Slovenija

Pogajanja med vlado in sindikati še vedno na mrtvi točki

Ljubljana, 04. 04. 2012 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tudi novi predlog vlade o 10-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju ni prinesel zbližanja stališč s sindikati. Štrukelj meni, da država ne popušča in želi nesprejemljivo poseči v plače, minister Pličanič pa, da sindikati niso čisto enotni.

Vlada je danes predstavila nov predlog varčevalnih ukrepov.
Vlada je danes predstavila nov predlog varčevalnih ukrepov. FOTO: Damjan Žibert

Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja tudi po današnji peturni razpravi ostajajo na mrtvi točki, glavna zavora so še vedno plače v javnem sektorju.

Kot je pojasnil minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, bodo v četrtek na vladi obravnavali zakon, ki bo zajemal varčevalne ukrepe v obliki, kot so jih predstavili danes, ko so predlagali nižje znižanje plač kot sprva. A kot meni Pličanič, tega zakona jutri še ne bodo sprejeli. Bodo pa v četrtek med drugim prav tako obravnavali še rebalans proračuna, ki je tudi pripravljen v skladu z današnjim predlogom znižanja plač, je pojasnil.

Pličanič upa, da bodo prihajajoči prazniki vsem prinesli počitek in da bodo v naslednjem tednu prišli do nekega dogovora. Za večino sindikatov je po njegovih besedah še vedno problematično znižanje plač kot tako, meni pa, da sindikati med seboj niso čisto enotni. "Občutek imam, da bi nekateri pristali na znižanje, mogoče tudi takšno, kot smo ga danes predlagali, drugi pa ne," je dejal Pličanič.

Predsednik vlade Janez Janša je za torek opoldne sklical sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank, na katerem bodo nadaljevali razpravo o dopolnitvi ustave s fiskalnim pravilom, po katerem morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku.

Štrukelj: 'Nemogoče visok' predlog znižanja plač

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je je napovedal, da se bo pogajalska skupina sindikatov sestala v četrtek zvečer, ko bodo preučili, kako naprej.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je dejal, da zaenkrat še vztrajajo pri napovedani stavki, saj danes niso dobili zahtevanih podatkov o ukrepih na prihodkovni strani, prav tako pa vladna stran ni bila dovzetna "za kakršne koli alternativne variante, ki smo jih ponudili".

Po Štrukljevih besedah je imela sindikalna stran danes "približevalni predlog", da bi "nekaj dni delali zastonj, prispevali k skupnemu dobremu" in tako pokazali svojo pripravljenost za sodelovanje pri reševanju države. Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pa dodaja, da so njihovi predlogi vključevali tudi ukrepe na prihodkovni strani proračuna. Vlada glede tega kljub že nekajmesečnim prizadevanjem sindikatov do danes še ni pripravila nobenega konkretnega odziva, poudarja Ščernjavič, ki je današnja pogajanja označil kot katastrofo.

Vladni predlog znižanja plač je po Štrukljevem mnenju "nemogoče visok", obenem pa so napovedana tudi odpuščanja in povečanje delovnih obremenitev, prav tako pa bo javne uslužbence doletel še socialni paket varčevanj, ki med drugim predvideva znižanje nadomestila za čas porodniškega dopusta.

Uroševič ob tem poudarja, da vsekakor ne morejo pristati na zniževanje plač. "V nobenem primeru si ne znam predstavljati, da nekomu, ki zdaj prejema 700 evrov, znižajo plačo za 15 odstotkov," je pojasnil predsednik policijskega sindikata.

Kot ocenjuje Štrukelj, je bila ena najbolj zahtevnih tem današnjih pogajanj rebalans proračuna, o katerem bo v četrtek odločala vlada. Po njegovih besedah je vladna stran sindikalni s tem na neki način sporočila, da je njena želja za pogajanje "bistveno manjša", saj da bo šla z interventno zakonodajo naprej v vsakem primeru. Ko bodo zakoni v parlamentu, pa pogajalski proces ne bo mogel več bistveno vplivati na rezultate, je poudaril Štrukelj.

