Slovenija

'V zdravstvu zmanjkuje manevrskega prostora za zniževanje sredstev'

Ljubljana, 26. 03. 2012 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Manevrskega prostora za dodatno zniževanje finančnih prilivov zmanjkuje, zato direktorji zdravstvenih zavodov menijo, da je dodatno zmanjševanje stroškov brez sistemskih sprememb nemogoče, je sporočil direktor ZDRZZ.

Manevrskega prostora za dodatno zniževanje finančnih prilivov zmanjkuje, o predlaganih varčevalnih ukrepih vlade menijo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije (ZDRZZ).

Skupščina ZZZS je sicer obravnavala predlog ukrepov za varčevanje zdravstvene blagajne, čemur pa bodo več pozornosti namenili na prihodnji seji.
Skupščina ZZZS je sicer obravnavala predlog ukrepov za varčevanje zdravstvene blagajne, čemur pa bodo več pozornosti namenili na prihodnji seji. FOTO: POP TV

Med varčevalnimi predlogi vlade na področju zdravstva so med drugim znižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke, medtem ko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka marca bolnišnicam že izplačuje 7,5 odstotka nižje akontacije. Predlagan pa je tudi prenos dela kritja zdravstvenih storitev na dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

"Nekateri ukrepi povečujejo delež doplačil iz dopolnilnega zavarovanja"

V zavarovalnici Adriatic Slovenica se še niso uradno seznanili z ukrepi skupščine ZZZS in dodatnimi interventnimi ukrepi, predlaganimi s strani upravnega odbora ZZZS, ki jih mora še obravnavati oziroma sprejeti vlada. "Nekateri predlagani ukrepi povečujejo delež doplačil iz dopolnilnega zavarovanja, po drugi strani pa navedeni ukrepi znižujejo cene oziroma celotne stroške zdravstvenih storitev in s tem posredno tudi stroške doplačil. Zato je vpliv ukrepov na rast škod dopolnilnih zavarovanj za zdaj dejansko še nemogoče oceniti," so pojasnili.

Sredstva za izplačilo škod se bodo zagotovo povečala.
Sredstva za izplačilo škod se bodo zagotovo povečala. FOTO: Blaž Garbajs

"Če trenutna premija ne bo dovolj, bomo ustrezno ukrepali"

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo na podlagi odločitve vlade o sklepu skupščine in upravnega odbora ZZZS opravila vse potrebne izračune z vidika premij in odhodkov za škode. Sredstva za izplačilo škod se bodo po njihovih besedah v primeru prenosa dodatnih finančnih obveznosti na dopolnilno zdravstveno zavarovanje zagotovo povečala. "Če trenutna višina premije ne bo zadoščala za pokrivanje povišanih škod, bo morala Vzajemna ustrezno ukrepati," so še sporočili iz zavarovalnice.

Manevrskega prostora zmanjkuje

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek je zapisal, da manevrskega prostora za dodatno zniževanje finančnih prilivov zmanjkuje, zato direktorji zavodov menijo, da je dodatno zmanjševanje stroškov brez sistemskih sprememb nemogoče. "Dodatno zmanjševanje sredstev oziroma nesprejetje sistemskih ukrepov pa vpliva na procese delovanja zavodov, ki seveda vplivajo tudi na čakalne vrste," je pojasnil.

