Slovenija

V tajnosti pripravljena deportacija

Ljubljana/München, 01. 02. 2007 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija je družino Berisha deportirala v Nemčijo, kar pravni zastopnik označuje kot dejanje 'državnega gangsterizma'.

Alija Berisha
Alija Berisha FOTO: Dare Čekeliš

Družino Berisha so zgodaj zjutraj dvema civilnima policijskima kombijema odpeljali v Nemčijo. Policisti, ki so družino odpeljali, so pravnemu zastopniku družine Matevžu Krivicu zjutraj preprečili stik z Berisho. Krivic, ki je družino spremljal na poti v Nemčijo, je dejanje policije označil kot "državni gangsterizem".

Krivic pravi, da ga je njegov varovanec poklical zjutraj okoli 5.30 in mu sporočil, da je po njih prišla policija. Ko je sam prispel v azilni dom, so mu policisti preprečili stik z njegovim varovancem, zato je na številko 113 takoj prijavil kaznivo dejanje preprečitve stika pravnega zastopnika s stranko.

Krivic: Škandalozna sodba Vrhovnega sodišča

Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International (AI) je obsodila "prisilno vrnitev" družine Berisha v Nemčijo. "V Nemčiji jim grozi deportacija na Kosovo, tam pa bi jim, kot članom romske/aškali/egiptovske skupnosti in ob trenutnih negotovostih glede prihodnjega statusa Kosova in okrepljenih etničnih napetostih lahko grozili etnično motivirani napadi," so zapisali v sporočilu.

"V primerjavi z ravnanjem slovenske policije je nemška policija družino lepo sprejela," je v telefonskem pogovoru za 24ur.com povedal Krivic. "Poskrbela je za hrano in prenočišče v okolici Münchna, saj se nemške oblasti dobro zavedajo, da družine z otroci ni mogoče vlačiti več sto kilometrov po državi." Tako bo družina noč preživela v azilnem domu v Münchnu. V petek naj bi pot nadaljevali v Stuttgart, kjer bodo po besedah Krivica obiskali sorodnike, nato pa naj bi se nastanili v mestu 100 km oddaljenem od Stuttgarta, kjer se bodo morali dvakrat tedensko oglasiti azilnemu uradu. Po Krivičevih besedah naj bi Nemčija zdaj uvedla nov azilni postopek za družino Berisha. Krivic je dejal tudi, da družine ne bodo vrnili na Kosovo. Ostala naj bi v Nemčiji, dokler se ne uredijo vprašanja glede njihovega azilnega statusa.

Krivic se bo obrnil na ustavno sodišče
Krivic se bo obrnil na ustavno sodišče FOTO: Jani Dolinšek

Krivic je spomnil, da je upravno sodišče sklep o deportaciji družine v Nemčijo novembra lani po njegovi pritožbi spoznalo za nezakonitega. "Vrhovno sodišče pa je pred dvema dnevoma v škandalozni sodbi potrdilo zakonitost sklepa, izdanega oktobra lani," pravi Krivic.

Onemogočili sodno varstvo

Sodba vrhovnega sodišča je po Krivičevih besedah sicer formalno zakonita, vendar bi moralo ministrstvo za notranje zadeve izdati nov sklep o deportaciji, saj je tisti iz lanskega oktobra potekel. V tem novem sklepu bi moral biti določen datum deportacije, sklep pa bi moralo ministrstvo skladno z zakonom izdati najmanj sedem dni pred dejansko izvršitvijo deportacije, poudarja Krivic. "Prizadeti oziroma njegov pravni zastopnik ima namreč pravico, da se zoper to odločbo pritoži in šele ko je izčrpano sodno varstvo, bi se smela deportacija izvršiti," še pojasnjuje nekdanji ustavni sodnik.

To, da je ta sodba škandalozna, bom kasneje dokazal na ustavnem sodišču. Matevž Krivic

Nasprotno pa so oblasti vse to ignorirale, mu vse prikrile in niti njemu niti Berishi niso izdale sklepa o deportaciji, je v telefonskem pogovoru še povedal Krivic.

