Slovenija

V tajnih dokumentih o Afganistanu tudi Slovenija

Ljubljana, 30. 07. 2010 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je omenjena v devetih dokumentih o vojni v Afganistanu, ki so se v začetku tedna pojavili na spletni strani WikiLeaks. Nobena omemba naj se ne bi nanašala na konkretno delovanje slovenskih vojakov.

Slovenija je med več kot 90 dokumenti o vojni v Afganistanu, ki so se v začetku tedna pojavili na spletni strani WikiLeaks, omenjena v devetih dokumentih, a se nobeden od njih ne nanaša na konkretno delovanje slovenskih vojakov v Afganistanu. Vseh devet dokumentov naj bi se namreč nanašalo zgolj na podatek, da je Slovenija leta 2007 v skladu z obvezami, sprejetimi na vrhu Nata v Rigi leto prej, povečala namestitev svojih vojakov za skoraj 20 odstotkov.

Slovenski vojaki v Afganistanu
Slovenski vojaki v Afganistanu FOTO: Slovenska vojska

Prvič je Slovenija v Afganistan v okviru Natove operacije Isaf, ki je prva operacija zunaj območja severnoatlantskega zavezništva, svoje vojake poslala marca 2004. V deželo pod Hindukušem je takrat odšlo 18 vojakov, medtem ko jih je po podatkih Slovenske vojske trenutno tam 73. Slovenski vojaki delujejo v Heratu na zahodu in v prestolnici Kabul na vzhodu države. Opravljajo naloge varovanja baze v Heratu, delujejo na nadzornih točkah, patruljirajo v neposredni okolici ter spremljajo vozila na ožjem območju Herata. Nastanjeni so v vojaškem kampu Arena blizu Herata skupaj s pripadniki italijanskih in španskih mednarodnih sil. Jeseni bodo predvidoma prevzeli samostojno vodenje skupine za urjenje bataljona afganistanske vojske.

