Slovenija

'V spisu o Patrii obstajajo dokazi o koruptivnosti'

Ljubljana, 28. 08. 2011 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je odvetniku Milana Švajgerja odobrilo vpogled v spis iz procesa proti Janši in še štirim v zadevi Patria. Kot pravi, precej dokazov govori o koruptivnosti, zato bodo lahko uspešno nasprotovali tožbenemu zahtevku Janše.

Odvetnik Stojan Zdolšek je prepričan, da lahko dokaze iz kazenskega spisa uporabijo v pravdnem postopku, v katerem prvak SDS Janez Janša toži Zdolškovo stranko, direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja. Janša ga, tako kot finsko televizijo YLE in njenega novinarja Magnusa Berglunda ter nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Bojana Potočnika toži zaradi očitkov, izrečenih v finski oddaji Resnica o Patrii, da naj bi pri poslu s patrijami prejel podkupnino.

Direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja toži prvak SDS Janša.
Direktorja Sistemske tehnike Milana Švajgerja toži prvak SDS Janša. FOTO: Reuters

Kot je dejal Zdolšek, je okrajno sodišče v Ljubljani njegovi prošnji za vpogled v spis odobrilo ravno zaradi predložitve dokazov v pravdnem postopku.

Vpogled v kazenski spis so po besedah Zdolška opravili in naročili fotokopije listin, ki jih bodo potem predložili v drugih postopkih. Zdolšek je pojasnil, da dokumentov še ni v celoti pregledal, med tistimi, ki jih je, pa je brez dvoma precej listin, ki so v korist njegovemu klientu. "Precej dokazov govori o koruptivnosti," pravi odvetnik in dodaja, da bodo zato lahko uspešno nasprotovali tožbenemu zahtevku Janše.

Za kakšne dokaze gre, Zdolšek še ne razkriva, češ da bo dokumente najprej predložil sodišču. O tem, da je za kazenski spis iz primera proti peterici veliko zanimanja, je v soboto poročalo tudi Delo.

Naslednja obravnava v tožbi Janše proti Švajgerju, Potočniku ter Berglundu in YLE bo predvidoma 23. septembra, sodnik Matej Papler pa je ob prvem naroku junija napovedal, da bo opravil poravnalni narok, saj še vedno obstaja možnost za mirno rešitev spora.

Janez Janša - 1
Janez Janša - 1 FOTO: Miro Majcen

Glavna obravnava v zadevi Patria pa se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču začela 5. septembra. Tožilka Branka Zobec Hrastar je namreč avgusta lani vložila obtožne predloge proti Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Po njenem skorajšnjem odhodu iz tožilskih vrst bo tožilstvo v zadevi Patria zastopal vrhovni tožilec Andrej Ferlinc.