MNZ: Za družino odgovorna Nemčija

Na ministrstvu za notranje zadeve so se odzvali s trditvijo, da je postopek "popolnoma zakonit", saj naj bi bila za obravnavanje prošnje za azil družine Berisha pristojna Nemčija. Ministrstvo se pri tem sklicuje na t.i. Dublinsko uredbo, ki jo je EU sprejela leta 2003 zaradi preprečitve zlorab v azilnih postopkih. Uredba posamezniku onemogoča vlaganje in obravnavanje prošenj za azil v različnih državah članicah Evropske unije hkrati. Za obravnavanje posameznikove prošnje za azil je odgovorna tista država, kjer prosilec za azil prvič zaprosi za azil.

Odisejada izbrisane družine

Ali Berisha, Rom iz kosovskega mesta Peč, je od leta 1985 živel v Sloveniji, kjer je imel v Mariboru stalno prebivališče prijavljeno od 1987 do 1992, ko je bil izbrisan iz registra stalnega prebivalstva Slovenije. Ker ni imel državljanstva, so ga slovenske oblasti izgnale v Albanijo, albanske pa so ga vrnile v Slovenijo, saj ni bil nikoli državljan Albanije. Iz Slovenije je odšel v Nemčijo, kjer je zaprosil za azil. Nemške oblasti so zavrnile njegovo prošnjo za azil in ga obvestile, da ga bodo prisilno vrnili na Kosovo. Da bi se izognil deportaciji na Kosovo, se je z družino vrnil v Slovenijo.

Na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani nimajo uradnih informacij o primeru Berisha. Za 24ur.com so povedali, da so o deportaciji družine izvedeli iz našega spletnega časopisa.

27. februarja lani je družina Berisha znova zaprosila za azil v Sloveniji. Novembra so družino iz ljubljanskega azilnega doma policisti odpeljali v Center za tujce v Postojni. Na ministrstvu so tedaj pojasnili, da družina skladno s uredbo ne more biti prosilec za azil v Sloveniji, ker postopke za azil že vodi Nemčija. Zato so izdali t.i. dublinski sklep, da Slovenija ni pristojna za obravnavanje prošenj za azil družine Berisha in da bodo imenovani predani Nemčiji kot odgovorni državi. Na ministrstvu so tedaj še pojasnili, da so z Nemčijo že bili dogovorjeni za vrnitev družine, vendar so jo preložili, ker družine niso našli.


SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
07. 02. 2007 17.31
Prosnja za azil, je samo prosnja za brezskrbno zivljenje v drugi drzavi, nic drugega. Je azil odobren, je konec s skrbmi, katere imajo domacini. Fajn ne!
ernest83
02. 02. 2007 16.17
Pa kaj tebi ni jasno? Kje na svetu si še videl, da bi človek prišel v državo po želji in tam delal....v bistvu nič, država ga bi pa morala preživljat, pazit da ga slučajno kako ne užali ali zjutraj zbudi. Če bi blo tako lepo enostavno, bi blo kmalu 87 procentov Afrike v Evropi. Morda bi blo tudi lepo če bi blo tako, ampak ni tako. Nobena država na svetu si ne more tega privoščit.
Spectator
02. 02. 2007 15.18
grgec: Se sicer strinjam. Ampak vsak solidno izobrazen clovek ve, da "probleme" delajo tisti, ki so v neki druzbi na dnu. V SLO je pac tako, da ce vzames 10 najrevnejsih prebivalcev ugotovis da je velika vecina "juznih", in isti procent je potem tudi kriminalcev. Saj drugace ne more bit...pa ti vzemi leta 1960,70 avtobuse polne neizobrazenih slovencev iz podezelja, jih odpelji v srbijo(recimo da bi bilo obratno in bi bila srbija bolj razvita), jih porazdeli po blokovskih naseljih in jim daj za tisto druzbo najnizji standard, potem vmes se naredi srbsko odcepitev da niso vec v isti drzavi kot njihovi sorodniki, spremeni druzbeno ureditev ki je vsaj takrat(kako je danes ne bomo razpravljali in delali ugibanja ki si jih niti najvecji druzboslovci ne upajo) kazala na obcutno poslabsanje polozaja delavca(in v kar nekaj primerih upraviceno), potem se zacni vojno v SLO in kaj imas...kup neizobrazenih slovencev na najnizjem standardu v srbiji(govorim povprecno), odcepila se jim je domovina, zasla v vojno,odsel sistem v katerega so verjeli... mi se daj upas reci da si zihr da bi bila situacija bistveno drugacna kot kle...pomoje da ne...pomoje bi bili v teh okoliscinah slovenci tam cefurji.ampak seveda, absolutno je lahko reci "vsak je lahko kulturen ce zeli biti". hehe lahko je ja...ampak bosanec ki bo obupal nad faksom v slo bo celo zivljenje poslusal "sj si meu priliko"...slovenec tega ne bo, ker mu bosta ati pa mami lepo doma 7 let financirala sicer 4letni studij, ce pa teh sponzorjev ne bi imel(kot jih nima marsikaksen "taspodn") bi blo pa velik vec tud slovencev sfaliranih...samo tako pac je...eni dobijo parcelo,nadstropje v hisi, nekaj vmes od tega...drugi pa nic... ampak kao za vse ista pravila...za vse iste moznosti..heh, to ze mulc pr 8. letih dojaem da ni res ko je biu sosolc na morju v dubaju on je biu pa sam v premanturi zato kj "ćale" delovc v savi, ki ni mel izobrazbe, ne sponzorjev do 30 leta ali sevec, ne zastonj parcel... no ampak na konc je tud obicn taspodn lahko prov prijetn clovk...in se ma taspodn mulc v premanturi s "ćaletam" velik bol kukr en z vsem nafilan pamz v dubaju kj tm s svojmu pristno slovenskmu fotram, k ma sicer dnarja kumad, duha pa pol mn k zgoraj opisan bosanc. lahko je tako, ni pa vedno, to sm dal zj primer, v resnici je vecinoma vmes, pa tud sam sm biu v dubaju, da ne bo kdo mislu da se spravlam na koga...dejansko spadam med te z vec denarja...ampak sem prebral marsikaj v zivljenju in vem da stvari niso vedno tako preprosto in da ne mores kar tako pljuvati po celih skupinah ljudi, kaj sele miljonih, celih narodih... no, nekateri mislijo da lahko...zal.
malasutra@gmail.com
02. 02. 2007 14.49
ej, gregec in podobni, predlagam, da preženete še vse kure, krave, itn., ki niso stoprocentno slovenskega izvora. pa mige nabav'te, da bodo prestrezali jate ptic, ki prihajajo iz daljnih krajev. da ne bo nič tujega na tej prelestni slovenski grudi.
civitasstain@gmail.com
02. 02. 2007 09.56
Najboljse je rec "azil", pa jim boljse gre ko domacinom. Ce pa jim kaj ne pase, pa drzavo tozijo radi nehumanosti. Tudi denar za tozbo ni njihov. O humanosti je zelo lepo govorit, ampak vse to placa davkoplacevalec. Je drzava zdaj ze dolzna ljudi prezivljat?
Uporabnik113189
