Slovenija

V Tržiču uredili oskrbo z vodo

Tržič, 14. 10. 2011 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tržičani so za nadaljnjih 50 let uredili oskrbo s pitno vodo. Projekt, ki je vreden 25 milijonov evrov, je bil financiran tudi iz evropskih sredstev. Gradnja je trajala pet let.

V občini Tržič po petih letih zaključujejo 25 milijonov evrov vredna gradbena dela na vodovodni in komunalni infrastrukturi. S pomočjo kohezijskega sklada Evropske unije in lastnih sredstev so občani pridobili 34 kilometrov vodovodnega in 12 kilometrov kanalizacijskega sistema, je povedal župan Borut Sajovic.

Točenje vode iz pipe
Točenje vode iz pipe FOTO: Jani Dolinšek
Septembrska okužba nekaterih Tržičanov z bakterijo salmonele ni bila povezana z vodo, je razložil župan Borut Sajovic. Dodal je, da pridobljena infrastruktura vključuje tudi objekte za dezinfekcijo vode ter objekt ultrafiltracije poleg vodohrana na Žegnanem studencu, kar bo dodatno pripomoglo h kakovosti pitne vode v občini.

Z oktobrom se zaključujejo zadnja gradbena dela v sklopu projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda ter oskrba s pitno vodo v občini Tržič. Z enim največjih projektov v občini je bilo obnovljeno vodovodno omrežje, dograjena kanalizacija, občani pa so med drugim pridobili tudi centralno čistilno napravo.

Ker je bil projekt financiran tudi z evropskimi sredstvi, je bil pravočasni zaključek po besedah župana v zadnjem letu prioriteta. Ogrožal ga je namreč stečaj vodilnega partnerja in izvajalca gradbenih del SCT, a je občina 14. junija sklenila aneks o zamenjavi vodilnega partnerja z Gorenjsko gradbeno družbo. Slednja je v zadnjem letu zgradila preostalih 15 odstotkov vodovodnega in devet odstotkov kanalizacijskega omrežja.

Trenutno na nekaterih odsekih še potekajo gradbena dela, a ne več v sklopu kohezijskega projekta, saj so se hkrati lotili sekundarnih vodov, preplastitve cestišč in ureditve odvodnjavanja cest, je še pojasnil župan in dodal, da so s projektom poskrbeli za celovite rešitve na področju vodooskrbe in varovanja okolja za nadaljnjih 50 let.

Vrednost vseh del znaša po besedah Sajovica 25 milijonov evrov, od tega dobrih 18 milijonov kohezijski del, ki ga v 60 odstotkih financira kohezijski sklad Evropske unije, preostanek pa državni in občinski proračun. Poleg sodobnega omrežja in čistilne naprave je Tržič pridobil še sedem zadrževalnikov deževnih voda, štiri razbremenilnike visokih voda, šest vodohranov ter tri objekte za dezinfekcijo vode.

Točenje vode iz pipe
Točenje vode iz pipe FOTO: Jani Dolinšek

Direktiva EU na področju kanalizacijskih voda predvideva priključitev vseh gospodinjstev na čistilne naprave do leta 2017, v Tržiču pa bodo priključevanje posameznih uporabnikov na novi sistem zaključili v roku dveh let, je še pojasnil župan. Kjer to zaradi oddaljenosti ne bo mogoče, bodo rešitev predstavljale subvencionirane male čistilne naprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdecimak
14. 10. 2011 14.31
Popravljam;neizobraženimi
rdecimak
14. 10. 2011 13.06
Super! Pohvalno! No,zdaj naj pa župan Sajovic v Tržič pripelje še vsaj eno podjetje,ki bo nezaposlenim v tem mestu dalo možnost zaposlovanja.Naj stori korak dlje od zmerjanja le teh po lokalnem radiu z neizopraženimi,lenimi nesposobneži in delomrzneži