Slovenija

V tujini objavljajo v uglednih revijah in svetujejo vladam. Zakaj jih doma ne znamo izkoristiti?

Ljubljana, 24. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Preverjeno!
Komentarji
156

Številni slovenski profesorji so v tujini zelo cenjeni, do položajev so prišli v izredno tekmovalnem okolju. Šest takih profesorjev je med dopustom v Sloveniji spregovorilo za ekipo oddaje Preverjeno!

So profesorji in profesorice na univerzah, ki po vseh merilih veljajo za najboljše na svetu, kot so Harvard, Princeton, Stanford, Cambridge, njihova področja pa zelo različna, od prava do umetne inteligence. Objavljajo v uglednih revijah, svetujejo tujim vladam, bili so v igri za oskarja. Do položajev so prišli v izredno tekmovalnem okolju, kjer se merijo najboljši na svetu.

Novinarka Alenka Marovt se je s šestimi izmed njih pogovarjala med preteklimi prazniki, ko so prišli na obisk v domovino. Kakšne so njihove osebne zgodbe, kakšno je delovno okolje, kakšni so njihovi študenti, kako te na uspešno kariero pripravijo naše šole, fakultete? Pa tudi o tem, zakaj jih pri nas ne znamo bolje izkoristiti, zakaj svetujejo tujim vladam, pri nas pa se nihče ne spomni, da bi jih kaj vprašal, zakaj ne predavajo, vsaj gostujejo tudi na naših univerzah, vabijo pa jih na številne tuje?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ironi
08. 02. 2017 12.02
+1
Ne vem, kako, da niso Ti naši "geniji" zunaj, šok za našo "NADSTAVBO"??!! Zakaj se jih ne povabi nazaj domov, in se jim ponudi raziskovalna dela v gospodarstvu in družboslovnih smereh in bi tako po domače: "RAZVIJALI NAŠ SISSTEM V CELOTI, KOT TAK", a ne da to počnejo v tujini (že kar odlično razvitem sistemu) za male denarje, glede na njihov doprinos v INOVACIJAH. Pa se jim bi ponudilo nekaj več od njihove osnove po kolektivni pogodbi, in to od tistih sredstev cca 10%, ki so poniknila neznano kam, a geniji bi nam vrnili s svojo znanostjo cca 110%. In Slovenija bi bila v cca 15 letih, kot je navedeno tukaj v videih DRUGA ŠVICA, kot smo v medijih velikokrat slišali, in to brez mednarodnih kreditov. Če dobro pogledaš te mlade genije, kako so preprosti v oblačenju in vedenju, kar ne moreš verjeti, ko gledaš naše prihvatizerje, ki so se s svojo abotnostjo dvignili v nebo in nas davkoplačevalce tiščijo v zemljo, pa jih ni niti malo sram. A je lahko dvonožec, ko pride do zastonj družbenega kapitala (tovarn in denarja), ker je slučajno bil na tem delovnem mestu, ko smo zajadrali v nov sistem, misleč, da bo bolj pošten, a smo se usekali. Res smo bogatejši s široko potrošnjo (avtomobili, oblačila, obutev, stanovanjska oprema itd.), a je vse pretežno na kreditih, ker so banke ocenjevale, da so individualni krediti zanesljivi glede vračil. MEDII, davkoplačevalci "apeliramo" na Vas, da to našo ČUDO začnete vabiti nazaj v svojo "DOMOVINO"!!!
BŠK
25. 01. 2017 20.00
+3
Pri nas si lahko vrhunski profesor pa te nihče ne povoha, ker pač nimaš vez in poznanstev ter nisi kreljo! Pri nas si in če si bimbo!
Janezek1a
25. 01. 2017 14.16
+1
Bivšo sodelavko (oba sva menjala službi) je direktor v slovenskem visokotehnološkem podjetju degradiral na nivo referentke v prodaji. Dala je odpoved, šla na sever Nemčije in bila v pol leta na pragu uprave v podjetju, ki je imelo dobička več kot prejšnje podjetje prihodkov. Na delovnem mestu ima boljše odnose, njeno mnenje je upoštevano in delo cenjeno - tudi finančno. Žal je pri nas še globoko vsidrana totalitarna miselnost; dovoljeno je samo eno mnenje - mnenje vodje. Vodje pa so pogosto tirani do podrejenih in hlapci nadrejenim. Menjal sem že nekaj služb in imel sem samo enega šefa, ki je imel jajca in je bil zrela osebnost. Verjetno je v javnem sektorju samo še slabše, ker so "vezisti" še močnejši....
