Slovenija

V veljavo stopa nov pravilnik o delitvi stroškov ogrevanja. Bomo po novem plačevali več?

Ljubljana, 24. 09. 2016 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

To zimo bomo stroške ogrevanja obračunavali po novem. V veljavo je namreč stopil že tretji pravilnik, ki bo, če gre verjeti obljubam, preprečil ogrevanje na račun sosedov. Pretirano varčevanje ni le vzrok medsosedskih sporov, ampak lahko tudi močno škoduje stavbi. Zapiranje radiatorjev pa se ne bo več obrestovalo.

Stroški za ogrevanje se ne bodo povišali, bodo pa v primeru anomalij nekoliko drugače oz. pravičneje razporejeni. Pri veliki večini stavb, kjer se je toplota korektno rabila in obračunavala, ne bo nobenih bistvenih sprememb. Ministrstvo za infrastrukturo
V veljavo je z današnjim dnem stopil nov, že tretji pravilnik o delitvi stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih stavbah. Vlada obljublja, da bo pravičnejši od prejšnjega, ki so ga zamenjali pa manj kot letu dni, in da bo preprečil zlorabe. "Prilagojen in izboljšan pravilnik bo omogočil bolj ustrezno delitev stroškov predvsem v primeru zlorab, pretiranega, škodljivega varčevanja in v primeru nesorazmerno visokih porab izkazanih z delilniki, ki so se doslej pojavljali le v posameznih primerih," so z ministrstva za infrastrukturo sporočili pred časom.

Varčevanje da, a le do določene mere

Plesen na steni je lahko posledica pretiranega varčevanja pri ogrevanju.
Plesen na steni je lahko posledica pretiranega varčevanja pri ogrevanju. FOTO: Thinkstock

Pravilnik določa najnižji možni delež porabe, ki ga boste morali plačati, tudi če boste dejansko porabili manj. S tem želijo preprečiti prekomerno varčevanje in ogrevanje na račun sosedov. Primeri, ko so stanovalci celo zimo preživeli ob zaprtih radiatorjih, niti niso bili tako redki. "Pretirano zniževanje temperature v stanovanjih povzroča vlago in plesni, ne omogoča več ustreznih bivalnih pogojev ter uničuje tudi konstrukcijo stavb. Stanovanja, ki imajo ves čas zaprte radiatorje, se ogrevajo pasivno, saj del toplote prehaja preko zidov, tal in stropa od sosednih ogrevanih stanovanj. Zaradi tega se stanovanja v večstanovanjskih stavbah tudi pri zaprtih radiatorjih praviloma ne ohladijo pod določeno temperaturo (cca. 14 -17 °C)," so na ministrstvu pojasnili odločitev, da bodo varčevanje dovolili le do določene mere.

Sprememba zadeva tudi najbolj potratne, saj je postavljena tudi zgornja meja porabe. Tako ne bo mogoče plačati več kot trikratnika povprečja. In razlog? V primeru prekoračitev gre ponavadi za tehnične napake, kot so napačna nastavitev delilnikov, neustrezno določeni korekturni faktorji ali neuravnotežen ogrevalni sistem, pravijo na infrastrukturnem ministrstvu. "Stanovanja, ki se pretirano ogrevajo, ob tem ogrevajo tudi sosednja stanovanja in skupne prostore z vsiljevanjem toplote skozi stene, strop in tla in jim tako nižajo stroške ogrevanja. Gre za obrnjen proces kot pri pretiranem varčevanju," pojasnjujejo.

Stanovanja, v katerih živijo majhni otroci, ponavadi vbolj ogrevajo.
Stanovanja, v katerih živijo majhni otroci, ponavadi vbolj ogrevajo. FOTO: Thinkstock

"Velika poraba toplote lahko sicer nastane zaradi upravičenih razlogov, kot so bolezen, majhni otroci, starost, lahko pa je tudi posledica malomarnosti ali namernega pretiranega prezračevanja. V takšnem primeru gre za kršenje stanovanjske in gradbene zakonodaje," so še dodali. 

Kakšen delež stroškov ogrevanja stanovanja bo imelo po novem stanovanje, ki bo imelo celo obračunsko obdobje zaprte radiatorje?

