Slovenija

Česar niso uspeli vzeti javnemu sektorju, bodo vzeli najmlajšim

Ljubljana, 13. 01. 2015 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kar ni šlo pri javnemu sektorju, bodo uresničili pri najmlajših državljanih, in sicer brez razprave in pogajanj. Ukinitev plačila učiteljem za učno pomoč, manj denarja za interesne dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi in glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole pa je le začetek. Obetajo se namreč še hujši in bolj boleči rezi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Varčevanje milijonov na hrbtih najmlajših državljanov
    01:36
    Iz SVETA: Varčevanje milijonov na hrbtih najmlajših državljanov
  • Iz 24UR: Še več rezov v šolstvu
    02:59
    Iz 24UR: Še več rezov v šolstvu
  • Iz 24UR: Razlogi za milijonske reze v šolstvu
    02:14
    Iz 24UR: Razlogi za milijonske reze v šolstvu
  • Iz 24UR ZVEČER: Varčevanje pri otrocih
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Varčevanje pri otrocih
  • Iz 24UR ZVEČER: Se ministrica boji sindikatov?
    07:45
    Iz 24UR ZVEČER: Se ministrica boji sindikatov?
Z ukinitvijo financiranja učne pomoči kot ene od oblik dodatne strokovne pomoči se poskuša krizo še enkrat znova reševati na račun najranljivejših skupin, ki potrebujejo pomoč družbe, so znova opozorili v Svizu. Ministrstvo pozivajo k preklicu ukinitve plačila učne pomoči in opozarjajo, da so kršili dogovor, ker se niso prej posvetovali s sindikati. Zahtevajo takojšen sestanek.

Kar ni šlo pri javnemu sektorju, bodo uresničili pri najmlajših državljanih. Brez pogajanj in razprave jim bodo vzeli milijone. S 1. januarjem je namreč ministrstvo za izobraževanje začelo izvajati ukrepe, s katerimi bodo na plečih otrok privarčevali 10 milijonov evrov. A tudi ta znesek ne bo dovolj, tako da se pripravljajo še globlji rezi.

Zakaj tako ostro nad šolstvo in otroke?

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je razložila, da finančno minitsrtvo, ki ga vodi Dušan Mramor, zaradi nižjega izplena pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja od njih zahteva, da poiščejo dodatne prihranke v višini nekaj deset milijonov. O točni višini zahtev finančnega ministrstva sicer danes ni želela govoriti. Povedala je le, da finančni minister od njih pričakuje nekaj deset milijonov evrov prihrankov. Samo 25 milijonov evrov naj bi moralo ministrstvo poiskati z notranjimi rezervami za izplačilo drugega obroka poračuna odprave plačnih nesorazmerij, a je slednje po besedah ministrice nemogoče. Kakšna bo končna vrednost vseh ukrepov, bo po besedah ministrice znano po pogajanjih s finančnim ministrstvom in sprejemu rebalansa proračuna za leto 2015, ki ga bo DZ sprejemal februarja. Pri tem bi lahko nekatere ukrepe, ki se že izvajajo, tudi spremenili ali omilili, je še napovedala.

Ministrica je kljub visokim zahtevam finančnega ministrstva prepričana, da bodo na koncu našli skupni jezik. Upa tudi, da bo k reševanju finančnih težav delno prispevala višja gospodarska rast, ki bi lahko povečala prilive v proračun.

Se res lahko zgodi kolaps šolstva?

V primeru, da bodo zahteve po rezanju stroškov tako visoke, da šolstvo ne bi moglo delovati, pa bo odstopila, je napovedala na današnji novinarski konferenci.

Kako bodo rezali, da prihranijo 10 milijonov evrov?

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) zahteva, da ministrstvo umakne vse predloge varčevanja na področju izobraževanja in začne sodelovati s pristojnimi organizacijami. Za enostransko varčevanje ministrstva v višini 10 milijonov evrov so v preteklih dneh izvedeli iz medijev.

Del omenjenih 10 milijonov bodo po besedah ministrice privarčevali z zniževanjem materialnih in drugih stroškov na ministrstvu. Znižali bodo stroške splošne in poklicne mature, zaključnega izpita, nacionalnega preverjanja znanja ter poklicnega in maturitetnega tečaja, slednji namreč ne daje želenih rezultatov.

Srednjim šolam znižujejo sredstva, ki jim jih namenjajo na posameznega dijaka, omejujejo tudi število vpisnih mest, ki jih financira ministrstvo na zasebnih glasbenih šolah. Znižujejo še plačilo za izvajanje interesnih dejavnostih v osnovnih šolah (za sedem odstotkov), spreminjajo financiranje šole v naravi, tako da bo subvencionirana le še za učence s težjim socialnim statusom, učiteljem pa ukinjajo plačilo učne pomoči učencem s t. i. odločbami.

