Slovenija
Oglas

V zavest Prekmurcev je ajda globoko zapisana

Moravske Toplice, 29. 03. 2016 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

O ajdi pripovedujejo slovenske ljudske pesmi in naši pesniki. Na prekmurskih poljih raste že več kot 500 let in prav ajda je prekmurskemu kmetu v preteklosti pomenila pomemben vir preživetja. Vse bolj se uveljavlja tudi v sodobni prehrani, saj ima številne dobrodejne lastnosti za zdravje človeka.

Sava hoteli - 3
Sava hoteli - 3 FOTO: Sava hoteli

Prekmurje, dežela panonskih ravnic, pristne dobrosrčnosti in gostoljubja

Mnogo je lepih dežel, a med njimi vedno izstopa kak košček sveta, kjer so bili bogovi še posebej velikodušni. V Prekmurju, pokrajini rodovitnih, čarobnih in celo skrivnostnih prekmurskih ravnic, boste naleteli na pristno prijaznost in dobrosrčnost. Za mnoge to ni le svet onkraj Mure, pač pa tudi onkraj hitenja in drvenja. Za romantike je to pokrajina, od koder prihajajo najlepše ljubezenske pesmi, za ljubitelje narave je dežela štorkelj in Murinih rečnih rokavov, za športnike je raj za kolesarje in pohodnike, pa tudi golfiste … Seveda ne pozabimo: v Prekmurju se odlično jé in pije.

Sava hoteli - 1
Sava hoteli - 1 FOTO: Sava hoteli

Namesto nafte – termalni vrelec

"Sveder je prodiral čedalje globlje. Merilci so namerili že tisoč tristo metrov, ko je iz globin namesto nafte bušnil močan curek vode z velikimi belimi oblaki sopare, ki so prekrili nebo." Tako je o iskanju nafte na močvirnatih travnikih pri Moravcih leta 1960 pisalo v slovenskih časopisih. Razočaranje, da so namesto črnega zlata našli le črno, po nafti dišečo vodo, je bilo veliko. A tedaj še nihče ni slutil, da bo prav ta črna voda za mnoge postala bolj dragocena kot vse zlato tega sveta.

Terme 3000 – Moravske Toplice danes beležijo več kot 50-letno tradicijo črpanja črne termo-mineralne vode, dobrih 5.000 kvadratnih metrov vodnih površin, 28 zunanjih in notranjih bazenov, tri hotele, apartmajsko naselje, bungalove in kamp, zdravstvo, medico – wellness center, velik vodni park s tobogani in obilo naravne sence, golf igrišče in nešteto zadovoljnih gostov, ki se v toplice radi vračajo. Iskalci zdravja in dobrega počutja predvsem zato, ker s kopanjem v bazenih s črno termo-mineralno vodo postanejo sklepi in gibala bolj gibljivi in elastični.

Ste vedeli?

Kopanje v termo-mineralni vodi  je priporočljivo pri rehabilitaciji po poškodbah in operacijah gibalnega sistema, pri revmatičnih obolenjih, zdravi pa tudi nekatera kožna obolenja. Še posebej učinkovita je pri težavah s sklepi. Skupaj z zdravilnim blatom, peloidom, blaži bolečine in izboljša gibljivost, otekline sklepov se zmanjšajo, učinki pa se še povečajo v kombinaciji s fizioterapijo.

Sava hoteli - 4
Sava hoteli - 4 FOTO: Sava hoteli

SPA s pridihom Prekmurja

Privoščite si masažo, tretma ali kopeli v črni termi-mineralni vodi. Izbranim masažam s pridihom Prekmurja so dodali bučno olje, drugim med in zelišča prekmurskih travnikov.

Ko zadiši po Prekmurju …

V deželi bogate kulinarične tradicije vas postrežejo s številnimi dobrotami. Tukaj so že stoletja ljudje ohranjali tradicijo priprave domačih dobrot, ki so cenjene daleč naokoli: gibanica, bograč, retaši, zlevanka, bujta repa, koline, pogače in druge jedi so stalnica njihove kulinarične ponudbe. Pridružite se jim na prikazu priprave prekmurske gibanice z njihovimi slaščičarkami. Prejeli boste tudi originalni recept in skrivne namige slaščičark.

