Slovenija

V vojski manj šefov in osemkolesnikov

Ljubljana, 10. 05. 2009 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica Ljubica Jelušič meni, da bo v obrambnem resorju odslej manj nivojev vodenja, novi 'top manager' v SV pa bo izobražen človek, dobili pa naj bi tudi manj osemkolesnikov.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je komentirala imenovanje novega vodje Slovenske vojske, nakup in opremljenost patrij in zmanjševanje proračuna za vojsko. Tuji in slovenski strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh preverjali protiminsko in balistično zaščito patrij. Prihaja tudi ruska večnamenska ladja.

Alojz Šteiner prevzel vodenje Slovenske vojske-27
Alojz Šteiner prevzel vodenje Slovenske vojske-27 FOTO: Dare Čekeliš

Ministrico skrbi, da ni drastično zmanjševanje obrambnega proračuna morda samo propagandna akcija, učinka pa iz tega ne bo. Glede na zmanjšanje sredstev bo po njenem uspeh, če SV dobi med 80 in 100 osemkolesnikov. Novi 'top management' Slovenske vojske bo javnosti predstavljen 12. maja. Jelušičeva je poudarila, da "glede na vsebino strateškega pregleda obrambnega resorja bi moralo priti do sprememb čisto na vseh segmentih obrambnega resorja – v upravnem delu ministrstva, znotraj podsistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in v vojaškem podsistemu“.

V Slovenski vojski manj šefov

Poudarja, da bo odslej manj šefov, nekatere šefe pa je vsekakor treba zamenjati. Znotraj upravnega dela ministrstva bomo spremenili število nivojev vodenja – sektorjev, uradov, služb in direktoratov. Upravni del moramo poenostaviti in povezati službe, ki se podvajajo, še meni ministrica. Ocenila je tudi novega načelnika generalštaba SV Alojza Šteinerja in poudaril, da je imel takšne reference, kot naj bi jih imeli vsi prihodnji načelniki in ključne osebe v Slovenski vojski. Pri njem pa je bila pomembna referenca tudi ta, da je sodeloval v pripravah na vojno za Slovenijo in bil v vojni tudi na poveljujočem položaju.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

Na novinarsko vprašanje, ali prejšni načelnik generalštaba Albin Gutman ni imel ustreznih referenc oziroma ne bi uspel izvesti reform, pa je dejala sledeče: "Moramo razumeti, da je on vendarle blizu konca svoje vojaške kariere. Po svoje bi bilo nepošteno od človeka, ki ima še eno leto do upokojitve, pričakovati, da bo delal reforme, ki bodo imele učinke prihodnjih deset let. To so reforme, ki jih je treba naložiti novi generaciji. /.../  Z ljudmi, ki so tik pred upokojitvijo, pač ni mogoče delati reform. Ni mogoče od njih pričakovati, da bodo prestavljali gore. Za to potrebujemo nove generacije, ki pa morajo biti dovolj razumne, da pripravijo prostor naslednikom.“

Profesionalec bo top manager

Potrdila je še, da je o zamenjavi govorila tako s predsednikom republike Danilom Türkom kot vrhovnim poveljnikom oboroženih sil kot tudi s premierjem Borutom Pahorjem. Sklep o zamenjavi je bil potrjen tudi na vladi. Vsi ti nivoji so bili obveščeni, s tem pa je tudi nakazala na novo politiko vodenja.  "Novi profesionalec, ki je "top manager", je izobražen človek. V prihodnosti ne moremo več dopuščati, da bi bili ljudje brez ustrezne civilne in vojaške izobrazbe na ključnih mestih, sploh pa ne na častniških pozicijah,“ je dejala o novi politiki.

Izrazila je še svoje pričakovanje, da se bo na visokih poveljniških pozicijah v generalštabu in v Slovenski vojski pojavilo večje število sposobnih žensk. "Vojska, ki ima 15 odstotkov žensk, mora to znati pokazati tudi na ključnih poveljniških mestih. Vse moderne vojske, ki imajo ženske v svoji sestavi, imajo tudi ženske na visokih poveljniških pozicijah.

"Kar se tiče osemkolesnikov, nas čaka usoda od 0 do 135. Ugotoviti pa moramo, kateri del bodoče strukture Slovenske vojske je treba najnujneje in takoj opremiti. Tu pa smo zdaj že v zagati, saj formiramo 3. motorizirani bataljon, v katerem se ljudje že urijo za prihod osemkolesnikov. Ta bataljon je treba opremiti, in to v zelo kratkem času,“ je glede nakupa oklepnikov dejala Jelušičeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NemeJ
11. 05. 2009 02.49
Ko berem tale članek,je isto kot bi bral znanstvenofantastični roman.Profesionalec bo top manager:Jelušićeva neseri.Kaj pa dela naša vojska na Kosovu,Afganistani... pa to so samiTRAPEZARCI.
dr.psiho
11. 05. 2009 02.48
Kamionar..kaj te moti..bistvo vsega tega nakladanja..??
SLOVENIASTAN
10. 05. 2009 22.41
dr.psiho pa je duhovit:))))
bučar
10. 05. 2009 14.59
zopet ima lahko dvojno kilometrino eto, pičiš medveda, pa je vse pošlihtan
dr.psiho
10. 05. 2009 14.23
Kaj je lepo videti našo vojsko...no kaj se pripravljajo že, za osvoboditev še preostalih delov YU...Prišli smo do srbske meje,samo tam je še za osvobajat..Vojvodina ter Sanđak...Treba je biti človeški in pomagati narodom ,ki so danes še vedno zasužnjeni in preganjani!Pa še bosno sem pozabil omeniti,da nebo zamer z Bošnjaške strani!!
mindfucker
10. 05. 2009 12.44
motorist25. tip na desni ki pozdravlja kot branjevka na tržnici je alojz s(š)teiner.
mindfucker
10. 05. 2009 12.41
za kozlati. in kakšen priimek je šteiner? steiner ali štajner.slovenija, dežela kmetov izpušnih cevi in rock'n rolla!
erikon
10. 05. 2009 12.33
Manager bo vojaški profesionalec? Alo,ta ne ve še na kateri strani se drži puška!! Jadna naša vojska ki je ni niti za fruštik
motorist26
10. 05. 2009 11.02
tip na levi strani niti pozdravit ne zna... sramota...
Klampfman
10. 05. 2009 10.43
Vau, Jelušičeva me je s svojimi potezami zelo pozitivno presenetila! IMO je še najbolj sposobna v Pahorjevem "dream" teamu!
KomentarDOO
10. 05. 2009 10.38
70 % policistov je nekih pisarniških šalabajzerjev, 80% vojske so "top managerji"...naj iz vsake struje 20% ljudi dajo delat za paznike, dodatnik 30% pa za red in varnost! Cena je enako, učinkovitost dosti večja!
dani039
10. 05. 2009 10.29
Bejžte od top managerjev! Policija jih je "najela" pa je zdaj kjer je! "Policija danes zaposluje 9485 policistov izmed katerih opravlja neposredne naloge na terenu le 2712 policistov, kriminalistov pa je le 459, je pojasnil Kresalova." To se dogaja zaradi tega, ker imamo sistem napredovanja ki temelji na formalni izobrazbi, ne pa na sposobnosti in želji po policijskem delu! Torej 6773 managerjev dvomljive kvalitete usmerja 2712 policistov, ki skrbijo za varnost državljanov. Dosti babic, kilavo dete!
cyco99
10. 05. 2009 10.17
Just do it, Ljubica.