Slovenija

Mlajši moški ni bil kronični bolnik

Slovenj Gradec, 03. 12. 2009 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./Š.Z./N.D.
Komentarji
213

Za posledicami nove gripe je v ljubljanskem UKC umrl mlajši moški, ki ni bil kronični bolnik. To je skupno že deveta žrtev v Sloveniji. Samo v tednu od 23. do 29. novembra so gripo potrdili pri 364 bolnikih, cepilo pa se je vsega skupaj 49.000 oseb.

Za običajno sezonsko gripo v Sloveniji vsako leto umre od 200 do 1000 ljudi. Za novo gripo pa je od aprila do danes umrlo devet oseb.

V UKC Ljubljana so potrdili, da je za posledicami nove gripe umrl še en bolnik. "Danes je na Kliničnem oddelku za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana umrl mlajši pacient, ki ni imel osnovne bolezni," so zapisali v sporočilu za javnost. Več informacij niso posredovali "zaradi varovanja osebnih podatkov". Neuradno naj bi pacient umrl že ponoči. To je četrta smrt zaradi nove gripe v ljubljanskem kliničnem centru in deveta v Sloveniji. Minister za zdravje Borut Miklavčič je sicer že izrazil obžalovanje ob tej novici.

V tednu od 23. do 29. novembra so v Laboratoriju za viruse Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) in Laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete potrdili pandemsko gripo pri 364 bolnikih (v tednu poprej 366). Doslej je bilo v Sloveniji laboratorijsko potrjenih 1.354 primerov okužbe s pandemsko gripo, umrlo pa je skupno devet oseb.

Vlada bo dobavila novo cepivo proizvajalca Baxter

Na današnji seji je sicer vlada sprejela sklep o dodatni dobavi cepiva proizvajalca Baxter. Gre za 10.000 enot cepiva, ki bodo skupaj stale 105.000 evrov brez DDV (cena za dozo je 10,50 evra), pogodba pa bo podpisana še danes. Za dodatno dobavo so se odločili zaradi tistih pacientov, ki imajo hudo alergijo na jajčne beljakovine, za enak učinek, kot ga imajo do zdaj znana zdravila, pa sta potrebni dve enoti cepiva. Ker se vlada boji drugega navala gripe sredi decembra, so ministri znova pozvali k cepljenju. Kot so navedli, so se do zdaj cepili že vsi, razen dveh.

Virus pandemske gripe se prenaša enako kot virus sezonske gripe - s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju, z neposrednim tesnim stikom zobolelim (poljubljanje, objemanje) ter s posrednim stikom preko onesnaženih površin in predmetov.
Virus pandemske gripe se prenaša enako kot virus sezonske gripe - s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju, z neposrednim tesnim stikom zobolelim (poljubljanje, objemanje) ter s posrednim stikom preko onesnaženih površin in predmetov. FOTO: Reuters

Najboljša zaščita je cepljenje

Tudi zdravniška stroka še vedno opozarja, da se pred pandemsko gripo najučinkovitejše zavarujemo s cepljenjem. Le-to poteka v cepilnih centrih v zdravstvenih domovih in območnih zavodih za zdravstveno varstvo. "Cepivo, ki ga uporabljamo, v Sloveniji je varno in učinkovito, saj je bilo z njim v Evropi cepljenih že več milijonov ljudi in ne poročajo o nepričakovanih učinkih," so zapisali. Po podatkih cepilnih centrov je bilo do 29. novembra v Sloveniji cepljenih skoraj 49.000 oseb, od tega več kot 1.000 otrok, mlajših od 10 let.

Slovenija je do zdaj sicer prevzela 124.000 odmerkov pandemskega cepiva proti gripi. Skupaj naj bi v letošnjem letu prejeli 266.000 odmerkov cepiva, ostalo količino (do 800.000 odmerkov) pa do konca marca 2010.