Mezek je zapisal še, da se v zadnjih treh letih zdravstveni zavodi nenehno srečujejo z zmanjševanjem finančnega priliva oziroma zmanjševanjem cen zdravstvenih storitev. Zavodi so bili po njegovih besedah tako prisiljeni vedno znova racionalizirati svoje poslovanje. Dodal je, da nekaterim to kljub prizadevanju ni uspelo, zato so zaključili z izgubo, ki je bila lani 14 milijonov evrov in znaša skupaj z nepokrito izgubo iz preteklih let nekaj več kot 80 milijonov evrov. Te pa ustanovitelji praviloma kljub zakonski regulativi ne pokrivajo, je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RMM
27. 03. 2012 10.07
+1
Do operacije sem na bolniški čakal 2 leti,sedaj po operaciji bolniška še2 leti-zakaj???? Če bi bila operacija takoj,bi okreval v 4 mesecih in se vrnil na delo! Dobil pa sem odpoved med bolniško in invalidnost 2 stopnje!!!! Kje šparajo???????????
mijavci
27. 03. 2012 06.54
+3
če v španiji stanejo tri ampule inzulina 6 eur pri nas pa 143eur ( ista količina isti proizvajalec ) potem je še dost prostora ,se ve kje.
zigoollo
27. 03. 2012 06.41
+0
js pravim da je zadnje kjer bi morali šparat v zdravstvu če pa že šparajo pa naj šparajo na doktorjih kateri zaslužijo tudi do 10.000 evrov mesečno... Saj niso bogovi... Drugače pa vojsko ukinat in zaposlit več specialnih enot za določene intervencije v državi...
ubernerdy
30. 03. 2012 10.13
Če vi se zaposlila kot poslovodja v Lidlu z višjo trgovsko bi imela večjo plačo kot jo imam po 7 letih medicinskega faksa. Pri nas so plače zdravnikov kriminalno nizke, razen za tiste posameznike, ki se "znajdejo".
saintjozef
26. 03. 2012 23.20
+4
POSREDNIKE pri nabavi zdravil in medicinske opreme naj skenslajo pa bo denarja več kot dovolj!
Scopy
26. 03. 2012 21.03
+2
Ko bojo teli državni funkcionarji vi po vrsti sebi plačo spustil na 1000E ali še manj bom tut jaz pristal na 15% znižanje!!!
Jožajoža
26. 03. 2012 20.49
+0
preprosto. upokojencem in invalidom, 3 kategorije, ki so baje na SPIZU že 20 in več let zaračunat vse zdravstvene storitve, zdravila ,pripomočke,.....pa boste videli, kako bodo čez noč vsi ozdraveli.
titovka
26. 03. 2012 20.56
+1
Oreel
26. 03. 2012 19.27
+1
znižajo naj cene operacij in pregledov za polovico pa bo
gemini62
26. 03. 2012 20.20
-1
Pa ti veš, o čem nakladaš? A bi ti rad, da te kirurg zašije samo 93%'no ali bi bil rad zašit do konca?
fobija
26. 03. 2012 20.59
+2
LepiBorut
27. 03. 2012 00.19
+1
gemini ni ne veš o čem govoriš. Zakaj je zdravnik 2x plačan, za delovno uro plus operacijo. Operacije ni v njegovem opisu dela? Igrajo se bogove in tu mora nekdo naredit konec. Od kot pa imajo takšne plače.
bucilka
27. 03. 2012 09.23
+1
Zdravniki (razen redkih izjem) imajo place med 1.200 EUR in 2.800 EUR. Obcutno vec, kot dober ljubljanski frizer. Da o avtomehanikih ne pisem. Pojdite na AJPES in poglejte, kdo najvec zasluzi. Direktorji zdravstvenih domov, ne zdravniki! Pa pojdite vi v sole za 15 let, da boste delali za 1.500 EUR! To so zdravniki. Ki resujejo zivljenja. In jih prenehajte primerjat z nekom povprecnim javnim usluzbencem, ki ima 1.300 NETO ob zacetku delovne dobe!
gemini62
26. 03. 2012 19.23
+5
Hm..direktorji ZZ se srečujejo z zmanjšanjem cen zdravstvenih storitev? Kaj je to za ena terminologija? Ne srečujejo se z zmanjšanjem cen ZS ampak jim plačnik enostavno enostransko plačuje manj. Predlagam, da se še prodajalci goriva srečajo "z zamnjšanjem cen njihovih storitev", pa pekarne in mesarije, in na sploh celotna živilsko-predelovalna industrija in prodaja na drobno, pa tekstilna, lesna, gradbena in še katera industrija naj se začne po dekretu države "srečevati z zmanjšanjem cen njihovih storitev". Ali bi morda poskusili reči bobu bob?!