Slovenija

'V zadnjem letu so se čakalne dobe enormno povečale'

Maribor, 19. 06. 2015 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski varuh bolnikovih pravic med drugim opaža tudi slabo seznanjenost bolnikov z možnostjo zdravljenja v tujini ter neurejenost področja paliativne oskrbe v Sloveniji. Še naprej se pojavljajo težave pri uveljavljanju pravice do drugega zdravniškega mnenja.

Mariborski varuh bolnikovih pravic France Prosnik opozarja na "enormno" povečanje čakalnih dob v zdravstvu v zadnjem letu. Med drugim opaža tudi slabo seznanjenost bolnikov z možnostjo zdravljenja v tujini ter neurejenost področja paliativne oskrbe v Sloveniji.

Od vseh čakajočih naj bi nad dopustno čakalno dobo čakalo od 10 do 20 odstotkov bolnikov. "To pomeni, da posledično nastajajo nepotrebni stroški zaradi plačevanja predolgih bolniških, bolnikom pa zaradi odlašanja zdravljenja nastaja tudi zdravstvena škoda," je ob današnji predstavitvi poročila dela v lanskem letu izpostavila svetovalka v pisarni varuha bolnikovih pravic Manja Habjanič. Najdaljše čakalne dobe ostajajo na področju nevrokirurgije, ortopedije, urologije in revmatologije.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Varuh bolnikovih pravic, na katerega se je lani obrnilo 589 ljudi, ugotavlja, da so bolniki slabo informirani o možnostih in postopkih zdravljenja v tujini, ki jih je prinesla direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu. "Večina bolnikov daje prednost zdravljenju v svoji državi in to je verjetno tudi eden od razlogov, da se v večini primerov odločijo, da se postavijo v vrsto pri znanem domačem zdravniku, pa čeprav morajo za to čakati nekaj mesecev," je pojasnila Habjaničeva.

Omenjena direktiva po mnenju varuha ne zagotavlja enakopravnosti med bolniki, saj je odločitev za zdravljenje v tujini pogojena z zmožnostjo plačila zdravstvene storitve. To je v današnjem času za mnoge bolnike nedosegljivo. Tisti, ki si to lahko privoščijo, pa se lahko z odhodom v tujino izognejo čakalni vrsti v Sloveniji, je dodala svetovalka.

Varuh izpostavlja tudi vprašanje oskrbe starejših. "Velika večina starejših je premalo informirana o možnostih oskrbe in pomoči na domu in iščejo ustrezne rešitve tudi v pisarni varuha bolnikovih pravic. Varuh meni, da je skrajni čas, da država na tem področju čim prej pripravi in sprejme enotni pravni predpis, ki bo z novim načinom financiranja poskrbel za večjo socialno varnost starostnikov ter jim omogočil ustrezno zdravstveno oskrbo," je varuh zapisal v letnem poročilu.

Podobno pravno neurejeno je področje paliativne oskrbe v Sloveniji, ki se na državni ravni izvaja zelo različno. "Varuh bolnikovih pravic prepoznava potrebo in željo neozdravljivo in hudo bolnih po paliativni oskrbi v domačem okolju, ko skrb za takšnega bolnika prevzamejo svojci ob strokovni pomoči paliativnih timov. V nekaterih bolnišnicah so že oblikovani takšni timi, medtem ko mreža paliativne oskrbe, kot jo predvideva državni razvojni načrt, trenutno uspešno deluje le v gorenjski regiji," je dodala Habjaničeva.