Odgovor ministrstva za infrastrukturo: Delež bo odvisen od deleža stroškov, ki se obračuna na osnovi odčitkov delilnikov oz. po porabniških deležih (50-80%) in preostalega deleža, ki se obračuna po površini. V postopku izračuna se bo porabniški delež stanovanja z zaprtimi radiatorji iz 0% dvignil na 40% povprečja (gledano na m2). Končni delež stroška za ogrevanje stanovanja z zaprtimi radiatorji se bo v praksi gibal nekje med 50% in 70% povprečja. Na drugi strani bo stanovanje, ki mu je bil porabniški delež navzgor omejen na 300% povprečja, dobilo končni delež stroška nekje v višini med 200% in 260% povprečja. Slednje stanovanje bo na položnici dobilo 3- do 5-kratnik stroška stanovanja z zaprtimi radiatorji, preračunano na m2 ogrevane površine, pri čemer je upoštevan tudi že strošek ogrevanja skupnih prostorov.

Delilniki so nas prisilili k varčevanju

Obračunavanje po porabi so uvedli, da bi stanovalce prisilili k varčevanju. Nekatere navade številnih Slovencev res niso bile prijazne do okolja. Zakaj bi pozimi prekomerno ogreval stanovanje, namesto da bi si oblekel jopico? In zakaj bi imel hkrati odprta okna in radiatorje? Strah pred visokimi zneski na položnicah je večino od tega odvrnil. Prav tako se je bilo nenadoma lažje odločiti za zamenjav oken ali podpisati soglasje za sanacijo fasade. Na vladi danes ugotavljajo, da je bila uvedba delilnikov pred šestimi leti upravičena. "Že v prvem letu po uvedbi delilnikov so bile zaznane korenite spremembe pri ravnanju, saj so prihranki pri energiji za ogrevanje v posameznih primerih znašali tudi do 30% in več," so sporočili. 