Ščernjavič je sicer vladni strani tudi predlagal, naj v prehodne določbe zakona o izvajanju proračuna zapiše določene varovalke, ki bi omogočile sprejem amandmaja in uskladitve v primeru dogovora.

Splošna stavka naj bi bila 18. aprila.
Splošna stavka naj bi bila 18. aprila. FOTO: B.G.

Plače bi znižali za 10 odstotkov

Vlada je na današnja pogajanja s sindikati javnega sektorja prišla z novim predlogom varčevalnih ukrepov, v katerem predlagajo 10-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, priznali bi tudi napredovanja.

Vlada tako predlaga znižanje osnovnih plač s 1. junijem za deset odstotkov, od tega pet odstotkov v obliki znižanja plač in pet odstotkov v obliki zmanjšanja razpona med plačnimi razredi, je razvidno iz predloga vlade.

Ob tem predlagajo, da se tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerjih izplača 1. junija letos, ko bi tudi odpravili varovane plače. Zadnjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij pa bi izplačali s prvim dnem prihodnjega leta.

Vlada tudi predlaga, da bi se pravice do napredovanja v višji plačni razred priznavale tudi letos, a bodo višje plače upravičencem začeli izplačevati 1. junija 2013.

Svoj pogled na varčevalne ukrepe vlade je podal tudi predsednik SD Borut Pahor. Nekdanji premier ocenjuje, da smo v prelomnem trenutku.

Tudi delavci v pravosodju se bodo pridružili stavki

Še pred začetkom pogajanj je Sindikat delavcev v pravosodju Slovenije (SDP) izglasoval sklep, da se predsedstvo SDP preoblikuje v stavkovni odbor, ki je tudi že napovedal splošno stavko za 18. april.

Tudi v Neodvisnem sindikatu delavcev Ljubljanske univerze so danes sprejeli sklep o pridružitvi morebitni stavki v javnem sektorju. Sodelovanje v stavki so tako napovedali vsi sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Sklepe o morebitni stavki so doslej namreč že sprejeli v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Policijskem sindikatu Slovenije, Sindikatu delavcev v pravosodju Slovenije, Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Generalni direktor policije Janko Goršek napovedano stavko policistov označuje za "legitimen način izražanja nezadovoljstva". Po podatkih Sindikat policistov Slovenije je dalo odpoved več policistov, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

Stavko je napovedal tudi sindikat delavcev v pravosodju.
Stavko je napovedal tudi sindikat delavcev v pravosodju. FOTO: Dare Čekeliš

Kaj pravijo šolniki?

Na enega od ukrepov vlade so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Po njihovem mnenju bo morebitna ukinitev normativa za heterogene oddelke v obeh starostnih obdobjih globoko zarezala v kakovost predšolske vzgoje. Trenutni normativ pri nas je (največ) 12 (+2) otrok v skupinah prvega in 22 (+2) otrok v skupinah drugega starostnega obdobja.

Šolniki poudarjajo, da je v Sloveniji primerjalno gledano razmerje med številom štiriletnih otrok in strokovnim delavcem v oddelku že zdaj manj ugodno kot na primer na Finskem, Islandiji in na Norveškem. V SVIZ so zato kritični do prostodušnega podpiranja varčevalnih ukrepov na račun otrok, vse bolj pa se jim zdi, da Žiga Turk "ni minister za vzgojo in izobraževanje, temveč prej nasprotno".

