Tujina

V Španiji prijeli nevarnega Arkanovega prijatelja

Beograd, 10. 02. 2012 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španska policija je v sodelovanju s srbskimi organi pregona prijela srbskega zločinca Luko Bojovića, ki naj bi sodeloval pri več umorih v srbskem podzemlju. Prijeli so ga skupaj s še tremi Srbi, Srbija pa bo zanj zahtevala izročitev.

Zapor
Zapor FOTO: Thinkstock

V Valencii so španski policisti v četrtek okoli 17. ure prijeli Srba Luko Bojovića, osumljenega priprave več umorov. Poleg njega pa so prijeli tudi Vlada Milisavljevića, znanega tudi kot Vlado Budala, Sinišo Petrovića, znanega kot Zenica, in Vladimirja Mijanovića, znanega pod psevdonimom Zuba. Danes so, kot poročajo srbski mediji, potrdili identitete omenjene četverice.

37-letni Bojović naj bi bil nalogodajalec pri več umorih in obračunih. "Očitno je pozornost usmerjena proti njemu, saj naj bi šlo za enega najmočnejših in najvplivnejših kriminalcev, česar tudi sam ni zanikal, tudi ko so ga prijeli in priprli v Beogradu," pravi srbski novinar Vojislav Tufegdžić. Dodaja še, da je Bojovič človek z zelo močnimi zvezami in koncepti.

"Znano je, da so se v zadnjih 10 do 15 letih ne le kriminalci, temveč tudi sumljivi poslovneži, ki so bežali pred roko pravice, skrili v Španiji. Tam imajo namreč dobre zveze z drugimi kriminalci, z umazanimi posli in pranjem denarja," meni srbski novinar.

Takoj bodo zahtevali izročitev

Tokratna akcija je nastala na podlagi sodelovanja španskih in srbskih organov pregona. Pripravljali so jo več mesecev, poleg srbskih in španskih kriminalistov, pa so sodelovali tudi organi drugih držav. Srbija je že napovedala, da bo zahtevala takojšnjo izročitev Bojovića, večjih težav pri tem pa ne vidijo, saj sta Španija in Srbija podpisnici konvencije Sveta Evrope o izročanju.

Sled za Bojovićem se je izgubila leta 2010 po prijetju Srečka Kalinića v Zagrebu in Miloša Simovića na srbsko-hrvaški meji. Septembra 2010 je bila za njim razpisana tiralica, saj ga sumi več umorov. Srbsko tožilstvo za organiziran kriminal je v obtožnici zapisalo, da naj bi Bojović na čelo "zemunskega klana" prišel po umorih Dušana Spasojevića in Mleta Lukovića marca 2003, svojo moč pa naj bi še okrepil po prijetju Milorada Ulemeka Legije.

Bojović je osumljen likvidacije Branka Jeftovića leta 2004, hkrati pa tudi poskusov umorov Andrije Draškovića in Zorana Nedovića, pri čemer sta umrla njuna telesna stražarja Dejan Živančević in Milutin Jovičić. Bojović je namreč govoril, da sta bila povezana z umorom njegovega prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. S temi zločini je Bojovića povezal že prej omenjeni Kalinić, ki je pred dvema dnevoma poskušal pobegniti iz beograjskega zapora.

Španski policisti so akcijo pripavili skupaj s srbskimi policisti.
Španski policisti so akcijo pripavili skupaj s srbskimi policisti. FOTO: Reuters

Obsojen je bil le zaradi posesti pištole

Sicer pa so Bojovića prijeli že oktobra 2007. Takrat so ga obtoževali, da na begu pomaga članom zemunskega klana, ki so jih povezovali z umorom srbskega premierja Zorana Đinđića, a so ga takrat izpustili in ga kaznovali le zaradi posesti pištole, za katero ni imel dovoljenja. Obsojen je bil na 15 mesecev zaporne kazni in je bil leta 2009 že na prostosti, za druga dejanja pa mu zaradi pomanjkanja dokazov niso sodili.

Bojović je bil poročna priča Cvetku Simiću, čigar razkosano truplo so našli na Jarunu v Zagrebu, njegovo glavo pa v bližini jezera. Bil je tudi pripadnik paravojaških enot, ki jim je poveljeval Arkan. Zato so ga tudi številni pripadniki zemunskega klana obtožili, da naj bi bil odgovoren za niz likvidacij, ki naj bi bile del maščevanja za umor Arkana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Never forget 11.7.95
10. 02. 2012 17.46
+3
Srbiji niso nakazali prvega oblublenega dela posojila,pa so izbral drugo varianto.Primez narkota in mu zaplenis premozenje.
ELmariachi1
10. 02. 2012 13.16
-3
Sploh še ni potrjena info da je to res on. očitno teli novinarji vedo več od žandarjev pa od tožilcev. Mal napihujete tele vaše zgodbice. Pa ljudi obtožite že vnaprej, začetek članka je da je on zločinc, v nadaljevanju je pa osumljen. to pomen da mu še ni nič dokazanega a ne???
simevlado
10. 02. 2012 11.50
+3
pa arkan se je rodil v brežicah tko da slovenc pač :))))
cocacolalife
10. 02. 2012 10.23
+12
Arkanovi ljudje so zelo nevarni, njegovi sovražniki pa še bolj.
bobi1107
10. 02. 2012 10.19
+11
hehe tale novica se bere kot scenarij za dobro kriminalko :)