Slovenija

Računsko sodišče odkrilo 'ponavljajoče se napake'

Ljubljana, 24. 09. 2009 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je ob reviziji zaključnega računa proračuna med drugim ugotovilo neskladje s predpisi pri izplačevanju plač, prevzemanju obveznosti iz proračuna, dodeljevanju transferjev in ustanavljanju javnih ustanov.

Prejemki in izdatki v predlogu zaključnega računa niso polno izkazani, so ugotovili revizorji.
Prejemki in izdatki v predlogu zaključnega računa niso polno izkazani, so ugotovili revizorji. FOTO: Reuters

Računsko sodišče je zaključnemu računu proračuna izreklo negativno mnenje, "saj prejemki in izdatki v predlogu računa niso polno izkazani in tudi ne pravilno razvrščeni". Predvsem zaradi ponavljajočih se napak pri evidentiranju vračil vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje je računsko sodišče splošnemu delu zaključnega računa izreklo negativno mnenje.

Revizorji so tako ugotovili, da je v zaključnem računu izkazanih za 115,7 milijona evrov manj proračunskih odhodkov od dejanskih, za 7,6 milijona evrov prenizko so izkazani tudi prihodki. Državni proračun tako lani ni imel 65 milijonov evrov presežka, temveč 43,1 milijona evrov primanjkljaja. Državni proračun tako lani ni zabeležil 65 milijonov evrov presežka temveč 43,1 milijona evrov primanjkljaja. Prav tako odplačila dolgov ne presegajo novih zadolžitev za 235,8 milijona evrov temveč le za 127,7 milijona evrov, je pojasnil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Napake pri evidentiranju vračil vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje

Med proračunskimi prihodki niso izkazane izplačane dividende Telekoma Slovenije, med odhodki pa ne izplačila sredstev upravičencem do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje ter obresti za založena sredstva Slovenske odškodninske družbe in njeni stroški, ugotavlja poročilo.

Šoltes je ob tem spomnil, da je država leta 2007 z namenom poplačila upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na Sod prenesla deset odstotkov delnic Telekoma Slovenije, vendar Sod delnic ni prodal, temveč je upravičence izplačeval iz drugih svojih sredstev. Evidentiranje teh poslovnih dogodkov po ugotovitvah računskega sodišča ni bilo ustrezno, na kar je opozorilo že pri reviziji zaključnega računa proračuna za leto 2007.

Revizorji so posebno pozornost posvetili sredstvom iz evropskega proračuna. Prihodki iz Bruslja so bili predvsem zaradi skromnega koriščenja sredstev iz strukturnih skladov za 53,6 odstotka nižji od načrtovanih, slovenski proračun pa je bil neto plačnik v proračun EU. Vendar pa je ob upoštevanju tistih, ki evropski denar prejmejo neposredno iz proračuna EU, bila država v celoti tako lani kot že v letu 2007 neto prejemnica evropskih sredstev, je dejal Šoltes.

'Vlada naj najde pravno podlago za financiranje'

Čeprav zakon o javnih financah vladi ne daje pravne podlage za ustanavljanje pravnih oseb zasebnega prava, pa je lani kar osem ustanov iz državnega proračuna prejelo skupaj najmanj 2,8 milijona evrov, navaja revizijsko poročilo. Gre za ustanove splošno koristnega namena ali dobrodelnosti, denimo Center za evropsko prihodnost, Hišo eksperimentov ali Slovensko znanstveno fundacijo. Vlada naj najde pravne podlage v zakonu ali pa te ustanove preneha financirati, je zahteval Šoltes.

Vlada tudi ni zagotovila pogojev za pregledno spremljanje izračuna višine zbranih sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij, poleg tega je ta denar porabljala nenamensko, o čemer sindikatom ni poročala transparentno. Obveznosti zbiranja sredstev je nastopila s 1. julijem 2005 in po zakonu še ni prenehala, je pojasnil Šoltes.

Neupoštevanje predpisov

Država poleg tega ni poravnala pravočasno svojih obveznosti, ni podelila nekaterih koncesij ter v nasprotju s predpisi upravljala s kapitalskimi naložbami. Tako je med drugim 14,5 milijona evrov kupnine od prodaje Slovenske industrije jekla porabila za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke, Novo Kreditno banko Maribor dokapitalizirala z 22 milijoni evrov brez sklepa vlade, družbo Steklarska nova pa nepravilno prenesla na Kapitalsko družbo.