Ajda se vse bolj uveljavlja tudi v sodobni prehrani

Med gosti Term 3000 – Moravskih Toplic so odlično sprejeti prekmurski kulinarični večeri, ko jih gostinci v tipičnih prekmurskih oblačilih razvajajo s prekmursko kulinariko, katere pomemben del je tudi ajda. Posebno kulinarično doživetje je del penzionske ponudbe hotelov, za ustvarjanje avtentičnega vzdušja pa uporabljajo prekmurske lončene posode.

Sava hoteli - 6
Sava hoteli - 6 FOTO: Sava hoteli

Aktivni oddih in družabni večeri 

Dolgi sproščujoči sprehodi po idilični pokrajini, kolesarjenje po prekmurskih ravnicah ali pohodništvo, nordijska hoja, golf… V družbi animatorjev vam v Termah 3000 zagotovo ne bo dolgčas. Jutranja vadba vas bo napolnila s svežo energijo za ves dan. Ob tem boste krepili telo in poskrbeli za vitalnost. Pridružiti se jim na družabnih večerih ob glasbi, spoznajte prekmurske obrti in se preizkusite v različnih ročnih spretnostih.

Sava hoteli - 2
Sava hoteli - 2 FOTO: Sava hoteli

Hotel Ajda in kopališče hotela Termal v novi preobleki

V zavest Prekmurcev je ajda globoko zapisana, zato je ime hotela svojevrsten poklon tej skromni, a nadvse darežljivi rastlini.  Zgodbe o ajdi se prepletajo na vsakem koraku hotela Ajda, kjer so prenovili 134 hotelskih sob in kopalnic, avlo z recepcijo in aperitiv bar.

Že ob prihodu v hotel gosta pozdravijo velike slike ajde. V hotelskih sobah spoznajo in izkusijo zanimive zgodbe o ajdi, v vsaki sobi pa jih pričaka vzglavnik iz ajdovih luščin iz Prekmurja. Ajdove luščine veljajo za naravni antioksidant, so izjemno prožne in se popolnoma prilagodijo telesu in omogočajo mikromasažo. Vzglavnik odlično uravnava toploto in dobro prevaja vlago in je primeren za astmatike in alergike.

Prenovljeno kopališče v hotelu Termal

V kopališču Termal so v harmonično celoto združili vse štiri osnovne elemente narave in ustvarili ambient, kjer si z njihovo pomočjo obiskovalci lahko krepijo zdravje in dobro počutje ter obnovijo zaloge energije. Vodo ponazarja edinstvena termo-mineralna voda, zemljo ponazarja pot kristalov in dobrega počutja, kjer se lahko gostje prepustijo blagodejnim energijam štirih kristalov iz osrčja zemlje. Ogenj ponazarja finska savna s koristmi za obnovitev in nabiranje nove sveže energije, medtem ko zrak ponazarja počivališče s kromoterapijo in dobrodejno barvno svetlobo.

Sava hoteli - 7
Sava hoteli - 7 FOTO: Sava hoteli
Kopališče je v celoti preoblečeno v svetle, nežne peščene tone, s katerimi so ustvarili prijeten in sproščujoč ambient. Za kopalce je ob blagodejni sprostitvi v objemu moravske termo-mineralne vode poskrbljeno s čudovitim novim počivališčem in masažami, slapovi  in masažnim bazenom. Posebno mesto so namenili Poti kristalov in dobrega počutja ter počivališču s kromoterapijo.

Pot kristalov in dobrega počutja

V notranjosti kopališča so uredili poseben prostor, kjer so umestili štiri postajališča s štirimi različnimi kristali: univerzalno brezbarvno kameno strelo za vitalno energijo, črni hematit za zaščito pred negativno energijo, vijolični ametist za notranji mir in rožnati roževec za ljubečo pripravljenost na spremembe. Potovanje med kamni so poimenovali Pot kristalov in dobrega počutja. Pot je urejena tako, da se v nišah v tleh nahajajo kamni posameznega minerala, prekriti s stekleno površino. Pri vsakem izmed njih se lahko obiskovalci zadržijo priporočen čas in se naužijejo blagodejnih energij. Za kristale predano skrbi njihova skrbnica Mateja Vavtar in jih redno čisti ter polni glede na njihovo specifično frekvenco.

Sava hoteli - 5
Sava hoteli - 5 FOTO: Sava hoteli

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1