V praksi se še naprej pojavljajo težave pri uveljavljanju pravice do drugega zdravniškega mnenja, velik delež nezadovoljstva bolnikov pa izvira iz slabe komunikacije med bolniki in zdravstvenim osebjem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
20. 06. 2015 08.20
Vsa leta nam ministri zdravstva zagotavljajo,kako se bodo čakalne vrste povsod zmanjšale.Sami lažnivci,samo da pridejo na stolček,pa so obljube že pozabljene!
Biofanatik
20. 06. 2015 09.39
Na papirju in statistikah so, na realnih tleh pa svetlobna leta daleč, umetnost politike.
496344
19. 06. 2015 20.42
+2
Problem je,ker vecina zdravnikov popoldan dela privat potem so pa zjutraj v sluzbi utrujeni in ni storilnosti.Pa ne smemo pozabit na strajke,malice,kavice,strokovne sestanke,ljubimkanje z naivno sestro....Pa saj,ce tak pogledamo,so kar dobri,da vse nardijo v sluzbenem casu
ferencz 1
19. 06. 2015 18.51
+3
Dopodne do 12 ure dela v javnem zdravstrvu, popoldne pa pri kakšni metki, da piše opravičila za Baučarja, da ne more iti v arest!
JE-BI-GA
19. 06. 2015 18.46
+4
Ne samo čakalne vrste, tudi plače dohtarjev in jim ni treba toliko delati, pa še plačani so na uro in se jim ne mudi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VSEZNALECno1
19. 06. 2015 18.05
+3
Itak dohtarsko korupcijska banana
Alenko Jankovi?
19. 06. 2015 17.23
+3
Zato ker dohtarji samo kradejo
Diškor
20. 06. 2015 01.37
+1
Alenko Jankovi?
20. 06. 2015 09.33
Biofanatik
19. 06. 2015 16.56
+0
Po tanovih reformah pa sploh ne boš prišel na vrsto. Amen
ni_mi_vse_eno
19. 06. 2015 16.56
Zakaj bi delal, če mi plačate več, če ne delam? Si bolan? Plačaj in prideš na vrsto - Vaš zaskrbljeni zdravnik. :)
Darko32
19. 06. 2015 16.13
+4
Če gledamo glede drugega zdravniškega mnenja je več kot jasno zakaj so težave. Samo prierov NEKREP in podobnih je v Slvoeniji na tisoče in zato s ebojijo dopolnilnega mnenja tujih strokovnjakov, k ibi povedali resnico. ZAto menim, da je potrebno narediti čistko v zdravstvu in odsloviti zdravnike, k iso povezani z korupcijo in ostalimi lumaprijami in s ejih pozapre. Sočasno pa prepovedati delo istih zdravnikov tako, da delajo malo v javnem zdravstvu in sočasno še malo v privat in seveda denar bašejo v svoj žep. ZAto pa so tudi čakalne vrste, ker zgoraj navedeni lumpi požgejo ves denar.
butalistan
19. 06. 2015 13.32
+7
na cesti v Medvodah, kjer je že leto dni enosmerni promet in kolone po km v eno stran se je danes prebijal rešilec na nujni vožnji-katastrofa! medtem se je v letu dni država zadolžila za 10 miljard za plače JU in priviligirane penzionerje BUTALE PRESS
butalistan
19. 06. 2015 13.28
+5
vse kar je družbeno je zanič: zdravstvo, šolstvo, infrastruktura, javna uprava........ torej tovariši čas je za novo plenjenje!
Vse stransko
19. 06. 2015 13.22
+13
informacija iz prve roke: žena prišla do zdravnika (rečmo mu TRGOVEC) in se naročila za pregled kolena zaradi operacije. Čakalna doba k specialisti cca 10 mesecev. Samoplačniško je šla čet 2 dneva na naslov, ki ji ga je dal zdravnik (trgovec). Tam napotnica za ultrazvok - nekaj mesecev. Samoplačniško v isti ambulanti drugi dan. Saj sploh ni čakalnih dob. Samo KEŠ moraš imeti in pika.
Darko32
19. 06. 2015 16.15
+2
Vse stransko Povej da to delajo vsi specialisiti, ki so zaposleni v Javnih zdravstvenih zavodih in še delajo privat. Normalno, da si urejajo delo za naprej. ZAto je te barabine potrebno pozapreti in nagnati. NAj dela privat.
tali?ni tom
19. 06. 2015 12.35
+11
lej , saj sploh zdravnikom ni v interesu da se zdravimo , čimprej! sam sem si poškodoval nogo 24 aprila in roko! na urgenci mi zaštepajo roko , nogo slikajo z predpotopnim rendgenom ki seveda ne pokaže poškodb kolena! čeprav nisem mogel hodit! čez dva dni vsi okol moje roke neglede da me žena v invalidskem vozičku pripelje do previjalne mize ker se noge niti dotaknit ne smem , najhujše bolečine v življenju , ostro protestiram da me koleno matra in da je verjetno poškodba in nič! pravijo da ni! in lepo vse do deset dni nazaj ko grem sam samoplačniško na ultrazvožno seanso kolena kjer ugotovijo zlom meniskusa in strgane vezi! pokažem zdravnici da pospeši moje zdravljenje in nič! pravi da sem 29 ta mesec naročen in da travmatolog vidi kaj bo! do takrat , če bi se resnoo odreagiralo bi imel lahko sanirano nogo in bi šel na šiht!tako sem pa že dva meseca doma in koleno je še zmeraj v podnu in zdravniki nič! briga me , če sem do konca leta glede na odnos , problem je v plači ki je glede na minimalno nič skoraj! ampak hočem rečt da to kar se dogaja v tem zdravstvu res ni normalno! dobesedno bremzajo v klanec! dva meseca je z mano strošek ki bi lahko bil eventuelno 3 tedne in takih je v sloveniji na tisoče ki nikakor ne morejo.mo normalno in hitro zaključit zdravljenje , delajo se vrste in zaradi tega čakalne dobe! vse to zaradi zdravnikov ki , ne vem delajo v počasni,namerno brezbrižno da se vse tako vleče in košta na koncu več kot bi bilo potrebno! brezveze no!
soniksk
19. 06. 2015 12.39
+4
Pri nas so postali zelo slabi zdravniki, ki se samo zgovarjajo na ZZZS in zavarovalnice da dobijo premalo denarja. Tisti ki pa hodimo kot pacienti vsak dan k zdravniku pa lahko vidimo da enostavno nočejo delat. Pri specialistu ima sestra na dan ambulante prostih 6 kvadratkov in točno toliko pacientov lahko vpiše notri in niti enega več. Kdo je določil da lahko v 4 urah zdravnik pregleda 6 pacientov. Ministrstvo? ZZZS? Zavarovalnica? Po moje nihče od teh.
emilzapata
19. 06. 2015 13.06
+7
waco, moja zgodba je do pičice identična tvoji. Na koncu sem šel k privat ortupedu, plačal vse preiskave in na koncu še operacija. Skupni strošek 3200evrov, vključno s taxsiji, ker sam nisem mogel voziti. Pri tem pa imam še tri vrste zdravstvenega zavarovanja. Moja sorodnica , direktorica lokalne lekarne pa na ta račun 3000eu plače. Kdaj bo konec tega norčevanja iz poštenih delovnih ljudi?
Blaška
19. 06. 2015 13.08
+4
waco potem greš skozi podoben proces, kot sem šla, šepala sama lansko leto ; )))
trasty
19. 06. 2015 14.31
Pa nobeden zdravnik ne stavka, češ da to ni humano in da tako ne more delat. Da ne more gledat bolnika pol lata in čakat na denar iz zavarovalnice!
soniksk
19. 06. 2015 12.33
+3
Ko bi zdravniki stavkali za krajše čakalne dobe bi jih še mogoče kdo podprl za malenkost višje plače. Tako je pa čakalna doba za navadno operacijo leto dni, oni se pa jočejo o 40% višjih plačah. Narobe svet.
Transformerji
19. 06. 2015 12.27
+1
Še naprej se pojavljajo težave pri uveljavljanju pravic do drugega zdravniškega mnenja, je napisano. Saj hodijo po hišah, za 2 evra na mesec si lahko zastonj pridobiš drugo zdravniško mnenje, domači zdravniki iz javnega zdravstva , bogovi, te bodo pa zaradi tega napisali čisto na konec čakalne vrste - ostane ti še privatno zdravstvo!
catman
19. 06. 2015 12.24
+4
Tisti z vezami in z denarjem tega ne čutijo, zato pa še bolj čuti to obična raja, pa sploh ne gre za govora o zdravljenju v tujini.
devlon
19. 06. 2015 12.14
+2
ker so preveč na štrajkih in sestankih..