Slovenija

Čista lopata: Kriminalista bodo spet lahko zaslišali

Ljubljana, 25. 11. 2011 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

V nadaljevanju sojenja v zadevi Čista lopata je sodnica prebrala še nekaj dokazov in kazenskih ovadb. Sodišče je tudi prejelo odločitev MNZ, da kriminalista znova odveže molčečnosti glede nekaterih vprašanj.

Ivan Zidar in njegov zagovornik Aleksander Čeferin
Ivan Zidar in njegov zagovornik Aleksander Čeferin FOTO: Blaž Garbajs

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje v zadevi Čista lopata. Na obravnavi so bile prebrane kazenske ovadbe zoper osmerico obdolženih, predstavljena pa je bila tudi odločitev o vnovični odvezi molčečnosti kriminalista Roberta Slodeja. Kljub pričakovanjem pa danes še ni bila znana odločitev o izločitvi dokaznega gradiva.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je na današnji obravnavi pojasnila, da je sodišče v začetku prejšnjega tedna prejelo odločitev notranjega ministrstva o ponovni odvezi molčečnosti kriminalista Roberta Slodeja. Pravosodni minister Aleš Zalar, ki opravlja dolžnosti notranjega ministra, je odločil, da se Slodeja odveže molčečnosti glede nekaterih vprašanj, ki se nanašajo na njegovo delo.

Podjedova sicer ni pojasnila, na katera vprašanja točno se nanaša odveza, vendar pa je znano, da je zagovornike na dosedanjih zaslišanjih najbolj zanimalo, kdaj in kje se je Slodej sestajal z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem ter njegovim domnevnim informatorjem Antonom Urbasom.

Kriminalistična preiskava v letu 2007 se je namreč začela, ko je kriminalist Slodej iz Nemčije prejel sporočilo o domnevno nezakonitih poslih nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja. O ponovni odvezi molčečnosti mora sedaj odločiti še predsednik višjega sodišča, Slodej pa bo predvidoma ponovno zaslišan v drugem tednu decembra.

Sicer pa je v nadaljevanju obravnave Podjedova predstavila še nekaj preostalih listinskih dokazov ter kazenskih ovadb, na sodišču pa so spregovorili tudi o zahtevi nekaterih obdolženih, da se jim vrnejo računalniki in mobilni telefoni, ki so jim bil leta 2008 zaseženi v okviru preiskave.

Ni pa bila danes še predstavljena odločitev sodišča o izločitvi nekaterega dokaznega gradiva, za katerega zagovorniki menijo, da je bilo pridobljeno na nezakonit način. Glede na to, da se dokazni postopek počasi približuje koncu, pa bo to najbrž znano na eni prihodnjih obravnav.

V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cepec22
26. 11. 2011 08.37
+2
Saj morejo pocakat, da si bo Ceferin vzel cas za zadevo. Ne ves ali se delajo norce iz vse Slovenije ali pa gledamo cirkusko predstavo, kjer je na odru cela dezela. Nasi zakoni so narejeni za kaksno zavozeno dezelo, koncno pa saj je pri nas ravno tako.
galiot
25. 11. 2011 19.19
+4
Oh spet ena polžje hitra zgodba brez končnega epiloga...
alpino
25. 11. 2011 15.26
+5
To se lahko dogaja samo v banana republiki, pred očmi vesoljne in pokradene Slovenije.O odvetniki z neumestnimi in bedastimi vprašanji na vsak način skušajo preusmeriti postopek drugam, se pravi umazati in diskreditirati organe pregona. Seveda jim pri tem pomaga skorumpirano pravosodje, ki je v javnosti popolnoma zapravilo svojo kredibilnost.
minimalisch
25. 11. 2011 12.47
+10
ta lopata je ze od samega začetka umazana..