Neželene učinke še spremljajo

Neželene učinke spremljajo na dva načina – v skladu s predpisom so o njih dolžni poročati zdravniki, razdeljenih pa je bilo tudi tisoč samoocenitvenih obrazcev. Od začetka cepljenja do 2. decembra so na IVZ prejeli poročila za 103 osebe, pri katerih so zabeležili neželene učinke po cepljenju. Od teh so tri prijave prejeli za otroke, mlajše od 10 let. Največkrat so se stranski učinki pojavljali na mestu cepljenja, in sicer je šlo za bolečino, večkrat tudi oteklino in rdečino. Nekajkrat so se pojavljali tudi utrujenost, povišana telesna temperatura, glavobol in slabost. Vsi ti neželeni učinki so minili v nekaj dneh brez posledic. Poleg tega so zdravniki poročali o periferni parezi obraznega živca ter o mravljinčenju po nogi, nestabilnem stopalu in težki hoji pri osebi z že predhodno obstoječo okvaro hrbtenice in vrtoglavice. Morebitno povezanost s cepljenjem še proučujejo.

Do sedaj je bil sicer prijavljen en resen sum na neželen učinek, pridružen cepljenju, in sicer se je pri starejši kronični bolnici nekaj minut po cepljenju pojavila motnja srčnega ritma, ki je vodila v zastoj srca. Oseba je bila hospitalizirana, primer pa je obravnavala Komisija za ugotavljanje povezave med cepljenjem in dogodki, pridruženi cepljenju, ki je bila oblikovana pri Ministrstvu za zdravje in ocenila, da je vzrok zapleta povezan z osnovno boleznijo te osebe in ni povezan s cepljenjem.

Virus nove gripe H1N1.
Virus nove gripe H1N1. FOTO: Reuters

Slovenj Gradec: 17 hospitaliziranih

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec je danes zaradi okužbe ali suma na okužbo z virusom H1N1 hospitaliziranih 17 bolnikov, so sporočili.

Na Oddelku za interno medicino se zdravi 11 bolnikov. Pet je okuženih, pri šestih pa obstaja sum na okužbo. V Enoti za intenzivno terapijo interne medicine se zdravi en bolnik, ki ne potrebuje podpornega zdravljenja z ventilatorjem in njegovo stanje ni življenjsko ogrožajoče.

Na Oddelku za pediatrijo se zdravi šest otrok. Pri petih je okužba potrjena, pri enem pa obstaja sum na okužbo. Nihče ni resneje ogrožen, prejemajo potrebno terapijo – predvsem gre za dehidracijo ob izgubi telesnih tekočin zaradi povišane telesne temperature. Zdravljenje poteka brez zapletov.

Obiski v bolnišnici so še vedno prepovedani. Delni izjemi sta Oddelek za pediatrijo, kjer je lahko ob bolnem otroku eden od staršev in Oddelek za ginekologijo in porodništvo, kjer se obisk dovoli samo očetu novorojenca.

Iz Splošne bolnišnice Izola so sporočili, da je pri njih na otroškem oddelku pet pacientov, pri katerem obstaja sum na novo gripo.

Več o gripi ...

