Slovenija

Večinoma padajo ministri stranke DeSUS

Ljubljana, 18. 04. 2011 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duše Trobec Bučan je že sedmi po vrsti v vladi Boruta Pahorja. Naredili smo pregled teh menjav, ki kaže, da so najbolj na udaru prav ministri s podporo stranke DeSUS.

Trobec Bučanova je bila na čelu ministrstva le dobre tri mesece.
Trobec Bučanova je bila na čelu ministrstva le dobre tri mesece. FOTO: Damjan Žibert

Do danes je vlada premierja Boruta Pahorja doživela šest menjav ministrov. Od tega je bil zamenjan en Zaresov minister, dva socialna demokrata in trije, ki so bili imenovani na predlog stranke DeSUS. Decembra je zaradi lastne napake (po službeni novoletni zabavi se je sam s preveliko količino alkohola v krvi odpeljal z avtomobilom) odstopil minister upokojenske stranke Henrik Gjerkeš, danes pa je nepreklicno odstopila tudi njegova naslednica Duša Trobec Bučan. Na ministrstvu je to že tretja menjava v tej vladi. Pred Gjerkešem je bila od 21. novembra 2008, ko je vlada začela svoj mandat, ministrica Zlata Ploštajner. Kot razlog za svoj odstop je navedla osebne in zdravstvene razloge, pri čemer je bila prva članica te vlade, ki je njene vrste zapustila. Gjerkeš je bil na njen položaj imenovan 22. oktobra predlani.

Za njo je vlado zapustil predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je bil od začetka mandata trenutne vlade minister za okolje in prostor. Njegov odstop je bil posledica poročila Računskega sodišča, ki je ugotovilo nepravilnosti na ministrstvu. 12. februarja lani ga je zamenjal Roko Žarnić.

Milan Pogačnik in Borut Pahor
Milan Pogačnik in Borut Pahor FOTO: Blaž Garbajs

10. marca lani je svoj položaj zaradi afere bulmastifi zapustil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik. 30. marca je njegove posle prevzel minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Gjerkeš, nato pa je bil za kmetijskega ministra 5. maja imenovan Dejan Židan. Zaradi afere bulmastifi je položaj zapustila tudi državna sekretarka na ministrstvu Sonja Bukovec, ki naj bi bila sicer osebna prijateljica glavne žrtve afere Saše Baričeviča.

Nekdanji minister za zdravstvo Borut Miklavčič
Nekdanji minister za zdravstvo Borut Miklavčič FOTO:

Za tem je sledil odstop ministra za zdravstvo Boruta Miklavčiča. Tudi on je ob odstopu navedel zdravstvene razloge. Predlani poleti je namreč med počitnicami pri potapljanju doživel lažjo možgansko kap. Nakopičile pa so se mu tudi nekatere težave pri vodenju ministrstva. To je namreč že pod njegovim vodenjem pripravljalo nepriljubljeno zdravstveno reformo. Sporna je bila tudi pogodba za nabavo cepiva proti novi gripi oziroma virusu H1N1 s farmacevtsko družbo GlaxoSmihtKline. 7. aprila ga je zamenjal Dorijan Marušič. A težave na ministrstvu so se začele že mnogo prej, ki pa so jih hitro rešili. Že 4. decembra 2008 je namreč odstopil takratni državni sekretar Slavko Ziherl, ki se ni strinjal z imenovanjem nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla na mesto svetovalca in posebnega odposlanca za zunanje zadeve v Pahorjevem kabinetu.

Matej Lahovnik predaja posle Darji Radić.
Matej Lahovnik predaja posle Darji Radić. FOTO: Blaž Garbajs

8. julija lani je precej presenetljivo odstopil še minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Razlog je bil nestrinjanje z delovanjem ministra Gregorja Golobiča v aferi Ultra, zaradi česar je kmalu zatem tudi zapustil stranko Zares, katere predsednik je prav Golobič. 16. julija je Lahovnika na čelu ministrstva zamenjala dotedanja državna sekretarka na ministrstvu Darja Radić, sicer podpredsednica Zaresa.

