Slovenija

Napake v zadevi Marjetica Rupel

Ljubljana, 06. 03. 2009 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Končan je nadzor glede dela policije v primeru Marjetice Rupel. Slednja je bila pod drobnogledom zaradi uporabe moževega službenega vozila v zasebne namene, a je bila preiskava predčasno končana.

Marjetica Rupel je decembra 2006 s službenim vozilom svojega soproga in tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odpravila po zasebnih nakupih. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk.

Poročilo o zunanjem nadzoru nad delom policije v zadevi Marjetica Rupel in odzivnega poročila policije kažeta na "sistemske pomanjkljivosti" pri obravnavi tovrstnih medijsko ali politično odmevnih primerov, so sporočili z MNZ. Ob tem dodajajo, da je bil postopek zapleten "zaradi političnega vidika primera in njegove medijske izpostavljenosti". Poročili sicer nista dostopni za javnost.

Po odredbi ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal sta dva nadzornika sektorja za usmerjanje in nadzor policije izvedla nadzor nad izvajanjem nalog policije v zvezi s primerom žene nekdanjega zunanjega ministra Marjetice Rupel. Na podlagi nadzora je bilo pripravljeno podrobno poročilo, na katerega je dala odzivno poročilu tudi policija.

Je bil primer morebitne zlorabe položaja pri Ruplovi ženi pometen pod preprogo?
Je bil primer morebitne zlorabe položaja pri Ruplovi ženi pometen pod preprogo? FOTO: POP TV

Preiskavo je zaustavil Jevšek

Iz obeh poročil izhaja, da je odločitev za prenehanju nadaljnjih aktivnosti kriminalističnega zbiranja obvestil sprejel direktor uprave kriminalistične policije (UKP) Aleksander Jevšek po posvetovanju z vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto in pomočnikom direktorja UKP. Odločitev je potrdilo pristojno okrožno državno tožilstvo, ki je tudi formalno ustavilo kazenski postopek, poročili povzemajo na MNZ.

S tako odločitvijo Jevška se posamezni kriminalisti niso strinjali, komisija za preprečevanje korupcije pa je zaradi tega direktorja UKP in neznane policiste ovadila pri pristojnem državnem tožilstvu, ki pa je ovadbo zavrglo, še piše v poročilu. Iz poročil med drugim sicer izhaja, da je bila v sprejemanje odločitev v tej zadevi vključena vrsta oseb na ravni službe kriminalistične policije PU Ljubljana in UKP GPU ter v ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu.

Ravnanje ni imelo pokritja v zakonodaji

Po mnenju nadzornikov način ravnanja pristojnih na UKP generalne policijske uprave v konkretni zadevi ni imel sistemskega pokritja v zakonodaji in internih aktih policije, čemur pa policija nasprotuje in opozarja na siceršnjo ustaljeno prakso v podobnih primerih, na MNZ pojasnjujejo izsledke obeh poročil.

Kresalova je decembra lani sprožila nadzor nad delom policije.
Kresalova je decembra lani sprožila nadzor nad delom policije. FOTO: Reuters

Tako nadzorno kot odzivno poročilo v zvezi z nadzorom kaže na dejanske sistemske pomanjkljivosti pri obravnavanju tovrstnih primerov, "ne samo v razmerju med kriminalisti, ki vodijo preiskavo, in njihovih nadrejenih, ampak tudi glede dopustnega obsega obveščanja vodstva ministrstva s strani policije o tekočih predkazenskih postopkih in predvsem v ureditvi in razumevanju usmerjanja in komunikacije na relaciji policija – državno tožilstvo".

Prejšnji teden je ministrica za notranje zadeve od novega v. d. generalnega direktorja policije zahtevala, da se opredeli do ugotovitev nadzora in predlaga ustrezne ukrepe. Odločitev o kadrovskih ukrepih v konkretnem primeru niso v pristojnosti ministrice, ampak v pristojnosti generalnega direktorja policije, opozarjajo na MNZ.

Goršek: Vzroka za razrešitev ni bilo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Janko Goršek je v odzivu dejal, da "ugotovitve iz samega nadzora, kar se tiče moje odločitve, ne podajajo razlogov, zaradi katerih bi jaz predlagal ali razrešil" Jevška. Kot je še pojasnil, v policiji "predkazenskega postopka nobeden ne more ustaviti", pač pa je ta izključno v domeni okrožnega državnega tožilstva. Odločitev, da se poda poročilo po 10. odstavku 148. člena zakona o policiji, tako "ne pomeni zaključka predkazenskega postopka," opozarja Goršek.

Glede ugotovitve nadzora, da način delovanja pristojnih v konkretni zadevi ni imel sistemskega kritja v zakonodaji in internih aktih policije, Goršek sam ne vidi "nobenega nezakonitega ravnanja ali neupoštevanja zakonodaje, ki bi gospoda Jevška postavila pred kazensko ali kakršnokoli drugo odgovornost".

Spomnimo

Afera Rupel je izbruhnila sredi decembra 2006, ko je Dnevnik objavil fotografije, na katerih Marjetica Rupel iz službenega vozila MZZ zlaga nakupovalne vrečke, pri čemer ji pomaga voznik ministrstva.

Zunanje ministrstvo je tedaj pojasnilo, da je ministrova soproga predmete – na fotografijah je videti metlo s smetišnico, toaletni papir in pralni prašek – kupila po ministrovem naročilu in da gre za nekaj povsem običajnega.

