Slovenija

V tretje se za predsednika vrhovnega sodišča poteguje Masleša

Ljubljana, 22. 07. 2010 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
0

Na tretji razpis se je za predsednika vrhovnega sodišča prijavil le en vrhovni sodnik – Branko Masleša. Prva dva razpisa sta bila neuspešna zaradi premalo podpore drugih vrhovnih sodnikov.

Bo vrhovno sodišče v tretje dobilo predsednika?
Bo vrhovno sodišče v tretje dobilo predsednika? FOTO: Dare Čekeliš

Na sodnem svetu so potrdili, da za predsednika vrhovnega sodišča kandidira samo vrhovni sodnik svetnik in predsednik sodnega sveta Branko Masleša. Doslej sta bila neuspešna že dva razpisa, vrhovno sodišče pa od konca februarja, ko je potekel mandat Francu Testenu, vodi začasna predsednica Alenka Jelenc Puklavec.

Na prvi poziv sodnega sveta se je za mesto predsednika potegoval le vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil podpore niti sodnega sveta niti vrhovnih sodnikov, zato je sodni svet poziv ponovil. Na ponovljen javni poziv vrhovnim sodnikom za vložitev kandidatur na mesto predsednika vrhovnega sodišča se je prijavil tedanji podpredsednik sodišča Marko Šorli.

Sodni svet je Šorlijevo kandidaturo podprl, niso pa je podprli vrhovni sodniki na občni seji. Minister za pravosodje Aleš Zalar je nato Šorlijevo kandidaturo predložil v državni zbor, poslance pa pozval, naj ga podprejo in pri odločanju ne uporabljajo političnih meril. Kljub temu je večina poslank in poslancev predlogu nasprotovala.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.