Manj sredstev bo prejela EMUNI univerza. Država je namreč v zadnjih sedmih letih vanjo vložila okoli štiri milijone evrov, do zdaj pa vanjo ni bil vpisan niti en študent. Nekaj bi lahko po oceni ministrice k varčevanju prispevala tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Kje in koliko bodo privarčevali?

začasna ukinitev plačevanja učne pomoči3,1 milijona evrov
znižanje projektnega financiranja2,1 milijona evrov
sprememba financiranja programov srednjega šolstva1,5 milijona evra
znižanje stroškov ministrstvadober milijon evrov
znižanje financiranja interesnih dejavnosti400.000 evrov
sprememba financiranja šole v naravi430.000 evrov
omejitev vpisa v poklicni in maturitetni tečaj325.000 evrov
financiranje glasbene šole232.000 evrov

V zgornji tabeli so ukrepi, ki jih ministrstvo po besedah Setnikar Cankarjeve že izvaja, bodo pa na zahtevo ministrstva za finance v letu 2015 potrebni še dodatni. V kolikšni višini, je po besedah ministrice odvisno od pogajanj, ki jih imajo s finančnim ministrom.

Štrukelj napovedal oster boj

Štrukelj: neproduktivno je, da vlada sili posamezne resorje, da privarčujejo sredstva, ki jih njej ni uspelo privarčevati v pogajanjih o plačah s sindikati javnega sektorja.
Štrukelj: neproduktivno je, da vlada sili posamezne resorje, da privarčujejo sredstva, ki jih njej ni uspelo privarčevati v pogajanjih o plačah s sindikati javnega sektorja. FOTO: Blaž Garbajs

Ukrepi po oceni glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in športa (Sviza) Branimirja Štruklja pomenijo zniževanje kakovosti javnega šolstva. Napoveduje, da bodo v sindikatu slednjo "krčevito branili", neracionalne se mu zdijo tudi zahteve po še dodatnih ukrepih.

Na obzorju konflikt?

Po njegovi oceni je neproduktivno, da vlada zdaj sili posamezne resorje, da privarčujejo sredstva, ki jih njej ni uspelo privarčevati v pogajanjih o plačah s sindikati javnega sektorja. "Takrat je vlada rekla, da je z izpogajanim zadovoljna, zdaj pa po ovinku z enostranskimi potezami predvideva nekatere ukrepe. To ne more pripeljati drugam kot do konflikta," je opozoril.