Medtem ko se vlada in sindikati pogajajo o odstotku znižanja plač, pa ravnatelji vrtcev in osnovnih šol zase zahtevajo višje plače. Želijo, da se njihova izhodiščna plača poviša na 3270 evrov bruto za vse ravnatelje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

el-komandante
05. 04. 2012 12.50
+0
Paraziti v JU so prišli do sklepa da GOSPODARSTVA NE RABIJO in so plače za prisotnost na delovnem mestu neodvisne od proizvodnje......... tak je to Glede na naš šolki sistem in število diplomantov FDV-ja tak sklep ne preseneča dejstvo DA NIIII $ $ $ $ $ NIIIIII €€€€€NIIIIIII PENGIJEV ENOSTAVNO NIIIIII za njih ne velja
jagermeister1
05. 04. 2012 12.06
+0
v sindikatih javne uprave se ni nobeden zganil ko so bili delavci v gospodarstvu ob službe..........ni bilo nobenega shoda in podpore.........zdaj ko pa vlada pravi da bo zmanjšala plače javnim uslužbencem ,bi pa kar naenkrat vsi stavkali , kljub temu da jim nobeden ne grozi z izgubo službe...............dejte že enkrat razumeti , da če ne bo dobrega in zdravega gospodarstva tudi tudi za javni sektor ne bo denarja............NE PROIZVAJATE DODANE VREDNOSTI , ZATO BODITE VESELI DA IMATE SLUŽBE IN REDNE PLAČE ČE TUDI MALO MANJŠE KOT STE JIH IMELI....................TO JE BOLJE KOT BITI BREZ SLUŽBE IN DOHODKA ! ! !
vagicaa 1
05. 04. 2012 12.34
+1
pa saj vas nihče ne prosi za pomoč in vi se vpletate v komentarje.
090794
05. 04. 2012 11.44
-4
V javnem sektorju najmanj delajo učitelji, to je samo po 4 ure na dan in imajo 92 dni plačanega dopusta na leto!!! Nujno zmanjšati število zaposlenih učiteljev na polovico in za delo, ki ga opravljajo imajo previsoke plače. Plačati jim samo 20-30 dni dopusta na leto. Otroke moramo doma učiti starši računati, brati, kajti v šoli samo preverjajo znanje. Če bi čakal na učenje v šoli potem v 4.razredu ne bi znal niti brati.
prašek
05. 04. 2012 11.49
+10
V tistem trenutku , ko "delaš" otroka , prevzameš zanj tudi skrb. Moraš se zavedati , da otrok potrebuje starše , njihovo razumevanje , pa tudi pomoč v šoli !!! Ni dolžnost učiteljev , da vzgajajo nevzgojenega mulca !!
jagermeister1
05. 04. 2012 11.55
+2
dej prašek , ne seri..................jaz imam v 5 razredu otroka ki je lepo vzgojen in ima odlične ocene ampak , če nebi jaz presedel ure in ure ob njem nebi bilo takih ocen ................učitelji sploh več ne učijo , ampak samo pokažejo kako in kaj ostalo moramo pa narediti starši............in to naj bi bilo kvalitetno šolstvo?
Karmen Radosavljevi?
05. 04. 2012 12.22
+6
MATO-ti sediš z enim otrokom in če je tako mora biti uspeh...učitelj jih ima 20
cyklon
05. 04. 2012 13.31
-3
jp!!Jih ima!! A poda snov vsem naenkrat!!....Če kdo ne šteka je to njegov problem in problem njegovih staršev,ker je učitelj svoje delo kakor opravil!! ..In mato234 ima prav! Z otrokom v nižjih razredih je treba enostavno sedeti in jim ponovno razlagati tisto,kar so "vzeli" v šoli.
prašek
05. 04. 2012 14.00
+2
mato234 Točno o tem govorim !!! In , pomisli , tudi jaz sem spravil dva otroka čez malo več kot osnovno šolo !!!
srebrnibreg