Odgovori na najpogostejša vprašanja o obračunavanju stroškov ogrevanja
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
26. 09. 2016 10.48
+1
Še enak komunajzarska invencija!. Odločili smo se za tržno gospodarstvo in vsak kupi ali najama slabosti in prednosti stanovanja in bi moral takrat vedeti kako je z ogrevanjem. Stanovanja v kleti in pod streho so bila vedno cenejša prav zaradi tega. Tale pravilnik je izpopolnil nekdo ki mu niso odstranili rdečih celic samoupravnega dogovarjanja iz glave!
kg1
25. 09. 2016 22.18
To je absurd. 100€ -160€ na mesec za ogrevanje...mi pokurimo za 360m2 površine (6 stanovanj) 2-3 kubike drv na mesec. kubik stane 50€. Torej si ogrevamo stanovanje vsak za cca 25€ - 35€. Če bi imelo toplotno črpalko bi to stalo cca 15€-20€ po stanovanju. Seveda če si pa gospodje dovolijo kurit na nafto...smo pa tam kjer smo. Mi plačamo nafto, denar pa direktno vladi za pokrivanje slabe banke.
kg1
25. 09. 2016 22.22
-2
sicer pa ima vsak možnost posekat cevi, ki gredo skozi stanovanje do sosedov in obvestit da si se izključil iz omrežja in naj prekinejo s pošiljanjem položnic. Potem pa naj pridejo gospodje in vlečejo cevi okoli stanovanja kakor vejo in znajo.
felix59 drugič
24. 09. 2016 21.36
+5
kako pa bodo računali stanovalcem v blokih , kjer ima vsako stanovanje svojo peč oz. ogrevanje. Rad bi videl " strokovnjaka " ki bo hodil po stanovanju in gledal in računal s čim sem se ogreval- na plin , na elektriko , s kaminom , s klimo ali z ničemer na račun sostanovalcev !!! Če mi paše imeti v stanovanju 18 stopinj , jih bom imel pa če se sosed na glavo postavi s svojo kurjavo !!!
kim llsung
24. 09. 2016 18.30
+2
Naj mi en razlozi kako se lahko sosed greje na moj racun?
srebrnibreg
24. 09. 2016 18.59
-5
Od tvoje toplote iz tvojih prostorov katera pride v njegovo stanovanje skozi segrevanje stene med vama. To seveda velja za stanovanja v bloku ne za hiše oddaljene ene od druge nekaj deset metrov.
kim llsung
24. 09. 2016 18.28
+22
Prvo so nas "kregali",ker smo rasipini,potem nam zabijejo merilnike,da bomo "varcni",sedaj smo pre-varcni...skratka obirajo nas kakor jim pase!!!
bertoolin
24. 09. 2016 17.09
+6
Prvo nas država spravi na kolena, da moramo nujno varčevati in potem nas za to kaznuje....Hvala!!!
Albatross
24. 09. 2016 15.51
+9
Srečen sem, da imam hišo in me ne morejo lupat kot jabolko. Na leto porabim 1200€ plina za ogrevanje in sanitarno vodo. V najhujši zimi nisem porabil več kot 250€ mesečno. Smilijo se mi tisti, ki jim drugi dirigirajo koliko bodo plačali za ogrevanje.
srebrnibreg
24. 09. 2016 15.30
-3
Pravilna odločitev.
TellingTheTruth
24. 09. 2016 15.12
+3
Ne mores pomagat ce se ti stanovanje tok segreje zarad sosedov. A naj bom fer pa se jaz radiatorje na ful przgem, pol pa oken pr minus 10 odprem da se bo vsaj dalo zivt not? Kako sem jaz kriv da imam zarad sosedov takoj 23°C pozim in zakaj bi blo v tem primeru dobr da se jaz kurim???
BEEF-TECH
24. 09. 2016 14.58
+3
Pravilno! Prav na K mi gre, ko moraš tolko bol kurit zato ker se sosedu pač zdi da ne rabi, saj ima dovolj toplo od moje stene. Jah... če bi še on vsaj malo grel bi jaz porabil pol manj! Sam moram kurit že zaradi otrok, prav rad pa bi zaprl radiatorje za kak mesec, pa da ga vidimo. Se bo prišel k meni jokat naj spet zakurim ker ga zebe? Po neki logiki, bi lahko od seseda pričakoval nek delež za ogrevanje, saj konec koncev, s pomočjo še drugega soseda, ogrevamo še enega, ki za to ne rabi plačat. No... to bi ta zakon nekako rešil. Da ne omenjam, da se zaradi njegovega ne-gretja pojavlja vlaga na steni ki meji z njim.
abcdef0la
24. 09. 2016 14.38
+10
Uvedba delilnikov je omogočila enormne zasložke toplovodarjem. Poleg montaže, ki so jo zaračunali po ogromnih cenah (40,00 € za pet (5) minut dela) vsak mesec kasirajo skoraj 1 € po radijatorju za odčitavanje delilnikov - sprehod po stavbi. To je poleg plesni v stanovanjih tudi edini učinek bedastegaa zakona. Kje se dejansko izgublja toplotna energija vam bom poslal fotografijo ob prvem snegu ko je v našem naselju (roške stolpnice, Lj) do 10 cm snega, se po celem parku lepo vidi kje so toplarniške cevi, ki so verjetno najmanj pol metra pod zemljo. Izgube so torej ogromne, izolacijo bi pa morala sanirati toplarna. Na svoje stroške. Ukinite lepo prosim bedasti zakon o delilnikih in vrnite zaračunavanje tako kot je bilo: po kvadratnih metrih ogrevane površine. S tem bi se znebili tudi parazitov "odčitovalcev", ki ponavljam: za nič dela prejemajo enormne zaslužke.