Na objavo zaupnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks se je sicer v ponedeljek v Bruslju odzval zunanji minister Samuel Žbogar, ki je dejal, da objava načeloma ne bi smela vplivati na slovensko sodelovanje v Afganistanu. Slovenija naj bi tam po njegovih besedah ostala do leta 2012.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
31. 07. 2010 19.31
RobinHood ne nabijaj brezveze.
RobinHood
31. 07. 2010 17.36
Da, na žalost smo res...
titovka
31. 07. 2010 14.42
to se pravi, da smo v afganistanu okupatorji!!!zelo lepo, vsaka nam čast!!!!
dule100
31. 07. 2010 10.06
Kako to, da so naši vojaki sploh še tam ? Sedanje vlade so bila v volilnem času polna usta, kako bodo prvo stvar, ki jo bodo napravili , odpoklic Slov.vojakov domov ! In kje je sedaj ta obljuba ? Število vojakov se samo povečuje !
RobinHood
31. 07. 2010 09.58
vukanovic8231.07.2010, 03:29 1 Zakaj pa ne porocate , da so danes umrli trije ameriski vojaki , ter da je bil ta mesec najbolj krvav mesec za americane doslej , saj jih je umrlo 63.To je kr pomembna novica se mi zdi pa se razveseljujoca . Al se motim mogoce? Res je, ni razloga za veselje, že od začetka okupacija dalje. In to kar počne okupator in njegovi tiho kimajoči podložniki doli je vojni zločin, kriminal - zločin proti človeštvu - Civilisti umirajo in infrastruktura se ruši, oboje redno..
Frane Šajn
31. 07. 2010 07.02
Matr jih že vidim kako se jim bo mudilo ven kot takrat z Vjetnama .
Frane Šajn
31. 07. 2010 07.01
Sigurno da smo omenjeni. Nas je malo ma smo ko čili paprka.
SLOVENIASTAN
31. 07. 2010 03.29
Zakaj pa ne porocate , da so danes umrli trije ameriski vojaki , ter da je bil ta mesec najbolj krvav mesec za americane doslej , saj jih je umrlo 63.To je kr pomembna novica se mi zdi pa se razveseljujoca . Al se motim mogoce?
PrljaviDzem
31. 07. 2010 00.49
POPRAVEK: oz. če citiram Mark Twaina (da ne bo kdo užaljen po nepotrebnem, ker spodnji komentar leti na posameznika kot takega in ne na nacijo): Mi smo vsi diskretne ovce, počakamo, da vidimo kam gre čreda in šele potem gremo za njo.
PrljaviDzem
31. 07. 2010 00.40
oz. če citiram Mark Twaina (da ne bo kdo užaljen, ker spodnji komentar leti na posameznika kot takega in ne na nacijo): Mi smo vsi diskretne ovce, počakamo, da vidimo kam gre čreda in šele potem gremo za njo.
RobinHood
30. 07. 2010 23.40
osiromašen uran v glavnem, in ostalo sr.nje ki seva in ga imajo na tone
PrljaviDzem
30. 07. 2010 23.38
Enkrat hlapec - vedno hlapec
yarrick
30. 07. 2010 22.26
@ RobinHood "nad civilnim prebivalstvom uporabljajo orožja in strelivo zaradi katerega se je št. invalidnih novorojencev povečala za kar nekaj krat - sramota - vojni zločinci" Nisem še uspel prenesti teh "dnevnikov" zato bom na slepo ugibal; konice z osiromašenim uranom? Ali še kaj hujšega? V vsakem primeru bi morale biti te stvari prepovedane in VSE države bi morale to podpisati(ter se tega držati ali utrpeti ZELO HUDE posledice-ekonomski emargo se mi zdi dobra rešitev).
yarrick
30. 07. 2010 22.20
@janez666a Čisto se strnjam z tvojim in JanezNovakJohn-ovim komentarjem. Seveda bi amerika(kot vlesila)vsilila raketni ščit na poljsko in ukrajino samo in edino zaradi rusije in kitajske. čeprav mislim, da imajo rusi svoj protiraketni sistem ki začuda deluje(za razliko od ameriškega) vsaj zadovoljivo. Je pa bolano da smo vsi(članice ki so podpisale pogodbo o vstopu v NATO) le hlapci in orodje ameriki(administraciji, veliko ljudi ravno tako nasprotuje imerpialističnim težnjam njihove politike), ki raje v bolj pošlje druge kot svoje(logično). je pa veliko vprašanje če bi si ZDA drznile udariti po rusiji z nukicami, saj vedo dobro da bo to poemnilo vsesplošno obmetavanje z h in N bombami in posledično apokalipso.Mogoče je pa to njihov cilj, in vse drži kar imajo bilderbergi v planu. @PrljaviDzem Ampak je precej težko najti koga v sloveniji ki mu je david icke znan ;). Mormapriznati, da ta človek kar precej dobro ve kaj govori, in marsikdo(če ne večina) bi morala prebrati kaj njegovega pisanja. ZDA/UK; zahod nikoli ne bo priznal za (prikrito) obliko zla, saj se ja borijo za DEMOKRACIJO(ehem, pa ja!), a so hkrati največji teroristi kar jih je. V imenu boja proti terorizmu kršijo verjetno vse člene ženevske konvencije o človekovih pravicah(guantanamo) in zasebnosti (london ima preko 1 miljon CCTV kamer?!)pa še katere druge tudi. da o njihovih "planih" v ozadju raje ne govorim. me pa veseli da je tu gor vsaj še nekaj "prisebnih" uporabnikov, ki se ne dajo zmesti javnim medijem in pa politki ki jo širijo "demokratične države". Škoda da ostali še vedno verjamejo sistemu :(
alterego
30. 07. 2010 19.57
Tonček Balonček30.07.2010, 13:18 4 To je spet promocija Slovenije! jasno, pri vsakem s**** moramo bit zraven!
janez6bbb
30. 07. 2010 19.48
PA glede Rusije še tole, če ti nekdo rožlja z orožjem na dovrišču, se boš najbrž branil, če pridem k vam na dvorišče z orožjem za množično uničevanje boste tut najbrž mal zaropotal, al ne:)?PA NAto dela točno to, čeprav obstaja od padca berlinskega zidu in s tem nastanka NAta, dogovor med zda in rusijo, ki pravi o tem da naj se nebi Nato širil na ozemlje nekdanje Sovjetske zveze, kje je že Ukrajina:)?sam tok.
janez6bbb
30. 07. 2010 19.42
Janez666 Tep se blede!!! OROZJE ZDA JE ZA PARADE!!!! OROZJE RUSIJE JE ZA BOJ!!!! KJE JE NAJVC NAFTE? POD LEDOM TAM PA JE RUSKA ZASTAVICA!!!! O SCITU PA KDAJ DRUGIC. Orozje zda je za parade- dragi naivnez ZDA imajo vojsko v 150 državah sveta, prbližno, temu ti praviš parada, pa kje se kej boruje Rusija? ja Rusija ima zase dovolj zalog nafte,jo tut izvažajo, medtem ko jo američani uvažajo vsak dan za miljardo, zato se ne vsiljujejo po celotnem svetu oz veliko manj kot američani. A imajao Rusi mogoče kakšen Irak, Afganistan, pol Afrike,...a imajo mogoče Rusi v Afganistanu 13 vojaških oporišč? Kaj pa imaš ti o ščitu povedat? tiste uradne zgodbice, ki so malo smešne, da se bojijo koreje, pa Iran, pa ne vem koga še vse, samo resnica pa je da nobena od teh naštetih držav, ki se jih zda tako bojijo, še 20 let noben ne bo zmožen z raketami dolgega dosega doseči ozemlja zda, to lahko vsak preveri na internetu, kakšnega dosega rakete se testirajo v zgoraj naštetih državah, tko da ne me smejat z uradnimi zgodbicami.
PrljaviDzem
30. 07. 2010 19.02
Zanimivo je, da ljudje radi zamenjajo eno zlo za drugo. Razlika med Ameriko in Rusijo je, da je Rusija vidno zlo, medtem ko je Amerika/Anglija nevidno zlo (dobro prikrito), kar je po eni strani še slabše! Predlagam branje oz. ogled predavanj g. David Ickeja.
cxfd09011
30. 07. 2010 17.10
Janez666 Tep se blede!!! OROZJE ZDA JE ZA PARADE!!!! OROZJE RUSIJE JE ZA BOJ!!!! KJE JE NAJVC NAFTE? POD LEDOM TAM PA JE RUSKA ZASTAVICA!!!! O SCITU PA KDAJ DRUGIC.
JanezNovakJohn
30. 07. 2010 17.04
Slovenske ovce finansiramo nakup orožja in ta orožje z ovcami vred dajemo tistim, ki so nam orožje prodali. To je DEFINICIJA NOROSTI !!! SLOVENCELNOV.