Razlogi ZA in PROTI cepljenju ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sanja Dejan Savi?
05. 12. 2009 15.06
dr. sci. da nes sem vprašala zdravnika koliko cepiv je v sloveniji in je rekel eno, zato te prosim da poveš od kod imaš informacije pa tono od kod da lahko preverimo resničnost tvojega pisanja! po možnosti prosim za telefonsko številko ustanove kjer imajo tri vrste ceoiva, lep pozdrav sanja savič
Dr.sci.
05. 12. 2009 13.33
javno dostopni podatki na strani organizacije EMEA in FDA. 3 proizvajalci: GSK NOVARTIS BAXTER Javno dostopni so tudi povzetki temeljnih znacilnosti vseh 3 cepiv (SmPC). Razlike med cepivi so. Primerjajte med seboj. Tako si najlazje izoblikujes mnenje. SLO je podpisala tender z GSK. Od drugega tedna bo tudi v SLO na voljo BAXTER-jevo cepivo, ki bo nekoliko drazje. Ce se pa prepustis crednemu nagonu in se pac samo cepis, ne vprasas pa nic o cepivu, tudi o moznostih za drugo cepivo..... to pa je stvar posameznika.
siglava
05. 12. 2009 11.20
točno tako!!!če bi bilo cepivo varno vseh teh problemov ne bi bilo...priznat je treba,da so vstrelili mimo in nabavili nepreizkušeno cepivo ,ga vreči v smeti in nabaviti boljšega.V naši državi gre ogromno denarja brez veze,pa še kar naprej živimo,pa bomo preživeli tudi to izgubo... Igrati se z našimi življenji, predvsem pa z življenji naših otrok,pa je skrajno neodgovorno,nesramno in neetično.. In seveda obstaja več vrst cepiva...ali morda misliš,da so se naše zdravstvene in politične živine cepile z istim cepivom kot navadna raja?Nikoli in nigdar!
Sanja Dejan Savi?
05. 12. 2009 10.21
glede na to da sta že dva ki sta ga poznala je ponovno vprašanje komu verjeti, komu??? Če je ecepivo tako varno oh in sploh zakaj se niso cepili vsi zdravniki....kolegice z oddelkov UKC poročajo da se zdravniki velikooooo starejših ne odloča za cepljenje! Dobro bi bilo vedeti zakaj ne!!! In to da obd staja več cepiv kje je možnost izbirat cepivo? prvič slišim!!!
Dr.sci.
05. 12. 2009 10.15
Dragi moji, najprej je potrebno vedeti kako je sploh cepivo sestavljeno, da bi lahko karkoli govorili o njem. Sam sem se proti novi gripi cepil pred vec kot 3 tedni in nisem imel nobenih nezelenih ucinkov. Drugo: potrebno je vedeti s cigavim cepivom se je kdo cepil (registrirana so 3 cepiva in do vseh treh se da priti). Tretje: vsa 3 cepiva so sla skozi rigorozne kontrole evropske komisije za zdravila (EMEA) in ameriskega urada za hrano in zdravila (FDA), ki je by the way veliko bolj rigorozen, kot EMEA. Vse "komponente", ki jih najdemo v novem cepivu, so ze preizkusene v prejsnjih cepivih. Lahko recemo, da je "nov" le virus oz. virusni delci (dejansko gre le za preciscene virusne beljakovine, ki po iniciranju v telo sprozijo imunski odziv osebe - tako kot npr. cepivo proti sezonski gripi). Gre za tako imenovana modelna cepiva. Vsak se mora sam pri sebi odlociti ali se bo cepil ali ne. Izjemno me moti, da se ljudje, ki so jim imunologija, mikrobiologija in farmacija tuja podrocja, spuscajo v debato o varnosti in smiselnosti vakcin. In potem na plan pridejo zgodbe o ne vem kakih mikročipih, ki naj bi biii v cepivu ipd. Precej odgovornosti pa je vseekakor na strani novinarjev, ki, razumljivo, stvari obcutno prevec "napihnejo". In se h konkretnemu problemu. Sam sem osebno poznal tega mlajsega moskega, o komer je govora v clanku. In reakcija na cepivo ni bila usodna za njegovo zivljenje. Na tem mestu ne bi vec govoril o njemu. Pustimo vsi skupaj njegovo druzino sedaj pri miru. Spostovano ljudstvo, pojdite se cepiti! Proti novemu virusu nismo odporni. Zato tudi nekoliko visja stopnja nalezljivosti. Ne vem pa, zakaj se ne poroca tudi o tistih primerih, ki jim je ravno cepljenje resilo zivljenje pred novo gripo. Koliko je takih med nami?
John2005
04. 12. 2009 21.22
dr.SCI: ti si pa primerek. Sej je očitno da ni umru od gripe ampak od reakcije na cepivo.
