Slovenija

VIDEO: V tajnih Titovih bunkerjih

Ljubljana, 12. 03. 2015 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kako so danes videti tajni Titovi bunkerji, kakšna je bila v njih Titova spalnica, kakšna – za tisti čas izjemno napredna – tehnologija se skriva v njih? Kako pa je s slovensko Gotenico? Bi lahko postala turistična znamenitost?

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito FOTO: Reuters

V oddaji Epilog so gledalcem pokazali skrivnostno podzemlje nekdanje Jugoslavije in megalomanske vojaške objekte. Novinar Epiloga Jure Bračko je bil tudi v bunkerju vseh bunkerjev, megalomanskem bosanskem Konjicu. Gre za bunker, iz katerega bi lahko Tito v primeru jedrske vojne skupaj s 350 sodelavci pol leta vodil državo. Bunker, v katerem je še vedno vse videti, kot da se je med hladno vojno ustavil čas. Spalnice, pisarne, slike, tehnologija ... in oprema številnih slovenskih podjetij takratnega časa: Iskra, Elan, Slovenijales, Stol ...

Konjic so gradili 26 let in zanj porabili neverjetnih 4,6 milijard ameriških dolarjev (približno 4,4 milijard evrov). Prejšnji teden so v Bosni in Hercegovini razkrili, da so stroški vzdrževanja te impozantne zgradbe tako visoki, da ga praktično nihče noče. In to kljub temu, da ima izjemen turistični potencial, saj so bila leta, ko si ga je prišlo ogledat do 10 tisoč ljudi. 

In kako je s slovensko Gotenico? Bi lahko postala turistična znamenitost? Ker gre za varovano območje, to ni mogoče, odgovarjajo na ministrstvu za notranje zadeve. Ustvarjalci oddaje so vas popeljali tudi v Gotenico. Zakaj je bila zgrajena, kakšna je danes ... O strategiji, načrtih in vzrokih za nastanek teh zaklonišč v prispevku tudi z zgodovinarjem. Ogledate si lahko tudi zračno bazo Željava v Bosni in Hercegovini, ki je stala rekordnih 8,5 milijard dolarjev in je bila najdražji objekt v Jugoslaviji ter slovenskega pilota, ki je tam vzletal in pristajal.

 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.