Slovenija

V vzorcih iz Ljutomera ni zaznati spojin, ki bi jih pripisovali posledicam požara

Ljubljana, 15. 06. 2017 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do zdaj prejeti prvi rezultati analiz vzorcev po požaru v Ljutomeru o težkih kovinah in policikličnih aromatskih ogljikovodikih kažejo, da solata s temi snovmi ni obremenjena in je varna za uživanje, so sporočili z NIJZ.

Ukrepi sicer še vedno veljajo.
Ukrepi sicer še vedno veljajo. FOTO: Sobotainfo.com

Izmerjene koncentracije delcev PM10 v zraku v Ljutomeru, kjer je pred dnevi gorelo v podjetju Eko Plastkom, so že več dni zapored nizke. Tudi v vseh v petek in soboto odvzetih vzorcih vode, zemlje in pridelkov ni bilo zaznati spojin, ki bi jih pripisovali posledicam požara, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

NIJZ na svoji spletni strani navaja, da so bili v petek poleg vzorcev zraka, vode in pen iz bližnjega kanala Globetka odvzeti vzorci pšenice, zemlje in solate z bližnjega vrta v stanovanjskem naselju. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano na osnovi prvih analiz ni identificiral spojin, ki bi jih pripisovali posledicam požara.

Rezultati dioksinov in furanov, ki so med najbolj strupenimi spojinami, ki se sproščajo ob požarih, še niso na voljo in jih pričakujejo v prihodnjih dneh, so sporočili.

V soboto je bilo dodatno odvzetih pet vzorcev zelenjave (solate) v razdalji zračne črte 500 do 1500 metrov od pogorišča v različnih smereh, kamor je ob požaru zaneslo dim in smrad. Do zdaj prejeti prvi rezultati o težkih kovinah in policikličnih aromatskih ogljikovodikih kažejo, da solata s temi snovmi ni obremenjena in je varna za uživanje, so sporočili.

Priporočila, objavljena v ponedeljek, ostajajo v veljavi še naprej in so dostopna na spletni strani občine.

Med drugim so v njih zapisali, naj vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ljudje ne uporabljajo. Intenzivno gibanje na prostem, še zlasti tiste dejavnosti, pri katerih se zelo praši, pa odsvetujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 06. 2017 16.04
+1
.solata. ?kaj pa fržow
jazSmeško
15. 06. 2017 21.38
+8
Ja me prav zanima v katere smeri so odvzeli vzorce. Ko je gorelo je ves dim tisto večer neslo proti Noršinci,Babinci,Šalinci,Banovci,Veržej,....In to tako gosti črni dim da se nebo sploh ni videlo. Delci ožganega aluminija veliki tudi do 10cm in še malo več pa so frčali tudi do 1km daleč zračne linije. Zgorelo je cele kupe baterij,aluminija,plastike od sveč,parafin tudi druga odpadni pvc materiali,sončne celice ki so bili na strehi,...Ko je prišlo do požara, se je v tovarni nahajalo 80 ton sveč, 274 ton parafina in 412 ton pvc-ja. In seveda sedaj pa po tem sploh ni prišlo do onesnaženja ničesar. Vse je zdravo. Naj pridejo ti inšpektorji in vsi ki trdijo da ni strupeno k meni in bom jih z veselje hranil z vso zelenjavo ki je na vrtu. Pa da vidimo z kakšnim užitkom bodo jedli to zelenjavo. Zrak pa so tudi merili v centru mesta kjer so zgradbe okrog in okrog kamor veter sploh ne pride in kamor se sploh ni kadilo ko je gorelo razen naslednji dan ko je malo zapihal drugi veter in je malo dima poneslo tudi v Ljutomer,ko je tisto najhuje že bilo mimo. Na kratko povedano sami nesposobneži.