Sanja Dejan Savi?
04. 12. 2009 19.32
dr.sci in kako si ti tako prepričan da je varno? imaš dokaze ali si se cepil in se samo tolažiš....... prosim za odgovr! sanja
Dr.sci.
04. 12. 2009 16.51
CEPIVO NI KRIVO! OCITNO SE JE PREPOZNO CEPIL. NEHAJTE ZE S TEM, KAKO JE CEPIVO NEVARNO. CEPIVO JE VARNO!
Buena Vita
04. 12. 2009 14.27
CIMI OSTAL JE KOT OTROK BREZ STARŠEV,ŽENA PA ČAKA PRIRASTEK,IN OTROČKA SE JE NORO VESELIL
Buena Vita
04. 12. 2009 14.24
KER PRIČAKUJEJO NOVOROJENČKA SE JE ZATO CEPIL,IN NIČ NI DRUGEGA POSREDI,CEPIVO JE KRIVO,SPROŽILO JE NEKO REAKCIJO, RES,MORDA NI NIHČE KRIV--KRIVO JE CEPIVO
Buena Vita
04. 12. 2009 14.17
GREGA JE BIL CEPLJEN,IN CEPIVO JE SPROŽILO REAKCIJO,DANES JE MRTEV, CEPIVO GA JE POKOPALO
Boyhazard
04. 12. 2009 13.33
Umrejo samo tisti, ki imajo kakšne kronične bolezni in posledično slab imunski sistem. Tudi tisti, ki imajo nasploh slab imunski sistem, kar je posledica nepravilne prehrane in premalo gibanja. Zaradi takšnih zadev je tudi omrljivost pri navadni gripi, ki pa je veliko-veliko večja. Zakaj ne govorite o tem?
nina.skedelj@siol.net
04. 12. 2009 12.39
Nase zdravstvo izgleda tako, prosim pomagajte kliv v zdravstveni dom- imam simptome nove gripe in vrocino 40. Odgovor je bil vi kar pocivajte. Pri nas se vam ne bomo pregledali krvi. Pri nas ni gripe. Pri zasbniku na evre pa prijaznost na visku, takoj tamiflu, takoj maska za preventivo nosecnice v druzini itd.... torej naj tri dni cakam s 40 vrocine da me sploh spejmejo v zdravstveni dom....Hvala javno zdravstvo.
aegida
04. 12. 2009 11.59
Če bi mlajšega moškega, ki je žal umrl, njegov zdravnik poslal v bolnišnico, se ne bi tako tragično končalo. Z visoko vročino so ga prepozno hospitalizirali in ko so ga pripeljali v bolnišnico, je imel že poškodovana pljuča. Podatek sem dobila od sorodnice, ki dela v bolnišnici in je z zadevo seznanjena. Žalostno. V kolikor zboliš in ti visoka vročina ne pade, moraš najkasneje tretji dan poiskati zdravniško pomoč - BOLNIŠNICA!. Drgače pa, tudi sorodnica, čeprav dela v bolnišnici, se ni cepila. Zakaj? Odgovor večina že veste.
ciaobella
04. 12. 2009 11.53
Tonček Balonček 04.12.2009, 10:35 SESTAVINE dovoljene v tem konkretnem cepivu so po zalivski vojni bile prepovedane. A če WHO razglasi pandemijo...potem se kriteriji znižajo in je možna "izredna" odobritev pomožnih sestavin v cepivu !
vivanko
04. 12. 2009 11.35
ja spet so popovci brcnili v temo, posledice včerajšnje smrti je bila predhodno pljučnica in šele poten nova gripa
sabrina9
04. 12. 2009 10.56
ops ... se opravičujem, narobe napisala. Pokojnemu RIP in sožalje svojcem.
Tonček Balonček
04. 12. 2009 10.35
ciaobella, popolnoma brez zveze, pa kakšni posnetki vendar, lahko bi si injiciral fiziološko raztopino, kako bi pa preverila vsebino britzge! Tvoja kmečka pamet odpove že pri prvem koraku. Virudsi pač mutirajo, kakšno preverjanje, cepljenje je v praksi že mnogo desetletij, zakaj kar naenkrat ta panika, a pred desetimi leti je bilo pa v redu, res totalno kmečka miselnost! Kaj je pa z Janšo, s eje sepil ali ne? Pa Grims, novi škof itd? To je popolnoma brez zveze! A je važno, da s ecepi Artur Štern, Murko, Helena Blagne, trener nogometašev? A smo Slovenci že totalno podebilili od teh medijev?
sabrina9
04. 12. 2009 10.17
Če se ne motim, sta včera umrla dva mlajša moška :((( RIP
picajzel
04. 12. 2009 09.59
Ne vem kaj je z ljudmi - saj so kot ovce - nekdo jim pozvončklja pa vsi blejajooooo in letijo v klavnico...na cepljenje...pa še huda kri je, če kar ne dobijo... Vsak dan umre toliko in toliko ljudi tudi zaradi drugih bolezni, nesreč ali pa kar zaradi starosti in ne vem kaj je potrebno toliko poročati o teh smrtih...če gre že za varovanje osebnih in zasebni podatkov ...se sprašujem... ALI NI TUDI SMRT TAKO OSEBNA KOT ZASEBNA STVAR????????????'