Slovenija

V vročini se turisti hladijo na Gorenjskem

Bled/Bohinjska Bistrica, 11. 08. 2013 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V gorenjskih turističnih središčih so zadovoljni z dosedanjim potekom sezone. Na Bledu so napolnjeni tako hoteli kot zasebne namestitve in kamp. V Bohinju nekoliko tarnajo nad enodnevnimi gosti, ki premalo zapravijo, v Kranjski Gori pa bi jim prav prišlo urejeno jezero Jasna.

Medtem ko so nekateri že tarnali zaradi ekstremne vročine, pa so se je v gorenjskih turističnih središčih razveselili. Na vrhuncu sezone imajo dobro napolnjene kapacitete, k čemur naj bi pripomogla tudi vročina, saj se številni gostje pridejo na Gorenjsko nekoliko ohladit.

Na Bledu je največ Angležev

V najbolj vročih dnevih se je tudi Blejsko jezero ogrelo na 25 stopinj Celzija.
V najbolj vročih dnevih se je tudi Blejsko jezero ogrelo na 25 stopinj Celzija. FOTO: Thinkstock

"Letošnja sezona je do zdaj dobra," je zadovoljna direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Že junij je bil boljši kot lanski, enako velja za julij, ko so se napolnili ne le hoteli, temveč tudi zasebne namestitve in kamp. "Dobro so zasedeni tudi okoliški kraji od Radovljice in kampa Šobec do Bohinja, ker daje destinaciji pravi turistični utrip," je poudarila Štravs Podlogarjeva in dodala, da bo do sredine avgusta Bled polno zaseden.

Struktura gostov na Bledu je izjemno pestra, saj gostje prihajajo iz skoraj 80 držav. V prvih sedmih mesecih letos je bilo največ angleških gostov, ki so si po daljšem obdobju znova priborili prvo mesto, tudi na račun nove čarterske povezave. Sledijo gostje iz Nemčije in Nizozemske, več je gostov iz Rusije in Amerike, Italijanov pa je bistveno manj kot lani, kar se bo najverjetneje poznalo tudi na avgustovski statistiki.

V Kranjski Gori bodo iskali rešitev za ureditev kopališča v Jasni

Nekoliko drugačno izkušnjo z italijanskimi gosti imajo letos v Kranjski Gori. "Za našo poletno sezono je takšen vročinski val, kot smo mu priča letos, koristen. Ko je v mestih zelo vroče, pride k nam več gostov, predvsem iz Italije," je pojasnila direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav.

Že od začetka poletne sezone so hoteli v Kranjski Gori dobro zasedeni, nekoliko slabše je bilo pri manjših ponudnikih namestitev. Trenutno so na vrhuncu sezone skoraj vse nočitvene zmogljivosti zasedene. Po do zdaj zbranih podatkih bo letošnja poletna sezona v Kranjski Gori boljša od lanske, ne bo pa dosegla rekorda iz leta 2010.

Slovenskih gostov je v Kranjski Gori okrog 30 odstotkov, med tujimi pa poleg Italijanov prevladujejo Angleži, Belgijci, Nemci, Hrvati in Čehi, več je tudi gostov iz Madžarske. Poleg tega je ogromno dnevnih obiskovalcev, predvsem kolesarjev in pohodnikov. Posebej pa se je letošnjem vročem poletju pokazalo, kako dobrodošle bi bile v Kranjski Gori urejene vodne površine, zato bodo turistični delavci skupaj z občino v prihodnje poskusili najti rešitev za ureditev kopališča v Jasni.

Bohinjsko jezero
Bohinjsko jezero FOTO: Thinkstock

Bohinj je žal enodnevna kopalna kad

V Bohinju se medtem še vedno spopadajo s težavami nekaterih hotelov. Tako je letošnjo poletno sezono prvič zaprt hotel Zlatorog. Kljub temu kaže, da bo število nočitev julija in avgusta tudi letos podobno lanskemu, ko so julija imeli 73.000, avgusta pa 115.000 nočitev.

"Z zasedenostjo nočitvenih kapacitet moramo biti zadovoljni. Večje vprašanja pa je, kakšen bo turistični izplen," opozarja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, saj nekateri gostinski ponudniki ugotavljajo precejšen upad prihodkov, medtem ko drugi beležijo tudi 10- ali celo 15-odstotno povečanje.

Zelo veliko je v Bohinju enodnevnih gostov. "Žal je Bohinj v zavesti Slovencev predvsem poletna kopalna kad," meni Langus, ki je kljub navalu enodnevnih gostov ob koncih tedna prepričan, da so letos z nekaterimi mehkimi ukrepi, kot so dodatni avtobusi, uspeli omiliti prometni pritisk na območje Bohinjskega jezera.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spizdygonzales
11. 08. 2013 22.47
+2
huh, kdor ma kej u glavi, gre v bohinj, v blejsko mlakužo se namakajo pa vsi ostali, ki ne vedo, kaj je čista voda!
Ataaufbix
11. 08. 2013 18.55
+6
Klasično za Bohinjce, da stalno nekaj jamrajo. Radi bi kasirali, pa nič za to naredili!
Tajkun Pirc Musar
11. 08. 2013 15.43
+9
Bohinjsko jezero in okolica je zakon!
Tonček Balonček
11. 08. 2013 14.30
-5
DAnes sem se peljal od Mojstrane do Rateč in nazaj, ta kolesarska steza po bivši železniški progi je takorekoč edina zadeva, ki so jo tam napravili po pameti, vs eostalo je brez zveze. Upam, da Kranjska gora turistično propade ins e spremeni v mirem kotiček za preživlajnje dopusta, še cesto čez vršič naj zaprejo in to bo terna za turiste, ki iščejo mir ter naravo! In az anmeček so nap popolnoam uničili palnico, ki je zdaj takorekoč spremenjena v poligon! Zločin nad naravo, če emne kdo vpraša!
zvizi
11. 08. 2013 15.21
-5
Tonček, s tem se popolnoma strinjam. Denar, denar in samo denar je vodilo ljudi, ki bodo uničili vse lepo, kar je bilo. Če želijo skakalnice, pa naj jih umestijo v bližini mesta in ne v osrčju julijskih Alp....
zvizi
11. 08. 2013 15.24
-1
spizdygonzales
11. 08. 2013 22.45
+2
tamar
11. 08. 2013 13.51
-3
Boljše neurejena pokrajina , kot razni moderni tobogani in ostalo moderne traparije.