Slovenija

V tujino le s soglasjem?

Ljubljana, 05. 04. 2006 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS je vložila novelo zakona o obrambi. Za napotitev vojakov v tujino bi bilo potrebno soglasje DZ.

Pavliha v imenu stranke LDS opozarja, da bi za napotitev slovenskih vojakov v tujino, moral dati soglasje tudi parlament
Pavliha v imenu stranke LDS opozarja, da bi za napotitev slovenskih vojakov v tujino, moral dati soglasje tudi parlament FOTO: Dare Čekeliš

Poslanska skupina LDS je na pobudo Mlade liberalne demokracije (MLD) v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o obrambi, ki se nanaša na pošiljanje slovenskih vojakov v tuje države. V skladu s predlogom bi moral soglasje k vladnim odločitvam o napotitvi vojakov v tuje države dajati državni zbor, je pojasnil poslanec LDS Marko Pavliha.

Slovenski vojaki so po Afganistanu odpotovali tudi v Irak. Naslednji na vrsti je Kongo
Slovenski vojaki so po Afganistanu odpotovali tudi v Irak. Naslednji na vrsti je Kongo FOTO: POP TV

Slovenija je sicer soodgovorna za svetovni mir, a slovenska vlada ima še večjo odgovornost za varnost svojih državljanov, pravi Pavliha. Že ob vladni odločitvi za napotitev štirih inštruktorjev Slovenske vojske v Irak, so v LDS predlagali spremembe zakona o obrambi, po katerih bi moral s takšnimi odločitvami soglašati tudi državni zbor, a takšen predlog ni naletel na podporo.

Novela sprejeta pred odhodom vojakov v Kongo?

"Vlada pa še nima dovolj in sedaj je na vrsti misija v Kongu," pravi Pavliha o nedavni napovedi ministra za obrambo Karla Erjavca, da bo Slovenija z dvema častnikoma sodelovala pri opazovalni misiji v tej afriški državi. Ob tem poslanec LDS opozarja, da je v Kongu med letoma 1998 in 2005 umrlo dva milijona ljudi, še vedno pa je vsak dan več kot tisoč nedolžnih žrtev.

Glede na to, da je za spremembe zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslank in poslancev, je pa Pavlihovem mnenju takšno podporo trenutno nerealno pričakovati. A ob tem opozarja, da bo tudi vlada za svoje spremembe obrambnega zakona potrebovala takšno večino, zato je verjeten tudi kakšen kompromis.

Predlog LDS, ki so ga v proceduro vložili po skrajšanem postopku, je po Pavlihovih besedah podprt s številnimi podobnimi ureditvami v drugih evropskih državah, kot so Nemčija, Norveška, Švedska, Danska in tako naprej.

Predsednik MLD Aleš Bučar pa je pojasnil, da so se za predlagane spremembe odločili po tem, ko je vlada brez širšega konsenza sprejela odločitev o napotitvi vojakov v Irak, kar je po njegovih besedah nezaslišano. Sedanji sistem sicer takšnim odločitvam daje legalnost, ne pa tudi legitimnosti, med razlogi za predlagane spremembe navaja Bučar.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.