Slovenija

FOTO in VIDEO: V simuliranem terorističnem napadu eksplozije, streljanje, zajetje talcev, 40 mrtvih

Ljubljana, 02. 04. 2016 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Reševalci, policisti, gasilci in pripadniki civilne zaščite so na stadionu v Stožicah preverili, kako je Slovenija pripravljena na morebitni napad. Simulirali so bombni napad, strelski obračun in zajetje talcev, poškodovanih je bilo 223, mrtvih pa več kot 40 ljudi. "Množične nesreče so del naše realnosti, zato moramo biti nanje pripravljeni," je dejal vodja Reševalne postaje Ljubljana Andrej Fink.

Več videovsebin
  • Vaja terorističnega napada v Stožicah
    01:58
    Vaja terorističnega napada v Stožicah
  • Iz 24UR: Eksplozije, streljanje in zajetje talcev
    02:34
    Iz 24UR: Eksplozije, streljanje in zajetje talcev

Na stadionu Stožice so danes pristojne intervencijske službe preverjale pripravljenost na morebitno nepričakovano množično nesrečo.

V največji tovrstni vaji v samostojni Sloveniji so simulirali bombni napad, strelski obračun in zajetje talcev, v njej je sodelovalo 1680 oseb. Po scenariju nesreče se je zgodil teroristični napad, poškodovanih je bilo 223, mrtvih pa več kot 40 ljudi.

Sporočilo predstavnikov UKC: Prišlo je do več zaporednih eksplozij

V vaji, ki je trajala do 13.30, so sodelovali ljubljanski in državni štab civilne zaščite, specialna enota slovenske policije, helikopterska služba nujne medicinske pomoči in vse intervencijske službe, ki se aktivirajo v primeru večjih nesreč. Prav tako so se v vajo vključili zasebni izvajalec varovanja na javnih prireditvah, vse splošne bolnišnice v Sloveniji, ki imajo urgentne centre ter 24 zdravstvenih domov s svojimi ekipami nujne medicinske pomoči.

Scenarij: med nogometno tekmo odjeknile eksplozije, sledilo streljanje

Kot je pojasnil poveljnik specialne enote policije Milan Pleško, je bila današnja vaja zelo realistično zastavljena. Zaposlene strokovnih služb, od zdravstvenega osebja do policistov in civilne zaščite, so navsezgodaj zjutraj aktivirali zaradi izrednega dogodka na mednarodni nogometni tekmi na stadionu Stožice, ki so jo na tribunah spremljale tudi varovane osebe.

Kot so z UKC Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, ki je prav tako del vaje, je na stadionu Stožice v Ljubljani potekala mednarodna nogometna tekma, ko je nenadoma počilo. "Obvestili so nas, da je med nogometno tekmo prišlo do več zaporednih eksplozij. Ker se je prireditve udeležilo ogromno ljudi, obstaja velika verjetnost večjega števila ranjenih in morebitnih smrtnih žrtev," so zapisali. 

Več eksplozij, streljanje, požar, zajetje zalcev

Po scenariju je na stadionu prišlo do več eksplozij in streljanja. Skupno je bilo poškodovanih 223 oseb, več kot 40 jih je umrlo, preko 60 je bilo težje poškodovanih. Izbruhnil je tudi požar. Poleg tega je terorist na stadionu zajel talce in postavljal določene zahteve, zato so policisti organizirali ekipo pogajalcev, na koncu pa je specialna enota policije vpadla v prostor, kjer so bili zajeti talci, te rešila, terorista pa ubila, je opisal Pleško.

Oskrbeli ustreljeno osebo

Direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Matjaž Tavčar je v izjavi za medije pojasnil, da so v kirurškem bloku oskrbeli osebe, ki so bile ustreljene na VIP tribuni. Aktivirali so reševalne službe, prve ranjence so v bolnišnico pripeljali v pol ure. 

Vaja v Stožicah - 6
Vaja v Stožicah - 6 FOTO: POP TV

Udeležene vse intervencijske službe

V vaji so bile udeležene vse intervencijske službe, ki bi morale posredovati ob takem dogodku, je v izjavi medijem po koncu vaje povedal vodja Reševalne postaje Ljubljana Andrej Fink. Kot je pojasnil, so k sodelovanju v vaji tokrat povabili vse znotraj zdravstvenega sistema, čeprav bi ob takem dogodku v realnosti redkeje prišli na pomoč. Sodelovalo je tudi okoli 300 policistov specialne enote, letalske policijske enote ter Policijske uprave Ljubljana in policijske akademije.

V vajo so vključili tudi 10 slovenskih bolnišnic z njihovimi urgentnimi centri, v katere so fiktivno prepeljali poškodovance, več kot 70 poškodovancev pa so prepeljali na urgenco ljubljanskega kliničnega centra. Kot je dejal Fink, tako velikega odziva niso pričakovali in so z njim zelo zadovoljni.

