Slovenija

V Svizu zgroženi, ker nikomu ni mar za razmere v Slovenski filharmoniji

Ljubljana, 19. 12. 2016 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po opozorilni stavki orkestra Slovenske filharmonije in manj kot dva tedna pred novo stavko se pristojni še niso zganili in rešili nastalega položaja, opozarjajo v sindikatu Sviz in dodajajo, da se čas za ukrepanje pristojnih izteka.filharmoniki

Sindikat Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarja, da dva tedna po opozorilni stavki orkestra Slovenske filharmonije (SF) in manj kot dva tedna pred novo stavko "pristojni še niso pokazali zadostne volje, da bi še pravočasno rešili nastali položaj". Na Svizu opozarjajo tudi, da te dni mineva leto, odkar so z Gloso od direktorja Damjana Damjanoviča zahtevali opravičilo.

Kot je Sviz zapisal v današnjem sporočilu za medije, tudi sestanek med člani stavkovnega odbora orkestra SF in ministrom za kulturo Tonetom Peršakom minuli petek ni prinesel premika. Opozarja, da se čas za ukrepanje pristojnih izteka.

Zaposleni v orkestru SF so namreč za 1. januar v času generalke in novoletnega koncerta v Cankarjevem domu napovedali novo stavko, ker zahtevajo odstop direktorja SF Damjanoviča in prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem. To bi po njihovem mnenju posledično uredilo razmere v SF in zagotovilo boljše pogoje za delo.

Zaposleni v orkestru SF so za 1. januar v času generalke in novoletnega koncerta v Cankarjevem domu napovedali novo stavko.
Zaposleni v orkestru SF so za 1. januar v času generalke in novoletnega koncerta v Cankarjevem domu napovedali novo stavko. FOTO: Thinkstock

Sviz je ob tem spomnil, da te dni mineva leto dni, odkar sta s sindikatom Glosa od Damjanoviča "(prvič) javno zahtevala opravičilo zaradi njegovih neresničnih in žaljivih trditev o 'poljubnih obveznostih' in 'nikakršnih odgovornostih' zaposlenih".

Kot trdita sindikata, sta že pred tem prejemala pritožbe o nekompetentnem vodenju SF, nekorektnem odnosu do zaposlenih in kršitvah predpisov s strani direktorja ter o tem obveščala ministrstvo za kulturo.

"Slednje še zmeraj ne želi prevzeti odgovornosti in ne sprejme odločitev, ki bi jih glede na svoje pristojnosti lahko, medtem pa zmanjkuje časa za konstruktivno rešitev spora in preprečitev za 1. januar napovedane stavke. V tem letu so se razmere v zavodu ter odnosi med vodstvom in zaposlenimi zgolj še zaostrili in privedli do točke, ko predstavlja edini možni izhod zgolj zamenjava vodstva," so zapisali v Svizu.

Ker stavkajoči v SF prejemajo številne izraze podpore, "bodo tudi ostali vpleteni in za rešitev spora pristojni morali doumeti, da se njihova mlačnost in pasivnost pri (ne)reševanju položaja ne bosta prenesli na stavkajoče in da ne bosta preprečili njihove trdne odločenosti, da bodo s svojimi zahtevami uspeli", je še zapisal sindikat.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
20. 12. 2016 19.35
Na take koncerte hodijo samo bogati, naj oni prispevajo za plače, ne pa da ostalih 99% plačuje.
Alan Bokši?
19. 12. 2016 17.15
+5
TAKE KULTURE KI NE ZASLUŽI NITI ZA POPLAČILO STROŠKOV NE RABIMO! isto kot be začel eden izdelovati igrače ki se ne prodajajo , nato pa bi zahteval denar države ker ne more več! Take pijavke naj kar pockajo
puspan
19. 12. 2016 17.10
+5
Zaradi mene ta kšeft lahko zaprete že včeraj. Podlubnikov imamo že v gozdovih preveč.
kolbek460
19. 12. 2016 16.20
+4
Župo ki ste si jo sami zakuhali jo sami pojejte ,,
macek_garfield
19. 12. 2016 14.58
+4
briga me za njih kar nekaj tolcejo po nekih instrumentih pa to, ce bi bili kaj bi gostovali po tujih krajih in nekaj zasluzili, tako pa kar nekaj brenkajo pa to
tepee
19. 12. 2016 14.07
+6
filharmonija je tudi en od tisočih- žaklček brez dna.....
mallonge
19. 12. 2016 14.02
+6
Res je zadnji čas za samoupravljanje v Slovenski filharmoniji.