Slovenija

V vrtcu Škratek namerili presežene vrednosti radona

Postojna, 26. 01. 2015 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stavbi postojnskega vrtca Škratek so po navodilih občine izvedli merjenje radona. Po neuradnih rezultatih je mejna vrednost radona presežena, vendar je bila meritev opravljena, ko je bil vrtec teden dni zaprt.

V stavbi vrtca Škratek, ene najmanjših enot postojnskega otroškega vrtca, ki deluje v stavbi stare porodnišnice v Postojni, so po navodilih občine izvedli merjenje radona. Predstavnik postojnske občine za stike z javnostjo Robert Pavšič je povedal, da so v stavbi namerili 1200 bekerelov (spodnja meja je sicer 400 bekerelov) radona, vendar je njegova koncentracija med delovanjem vrtca bistveno nižja, saj se prostori zračijo.

"Gre za tipično problematiko našega prostora, zato ji posvečamo veliko pozornosti," je v izjavi za javnost zapisal postojnski župan Igor Marentič. Ob tem je dodal, da strokovnjaki zagotavljajo, da ni nevarnosti za zdravje ljudi. Učinkovita rešitev za zmanjšanje koncentracije bi bilo že redno zračenje prostorov, poleg tega pa številne aktivnosti vrtca izvajajo tudi na prostem.

Otroški vrtec Škratek je neposredno nad jamskim sistemom Postojnske jame. Prav zato je zaradi svoje dotrajanosti stavba še toliko bolj izpostavljena večjemu prehajanju radona v ozračje.

Kratkotrajna izpostavljenost povišani koncentraciji radioaktivnega plina radona po besedah Pavšiča ni nevarna ne za zaposlene v vrtcu ne za otroke, ki ga obiskujejo. Kljub temu pa je Občina Postojna takoj ukrepala in nemudoma pripravila elaborat za sanacijo stavbe, v kateri domuje otroški vrtec Škratek, že v kratkem bodo izbrali tudi izvajalca sanacijskih del.

Sanacija predvideva aktivno prezračevanje zemljine – pod stavbo bodo naredili vrtine in iz njih z ventilatorji izpihovali zrak. Pavšič je povedal še, da se na postojnski občini zavedajo, da je stavba sicer stara in potrebna temeljite prenove, vendar bo načrtovana sanacija zaenkrat dovolj.

Za sanacijska dela naj bi občina predvidoma namenila okrog 9000 evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
27. 01. 2015 11.19
-2
Od kod radon v jamah (naravnih) In kam bodo izpihovali zrak, ... do takrat pa detektor radona namestit v vrtec, saj bi že tako moral biti. Sicer pa kako je mogoče da vrtec staji nad jamo, ... a se sploh zavedajo kakšna nevarnost obstaja, ... dovolj je že zmeren potres, in otrok ne bo več.
flojdi
26. 01. 2015 18.27
+3
. a da bi izmerili, ko je vrtec Odprt pa ne ...in zakaj ne