05. 04. 2012 14.22
+5
prašek-pozdravljen Najhuje je to, da učitelj otroku ne sme krivi prst pokazat, ker so starši že v trenutku v šoli saj je njihov otrok zlat.
MessiXavIniesta
05. 04. 2012 15.52
+8
Očitno so časi taki, da mulci nič ne naredijo, če staršev ni poleg. Včasih smo se sami učili in dosegali lepe rezultate, zdaj pa morajo biti ves čas starši poleg, in kako bo v srednji, pa na faksu? Boste tudi vsi sedeli poleg in se učili, al kaj??? Dejstvo je, da se morate učiti zato z otrokom, ker ta nima delovnih navad, ker mu je vse na pladnju prinešeno, tako zdaj to gre. računalnik, igrice, pelji me tja, pelji me sem, tako da ko je mulc star 17 ali 18 let, se mu ne da niti izpita za avto več delat, ker ga itak starši povsod vozijo. Tako je to, zato morate biti ves čas poleg, ker otroci ne znajo več narediti sami, za nič se jim ni potrebno potruditi, zato je tako!
flamengo
05. 04. 2012 10.36
-2
Seveda so na mrtvi točki, saj sindikalistom gre za zamenjavo vlade, ne pa da bi rešili problem. Mislim, da bo vlada morala storiti kar si je zamislila in bo kar bo, saj od tam ne bo pomoči, ker pripadajo politični eliti, ki sedaj cvili kot mačka, ki ji stopiš na rep, ker ni sestavila vlade. Pogum!
Karmen Radosavljevi?
05. 04. 2012 10.23
+12
...ali ste pomislili na tiste v javnem sektorju,ki imajo najnižji dohodek,dohodek...pa ta najnižji ni 1000e ampak skoraj pol manj...in po mnenju mnogih se niti jeziti nebi smela,po novem sem invalidsko upokojena za 4 ure-zaradi bolezni srca,in prav zaradi tega bom ostala tudi brez regresa za prehrano...se bom odpovedala vsemu temu ampak takrat ko se bodo mnogi odpovedali velikim vsotam dohodnine ki jo dobijo nazaj...borim se za preživetje-mnogi pa še vedno za luksuz!!!
nemarx
05. 04. 2012 11.14
-5
Seveda smo pomislili, rešitev pa je naslednja: Od treh delavcev s slabo plačo gre eden v penzijo (je kar precej zrelih za penzijo), eden gre na borzo, tretji pa naj ostane in zaradi mene lahko dobi 25% višjo plačo.
Karmen Radosavljevi?
05. 04. 2012 12.17
+2
...stara sem 46 let in upokojena za 4 ure po dveh posegih na srcu,čaka me tretji....samo enega daj skoz in me zanima kaka bi bila reakcija ko bi te tako nekdo odrival!!!...zaradi mene imejte gore denarja...samo meni naj pustijo da životarim še par let kar mi je ostalo!!!
vagicaa 1
05. 04. 2012 12.32
+3
nemarx upam, da veš kaj pišeš ali pa si tako bresrčen in neumen zraven ne vem res ne,pa še to ti želim, da nikoli nebi bil bolan, da bi mogel delat,pa še za slabo plačo, klajti veliko nas je v javni upravi,ki garamo pa za mal denar, vedi pa , da se zarečenega kruha veliko poje, samo glej da se ne zadaviš.
DAEMONIUM
05. 04. 2012 10.03
+8
vsa ta beda je povzrocena s kriminalom in ne gospodarsko krizo. Smo edina drzava v EU kjer mora drzava dokazovati da je nekdo nekaj pokradel namesto da bi bilo obratno. In dokler tega ne bo bo nemogoce razkrinkati gospodarski kriminal saj se kraja preprosto ne da dokazati. Ce je gospodarstvo slovenije kar v 80% vezano na gospodarstvo nemcije katera pa letos belezi 3.5 gospodarsko rast potem je nekaj hudo narobe ker mi imamo celo -1.5 negativne rasti?? Nas je tajkunska banda tako mocno pokradla da je ogrozila obstoj te banane drzavice. No na drugem mestu pa so visoke place poslancev, pravosodja in zdravnikov zaradi cesar je sedaj proracun prazen. Pohlejte samo zobozdravnike, kaksne silne denarje ta banda v belem obraca!
