Slovenija

V Telekomu zavračajo očitke na račun odpuščanja

Ljubljana, 03. 11. 2011 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom je svojim zaposlenim ponudil možnost predčasne prekinitve delovnega razmerja. Gre za mehko zmanjševanje števila zaposlenih, v družbi pa odločno zavračajo informacijo, da naj bi nameravali odpustiti kar 600 zaposlenih.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Časnik Žurnal24 je poročali, da je uprava Telekoma Slovenije v pismu, ki ga je poslala zaposlenim, zapisala, da jim ponuja možnost predčasnega odhoda iz družbe z izplačilom odpravnine in odškodnine zaradi izgube zaposlitve. Šlo naj bi za t. i. mehko odpuščanje. Ob tem so pri časniku dodali, da po njihovih neuradnih informacijah uprava namerava tako ali drugače odpustiti 600 zaposlenih.

Za pojasnila smo se obrnili na Telekom, kjer so za 24ur.com dejali, da je bilo omenjeno sporočilo objavljeno na internem intranetnem portalu družbe. Potrdili so, da je šlo za informacijo o možnosti predčasne prekinitve delovnega razmerja z izplačilom odpravnine. "Zaposlenim je bila ponujena možnost predčasnega odhoda iz družbe z odpravnino v višini ene povprečne mesečne plače (v zadnjih treh mesecih) za vsako leto zaposlitve v Telekomu Slovenije," pojasnjujejo na Telekomu.

Po njihovih besedah je to le ena izmed možnosti za zmanjševanje števila zaposlenih. Pravijo, da je pri njih tak način mehkega zmanjševanja števila zaposlenih uveljavljen že vrsto let. "Poleg tega ima ta sistem vgrajen vrsto varovalk oziroma pogojev, ki ščitijo kadrovske, razvojne in ekonomske interese družbe,“ zatrjujejo v družbi.

Kot so dodali, se je lani število zaposlenih v Telekomu Slovenije in Mobitelu, ki je deloval še kot samostojna družba, zmanjšalo za 140. Pri tem razlagajo, da je šlo predvsem za naravno fluktuacijo in predčasno upokojevanje zaradi napovedane reforme pokojninske zakonodaje, ki je bila kasneje na referendumu zavrnjena.

Pri družbi pa so bili zelo konkretni glede neuradnega podatka, da namerava uprava prekiniti delovno razmerje s 600 zaposlenimi. Pravijo, da je podatek "izmišljen, zavajajoč in zlonameren". V Telekomu, ki je od 1. julija združen z Mobitelom, trenutno poteka notranja konsolidacija po združitvi in preverjanje poslovnih procesov, zaposlenih pa je 2750 ljudi. Šele po končani analizi pa bo znano optimalno število zaposlenih. "Šele takrat bomo lahko govorili o konkretnih številkah,“ pravijo in dodajajo, da bo projekt prenove poslovnih procesov v celoti končan v letu 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
04. 11. 2011 09.04
Odpuščanje presežnih delavcev je današnja realnost in logična posledica združevanja družb, kjer se določene službe podvojijo. Sicer se z dejstvom ni lahko soočiti saj je v ozadju nešteto osebnih vzrokov vsakega posameznika, ki mu to grozi. In ker smo v Sloveniji priča vsem oblikam odpuščanja (upravičenega in neupravičeno podlega) se mi zdi Telekom-ova ponudba sprejemljiva. Odpuščeni delavci bodo dobili odpravnino in odškodnino, kar v primerjavi z večino že odpuščenih ljudi v Sloveniji niti ni tako slabo, v kolikor je posredi res tista "mehkejša" varianta.
godhead
04. 11. 2011 08.37
kdaj pa se bodo opravičili glede prisluškovanja in poseganja v zasebnost?
Iniesta
03. 11. 2011 22.11
če jih še kupi kakšen tujec bo število zaposlenih šlo takoj pod 1000 .....
uporabnik2010
03. 11. 2011 18.10
podobno je v Elektro slovenija,preveč je zaposlenih
Buena Vita
03. 11. 2011 17.15
končno bo začelo uspešno delovanje delovnih ljudi,
Buena Vita
03. 11. 2011 17.15
ša malo in smo grčija v malem,bankrot privatniki se bodo že znašli, ostali pa,,;;;kakor kdo
Buena Vita
03. 11. 2011 17.13
odpuščanja bodo,povsod kjer se upravlja z državnim denarjem,ker korita so prazna privatni sektor ni molzna krava za vso lenuharizacijo in nesposobnost
Jožajoža
03. 11. 2011 15.51
ste videli, kaj si lahko privoščijo državne firme, odpravnine, visoke plače, dobičke,regrese......vse na breme davkoplačevalcev. iz enega konta na drugi konto ni rešitev, vse je to državni proračun.
galiot
03. 11. 2011 14.13
Seveda ne bo mehko odpuščen noben iz menedžmenta,ampak spet samo nižji rang,kateri pa vedno dela kar mu je z vrha naročeno.Skregano z vso logiko,kje pa piše da vodilni dobro delajo .Nikjer...
.eu.
03. 11. 2011 14.06
Naj začnejo pri ekonomistih tehnike pa inženirje pa naj pustijo pri miru. Dokler ne bo inžener na takih podjetjih bolje plačan od ekonomista ne bo nikoli nič bolje kvečjem slabše.
umadbro?
03. 11. 2011 13.57
lani so skenslali vse štipendirance, sedaj pa še zaposlene...