Na ministrstvu so se zgovarjali tudi na njeno aktivnost pri protokoarnih dogodkih in na nedorečenost pravil. A na komisiji za preprečevanje korupcije so bili jasni, da uporaba službenih vozil ministrstva za zasebne namene družinskih članov ustreza definiciji korupcije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janica1
07. 03. 2009 22.17
HAHAHA no pa lahko noč bedaki...
janica1
07. 03. 2009 22.16
bolj bi pasalo to ime kot pa primer META a ni bila META medvedka v živalskem vrtu...da ne bo kdo napačno mislil, da je to kaj o MEDVEDIH?
janica1
07. 03. 2009 22.15
a so dali tej operaciji ime NOVA METLA?
janica1
07. 03. 2009 22.13
ja kje je pa zdek kdo...
janica1
07. 03. 2009 22.11
Aja, pozabila sem, ona rada klobučke kupuje...mogoče je bil pa v vrečki kaki lepi klobuček.... napišite, kaj mislite, da je bilo v vrečkah..
janica1
07. 03. 2009 22.08
kdor ne piše komentarjev, ni Slovenc....
janica1
07. 03. 2009 22.07
Marjetica Rupel je decembra 2006 s službenim vozilom svojega soproga in tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla odpravila po zasebnih nakupih. Kupila je metlo, toaletni papir, v rokah pa je imela tudi več vrečk. hihihihihihihi s čim se pri nas ukvarjamo....mogoče so bili v vrečkah kaki dobri bonbončki.... a čmo razvit debato o bonbončkih, ali pa o čokoladici?
janica1
07. 03. 2009 22.03
alojzrijavec07.03.2009, 18:071 glih to sem mislila jaz napisat pajtlerblanka07.03.2009, 13:54-4 ta je pa prforana
Adolph
07. 03. 2009 18.21
Kot je ze en komentator kratko napisal, VRANA VRANI . . .. . in megla . . . .. . skozi VSE partije . . . . .
alojzrijavec@gmail.com
07. 03. 2009 18.07
LOVIMO MUHE DA GREDO SLONI LAŽJE MIMO. ZA METLO DELAMO CIRKUS,50000 EU PA NI PROBLEMA, TO NE GRE SKUPAJ .LJUDJE BODO RAZSODILI. ??????
imp62
07. 03. 2009 16.28
Slovenija je res ena čudna dežela.Kako hude težave imamo, res neverjetno. Metle so postale problem policije in tožilstva.Da ne bom popljuvana iz leve ali desne strani, vam v premislek povem samo tole. Marjetica se s službenim avtom pelje po metlo, WC papir in nekaj malenkosti. Kolikor mi je stvar poznana, je delala kroge po Ljubljani in metle niso prišle iz Sarajeva z avionom,v katerem bi lahko metle položila tudi na luksuzno posteljo.Kakšni so stroški v enem in drugem primeru, lahko izračuna vsak, ki zna osnove matematike. V obeh primerih se je oglasil KOS, metle so na tožilstvu, g. predsednik je prevzel odgovornost za najem letala, policija in tožilstvo pa bodo glave porivali v pesek. Pa še tole. Tudi Kresalovo so časopisi precej pljuvali, ko se pelje v Milano z najetim avionom ,ki ga sama plača. Zaradi mene se lahko vozi tudi v službo z avionom, dokler me to ne bo nič stalo. Meta se lahko vozi z metlo, če ji to odgovarja, za nakupe naj ji država obračuna potne stroke in naj jih plača, predsednika pa naj policija in tožilstvo obravnava tako kot Meto.
Drhal
07. 03. 2009 16.17
pajtlerblanka: in kdo je možev delodajalec?
heep
07. 03. 2009 14.13
gospa pajtler očitno nima dovolj pospravljeno v svojem podstrešju ,če piše take neumnosti
krainburger
07. 03. 2009 14.04
gospa pajtlerjeva. spet pod vplivom alkoholnih destilatov!? "možev delodajalec" je bila ( in je, na našo veliko žalost, še zmeraj) država. tvoj ljubljeni vodja je bil samo njegov šef.
Buena Vita
07. 03. 2009 13.54
MAJMUNI ŽENSKA SE JE VOZILA S SLUŽBENIM VOZILO,IN SAMO MOŽEV DELODAJALEC LAHKO ZAHTEVA ODŠKODNINO,JE BABNCA MOŽEVA ŽENA,PRITIČEJO JI NEKE PRAVICE--ZATO ZA PREKORAČITVE MOŽEV DELODAJALEC LAHKO ZAHTEVA ODŠKODNINO, NE PA POLICIJSKA PREISKAVA ZA STVAR KI JE ZNANA IN PRIZNANA---MONE NAD MONAMI
Drhal
07. 03. 2009 12.42
Ma ka pol, če prav razumem se pač včlanim v neko x stranko (da bo vse skp "politično") pa lahko pobašem metlo pa smetišnico na račun kdo ve koga, mene že ne?
avidmar57
07. 03. 2009 12.34
ŠE DOBRO DA IMAMO V SLOVENIJITOLIKO LJUDI DA SE NA VSE RAZUMEJO.KO BEREM KOMENTARJE MI GRE KAR MALO NA SMEH RES VELIKO PAMETNJAKOVIČEV.
ivo55
07. 03. 2009 08.34
ples v maskah s ciljem nič narediti, račun pa itak plačajo davkoplačevalci...!
mindfucker
07. 03. 2009 08.32
vrana vrani ....
boris.barac@gmail.com
07. 03. 2009 08.27
Na žalost gre tudi pri novem generalnem direktorju policije, kot žal pri večini pred njim, samo za zasedbo visokega stolčka oz. udobne funkcije. S svojim neustreznim odzivom na dejanje pokvarjenca Jevška mu je očitno malo mar za spoštovanje predpisov. Je pa prvi v državi, ki bi se tega moral zavedati in tudi tako ravnati. Upam si napovedati, da ne bo dolgo vedril, "odnesel" pa ga bo Jevšek sam.