srebrnibreg
24. 09. 2016 15.30
-1
Zakaj si pa niste montirali delilnike na daljinsko odčitavanje, če te moti klasično odčitavanje?
LLLEPI
24. 09. 2016 14.27
+0
Placat je treba pa ce se grejete ali ne. Tudi ce ste zivi morate placat davek
deus volt
24. 09. 2016 14.19
+5
najbolje bi bilo uvest nazaj kakor je bilo obračun na osebe in se ne bo nič šparal . kurjava do konca če bo pa prevroče pa okno odpret ! ..
nebi
24. 09. 2016 14.16
-2
V bloku je edino pravilno, da mi sosedi ne zapirajo radiatorjev in grejejo na moj račun. 100% podpiram spremembe.
darlok
24. 09. 2016 13.48
+4
Se pa mi zdi to vseeno n.a.t.e.g. Marsikdo je vložil denar v zamenjavo oken, si kupil električne radiatorje (izračunal, da je ceneje se ogrevati na elektriko), sedaj pa bo vseeno moral vsak mesec porabiti 40% povprečja. Ne vem, ne zdi se mi fer. Če je pač nekdo na izpostavljeni severni strani, drug pa nekje na sredini bloka, se naj raje temu prilagodi cena stanovanj, ne pa da se nekaj koregira s kurjavo. Če pač kupiš bolj izpostavljeno stanovanje, zahtevaš nižjo ceno.
LLLEPI
24. 09. 2016 14.28
+3
darlok
24. 09. 2016 16.19
+6
LLLEPI; imam hišo (zadnjih 10 let, prej pa skoz bil v bloku). Tale tvoj komentar je pa "kr neki". Zato ker me nekdo na.te.gu.je, se bom JAZ uklonil in rekel:"Ne bom stananja zaradi teh lopovov. Bom hišo kupil". Zakaj bi se morali uklanjat barabam? Ko bodo pa recimo obdavčili vrt pred hišo, dodatno obdavčili streho in ne vem kaj še vse, a takrat boš pa rekel:"Pa idi v motel/hotel živet pa ne boš imel teh stroškov"??? Pšššš.
LLLEPI
24. 09. 2016 16.51
+1
Uklanjas se ze celo zivljenje le da isces pot po kateri je tega cim manj.Stanovanje ,hisa avto sluzba sola davki placa hrana obleka itd od vsega tega das polovico lopovom
Danny Veliki
24. 09. 2016 13.07
+6
Me zanim, kdo bo pobasal višek denarja, ki bi nastal pri tem kasiranju.Dejanjska poraba bo v vsakem primeru nižja od zaračunane. Še eno kriminalno dejanje ustvarjalcev zakonov. Bo v tem primru kdo sprožil kaksno tožbo glede zlorabe položaja?
darlok
24. 09. 2016 13.46
+2
Ta višek se razdeli med ostale. Na mene bi recimo odpadlo 200/4000 (porabil 200 enot, vsi skupaj pa 4000) torej 1/20, če pa so ostalim povišali porabo (ker so porabili manj kot 40% povprečja), bom pa plačal zato 200/4400 (če so recimo zvišali jim za 400 enot). Račun se bo razdelil v istem znesku, le da se bodo deleži pri vseh spremenili. Ne govorim na pamet, saj sem programiral programe za delite ogrevanja.
tona Iteb
25. 09. 2016 13.09
+5
povej mi kdo bo pokril moje stroške klime in el. radiatorjev! hvala za odgovor
sinhron
24. 09. 2016 12.44
+6
Energetski lobiji samo na veliko izkoriščajo ljudi , zlasti jim uspeva tam ,kjer imajo daljinska ogrevanja !
razocarani
24. 09. 2016 12.31
+11
vsi ki se tako ogrevamo moramo odpovedati tem pokvarjencem to ogrevanje ,,ze tako nas ropate sedaj hoce se politika svoj delez ,,kaj vas briga kako in z cim se ogrevamo ,,a nismo vec sami odgovorni zase ,,nam boste banda pokvarjena zaceli se komandirati kaj smemo jesti in piti ,,a nas niste ze dovolj izropali ,in koliko so ti ustvarjalci tega umotvora pobasili za tole sranje ,,res imam ze dovolj tega terorja drzave nad nami ,,a ni ze ura da se temu upremo
Bofur
24. 09. 2016 12.24
+0
vlada naj obdavči peči na trda goriva v mestih in strnjenih naseljih. zaradi egoizma Slovenci dihamo Najbolj umazan zrak v Evropi. in mi in naši otroci zbolevajo za astmo, pljučnimi boleznimi, alergijami, ekcemi itd. to je najbolj pereče. prepoved kurjenja na trda goriva, les, premog, odpadke, v mestih in strnjenih naseljih.
mikpiki191
24. 09. 2016 12.15
+11
če bi še enkrat stanovanje kupil,bi kupil takega ki nima centralno na SKUPNO kotlovnico,koliko bi zakuril ,toliko bi plačal...pa me nihče nebi v nič prisilil
razocarani
24. 09. 2016 12.33
+6
zal imas prevec prav ,tudi sam iscem nekaj takega ,,da mi nek birokrat krade in mi diktira kaj smem in kaj ne je noro in pokvarjeno ,,naj si zakurijo svoje pisarne ce jih zebe banda zlocinska ,,se en zakon da nas bodo lazje okradli