6364229
05. 04. 2012 08.56
+6
Nič ne pišete o gozdarjih, o Zavodu za gozdove, ki bo moral odpuščati. Revirni gozdarji so praktično na minimalni plači. Pa imaš občutek, da edini res delajo, pa še s papirji so jih zasuli. Pred leti so vodilni obljubljali in ... zrihtali plače - za sebe! Res je to zavod, ki je bolj privatne narave, tistih 100 gozdarjev, .... Ga je ustanovila ena generacija, se zavalila h koritu, ostalo je pa znano. Enmu bebcu, kot sem jst ni jasno zakaj so odkazila zastonj! In to odkazila za bogataše, tudi za nadškofijo. Kašen procent od kubika lesa, pa bi bilo za dobre plače in potne stroške.
prašek
05. 04. 2012 08.43
+16
Pa ste kdaj pomislili , da ni problem v tem , da ima JU previsoke plače ??? Problem je v tem , da ima gospodarstvo prenizke !!! Tem je treba dvigniti plače !!! Treba je odpreti nova delovna mesta , treba je pognati gospodarstvo , ki ga je Janez uničil . Skupaj s svojimi tajkuni !!! Gospodarstvo Janez , gospodarstvo !!! To potrebujemo !!
22345
05. 04. 2012 13.39
+3
točno tako Jj JE S SVOJIMI PAJDAŠI - TAJKUNI UNIČIL DRŽAVO, SAM PA KRIVDSO ZAVRAČA NA DRUGE. vSAK OTROK VE, DA SE JE PRIČELA TAJKUNIZACIJA OD 2000-2008. KO SO MU TAJKUNI POSTALI NEVARNI, JE ZAČEL OPERACIJO ČISTA LOPATA.
22345
05. 04. 2012 13.40
+1
HAJDUK-1911
05. 04. 2012 07.37
-2
In zdaj zopet vidimo izsiljevanje sindikatov, ki imajo za talca lahko vsako vlado. Ravnatelji pa še bluzijo, da hočejo višje plače, in to v teh časih, to je pa nesramnost na višku. Za kaj takega, bi jih morali takoj odpustit, in to brez tega da dobijo kakršne koli subvencije na Zavodu za zaposlovanje, BANDA
andibano
05. 04. 2012 08.48
-2
Kaj se sploh pogajajo s sindikati? Znižati plače, oklestiti proračun in javno porabo, pa bomo (morda) splavali. In seveda NUJNO odpraviti plačilno nedisciplino.
jagermeister1
05. 04. 2012 07.18
+8
dejstvo je da je gospodarstvo na psu in da v državno blagajno priteče bistveno manj denarja kot ga je pred parimi leti........dejstvo je tudi da brez gospodarstva tudi javna uprava ne more preživeti ker ne proizvaja dodane vrednosti................dejstvo je tudi to da če sindikati javne uprave ne bodo sprejeli varčevalnih ukrepov bodo verjetno sledila odpuščanja...........res je tudi to da bi vlada lahko pri sebi in funkcionarjih odrezala večji odstotek kot pri drugih............vlada v tem trenutku mora nekaj sprejeti da zmanjša primanjkljaj ,je pa res tudi to , dokler ne bo sprejela ukrepov za zagon gospodarstva , to varčevanje ne bo imelo velikega učinka , vsaj dolgoročno ne !
maijster
05. 04. 2012 07.29
+7