Vse službe bodo zbrale vtise in opravile analizo

V prihodnjih 14 dneh bodo vse službe, ki so sodelovale v današnji vaji, zbrale vtise sodelujočih in opravile analizo današnjega dela, ki bo pokazala, katere so prednosti in morebitne slabosti posameznih služb ter v celotnem sistemu zaščite in reševanja, je pojasnil Fink, ki je tudi poveljnik civilne zaščite v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

"Množične nesreče so del naše realnosti, zato moramo biti nanje pripravljeni. En tip množične nesreče bi lahko bil tudi teroristični napad," je pojasnil Fink in priznal, da so jim novembrski teroristični napadi v Parizu dali iztočnico, da so tokratno redno vajo zastavili širše in preverili pripravljenost vseh služb na tak tip nesreče. Kako realna je možnost takega napada v Sloveniji, Fink ni želel komentirati, saj da to ni njegovo področje.

Vodja oddelka za zaščito in reševanje na Mestni občini Ljubljana Robert Kus je poudaril, da je bila današnja vaja res široko zastavljena kar se tiče števila in profilov sodelujočih. Z današnjo vajo so ugotovili, kako tako različne službe koordinirati, da lahko v taki situaciji kolikor toliko usklajeno delujejo.

Vaja razkrila določene težave

Vaja za primer množične nesreče je razkrila določene notranje in tudi medresorske težave. A vendarle so službe dobro pripravljene, je v izjavi medijem ocenil travmatolog Simon Herman. "Naša organizacija v Sloveniji ni slaba v primerjavi z drugimi evropskimi državami," je ocenil. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sprejeli več kot 40 težko in okoli 30 lažje poškodovanih.

Vaja v Stožicah - 3
Vaja v Stožicah - 3 FOTO: POP TV

UKC Ljubljana je testiral pripravljenost prehospitalnega in hospitalnega dela za izredni dogodek večjega obsega, je medijem pojasnil Herman. "Vsaka vaja razkrije določene težave in uspešna je, če se sodelujoči iz nje nekaj naučijo ter na podlagi izkušnje popravijo protokole za ravnanje ob večjih nesrečah," je poudaril Herman.

Konkretneje o tem, kakšne težave so zaznali, ni želel govoriti. "V Sloveniji smo glede na izkušnje ostalih velikih bolnišnic v drugih evropskih državah kar dobro pripravljeni," je ocenil Herman. Ob tako množični nesreči bi v UKC Ljubljana sicer imeli verjetno ustrezno število opreme in postelj, težava bi bil kader, je dodal Herman. "Tendenca je namreč, da je čim manj dežurnega zdravstvenega osebja, izredni dogodek se zgodi redko in ko pride do tega, se kot največja težava izkaže kadrovski del. Danes smo preverjali tudi to, kako odzivno je naše zdravstveno osebje v primeru vpoklica zaradi takega izrednega dogodka in izkazalo se je, da naš sistem deluje," je pojasnil Herman. Dodal je, da so ravno pred nekaj dnevi uvedli nov sistem aktiviranja zaposlenih, kot velja za gasilce, civilno zaščito ali policiste.

V kratkem bodo na novinarski konferenci na stadionu Stožice svojo oceno vaje podale še ostale sodelujoče službe.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Mestni občini Ljubljana (Mol), je tovrstne vaje treba izvajati, da preverjajo in izboljšujejo pripravljenost intervencijskih služb, kako hitro in organizirano ukrepati, ko se zgodi nepričakovano množična nesreča, saj moramo biti nanjo pripravljeni, ne glede na stopnjo tveganja za nastanek takšnega dogodka.