V dobrih dveh letih se je vlada Boruta Pahorja soočala tudi s tremi interpelacijami. 23. februarja 2009 jo je proti notranji ministrici in predsednici LDS Katarini Kresal vložila največja opozicijska stranka SDS. Povod za interpelacijo je bila napoved začetka izdajanja dopolnilnih odločb izbrisanim. Interpelacija je bila 1. aprila istega leta zavrnjena. 23. februarja 2010 pa je predsednik poslanske skupine SDS Jože Tanko proti Kresalovi vložil novo interpelacijo, takrat so ji očitali politično, poslovno in klientelistično vplivanje in delovanje pri vrnitvi bulmastifov pokojemu Baričeviču ter pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Interpelacijo je podprlo 38 poslancev, kar je bilo premalo, da bi morala ministrica položaj zapustiti. 23. septembra lani je državni zbor razpravljal in glasoval o interpelaciji ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, a mu je podporo izreklo 46 poslancev, le 23 pa jih je menilo, da bi moral biti s položaja razrešen. Tako tudi ta interpelacija ni uspela.

Simona Dimic
Simona Dimic FOTO: POP TV

Kabinet predsednika vlade je bil na očeh javnosti tudi lansko jesen. Zaradi afere z obnovo vrstne hiše v Murglah je kabinet 22. oktobra lani zapustila vodja kabineta Simona Dimic. Sama je sicer svojo odgovornost zanikala, afera pa epiloga še ni dobila. Sporno naj bi bilo tudi sodelovanje njenega strica z Družbo za avtoceste (Dars) in tudi kredit, ki ga je sama od banke NLB dobila za obnovo hiše. Pod lupo naj bi bili tudi posli agencije Escape, ki je v lasti njenega partnerja Romana Horvata, z državnim protokolom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
19. 04. 2011 10.34
kak naslov,,padajo ministri iz DESUSA, kaj se čuditi saj so najstarejši in šibkih nog...še mladenič kdaj pade.
etul
19. 04. 2011 09.37
mene pa resnično zanima kaj vsa ta vojska zdej počne se bojim da so še kar na državne jasli prvezani in lepo črpajo državen dnar
etul
19. 04. 2011 09.37
mene pa resnično zanima kaj vsa ta vojska zdej počne se bojim da so še kar na državne jasli prvezani in lepo črpajo državen dnar
Fox79
19. 04. 2011 08.38
gjuro3 Meni so prejšnji mesec poslali izvržbo zaradi dolga 200€ Zav. Triglav. Čeprav je taista ustanova meni dolžna (zaradi natega zav. agenta) cca. 1500€, katerih ne morem izterjat, ker bi po pogodbi baje moral plačat še en obrok, da bi prišel do denarja, ker pa je minilo preveč časa, lahko kao pozabim na ta denar. No da se vrnem k moji izterjavi, iz teh 200€ dolga sem plačal cca. 350€, ker mi je banka NLB 2 meseca vlekla izplačilo (čeprav sem imel 2 meseca zadržana sredstva in tega denarja nisem mogel uporabljat) in si tako nabijala stroške, kateri so na koncu prišli do neverjetnih 60€. Zraven je še sodišče potegnilo svoje za en papir cca. 60€ in sem dolg kar fajn preplačal. No in kot si rekel ti gjuro3, zdaj gledam sliko te k.... Dimić in mi postane slabo. Res bo trebe na ulice in to z orožjem. Lep dan vsem!
Super1337
18. 04. 2011 23.39
+1
Tooo! Ta dogodek o razpadanju vlade sem čakal vse od začetka tega mandata! Dol z vlado!!!