Vrsta javnih naročil je bila izvedena v nasprotju z zakonom o javnih naročilih, ob čemer je Šoltes izpostavil presežene limite za sklenitev aneksov. "Tukaj vnovič opozarjamo na dva primera, ki sta sicer že zaključena, a posledice ostajajo - gradnjo Onkološkega inštituta in Pediatrične klinike," je dejal Šoltes in dodal, da so bila v teh dveh primerih z aneksi sklenjena dodatna dela v višini 85 oz. 46 odstotkov osnovne pogodbe.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
25. 09. 2009 10.47
Računovodstvo! To je zelo pošteno opravilo, kar pa ne trdim za računovodje. Stvar je zelo preprosta. Kar pokasiram primerjam z izdatki, in smo tam kjer ni muh. Če bi to bilo tako, bi bile bilance zelo čiste. Ampak, v vseh teh državnih financah ne veš katerega politika kam dati. To je pa že druga plat medalje.
grobi
25. 09. 2009 09.56
sami pametnjakoviči take bi rabili v vladi ja vsi so pametni pa vsi bi neki nardili še posebe zdj v teh kriznih časih ...!!!se pa kr odselim ... VLADA DANAŠNJA ZAKON STE!!!HEHE :)
Buena Vita
24. 09. 2009 19.49
ŠOLTES SE BOJI ZNANJA,KOT VSI LEVAKI BOJIJO SE PAMETI,ZATO SO POBIJALI PREDVSEM ITELEKTUALCE
Buena Vita
24. 09. 2009 19.48
sHERLOCKh TI S PAMETEN,če bi dovolili kaj bi sedaj kradli,pripravili so teren zase,janševi so stimulirali slovence da so ustvarili dober proračun ,zmanšali so porabo zato jih je bilo potrebno obglavit in seveda ,sedaj imajo levaški lopovi kaj krst KAJ SLIŠIM TE TELEBAJSE,ONKOLOŠKO SRANJE IN PEDIATRIČNO SRAMOTO BI RADI OBESILI JANŠI, MA NE PA VSAKO TELE V SLOVENIJI VE KAJ IN KAKO SO PETNAJST LET LEVAKKI GRADILI TE SRAMOTILNE STEBRE LOPOVSTVA IN KORUPCIJE,,ŠE PREDOR ŠALABAJZARSKEGA ZIDAROTA ZRAVEN DAMO,IN JE MAFIJSKO JEDRO VSEM VIDNO,NA DLAN POSTAVLJENO
wow.blow.me@gmail.com
24. 09. 2009 17.09
@Krasinius: Verjetno govoriš o RKC... Vsak ekonomist točno ve, kakšne so igrice v ozadju s temi številkami. In bolj kot ne je lahko jasno, da je bil primankljaj, ki se je nespretno zakril...
Krasinius
24. 09. 2009 15.53
Šoltes pravi naj se zapre hiša eksperimentov? A ja, da ne bo mladina preveč razgledana in izobražena, da jih bo lažje voditi. To ga je gotovo stari oče naučil, odstraniti intelekt, kot v mati Rusiji.
dmalalan@mac.com
24. 09. 2009 15.22
hihihihi...bobu bob je zelo tezko danes reci, ker je bob sam povsod ... ja od titota naprej dela se na iskanju...edino tito je znal dnar najdt in ga kao Drzavi dat...in koliko ga je uspel najti, ce danes zvemo, da je 2 miljardi us$ se u Svici si spravu, mogoce samo zato, da ga je sam Papez s sprejemom pocastu...takratnih us$, kar je bisveno vec blo kot je ... no tako lahko sklepamo, koliko Drzava kosta sama sebe.
dmalalan@mac.com
24. 09. 2009 15.11
V Strahu ni Sanj so samo paranoicni prividi ... in Strah Slovenski levici vlada od Velike zmage naprej...desnici pa Strah mesa slike lepega vcerajsnjega Sveta od prvega dne, ko se taprvi levicar-komunist je zmislu se pojavit...in oboji so tiste, ki Strah jih nic ne mori, da so norci, ker paranojicni nic niso ... u tem Svetu danes je prestrasen Clovek ali Strahopetec ali Strahubojeci se...za najbl Normalnega proglasen...scena propada oziroma je ze propadla-manjka samo se zavedanje ali pa eno mocno pomirilo, tudi sindikalnemu magistru danes ne skodi, ker je zanj edino zdravilo.
RADO62
24. 09. 2009 15.09
Jethro24.09.2009, 14:521 ... Naj te spomnim, da je EU komisija potrdila slovenski zaključni račun... Ja no, očitno si bolj na strani rdečega možiclja Šoltesa... heh
grga_pitic
24. 09. 2009 15.02
Spet je vlada našla nekaj s čemer hoče slepiti in odvrniti pozornost v ključnem trenutku z problemov, ki ogrožajo preživetje in dostojno življenje slovencev. Reči je treba bobu bob.
