Slovenija

V UKC Maribor zaradi daljše odsotnosti zdravnice novih obsevanj ne bo

Maribor, 27. 12. 2016 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izključni razlog, zaradi katerega ne moremo nadaljevati z načrtovanim izvajanjem dejavnosti, je nepričakovana odsotnost zdravnice, na namige, da v UKC Maribor ne bodo več obsevali bolnikov zaradi slabe organizacije in možnosti menjave bolnika, odgovarja vodstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obsevanje rakavih bolnikov nič več v Mariboru
    02:40
    Iz 24UR: Obsevanje rakavih bolnikov nič več v Mariboru
  • Iz SVETA: Ni zdravnice, ni obsevanj
    02:40
    Iz SVETA: Ni zdravnice, ni obsevanj
V UKC Maribor zaradi odsotnosti zdravnice ne bodo mogli obsevati novih bolnikov.
V UKC Maribor zaradi odsotnosti zdravnice ne bodo mogli obsevati novih bolnikov. FOTO: Kanal A

UKC Maribor je v sporočilu za javnost zanikal poročanje nekaterih medijev, da enota za radiologijo na oddelku za onkologijo zaradi slabe organizacije in možnostjo zamenjave pacientov ne bo več obsevala bolnikov.  

"Za varnost pacientov, ki se trenutno obsevajo pri nas, je poskrbljeno s prisotnostjo zdravnikov specialistov iz Onkološkega inštituta (OI), tako da bodo lahko zdravljenje zaključili v UKC Maribor. Novih pacientov pa do nadaljnjega ne bomo začeli obsevati pri nas," se je odzvalo vodstvo UKC Maribor.

Po poročanju Radia Slovenija namreč radioterapevti in fiziki z ljubljanskega onkološkega inštituta ne bodo več hodili obsevat bolnikov v UKC Maribor, neuradno sicer zaradi slabe organizacije in možnosti menjave bolnika, kar se je v mariborskem UKC že zgodilo.

Kot je zapisal predstavnik za odnose z javnostmi, "navedbe nekaterih medijev, da je za prekinitev sodelovanja z OI kriva slaba organizacija dela pri nas, ne držijo. Izključni razlog, zaradi katerega ne moremo nadaljevati z načrtovanim izvajanjem dejavnosti, je nepričakovana odsotnost naše zdravnice".  Samo Turk dodaja, da jim OI Ljubljana ves čas aktivno pomaga, da so v nepričakovani situaciji zagotovili vso strokovno pomoč in svoje zdravnike ter da skupaj iščejo vse možne rešitve za zagotovitev najboljše možne obravnave za onkološke bolnike SV Slovenije.

Dovoljenje za delo le še do konca januarja 2017

Enota za radioterapijo na oddelku za onkologijo je začela z delom v omejenem obsegu 7. novembra 2016 v sodelovanju z OI Ljubljana. Takrat so pridobili dovoljenje Uprave RS za delo s pacienti, ki velja do konca januarja 2017. A ključna za izvajanje dejavnosti, ugotavljajo v UKC Maribor, je stalna prisotnost redno zaposlenega zdravnika v UKC Maribor.

"Trenutno imamo zaposleno samo eno specialistko radioterapije, ki je pred dvema tednoma odšla v daljši bolniški stalež, pričakujemo, da bo odsotna leto in pol. Glede na novo nastalo situacijo, s katero smo seznanili OI, smo se dogovorili, da bo OI zagotovil pomoč njihovih specialistov za dokončanje že začetih postopkov zdravljenja (obsevanja) v UKC Maribor, novih bolnikov pa do nadaljnjega ne bomo obsevali pri nas, ampak bodo obravnavani na OI, tako kot v preteklosti," pojasnjujejo v UKC Maribor.

Težave s kadrom

UKC Maribor se že nekaj časa trudi pridobiti ustrezen kader, a zaman. V začetku leta 2016 je objavil mednarodni razpis za zdravnike specialiste radioterapije, na katerega se ni prijavil nihče. Poleti so navezali stike z upokojenimi zdravniki OI, vendar se ni nihče odločil za nadaljnje aktivno delo, dodajajo.

"Jeseni smo vzpostavili stike s specialistko iz Srbije, ki pa žal ni dobila dovoljenja za delo pri nas iz zdravstvenih razlogov. Imamo 5 specializantov, ki pa bodo izobraževanje zaključili šele leta 2019, čeprav je UKC Maribor potrebe po specializantih javljal Zdravniški zbornici od leta 2010 dalje, ko je bil oddelek za onkologijo šele v fazi izgradnje," pojasnjuje vodstvo.