jg57
25. 01. 2017 13.40
+2
vsa čast in priznanje vsem. Spoštovanje tudi zato, ker vsi, brez izjeme, čutijo domovino v svojem srcu. A na žalost so razmere v SLO tako zatohle, da se zlepa ne bodo odločili, da bi se vrnili, ker v tej zatohlosti ne bodo mogli dobiti primernega delovnega mesta. Še več, niti si ne želimo, da bi prišli, saj bi lahko prevetrili to zatohlost v kateri smo se navadili živeti; kariera s fake diplomo, vzdrževanje dobro plačane pozicije brez potrebnega znanja in sposobnost, veze in poznanstva, napotizem, kvazi sodstvo, shirano zdravstvo, ..., da o političnem karierizmu sploh ne govorim. Mi pa še naprej uživamo v tej močvari in med enakopravnimi volimo najbolj enakopravne, ki uspešno vzdržujejo in celo izboljšujejo to zatohlost.
Transformerji
25. 01. 2017 12.59
Odgovori so v ostalih prispevkih na tej strani!
Nikiiy
25. 01. 2017 12.21
+0
V Tujini ja pa ja, ..naj se predstavijo pa naj trabunjajo kako so opevali Žuželkarja nakar je končal kot navaden plagiator ter se samo še skriva..Poznam ogromno ( izobraženih ) profesorjev ki v tujini pomivajo posodo, delajo na bencinskih servisih inn manj zahtevna dela domu si pa ne upajo..
Frane Šajn
25. 01. 2017 11.11
+0
Kaj naj rečem tile trije so zreli polnoletni izobraženi ljudje kar pomeni velik plus tudi za slovensko šolstvo, svojo pot so si izbrali sami in dosegli zastavljene cilje, upam da jim še naprej to uspeva. Ne vem zakaj naj bi nam jih predstavljali kot neko slabo vest. V vsakem primeru je bila to njihova ne pa vsiljena odločitev.
Frane Šajn
25. 01. 2017 11.18
+1
Dodal bi še to nekaj pa le štejejo izkušnje nabrane z življenskimi vsponi in padci in če so nadgrajene z inteligenco je vsekakor zelo zaželjeno. Torej počakajmo!
zmago56
25. 01. 2017 08.16
+1
Ne vem zakaj tisti "strokovnjaki", ki grozijo z odhodom v tujino in tako samo še višje plače izsiljujejo ( čeprav si še teh ne zaslužijo ) preprosto ne odidejo in probajo kak se tam denar služi.
CastrumFF
24. 01. 2017 21.51
-2
:))))))))))))))))) Ma seveda. V sloveniji je itak vse najboljse na svetu (slovenija pa zadnja med zadnjimi)! P.s. Univerza Lj je komaj na 736 mestu na svetu. Univerza Mb pa celo na 841! Vir QS 2016)!
Frane Šajn
25. 01. 2017 11.14
+0
Nevem če bo držalo desni mazač toliko intelektualcev na ta dva miljona prebivalcev ne vzgajajo univrze na 736 metu po tvoje. Zelo nerzgledana in škodoželjna ter lažnjiva politika je ta , ki ti veleva tako pisanje. Bedno brez premere!
konstruktor
24. 01. 2017 19.45
+6
A ni enkrat en bivši financ minister, zdaj spet verjetno z dodatkom na pripravljenost, nekaj razlagal, da je komunizma konec??? Ko bi ga le bilo in bi se vsi ti stari pr_d_ci morali za svoj obstoj boriti na prostem trgu, no, takrat pa bi verjetno kakšen tak strokovnjak ostal tudi doma......
Jimi1
24. 01. 2017 17.48
+3