Kot popolnoma neracionalno ocenjuje zahtevo finančnega ministrstva, naj ministrstvo za izobraževanje poleg že omenjenih 10 milijonih evrov letos privarčuje še nekaj dodatnih deset milijonov. "To bi namreč pomenilo le poseg v položaj zaposlenih, ki pa ni mogoč zaradi dogovora s sindikati javnega sektorja, ali pa zares brutalen poseg v kakovost šolstva," meni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (886)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Multipratik
14. 01. 2015 15.52
+1
Odličen intervju Kerčmarjeva, sedite, čista desetka!
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 12.14
Rusija zaradi padajočih cen nafte in zahodnih sankcij po posegu na ukrajinskem polotoku Krim napoveduje proračunske reze. Kot poroča tiskovna agencija Itar-Tass, je finančni minister Anton Silvanov napovedal, da bodo odhodke v vseh segmentih zmanjšali za desetino. No pri nas pa plače ostanejo otrok pa vzamejo vse razen rednega šolanja...........
Transformerji
14. 01. 2015 11.32
-1
Imam celo poosvoboditveno ustavo RS, manjkajo samo sklepi,ki so bili k UStavi dodani naknadno. Zato vem, da je ta varčevalni ukprep protiustaven! Tega pa naši vrli politiki ne vejo, ker si z njo že leta prišejo rit. Zato tudi vedno dodatki k ustavi, vključni s fiskalnim pravilom, saj jim zmanjkuje papirja!
ROMELS
14. 01. 2015 11.01
+11
Krasti hrano otrokom, da bi obdržali nivo plač?To ti je morala in etika, katere so jih bila polna usta pred volitvami.
zvit kot presta
14. 01. 2015 10.01
+9
Sinoči sem poslušal ministrico. Večkrat je jasno povedala, da so finančni rezi v šolstvo posledica odločitve, da bodo učiteljem zadržali plače in delovna mesta. Torej, zato, da bodo vsi učitelji obdržali službo in enkao plačo, bo ministrstvo varčevalo pri plačilu učne pomoči, šoli v naravi,..... Le kaj se Štrukelj šopiri?
jagermeister1
14. 01. 2015 09.20
+10
učitelji sploh nebi bili nobeden problem če bi bilo vse transparentno tako kot mora biti............rešitev je ta , da se v šole da kartice za štemplat , učitelj mora biti v šoli osem ur na dan in naj vse , kar ima za postoriti , naredi v šoli , ne pa da nekateri gredo po štirih urah domov............mene osebno ne bo nobeden prepričal , da v osmih urah ni mogoče opraviti tekočih učnih ur in pripravo za naslednji dan ! ! !
Morana7
14. 01. 2015 09.34
+4
Rešitev je tudi selekcija med kadri, ker štempljanje v nobenem primeru ne bo zagotavljalo kvalitetno opravljenega dela. Meni načeloma je vseeno če priprave pišejo doma, dol mi visi saj so kazalci,po katerih lahko ocenjujejo delo učitelja a če potem to ocenjevanje nima nobenega epiloga jah potem pa brez veze vse skup a ne? Scanje proti vetru.
Mungos2
14. 01. 2015 09.10
+3
Naj pač črtajo šolo v naravi z učnega načrta. Včasih nismo imeli šole v naravi, pa je bilo čisto v redu. Tudi pouk je bil ob sobotah, pa se ni noben pritoževal. Sedaj pa, ko imajo upokojeni ravnatelji penzijo 1400€, je pa seveda problem. Tudi večina učiteljev ne dela osem ur na dan. Verjamem pa, da stari učitelji svoje delo prelagajo na mlajše, sebi pa pripisujejo zasluge.
zibertmi
14. 01. 2015 09.07
+8
to so brihtni.ko je pri odmevih novinar vprašal ministrico zakaj financiramo in ji dajemo dodaten denar fakulteti ki nima niti enega študenta je dobil odgovor da so določene aktivnosti,za posrat.šola v naravi bi pa tako kot je bila včasih dosti cenejša ,če bi se odvijala v bližini svojih sedežev.sam in veliko mojih vrstnikov smo imeli šolo lepo v počitniških domovih v okolici občine ,pa nam ni nič manjkalo
zpvds
14. 01. 2015 08.53
+11
Hud problem...glasbene šole si že ob dosedanjih pogojih ne moremo privoščiti...interesne dejavnosti plačujem že zdaj....šole v naravi plačujemo po ceni aranžmajev v turističčni agenciji...učno pomoč ali karkoli že izvajamo doma.... samo da se zamegljuje resnične probleme
zemljemerec
14. 01. 2015 08.49
+5
mene samo zanima, če bodo učitelji manj delali, ali bodo imeli enako plačo ali manjšo ?
Saša Krajnc Bek
14. 01. 2015 12.40
+1
delali bodo enako, dobili pa manjše plačilo kot prej.
jagermeister1
14. 01. 2015 08.47
+14
namesto da se denar meče v NLB , zakaj se ga rajši ne proda , a zato ker je to nacionalni interes ?????????.............moj k..... , je to nacionalni interes , ampak je to pralnica denarja za F21 & co. , deluje pa tako , da podjetje vzame velik kredit , ki ga potem ne more vračati , denar iz podjetja izčrpajo in ga prestavijo v davčno oazo , podjetje dajo v stečaj , nastane bančna luknja , ki jo krpajo z davkoplačevalskim denarjem in to samo zato ker je država lastnik , odgovarja pa nobeden..............denarja za otroke pa ni in to so leve vlade , ki naj bi bile socialne ! ! !