Zavračajo tudi namige, da bi bila situacija kakorkoli povezana z dogodkom junija letos, ko je bila na OI poklicana napačna pacientka. "V tistem obdobju obsevanja v UKC Maribor še nismo izvajali, vzroki za dogodek so bili povsem druge narave in niso povezani s kadrovsko situacijo," poudarjajo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
29. 12. 2016 18.37
+1
Dokler bo zdravniška zbornica odobravala specializacije in podeljevala licence, bo kronično pomanjkanje kadrov. Od osmih predlaganih specializacij so jim odobrili tri, to marsikaj pove. Načrtno vzdržujejo pomanjkanje določenih kadrov, tako imata general možina in kaplar koštrun veliko moč za svoja izsiljevanja, ki smo jim priča vsako leto. Cehovsko združenje podeljuje licence in odobrava specializacije! Pa saj to je tako, kot bi društvo šoferjev kamionov podeljevalo dovoljenja za vožnjo kamionov ali pa bi zveza vaških falotov odločala, kdo in kje sme prodajati sladoled, kdo pa pivo
nicor
29. 12. 2016 18.48
+1
In, ja večmiljonska investicija bo samevala, bolnike bodo spet vozili tudi 150 km daleč, pa kaj to nekomu mar. Odgovornih ni
KardinaIFrancRodeVKristusu2
29. 12. 2016 19.44
+1
Timy15
28. 12. 2016 16.22
+3
To je tista angažiranost vodstva obeh UKC pri nas v katerih stalno napovedujejo,da bo bolje,pa je vedno slabše za pacijente.Pred 50.leti,ko sem bil na zdravljenju,sem bil takoj sprejet in ni bilo nobenega čakanja,v bolnici pa sem ostal do ozdravitve.Danes pa čakat,če te sploh sprejmejo,potem pa čimprej ven,če je le mogoče,kar naslednji dan.
?rnogled
28. 12. 2016 09.24
+2
Umrla je Matilda,do nadalnega ne more nihče umreti!!
flojdi
27. 12. 2016 19.01
+1
. mogoče pa res ne bi bilo slabo, če bi vse namesto ljudi začeli DELATI roboti
JApajaDAja
27. 12. 2016 17.26
+2
....."in možnosti menjave bolnika...."?! dokaz več,kakšno škodo delajo "nenadomestljivi" direktorji-pa še svečkar je bil! 2 mandata max , to bi morali uzakoniti!
DonDonDan
27. 12. 2016 17.01
-1
Pa kwa je tisto obsevanje taka znanost, de de de! Jest kot strojnik vem, da je mašina za obsevanje kompleksna in jo ne zna narediti vsak. Ampak zdravnik je samo uporabnik tiste mašine in to pa ni neka težka znanost !!!! Evo kratkih inštrukcij za uporabo: bolnika posadite na tisto relax posteljo in priključite aparat !!! Evo, zdej pa na delo !!!!!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
27. 12. 2016 17.49
+2
Aparat za obsevanje je kot CNC mašina (da ti povem po strojniško), le da je še bolj kompleksno, saj je potrebno upoštevati še anatomske, citološke, histološke in patološke faktorje..... In za vsakega pacienta individualno je potrebno spisati ˝CNC˝ program, pri tem pa upoštevati faktorje kot so lokalizacija tumorja, oblika tumorja, okoljna tkiva, dozna obremenitev na zdrava tkiva, tumorska doza itd. itd.... Zdravnik pa sploh ne upravlja z mašino, ampak zgolj dela obsevalne načrte (po strojniško CNC programe)....
tedoVV2HCmedo
27. 12. 2016 16.57
+10
Odsotni bodo dopoldne, popoldne bodo še vedno v svojih privat službah.
Brainkiller
27. 12. 2016 17.15
+4
lilyallen
28. 12. 2016 22.46
ja sj res k je tolk privatnih obsevalnih ordinaci. /s
matdej
27. 12. 2016 16.32
+13
Zalost in sramota.Ubogi ljudje oz.pacienti,ki se morajo toliko km vozit v lj na obsevanje.Ko se spomin na svojo mamo,ko so jo vozili toliko km v lj in nazaj,vsa uboga,utrujena,ker v mb niso sposobni najti usposobljenega kadra,me stisne pri srcu.Upam,da ta problem v ukc cimprej odpravijo,da bo za te paciente ze z tako zahrbtno,tezko boleznijo,vsaj blizje za obsevanje.
bebo3
27. 12. 2016 16.31
-1
leto in pol bolniške? halo? in pri tem ne iščejo druge? tej takoj odpoved, pa naj najamejo enega drugega.
lilyallen
28. 12. 2016 22.48
problem je k nucaš 6 let da specializiraš novega specialista, ni to kr tak prek študenta pa je zadeva pokrita
mertseger
27. 12. 2016 16.30
+15
Vsi vemo da ste zaradi neustrezne politike z vpisom in usmeritvijo kadra zajeb.. vsaj še nadaljnih 5 let, to ne velja samo za MB ampak celo slovenijo. Poslušam mlade specializante vsi bi samo v UKCLJ delali in nikjer drugje. Treba določit kje kaj manjka in točno v to usmerit. Če tega nisi želel, jeb.... ga tudi v gospodarstvu delaš tam kjer je služba ne tisto kar bi si kdo želel ker tako nas vsaj pol ne bi nikoli delalo.
nodus
27. 12. 2016 16.35
+3
Bolj pravilno je tolmačiti, da noben noče delati v UKC MB. Žal:(
JApajaDAja
27. 12. 2016 17.29
+8
število specializantov določa zdravniška zbornica, ki,razen svoje riti, ne gleda na realnost!