RADO62
24. 09. 2009 14.59
Jethro24.09.2009, 14:52 .... Verjetno si mal pomešal med Janšo in maršalom Pahorjem.... Naj te še enkrat opomnim, da je Križaničev rebalans vreden 3 mld eur... Še tvoje vnuke so zapufali Križanič in njegovi pomočniki ala Isajlović in drugo partijsko leglo... heh
SherlockH
24. 09. 2009 14.58
Jahtro Veš, ko je bilo treba pred štirimi leti s podporo reformam ustvariti okoliščine za podjetništvo, so jih sindikati minirali. Niso dovoliti vstopa "neoliberalnim" tujim investitorjem. Niso dovolili fleksibilnejšega trga dela. Ni se smelo stimulirati mladih strokovnjakov z enotno davčno stopnjo in z razlikami v plačah. Niso dovolili konkurence pri izvajanju javno financiranih storitev. Zdaj, ko smo soočeni s posledicami vseh teh socialističnih zablod pa bi radi, da menedžerji kot nekakšni čarovniki "vse rešijo, sicer pa niso nič prida". Najprej z valjarjem povozijo pešca. Potem pa govorijo, da kirurg nima pojma. Naj pod temi pogoji Semolič razvija in naj Mencinger prodaja za nas.
maneno48
24. 09. 2009 14.57
čutijo, da se bliža razpad koalicije, vlade, to so zadnji trzljaji . . .
dmalalan@mac.com
24. 09. 2009 14.56
...ja seveda, vsi in vsak dela ponavljajoce napake in to od rojstva do smrti...skozi vedno ene te iste Clovek lahko ponavlja in nic vec...samo v Sloveniji kot Slovenc mora biti rojen, da zgleda napaka odlicna in taprava.
SherlockH
24. 09. 2009 14.53
Jethro Paradoksalno je, da so -ko po desetletjih marksističnih prijemov podjetjem dodana vrednost na zaposlenega ne omogoča več večjih plač od 500 evrov- ravno marksisti ponavadi prvi na barikadah. Besni, ker se realnost ne obnaša tako, kot so si v svojih utopičnih sanjah predstavljali. Čas je da odrastejo.
sandi101
24. 09. 2009 14.53
Saj ne more biti boljše, če se vsepovsod krade ... Največji problem predstavlja to, da so sami akterji novih zakonov vpleteni v največje svinjarije in nobeden nič ne odgovarja! Potem pa bodi srečen v tej banani republiki ...
Jethro
24. 09. 2009 14.52
RADO62: Kaj pa Janša počne, mojster pljuvanja, a? Poglej ga kako je glasen ob vstaji delavcev v Gorenju in Muri, ko pa je imel polna usta hiper najboljše rasti gospodarstva v zgodovini Slovenije, pa je zanikal revščino, na katero danes tako opozarja! A to je vaš rojak, ki ga branite na vse pretege? Bravo, vsa čast, zaradi takih fanatikov, ki bi do onemoglosti branili nekega maršala Janšo, je država tam kjer je, v bedi! Človek je imel največje možnosti narediti iz blagajne dejansko več, delavcem zvišati plače oz. minimalno plačo zvišati na neko evropsko raven, sedaj, v najhujši krizi pa očita Pahorju nekompetentnost in ne vem kaj še vse proti delavcem? ŠE PRESEŽKA NI VEČ, KOT JE LAGAL PRED VOLITVAMI, VI PA V BRAN, BRAVO BUTALCI!!!
SherlockH
24. 09. 2009 14.50
Rado A gre to za tega Mitjo Gasparija, ki je v pred-prejšnji vladi Slovenijo spravil iz proračunske zagate z razglasitvijo 13 mesečnega leta, heh!?
dmalalan@mac.com
24. 09. 2009 14.48
...ce propad lahko z gotovostjo napoves...potem se propad je ze zgodil...vseeno od dogodenega do spoznanega vedno mine cas...cas potovanja novice...ce zvezdo raznese-nam svetloba malo kasneje to javi, ko pride.
miha040
24. 09. 2009 14.47
šolte dela po nalogu te vlade je dober prijatelj antona ropa ki ga je tudi postavil na mesto predsednika rač sodišča.... zakaj se je to šoltes spominil ravno danes nekam dolgo je rabil daje ugotovil proračun prejšnje vlade,,ampak nekateri še vedno verjamete tej skorumpirani vladi ki preko svojih vodstvenih ljudi obvladuje skoraj vse in jim narekuje kako in kaj....