PJANSKA_LIGA
14. 01. 2015 08.52
+0
nej pride kakšen kalif u naš parlament pa nej popuca mal .. aja sj res, itak ne bo nič, ker je naš hram demokracije vedno prazen
zibertmi
14. 01. 2015 09.08
-4
23345
14. 01. 2015 12.58
-1
jagermaister1 desničarji so pa angeli ali ne ???. Največje zlo so naredili ravno desna nesnaga
zavedenSlovenec
14. 01. 2015 08.32
+2
Krivi so samo upokojenci, ker so sebi priskrbeli volilno pravico, šolarjem pa ne.
Vse stransko
14. 01. 2015 09.09
+2
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 08.25
+11
SLOVENIJA POSTAJA S CERARJEM NAJBOLJ ZAHOJENA DRZAVA V EU.....VOLIVCEM LEPA HVALA......HVALA......RES........JEEEEJ PA TO....... SAM SE CAKAM DDV NA INVALIDNOST IN TROSARINE NA KARITAS TER MEDALJO ZA ZASLUGE ZEMLJARICU
zavedenSlovenec
14. 01. 2015 08.31
-2
VSEZNALECno1
14. 01. 2015 08.52
+2
O nespodobnosti in nesposobnosti te vlade se piše z SHIFT ON...... PIKICE PA SO ZA DRAMATIČEN EFEKT.... ŠE KEJ ZANIMA....MOGOČE VSEBINA
Vse stransko
14. 01. 2015 09.13
-2
"s SHIFT ON". Zanima me, koliko si manjkal pri slovenskem jeziku?
?enka
14. 01. 2015 08.17
+21
Ne mešat plevela in zrnja v JS, tam eni krepko delajo, ampak tistih je dosti in imajo velikokrat minimalne plače. Treba je usekat po tistih, ki jih je bistveno manj, imajo bistveno prevelike plače, ne odgovarjajo za nič in delajo prav tako praktično nič, vsaj glede na učinkovitost njihovega "dela". Tam je bistvo problema JS, pa zaposlovanja po liniji poznanstev in sorodstva. Mater, v JS ne dobiš službe, če nimaš nekega poznanstva in ta delovna mesta so že vnaprej oddana, tudi na občinski ravni.
sidikat110
14. 01. 2015 08.16
+10
nekaj MILJARD smo dali za banke, vzeli pa bodo otrokom, da ne bo šole v naravi!?Pa naj ukinejo šole, na koncu pa še sebe!!!!!!
Kwaj
14. 01. 2015 08.12
+7
Pa kaj potem so ti šolniki???Kralji?To naj delajo v sklopu njihovih bajnih plač........če nočejo na borzo z njimi!!!Dovolj mladih čaka na delo!!Delavca z minimalcem kdo vpraša kaj?Sram jih je lahko,da so vse na otroke prenesli!!!Revčki ne morejo niti 4 ure vzdržati na šoli!!!
zavedenSlovenec
14. 01. 2015 08.34
-3
Otroci so največje bogastvo, oni nas bodo reševali: bodo zdravniki, ministri... in najboljši naj bodo učitelji. moje mnenje
Breza53jani
14. 01. 2015 11.11
+0
Bajne plače? 850€ za univerzitetno izobrazbo bajna plača?
deratizacija
14. 01. 2015 08.10
+4
Za dober zgled pri varčevanju bi lahko najprej začeli naši vrli politiki kar sami pri sebi. S samoukinitvijo državnega zbora, predsednika države in vlade s predsednikom vlade na čelu. Politiki naj grejo delat, če sploh, razen praznega besedičenja, kaj znajo, državo pa naj vodi poslovodni organ, ki materialno in kazensko odgovarja za nestrokovno in škodljivo početje. Mislim, da bi se potem zadeve v tem podalpskem gnojniku zelo hitro uredile.
ENEG
14. 01. 2015 08.04
+5
Nihče na razume, ministrica bi rada, da učitelji delajo več za isto plačo
Vabis
14. 01. 2015 08.17
+4
In tako je tudi prav! Učitelji delajo povprečno 3-4 ure na dan za zelo dobro plačo,o kateri zaposlen v gospodarstvo lahko samo sanja!
olga82
14. 01. 2015 08.56
+1
10 let v šolstvu in moja neto plača je komaj 900 evrov..in eni ne delamo 3-4 ure na dan..je razlika med nami..tisti, ki so zaposleni še iz "prejšnjih časov" delajo manj ja in imajo dobre plače..mladi pa se moramo zelo "boriti", da se dokažemo in hoditi na vsa mogoča izobraževanja. Naj malo po tej starejši učiteljih udarijo..ko so nam znižali plače, se pri njih ni nič poznalo..nam pa zelo, ker ni bilo sploh možnosti za napredovanja. So tudi med nami razlike, ne enačiti vse med seboj.
blokirani
14. 01. 2015 09.09
+1
To boste morali Štrukeljcu povedat.....sami si morate izborit enake pravice.....
POŠTENO JEBENO
14. 01. 2015 07.57
+2
Pa kako zavraga lahko te učene, šolane glave mislijo, da nas bodo te in tem podobni ukrapi rešili pred vseespolšnim finančnim kolapsom??? VELE USTAJA se jim mora zgoditi....pa ne taka kot takrat ko nas je Gorenjak nagovarjal naj protestiramo mirno!!! A se zavedajo, da če poči kot je treba, da niso varni nikjer v Sloveniji???!
Nataya
14. 01. 2015 07.52
+8
180 000 študentov, 130 000 osnovnošolcev 70 000 srednješolcev na tisoče profesorjev, sociologov, psihologov, učiteljev., strokovnjakov, svetovalcev ( v stroki strokovno ) pa nobeden ni sposoben preživeti na trgu dela..GROZA..Vsi bi v javni sektor ali socialo pa po starem naprej...
Nataya
14. 01. 2015 07.53
+7
Je pa modno otroke izrabljat za svoje osebne cilje..
Vabis
14. 01. 2015 08.18
+3
Vse stransko
14. 01. 2015 09.29