Slovenija

Mariborski kardiologi preklicali stavko

Ljubljana, 17. 07. 2014 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski kardiologi in vodstvo UKC Maribor so po dvournih pogajanjih vendarle uspeli skleniti dogovor, tako da je stavkovni odbor za ponedeljek sklicano stavko preklical. Kardiologi sicer z dogovorom niso zadovoljni, a so popustili zaradi bolnikov.

Z mesta predstojnika oddelka za kardiologijo je pozno popoldne nepreklicno odstopil Vojko Kanič, ker je, kot pravi, kot vodja izboril premalo.

Stavka kardiologov v UKC Maribor je odpovedana. Kardiologi in vodstvo UKC Maribor so po današnjih dvournih pogajanjih vendarle uspeli skleniti dogovor, tako da je stavkovni odbor za ponedeljek sklicano stavko preklical, je po sestanku povedala namestnica vodje stavkovnega odbora Barbara Krunič. Svet zavoda se bo tako na popoldanski seji lahko le še seznanil z dogovorom.

Kruničeva je pojasnila, da kardiologi z dogovorom sicer niso zadovoljni, a je to bila v tem trenutku edina možnost, da lahko za bolnike delo poteka nemoteno. Glede zahteve po višjem plačilu zaradi povečanega obsega dela se za zdravnike, ki opravljajo interventne posege, ne bo spremenilo veliko, saj bodo po njenih besedah tudi ponoči še vedno hodili delati namesto za 15, zdaj za 18 evrov, kolikor po njenem pomeni dogovorjena 20-odstotna povišica, ki jo je vodstvo bolnišnice ponujalo ves čas.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je bilo plačilo za interventne posege.
Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je bilo plačilo za interventne posege. FOTO: Thinkstock

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je bilo plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi so namreč zahtevali tudi plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, pri tem so predlagali plačilo preko podjemnih pogodb, ki pa mu nasprotuje ministrstvo za zdravje.

Ob tem so med drugim zahtevali še plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju. Po besedah Kruničeve so o vseh ostalih zahtevah dosegli soglasje, sicer pa je potrdila tudi to, da je razlog za njihovo nezadovoljstvo v tem, da so za isto delo plačani manj kot v nekaterih drugih bolnišnicah.

Verjame, da se bodo te zadeve v prihodnje uredile, k čemur se je po njenih besedah zavezal tudi predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič. Zaradi vseh sistemskih vprašanj so ugotovili, da bi s svojimi zahtevami šli z glavo skozi zid, čeprav so se nekateri težko odločili za sklenitev dogovora. Nenazadnje jih zadnje dni pri njihovi glavni zahtevi okoli dviga plačila ni več podpiral niti sindikat Fides, je dodala, saj meni, da je to vprašanje treba urediti na ravni države.

Zdravniki vrnili soglasja za dežurstvo

Po Čepičevih besedah je bil sklenjen dogovor, da se celotni ekipi, torej tudi medicinskim sestram in ostalim, prizna povečan obseg v višini 20 odstotkov, ob tem so jim danes dodatno priznali eno uro dodatka za prihod na delo, dogovorili pa so se tudi glede ostalih stavkovnih zahtev.

Kot je zagotovil, zdaj novih zapletov na oddelku za kardiologijo in angiologijo ne pričakuje, tudi soglasja za dežurstvo so vsi trije zdravniki že vrnili, tako da bo v ponedeljek in v naslednjih dneh delo potekalo povsem normalno.

Glede razlik v plačilih med mariborskimi in zdravniki nekaterih drugih bolnišnic pa je Čepič napovedal, da bo s soglasjem sveta zavoda zaradi omenjene problematike pozval pristojno ministrstvo, da zadeve uskladi na ravni države. "Ne moremo v Mariboru delati po enem sistemu, v nekaterih drugih ustanovah pa po drugačnem," je dejal predsednik sveta zavoda UKC Maribor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
18. 07. 2014 16.34
Naj pride trojka da poreže peruti tistim menižerjem in goljufom in tudi naši politiki ki so namen sami sebi a javno zdravstvo ih menda ne briga in še veliko ostalega ki je krivica in da spravi tudi naše politiko v red a res da bo hudo a bo za vse tudi za marsikiriga politika zato se tako bojijo trojke in pika...................lp
Fika Armel
18. 07. 2014 16.26
Sedaj se bo videlo.Zakaj imajo v Ljubljani večje plačilo zdravniki kod v Mariboro za isto delo to je gospodar država to se pravi da naša politika GOLJUFA tiste iz Maribora naj politika toraj zmanša plače tistim zdravnikom v Ljubljani in pika................lp
ewa95
18. 07. 2014 12.25
Kakorkoli, ni pošteno, da so Ljubljanski zdravniki plačani več za isto delo, to ni problem javnega sektorja, ampak problem enakopravnosti. Mogoče bi lahko Ljubljanskim zdravnikom znižali plače...
Ariaxx
17. 07. 2014 18.40
+2
Vsem se znižujejo plače v SLO, samo oni bi izsiljevali, ko imajo že sedaj BAJNE plače. Pa niso vsi dobri! Kolikor vem iz lokalne bolnice, se sestra ne upa zbuditi zdravnika ponoči, če ni res zelo nujno.
Fika Armel
18. 07. 2014 16.01
Ti si sigurno iz Ljubljane a zakaj imajo v Ljubljani večjo plačo za isto delo kod v Mariborčani ali pa si naj v Ljubljani znižajo na Mariborso raven plače a ne ti BAJNE plače ja v LJUBLJANI so pa res naj znižajo in kaj bodo povedali in pika......................
mafija leva drogeraška
17. 07. 2014 15.04
+11
javni sektor vedno izsili, kar želi. ko bo prišla trojka, se bodo pa vsi morali streznit.
pogan
17. 07. 2014 17.06
+6
ko bi le prišla trojka... verjemi najbolj se bojimi politiki pa manageri trojke in ne mi...
asgml
17. 07. 2014 14.48
+1
dodatek za prihod na delo?????????????? hahahhaha, slovenija odkod lepote tvoje-JAVNI SEKTOR
drrmrr
17. 07. 2014 13.43
+0
Ti dohtarčki imajo očitno dovolj velike plače ! Če jih ne bi imeli bi že zdavnaj delali kje v tujini !
lars1102
17. 07. 2014 13.21
+1
so preklical, če hočejo, da jim vmes kdo ne krepne.......
medicinko
17. 07. 2014 07.04
+1
Dohtatija izsiljuje. Medtem pa medicinske sestre zatojn hodijo delat iz svojega prostega casa. Preverjeno! Zadevo bi lahko minister enostavno resil ce bi ga le imeli. Nagnat te zdravnike, prestavit helikopter v MB in vse prevoze primarno vozit v Avstrijo. Pa bodo tam placani.
medicinko
17. 07. 2014 07.06
-4
Mimogrede. Ti kardiologi vrjetno ze imajo kje drugo zaposlitev da so se tKo odlocili zabavat.