Buena Vita
18. 04. 2011 22.26
SREBRNIBGREG NO,KONČNO SI POVEDAL RESNICO, ALI SE TI JE ZAKLETELO,ALI SE TI ODPIRAJO OČI,ALI SE PREBUJAŠ
Buena Vita
18. 04. 2011 22.24
SEVEDA JE PIJANA IN NIMA SE ČASA STREZNITI,IMAJO PREVEČ DELA TI KLEPTOMANI
prehlad
18. 04. 2011 21.11
HA HA PRAPORŠČAKI IŠČEJO IZHOD IZ KRIZE .TEŽKO JE POPRAVIT SVOJE GREHE.
pupa_od_anbot
18. 04. 2011 21.08
le v kaj je ta vlada padla? kdo dela zdrahe? in kaj je ukradla? spomin rdeče ribice, a desni?
Mihec.pihec
18. 04. 2011 20.51
Kresalka Desusu očita, da se neodgovorno vede z grožnjo glede izstopa iz koalicije. Še ne dolgo tega je ona sama grozila z izstopom LDS-a. Kakšna dvoličnost, kajne? Ali pa se sploh ne zaveda kaj govori.... Na zadnjih Pogledih Slovenije je dejala, da ima stranka LDS zelo malo ministrstev, potem jo je novinar popravil, da vendar obvladuje dve pomembni ministrstvi kot sta pravosodje in policija.....Slabo mi je, ko jo poslušam.....
srebrnibreg
18. 04. 2011 20.18
Dvoličneži niso za v nobeno vlado.
papez46
18. 04. 2011 20.12
Očitno so "penzionerji" CVET odličnosti, odločnosti in znanja! Če so šefa iz vlade ven spravli, kaj pa je en minister. In kaj Kahlo - še dela v vladi? Eeeeeee-to pa je višja politika. Pripravlja teren!
cyber_sniper
18. 04. 2011 20.00
rdeči so dokončno izgubili provinco, za rdečo zaveso so samo še večja mesta. desus pa že odpira svoja jadra za nove vetre...
Milan Koleznik
18. 04. 2011 19.27
to je zame logično,kajti ostali resorji imajo več masla na glavi in se jih bojijo odpustiti,pri Desusu tega ni in se ne bojijo eden drugega,kajti vrana vrani ne izkljuje oči. Tonček Balonček,res za tvoje razmišljanje ni besed,.
prehlad
18. 04. 2011 19.20
DOČAKAL BOM ODHOD IN TO KMALU ZA KOMUNAJZARJI GORI.NA VLADI SAMO ŠE GRABEŽI .
Emil Možina
18. 04. 2011 15.00
Ostali so samo še ministri ki to za dobro Slovenije sploh nebi smeli nikoli postati.
gjuro3
18. 04. 2011 14.30
DOL S PAHORJEM !!!!! VSI NA ULICE !!! ŠE PRED 1. MAJEM !!!!!
gjuro3
18. 04. 2011 14.26
HEHEHEHEHEHE.... Danes sem prejel izvršbo od NLB, ker sem jim dolžan 429 E za kredit, ki ga - seveda- ne morem odplačevati, ker sem- seveda- izgubil delo. NLB je vnaprej priglasila stroške oz. poslala nek predlog sodišču za odtegnitev stroškov "vnaprej", kar je zneslo- gre za dopis cca. pol strani A4- reci in piši 79E. Kar- spet seveda- pomeni, da bom dobil socialko, ki znaša bednih 220e, izplačano nekje okrog 150E. Kar je še ena od "modrosti" Pahorjeve vlade, ki je dovolila, da se socialno goroženim lahko vsedejo tudi na socialko za stroške vnaprej, še preden dokažejo, da so take stroške dejansko imeli... Ko gledam to fotko Simone Dimic in se spomnim vsega povezanega z njo in Pahorjem, MI POSTANE SLABO.... IN POTEM SE TA KRE..EN SPRAŠUJE, ZAKAJ NIMA PODPORE....CR..NI, MATER....VSI NA ULICE !!!!!....
eiffel
18. 04. 2011 14.11
Čuvajte nam Žarnića, dokler se dokončno ne reši problem z Lafargeem!
Gosposvetski
18. 04. 2011 14.08
Ja in,bolj psi lajajo z večjim veseljem gre karavana nasproti peklu !