02. 02. 2007 09.49
-1
Vse kar lahko rečem, je to da gre za veliko sramoto. Človek je vendar živel v Sloveniji. To naj bi bila naša država, ki je v svojo himno napisala "Žive naj vsi narodi..." Najprej si ob dokumente, potem pa padeš v birokratske mline. Pa še družina z otroki. Izkoristiti bi morali res prav vse pravne možnosti, poiskati človeški izhod in se izogibati takšnih norih dejanj.
xes
02. 02. 2007 09.30
Ocitno bi blo boljse, da se cela stvar vlece se par let po raznih birokratskih predalih in se jo prelaga iz enega v drugi tako kot do sedaj a ne?
Buucka
02. 02. 2007 06.49
bravo država še več takšnih deportacij! tisti ki nimajo državljanstva in nimajo azila marš iz slovenije! Ja djordevič na velik jugovičev je že prišlo v slovenijo in po vseh teh letih se niso naučili slovensko in jih polovico dela samo progleme v državi! Takih pa mi tukaj ne rabimo
esfflight
02. 02. 2007 06.09
Tako stvar je treba doziveti, sele potem se lahko zavedas, kaj to pomeni. Tesko je za enega, se tezje je za druzino. No, kje ste sedaj tist vrocekrvni, ali boste kaj reagirali ali ne. JJ pa s svojimi na konju naprej. Pazite, da Rupla in Bajuka kje ne izgubite. Brez teh dveh verjetno ne bo slo naprej. Zmagovalci, kaksen pozitiven rezultat je od tega? Kaj mislijo po svetu o nas?
d*vil
02. 02. 2007 00.44
Je lahko človek ponosen na tako dejanje, da tako ravnamo z neko družino v stiski? AKT PATRIOTIZMA ,pa lepo vas prosim. lp
ernest83
02. 02. 2007 00.02
Ti si pa preberi zadnji stavek v članku, če si pismen. Ni jasno, da če so se enkrat skrili, da se bi spet, če bi dobili en tedn prej "opozorilo"? Ali jih bi morala policija nadzorovat 24 ur na dan, da bi Hanžek spet norel? Mislim da je zadnji čas, da se ljudje nehajo igrat z državo. Vsi, ne samo tujci. Itak pa tu ne piše vsega...
djordjevic.dejan@triera.net
01. 02. 2007 21.46
Ja, bla, bla. Na deset tisoče jugovičev pride v Slovenijo vsako leto, pol pa se skrijejo po najbližjih grmih in skrunijo naš kleni, slovenski zrak. Prisluhnite si malo pa nehajte že enkrat zdravit svoje komplekse na tujcih oziroma ljudeh, ki nimajo tako bleščeče čistega rodovnika, kot ga imate vi. Pa preden komentirate, kaj je bilo izvedeno zakonito in kaj ne, predlagam, da si vsaj malo bolje preberete članek. Kdor še zmeraj misli, da je bilo pri tej deportaciji vse po črki zakona, pa je nepismen.
lalala3@email.si
01. 02. 2007 21.25
Ce bi resnicno ziveli v fasizmu, tukaj tega ne-bi pisal. Zal pa je seveda tako, da za enega, ki ga cisto legalno deportirajo, jih 10,000 letno pride sem.
Tonček Balonček
01. 02. 2007 18.59
Sodeč po odmehih državljanov jih je veliko, ki ne zavedajo, kako resne so zadeve z depotacijami in jutranjimi obiski policije. Vedno je vse zakonito (če še ni, pa postane, del dokumentov ponikne ali jih ni...). To so resne zadeve. Tudi med obema vojnama so Nemci vzklikali "Marš od tu!", vse je bilo pravno pokrito.... Danes Berisha, jutri ti, pojutrišnjem jaz, kdo ve. Pri teh zadevah ni heca, čudim pa se, da razen Krivica in Hanžka nihče ne povzdigne glasu! Tudi to kaže, da našo družbo najedajo resne bolezni.
ernest83
01. 02. 2007 18.57
Borili smo se da se rešimo Balkana. Ne pa da ga dobimo še več.
malasutra@gmail.com
01. 02. 2007 17.38
nekam dosti deportacij zadnje čase... takšen kot premier, takšna država. predlagam. se nič več ne čudim. fašizem postaja uradna državna doktrina. res hvala. a smo se za to borili?
tomi.passion@gmail.com
01. 02. 2007 15.38
Hinko, pa ne da bosta s Hanžkom sedaj odšla protestirat v duetu za ta primer. Zakon je zakon in ta je jasen pa če vama je s Hanžkom to všeč ali ne.
ernest83
01. 02. 2007 14.11
Menda ima vsaka država pravico odločati, koga bo sprejela in koga ne, in za kak čas. Ali ne? Če ne, se pa vse neha. Grem še jaz direkt na Dansko po 2000 eurov socialne podpore.
hinko.murovec@siol.net
01. 02. 2007 13.57
Hinko MUROVEC, kdaj bomo na vrsti ostali, ki smo verjetno odveč?????