Delo je tudi poročalo, da se z Berglundom ukvarja tudi preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča, ki išče možnosti, da bi novinarja zaslišala. Zunajobravnavni senat je namreč sklenil, da je treba Berglunda povprašati o očitkih tožilstva, preden preiskovalna sodnica odloči o tožilski zahtevi za uvedbo preiskave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
29. 08. 2011 16.28
ha ha ha...oklicati Janeza za revolucionarja in borca za pravice delavcev je pa neumnost brez primere:) He he he
nemarx
29. 08. 2011 09.20
Trla baba lan, gonijo eno in isto o Patriji in odvračajo pozornost od dejanske kraje in korupcije, ki še kar traja in traja.
Tonček Balonček
29. 08. 2011 09.04
Janša se mi smili, odkar so ga vrgli iz partije, da že skoraj 30 let preganjajo policija in tožilci ter sodniki, pa gre za najbolj poštenega slovenskega domoljuba vseh časov! Ampak takšna je pač usoda revolucionarjev ter borcev za pravice delavcev ter kmetov povsod po svetu!
prašek
29. 08. 2011 08.54
nelie 29.08.2011, 08:24 »Bliža se sojenje, ne volitve.« Še en teden nelie, še en teden !!! Peti september je pred vrati !!!!!
nelie
29. 08. 2011 08.46
Dokler bodo volilci tolerirali krajo svojih kandidatov in obsojali samo nasprotne, bodo politiki z nami delali kar bodo hoteli.
nelie
29. 08. 2011 08.42
saintjozef 29.08.2011, 08:40 1 Milan Struna jelenčič se je prodal pahorju in v mojih očeh je navaden izdajalec. Bi se moral Janši prodat? A seveda! To bi bila čisto druga pesem - takrat bi ravnal tako kot je treba, nobenega govora o prodaji ne bi bilo. :))
saintjozef
29. 08. 2011 08.40
Milan Struna jelenčič se je prodal pahorju in v mojih očeh je navaden izdajalec. Bi se moral Janši prodat?
nelie
29. 08. 2011 08.24
Milan Struna 29.08.2011, 08:20 že spet na plan mečejo patrijo ker se bližajo volitve Bliža se sojenje, ne volitve.
MICLA
29. 08. 2011 08.20
kdaj se bo začelo preiskovat kresalko in senico ,janši podpora raste ostalim pa pada innastaja panika,zato pa že spet na plan mečejo patrijo ker se bližajo volitve in drugih argumentov nimajo še jelenčič se je prodal pahorju in v mojih očeh je navaden izdajalec.
Alojz Železnik 1
29. 08. 2011 08.09
'V spisu o Patrii obstajajo dokazi o koruptivnosti' Koruptivnost??? Lastnost človeka, na se da podkupiti? Je ta kazniva???
saintjozef
29. 08. 2011 07.52
dule100 --sanja svinja kukuruz ! --res bi bil cajt, da se zbudiš!
saintjozef
29. 08. 2011 07.50
SlavujkoZuzek --Edina POŠTENA, NEOPREDELJENA alternativa bi torej bila Čepinova Urška, ki so nam jo ponujal tud sacialni demakrati. --Boljš k Janša.
dule100
29. 08. 2011 07.14
saintjozef 28.08.2011, 23:35 Sanja svinja kukuruz !
M_teorija
28. 08. 2011 23.46
Korel je tudi potem, ko mu je Pahor pokazal vrata izhoda iz vlade, dejal, da je Pahor dober in pošten. Celo Walter Wolf, ki bi poleg Cvikla prežvečil še kakšnega komunista, dejal, da je BP fejst dečko, pošten. Skratka naj gre za politične somišljenike ali nasprotnike, težko najdemo očitek, da bi bil BP nepošten, nedemokratičen, prej obratno, da je to v politiki slabost. Na kratek rok sigurno, na dalji rok, pa velja in pride do izraza poštenost. Ker očitno to deluje pri ljudeh z zamikom. Pri JJ je pa kar nekako težko dobiti izjave, da je pošten. Pri sedanjih političnih ožjih sodelavcih še morda. Pri vseh bivših pa zelo malo. A to nič ne pove o karakterju!? A to nič ne da ljudem misliti!?A imajo nekateri odprte zenice le za modro-rumeno valovno dožino!?
saintjozef
28. 08. 2011 23.35
Res mislim, da imamo Janše vsi že poln kufer. Bi bil hec, da se najde POŠTENA, NEOPREDELJENA alternativa. Še bukefal bi ploščo zamenjal.
M_teorija
28. 08. 2011 23.34
Še ena ocena o "alternativi"! "Se je pa pokazal kot izjemno problematičen človek, ker je škodljiv za demokracijo, hkrati pa je imel seveda nekatere svoje skrite načrte, ker je želel ustvariti novo gospodarsko in politično elito, kar se je izkazalo kot izjemno kontraproduktivno v času gospodarske rasti. Niso izkoristili potenciala, ki so ga imeli na voljo. S tega vidika se ni izkazal kot vizionar. " J.P.D.
M_teorija
28. 08. 2011 23.28
-Janšo je označil za "princa teme", vlado pa obtožuje, da z omejevanjem svobode medijem državo potiska v neke vrste totalitarizem, piše Times. (pogovor z Drnovškom). -Podpisal sem pakt s hudičem,ampak tega takrat še nisem vedel.(Mikston). -"Če bi vedel, kakšen je ta človek, ga nikoli ne bi spustil zdraven"!(Pučnik) -Janša je nesramen in brezobziren demagog , ki ne izbira sredstev.(Rupelj). -“Toda tudi nova Janševa vlada ne bo nič bolj reformno usmerjena. Nima teh prioritet in zato nima jasnih konceptov, kaj narediti z gospodarstvom. Ima le le neizmerno željo po vladanju. Tudi v bankrotirani državi se še vedno da kaj upleniti. Iz kaotične demokracije se bomo premaknili nazaj v banditsko poldemokracijo. Le revni bomo vedno bolj. Talibanska ideologija pri nas je večna,”(Jože P. Damjan). Toliko o njem bolj ali manj tesni sodelavci!
cyklon
28. 08. 2011 23.26
CtrlDelete28.08.2011, 23:050 Hhmmm! Album,album.Daljnega 1979. Človek bi rekel,da so bili malce.....,kako bi rekel ...."daljnovidni",glede na to,da njihovi komadi nosijo takele naslove recimo;Slovenija;Higijena,Novo vrijeme,Jeftini slatkiši... Btw;Marko je ponosni Primor*c in ne bivši brat. :-)
M_teorija
28. 08. 2011 23.18
~ 'V spisu o Patrii obstajajo dokazi o koruptivnosti' Prav, DOKAŽITE ŽE, da bo enkrat mir.~ Keburka, pa še kako prav imaš! Do takrat ne bo mira! Do takrat bo uspevalo načelo "slabše ko je toliko bolje!", načelo doktrine, kjer sredstva niso pomembna še manj kolateralna škoda, če se doseže neutolažljiva želja po vrnitve oblasti.
KARENTIP
28. 08. 2011 23.10
Zanimivo! Isti, ki tako vehementno trdite, da brez dokaznega materiala ni nihče (beri JJ) kriv, ste v en glas na križ pribili nekaj ljudi v zadevi Baričevič, NPU, in še in še. A za to imate dokaze ali le slepo verjamete nekemu pralcu možganov?