......dejstvo je,da bom moral v jeseni zapreti sp.,če se še bo gorivo dražilo,kajti delam še samo za stroške,dejstvo je če zaprem sp.,še eden ki več nebo dajal v državni žakelj,dejstvo je da po istavljenem računu,ki ka istavim za opravljeno storitev,država poravna račun po 30 dneh,.........zato in še zaradi mnogih stvari gremo v ...........l.p.
HAJDUK-1911
05. 04. 2012 07.34
+2
srebrnibreg
05. 04. 2012 14.40
maijster- se spomniš kako močen je bil Janša ob zadnji Pahorjevi podražitvi češ, da se gorivo več ne sme dražiti. V njegovem dvomesečnem mandatiu se je pa že nekajkrat.
TRUMPP
05. 04. 2012 07.16
+1
Ukinimo Slovenijo. Tisti,ki zna delat bo tako ali tako preživel ostali pa .....
qwertzuio9
05. 04. 2012 07.19
+0
bravo, čim prej, tist ko žvi od dela ni panike, paraziti pa ......tri p.
el-komandante
05. 04. 2012 12.56
jaz sem takoj za to NAJ SE ZAČNEJO KMEČKI PUNTI REEEEEEEEVOOOOLUCIJA buržuje /parazite v JU/ pa na udarniške akcije pa lopate v roke
zoobkozob
05. 04. 2012 07.09
-4
tegale štruklja pa prosim naj gre v penzijo,bomo že zbrali mesečno 400 evr,karkoli bo predlagala ta vlada,za semoliča in štruklja ne bo dobro,za njih si pa res želim,da ostanejo za nekaj časa brez plač
qwertzuio9
05. 04. 2012 07.28
+4
gospodovhlapc
05. 04. 2012 07.08
+1
pa kakšna stavka javnega sektorja, kdor hoče delat bo dalav za 15% manj drugače so mu pa vrata vedno odprta....
zoobkozob
05. 04. 2012 07.13
+1
saj še za 10%nočejo delati manj,ne pa za 15%,pa tistim ki imajo v javni upravi najnižjo osnovo to je 480 evr,ne bodo zniževali,koliko ljudi v gospodarstvu ima toliko plače,res bi morali mal probat nekateri
NicNeVem
05. 04. 2012 07.26
-1
qwertzuio9
05. 04. 2012 07.30
-1
sicer so pa bolj zavora , kot servis ljudem, jih sploh ni treba v taki obliki..
gospodovhlapc
05. 04. 2012 07.07
-2
javnim uslužbencen za 15% dol plače brez pardona, saj v gospodarstvu se je to zgodilo že pre 2-3 leta nazaj, a v javni upravi pa živijo kot ne bi bilo nobene krize, dejte no se mal zamislit....
damir26
05. 04. 2012 07.06
-1
ma svi se neki pritožujejo!!!! kaj pa bomo mi navadni delavci v tovarnah , če bi se pa kdo od nas pritožu bi pa na cesti pristal !!! ven pometat vse javne uslužbence pa bo mir
Tadej Skof
05. 04. 2012 06.00
+1
te vladi gre na jetre vse 1 penzij ne bo ker dobeden ne dela več!
kazenx
05. 04. 2012 07.28
+1
Tadej Skof
05. 04. 2012 05.56
+3
sindikati pokažite jim mišice!delavci nemorejo tega politićnega gnoja!
Tadej Skof
05. 04. 2012 05.53
+6
SINDIKAkoTI vlada bi vas opet potunkkala!vlada te pogoje lahko sama sebi PIŠE! NAJ gre delat vlada!ljude tak in tak nimajo služb! lopovi pa imajo s kupenimi šolami 6000e !v nemčiji bi toti politiki 100 % ceste pometali ker samo lažejo.pa kradejo!
nemarx
05. 04. 2012 07.13
-3
