avstrije.

Konec stavke, ljudje nadaljujejo pot

Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto je sicer dejal, da trenutno nimajo napovedanih novih izrednih vlakov. Vendar bo umiritev stanja glede prihodov beguncev verjetno bolj kratkotrajna, saj tuji mediji poročajo, da je po koncu stavke voznikov grških trajektov na poti nov val ljudi.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni