Slovenija

Sestanek Zares: Prepiri predvsem okoli Teš 6

Ljubljana, 01. 12. 2010 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci in ministri Zares poskušajo zgladiti probleme v stranki. Odgovore zahteva predvsem Cveta Zalokar Oražem, ki razmišlja celo o odhodu iz strankarskih vrst.

Cveta Zalokar Oražem - 2
Cveta Zalokar Oražem - 2 FOTO: Damjan Žibert

Vrh Zares poskuša zgladiti probleme, ki pretresajo stranko, in vodji poslancev Cveti Zalokar Oražem dati odgovore, ki jih zahteva. Na prvem mestu je dogajanje v zvezi s Teš 6. Zalokar Oražmova je minuli teden podkrepila ugibanja o tem, da zapušča stranko Gregorja Golobiča. Po njenem mnenju Zares "ni več tisto, zaradi česar smo stranko ustanavljali". Kot je dejala po srečanju z vodstvom, želi razčistiti probleme v stranki, potem pa se bo odločila o svoji nadaljnji politični poti.

Vodja poslanske skupine Zares se je v ponedeljek "na štiri oči" in brez vednosti medijev sestala še z Golobičem, vendar natančne vsebine pogovorov javnosti nista razkrila.

"Že nekaj časa sem posameznike iz poslanske skupine, ki so nezadovoljni z načinom delovanja in vodenjem poslanske skupine ter organizacijo dela, zadrževal pri tem, da se to vprašanje obravnava v sklopu celotne problematike," je Golobič dejal pred sestankom v poslanski skupini Zares. Odstop vodje poslancev je po njegovih besedah osebna odločitev in o tem ne more razsojati, opravili pa bodo razpravo, kako zagotoviti učinkovito izpolnjevanje programa stranke na vseh ravneh.

Franco Juri je še pred koncem sestanka vrha Zares dejal, da vsi njihovi poslanci ostajajo v poslanski skupini. V vodstvu pa morajo po njegovih besedah razmisliti o nadaljevanju njihovega dela in o prihodnosti stranke. Razmišlja tudi o odstopu z mesta podpredsednika.

Golobič sicer pričakuje nadaljevanje razprave, ki jo je pred časom odprl na klavzuri stranke, ko je napovedal nekaj radikalnih predlogov za spremembe v načinu funkcioniranja stranke in poslanske skupine. Tedaj je, kot pravi, sporočil, da "kakor je bilo neko obdobje za vse v stranki dopustno, da so imeli zaradi znanih afer neki alibi, da se ne angažirajo v polnosti, to odslej ne bo več mogoče".

Poleg Teš 6 ter s tem povezanih kadrovskih menjav, ki so po mnenju Zalokar Oražmove neargumentirane, stranko pretresajo še druge teme, od pokojninske reforme, položaja stranke v koaliciji, referenduma o RTVS, načina notranje komunikacije in način komuniciranja z javnostjo. Glede Teša si morajo po besedah poslanke "naliti čistega vina". Glede tega je pred sestankom najbolj kritično nastopil poslanec Pavel Gantar, ki danes sicer pričakuje predvsem konstruktiven pogovor.

Zalokar Oražmova je po njegovih besedah postavila nekaj vprašanj, navsezadnje "imam zanjo nekaj vprašanj tudi jaz". Vodja poslanske skupine je, pravi Gantar, izjemno okoljsko osveščena poslanka, zato ga čudi njeno "povsem nekritično sprejemanje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj v taki obliki". Gantarja tako zanima, ali vodja poslanske skupine meni, da je s to gradnjo vse v redu ter še, ali sprejema argumentacijo, da za odstavitvijo nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika stoji Golobič zaradi svojih interesov. Prav tako Gantarja zanima, ali ima morda Zalokar Oražmova kakšne interese v povezavi s Teš 6. In o tem se morajo, pravi, pogovoriti. Na vprašanje, ali po njegovem vodja poslancev Zares za Teš 6 "navija" zato, ker je Rotnikova prijateljica, Gantar odgovarja, da "težko reče". Pričakuje pa, da si vsak poslanec postavlja tudi vprašanja, ali je projekt racionalen in smiseln.

Gantar je imel kar nekaj vprašanj za vodjo poslanske skupine Zares.
Gantar je imel kar nekaj vprašanj za vodjo poslanske skupine Zares. FOTO: Dare Čekeliš

Nekoliko bolj je v bran Zalokar Oražmovi stopil poslanec Franco Juri. Dejal je, da z vodjo poslancev zelo dobro sodeluje in pričakuje, da ne bo zapustila ne svojega položaja in ne stranke. Znotraj poslanske skupine so pogovori legitimni, pravi, vendar so velika pričakovanja, da bi se "vendarle uskladili". Pri tem navaja, da je poslanka Zalokar Oražmova nekajkrat glasovala drugače kot drugi. Glede njenega zagovarjanja Teš 6 pa je po besedah Jurija legitimno pričakovanje, da se stvari razjasnijo.

Po besedah poslanca Francija Keka večina poslancev želi, da se danes pogovorijo o načinu vodenja poslanske skupine in reorganizaciji dela. Spomnil je, da je Zalokar Oražmova pred kratkim dejala, da se ne čuti dovolj motivirana za vodenje poslanske skupine. Kek zato upa, da "bo motiv za vodenje našla, sicer bo treba dobiti nekoga drugega".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
03. 12. 2010 08.39
kdo že prvi zapušča ladjo, ko se potaplja?
ZBK080109
02. 12. 2010 02.43
Cvetka vse si imela pa si se šla zapletati s to mafijo,mislim da si malo prepozna.Če si tako poštena in sposobna bi odšla že zdavnaj,takrat skupaj z Lahovnikom?!Njega spoštujem,ti pa žal nisi vredna nič!!!
BitterMan
01. 12. 2010 22.44
Vsi v Zares so ena banda pohlepna pokvarjena. Gliha vkup štriha pravi star slovenski pregovor.
igorcar
01. 12. 2010 20.20
cvetka, vlak je ze odpeljal. nima veze če zej karto kupiš! poljub v slovo.
cyber_sniper
01. 12. 2010 20.05
Pesek v oči ovac. Mislijo, da smo res tako neumni!?
tocno.to
01. 12. 2010 20.04
Cveta Zaloker Oražem je ena redkih poštenih politikov. Njena politična kariera je kar dolga. Bodite prepričani: če bi položaj izrabila za svoj žep, bi jo že zdavnaj pribili na sramotilni steber. Cveta je dolgoletna poslanka in bivša županja občine Domžale.
korintos1
01. 12. 2010 19.48
A je Cveta iz Velenja.
Buena Vita
01. 12. 2010 19.35
poka,poka.poka
spidi33
01. 12. 2010 10.31
vse to je samo pesek v oči, nam revežem, oni ga pa serjejo dalje..... PSI LAJAJO, KARAVANA GRE DALJE!!!!! imajo preveč radi svoje stolčke, da bi jih zapustili!!!!!
CSI-Morost
01. 12. 2010 10.09
Za glajenje naj uporabijo Q-10. Golobič sigurno ve, kaj je to.
King_of_Gonzo
01. 12. 2010 09.58
vi gladite kok vam pase..sam puste posavje in nase energetske stvari prmiru
itevs
01. 12. 2010 09.06
Kek bo verjetno probal srečo še pri desusu.
MOSSAD001
01. 12. 2010 08.59
Cveta bo zapustila skupino ZARES!! Zato ker ja malica slaba,ko pa je dobra malica je pa porcija tak mala!! ;)