Slovenija, joj kako rabi tudi strojne inženirje, cvilijo gospodarstveniki... Resnica je takšna da posla ni in večinoma vse kar se znajde brez posla lahko samo še na šraufanje v tujino pobegne... Če imaš pa posel v Sloveniji, pa plača nižja kot za vodovodarja. Enako najverjetneje tudi profesorji doživljajo na svoji koži. Torej izbira med delati kot fizikalec za drobiž, kot inženir za enako številko, ali pa isti posel v tujini delati za znatno večje denarce.... Kako bi se torej odločili.... No meni je žal, da sem bil dober študent, ker me to danes tepe po žepu, po delu in po osebnostnem razvoju....
zmago56
24. 01. 2017 16.23
+10
Strokovnjaki ne zapuščajo Slovenije samo zaradi denarja, ampak predvsem zato, ker jim kvazi strokovnjaki ne ne prepustijo položajev, katerih si ne zaslužijo, zato tukaj tudi nimajo možnosti svojih sposobnosti pokazati.
Jimi1
24. 01. 2017 17.50
+5
Tudi če svoje sposobnosti pokažeš, te nestrokovnjaki potolčejo po glavi in si vzamejo vse zasluge in plačilo zase. To nekajkrat požreš, po tem pa menjaš firmo, če delo sploh dobiš...
uporabnica991
24. 01. 2017 13.55
+13
Hm, ker vsak vodovodar na črno zasluži več kot profesor? Ker je vsak, ki ne dela s krampom, označen za lenuha, kofetkarja, zajedalca in kar je tega? Ker bi vsak Slovenec prej crknil, preden prizna, da je sosed bolj pameten od njega?
mallonge
24. 01. 2017 13.59
+2
Že res. Ampak pogled na stanje prava, ekonomije in državne uprave tudi pove skoraj vse.
enxx
24. 01. 2017 12.42
+25
V tujini uspejo, ker iščejo najboljše. Pri nas je pa nekdo, ki je sposoben, v večini primerov velika grožnja za nadrejenega, naj bo to šef ali profesor. Izberejo tistega, ki jih ne bo ogrožal. To je nenaravno, zelo sporno za razvoj neke vrste. V naravi je neko slabotno in neumno živo bitje lahek plen. Rezultati so več kot očitni in se kažejo v šolstvu, gospodarstvu, politiki. Narava pri nas ne deluje... kar poglejte okoli sebe. Že v šoli se začne vzgoja bebvcev, učenje na pamet. Tak folk potrebujemo! Folk, ki bo gledal resničnostne šove, ubogal in nič spraševal!
helvecijaner
24. 01. 2017 12.34
+8
Pa še SINDIKATE bo treba razgnat in jih samo dovolit ,če delajo v dobro države in delavstva. Ne kot pri nas da so prikrite stranke in sami sebi v korist.
Jimi1
24. 01. 2017 17.52
+4
Sploh SKEI je navadno sranje, ki je to stroko na sam poden pripeljalo.... Po njihovem si inženir ne zasluži niti 800EUR netto.
zmago56
24. 01. 2017 12.33
+8
Tako bo še naprej,kajto znanje in delo sta v Sloveniji vse manj cenjena. V Sloveniji uspejo samo tisti, ki veliko govorijo in obljubljajo a zelo malo naredijo vmes pa si še tuje zasluge lastijo.
helvecijaner
24. 01. 2017 12.31
+8
Neznamo in nebomo mogli uzkoristit vse dokler nebo prostega trga dela,ker pri nas gre vse preko vez in političnem kadrovanju. Pametne in sposobne pa prosti trg dela sam izkristalizira jih dobro nagradi in tudi išče. Splošna izobrazba pri nas je zelo dobra ko bi še zgodovina ustrezala temu bi tudi fosilno vezno in starankarsko zaposlovanje igubilo na moči.V švici deluje prosti trg dela že več kot 30let in je z privatnim sektorjem edini gonitelj uspešnega gospodarstva. Sem ga sam izkusil in še danes v penziji uživam njegov uspešen sistem delovanja na dolgi rok.
le.professionnel
24. 01. 2017 12.23
+0
Danes je 90% profesorjev žico rezalcev in hujskačev za sprejemanje tuje nasine kulture.Opran folk.
Ramzess
24. 01. 2017 11.51
+5
Kar je že lep čas znano, Slovenija je žal slaba mačeha.
ONniON
24. 01. 2017 11.53
-4
tudi avstrija katero se malikuje po dolgem in počez ima demografske težave, prebivalstvo se stara veliko ljudi se izseljuje po boljšo plačo na bavarsko in nemški del švice
ONniON
24. 01. 2017 11.44
+1
to se po osamosvojitvi NI dogajalo !