Ja takole bom rekel tovariš Škof, meni je povsem jasno, da volivci niso ovce, kot nekateri mislijo, ampak logično razmišljajo. Če oodaš glas za organizatorje finančne maškerade in političnega cirkusa tipa ZLSD-LDS-PS, se lahko zgodi da boš brez dela, a je to pravzaprav čudovito, saj boš lahko neobdavčeno delal na črno, ali pa se ukvarjal s prekupčevanjem in ostalimi kriminalnimi dejanji in boš poleg tega še prejamal socialno podporo, pa še na Rdeči križ in na Karitas greš lahko po paket, ker nihče itak ne opazi, da si prekomerno rejen. Krasno ne ???? Ostali, ki imajo drugačno srečo, pa so zaposleni v javni upravi, in če si še večji srečnež, boš zaposlen v tistem delu (50% JU), ki hodi v službo samo po visoko plačo, kajti vsak evro plače za nič dela je visoka plača. Mi v realnem sektorju smo pa itak navadni "domobranci", ki imajo srečo, ker nam pustite da lahko živimo in delamo, kadar imamo službo.
jester1970
05. 04. 2012 07.45
+5
In kje ti vidiš povezavo med realnim sektorjem in domobranci, ki si jih potegnil od ne vem kje?
nemarx
05. 04. 2012 08.59
+1
Samo prispodoba, ker tudi večina tistih, ki so jih revolucionarni poglavarji določili za domobrance, niso bili v resnici domobranci, ki so v postroju prisegli Hitlerju, tako kot tudi vsi partizani niso bili zadrti komunisti, zaradi tega SRAMOTNO navadni partizani, kolikor jih danes še živi, dobivajo 30 € borčevskega dodatka, zadrti komunisti iz pozadine pa imajo vsi več kot 1000 € borčevskega dodatka. Ta delitev ostaja še danes samo na drugačen način, eni moramo delat, ker smo drugorazredni, drugi pa samo kasirajo in komandirajo. Ravno sedaj ti POZITIVNI inkasanti delajo reklamo z najem novih kreditov za zagonska sredstva za gospodarstvo, v resnici pa ta sredstva želijo enostvno ZAGONITI, mi bomo pa plačevali njihov luksuz.
22345
05. 04. 2012 13.50
MA GDO TI PA DA KREDIT ZA MALO PODJETJE. ČE NISI PRISTAŠ JANŠEVE STRANKE <' . ? LEPO TE PROSIM
lizziarm
05. 04. 2012 05.23
+12
minimalna plača 800e pa naj delajo kar hočejo.samo to se mora sindikat izboriti. stanovanske kredite za mlade družine(brez garantov hipotek itd)
HAJDUK-1911
05. 04. 2012 05.27
+15
To bi moral zahtevat že v času konjukure, pa bi se takoj videlo, da večina podjetij, ni tako uspešnih, kot se to prikazuje, ampak poslujejo in preživijo le s krediti, ki pa jih niti vračati ne morejo
OSRAM
05. 04. 2012 05.36
+0
OSRAM
05. 04. 2012 05.03
+1
e moj klasik, privatni sektor je sam sebe uničil, ker eden drugemu ne plačujejo. Zakaj pa delo na črno ne propade? Tam je keš, ti denar, jaz robo. Mogoče starinsko, samo v Sloveniji samo to preživi, ker smo prevelike barabe in dosti lenuhov imamo. ----------------- Pop, to je bistvo. Meni se recesija iz dneva v dan vedno bolj dopade, pravzaprav si želim še globje. Tako kristalne slike ne bomo več dolgo videli, megla iz 2008 je počila kot huba-buba balonček.
HAJDUK-1911
05. 04. 2012 05.29
+2
Pozdravljen, ne želi se je ker je vsak dan globlja in globlja, če bo šlo tako naprej bo brezposelnost preko 300 tisoč ljudi
OSRAM
05. 04. 2012 05.35
+5
Pravilno in ob enem realno. To so tla, to je osnova, to je Slovenija. 1kg krompirja je po 1€, plačaš na licu mesta oz. ali si ti kdaj videl koga, da je na tržnici jemal na puf?
HAJDUK-1911
05. 04. 2012 05.49
+4
Je raelno, glede na naše stanje gospodarstva, je to realna cifra. Saj viidm v našem sektorju, kako je vse v podnu, glede na leto 2007, ni da bi ti govoril. Saj sem tudi jaz vzel pred 6 leti, avto na 8 let kredita, ampak jaz to odplačujem redno