Vajo, ki je bila načrtovana že pred napadi v Bruslju, sicer Mol organizira skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana, Zdravstvenim domom Ljubljana, Generalno policijsko upravo, Upravo RS za zaščito in reševanje ter Nogometno zvezo Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DržavniSekretar
03. 04. 2016 17.50
Eksplozija v centru Ljubljane
žlikrofi
03. 04. 2016 17.44
-1
ekipa sds bi bla dobra za opracijo v živo
ONniON
03. 04. 2016 12.12
+1
še kako se strinjam z slovaškim premierom in ostalimi višegrajskimi voditelji ki pravijo da je islam nekompatibilen tukajšnim vrednotam in kulturi in multikulturna politika zgrešena, še kako prav imajo, poglejte v zahodno evropo, lep primer,kjer je že skoraj četrt prebivalstva v mestih muslimanskega , to ni dobro
Ramzess
03. 04. 2016 10.45
Za kaj pa se pripravljajo, ... saj je prav da so pripravljeni, a kot vedno, teorija je eno, praksa pa drugo, oz. vaja je eno, resnični dogodek pa drugo, zlasti če priviligirani vmes, takrat policaji, varnostniki in drugi hitro začnejo igrati drugo igro, kot na vajah. Vaje ne upoštevajo vsega, nenazadnje tudi človeškega faktorja ne. Na vajah je scenarij znan vsem vpletenim oz. udeležencem, v resničnem dogodku ni tako. Skratka, so razlike, ... nenazadnje, ne gre se vedno zanašati na tujo pomoč, ... tudi med njimi so lahko žrtve, ki zmanjša njihovo število in odziv. Ne glede ali govorimo o ter... napadu ali potresu.
DAEMONIUM
03. 04. 2016 10.16
-2
?? Zajetje talcev?? Pa našim se sanja ne kako bi to izgledalo, to kar nekaj bluzijo v tri dni in se mi niti ne ljubi brati teh neumnosti!!!
Ramzess
03. 04. 2016 10.47
-2
Pri talcih je težava ta, talci se tega navadno ne zavedajo, niti ne upoštevajo, da imajo specialne eno že vnaprej preračunano kolateralno škodo, in da talcev ne ogrožajo samo tisti noter, ampak tudi tisti zunaj, ki mislijo, da vse vedo, ...
tone7
03. 04. 2016 09.51
+0
Ne morejo teroristi povzročiti večje škode, kot jo je pokvarjena politika in novodobni slovenski poslovneži, alias tajkunčki
Ramzess
03. 04. 2016 10.48
Kalymero
03. 04. 2016 09.21
+4
Raje naj začnejo razmišljati, kdo nas bo branil pred domačimi teroristi.
askralj
03. 04. 2016 08.19
+8
Stadion je velik strošek in na tak način se upravičuje njegovo gradnjo za katero se je vnaprej vedelo da je spomenik norosti. Naj se raje pove koliko vzdrževanje stane davkoplačevalskega denarja in če so že vsi dolgovi plačani...
tone7
03. 04. 2016 09.51
+2
LOVELIFE
02. 04. 2016 21.22
+4
S tem se prav kliče nesreča!
RožleYXXX
02. 04. 2016 21.40
+4
Teroristični napad pa že ni nesreča...!?
txoxnxy
02. 04. 2016 20.42
+15
Lokacija ni naključna saj se samo par metrov vstran gradi učni center !!
iwilliwillhacku
02. 04. 2016 21.09
-2
par metrov stran se ne gradi nič... živim pri stožicah... use kar se gradi so novi vrtički...
FesterAdams
02. 04. 2016 20.31
+11
Na končno oceno te vaje ni treba prav nič čakati mesec dni. Vse take vaje uradno uspejo z najvišjo oceno, čeprav vsi, ki se je udeležijo, vedo, "koliko je ura". Prvič, drugič itd. krat sem to vsem lapsusom navkljub opazil, ko sem služil JNA. Potem pa sem se že navadil...
DAEMONIUM
03. 04. 2016 10.19
+1
operacija uspela, bolesnik umro! To je realnost takšnih vaj!
Armonia
02. 04. 2016 19.56
+16
Ne vem, ce prav razumem sporocilo vaje. Mogoce varni smo, dokler ne gre zares?
.jest
02. 04. 2016 20.26
+7
+, koliko pa jih je resnično umrlo v tem času vaje, ko so čakali na reševalno vozilo pa ne bomo nikoli izvedeli.
SEJBOBOL
02. 04. 2016 19.50
+8
brez veze ....
jaok
02. 04. 2016 19.24
+9
butalci slovenski presranci
catman
02. 04. 2016 19.14
+17
Evo, teroristi se bodo po današnjem dnem na daleč izogibali Slovenije, ga ne bo "junaka", ki bi si upal priti blizu.
SEJBOBOL
02. 04. 2016 19.49
klemzoid
02. 04. 2016 19.09
+7
Specialci z ščiti in pendreki nad oboroženega terorist??!?!!!?!!
Ciymbalta
02. 04. 2016 19.08
+9
Ne vem kako bi bilo če bi šlo za res
platon26
02. 04. 2016 18.54
+6
Množične nesreče so del naše realnosti, zato moramo biti nanje pripravljeni??? Aja hmmm v zadnjih 55 letih je bilo točno 8 terorističnih napadov ki so imeli več kot 40 smrtnih žrtev! Tu so všteta tudi teroristična dejanja na letalih! Tako da sprenevedanje v informacijski dobi je odveč!
morbid_source
02. 04. 2016 19.17
+0
a ti veš da se pod množične nesreče šteje še kej druzga, kot sam ta primer zgorej?
slovenec#
02. 04. 2016 18.45
+3
Kaj to so zares umrli in bili poškodovani?!
slayer2
02. 04. 2016 18.30
+13
Kakšen naslov,pa je to,40 mrtvih?!!! WTF!!!
RožleYXXX
02. 04. 2016 18.41
+13