Slovenija

V šolstvu bo 1450 presežnih delavcev

Ljubljana, 13. 04. 2012 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so izračunali, da bo zaradi varčevalnih ukrepov v šolstvu 1450 presežnih delavcev, od teh jih 700 izpolnjuje pogoje za upokojitev. Največje zmanjšanje sredstev v rebalansu bo v osnovnem in visokem šolstvu.

Minister Žiga Turk
Minister Žiga Turk FOTO: Aljoša Kravanja

Veljavni proračun se z rebalansom zmanjšuje za 1,1 milijarde evrov oziroma za 11 odstotkov, od tega bo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) dobilo za 13 odstotkov manj sredstev, kar je največ med ministrstvi, je povedal minister Žiga Turk. Proračun ministrstva tako po predlogu rebalansa za leto 2012 znaša 1.763.000.000. Začetne ambicije, koliko naj bi bilo prihrankov na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, so namreč bile okrog 500 milijonov.

Tako se programi po ministrovih besedah v kulturi krčijo za 14 odstotkov, v izobraževanju in usposabljanju za 12 odstotkov, od tega bo v osnovnem šolstvu za 10 odstotkov manj sredstev, srednjem šolstvu 11 odstotkov, višje šolstvo pa bo ob 18 odstotkov sredstev. Pomoči šolajočim (malice, prevozi) se znižujejo za 17 odstotkov, visokošolsko izobraževanje bo ob 12 odstotkov sredstev, raziskovalni programi in projekti pa ob 16 odstotkov.

Zaradi ukrepov bo odpuščenih 1450 ljudi, od teh jih 700 izpolnjuje pogoje za upokojitev, je povedal Turk in dodal, da delajo na ustvarjanju projektov, financiranih iz evropskih socialnih skladov, v katerih bi zaposlili presežne delavce iz šolstva.

Ukinja se brezplačen vrtec za drugega otroka

"Ko smo te ukrepe delali in jih prerazporejali z enega področja na druga, sta nas na ministrstvu vodila dva cilja: da se ne sme znižati kakovost izobraževanja in da se bistveno ne sme poslabšati materialni položaj socialno šibkih družin," je poudaril minister Turk.

Ukinili bodo brezplačen vrtec za drugega otroka.
Ukinili bodo brezplačen vrtec za drugega otroka. FOTO: Thinkstock

V predšolski vzgoji se tako ukinja brezplačen vrtec za drugega otroka, razen v socialno ogroženih družinah. V osnovnem in srednjem šolstvu se z nižanjem normativov samo približujemo povprečju držav v OECD, kjer je povprečno število otrok v razredu 22, v Sloveniji pa 19. Ukinja se tudi plačevanje dodatnega dela, opravljenega znotraj delovnih obveznosti, recimo jutranjega varstva oziroma varstva po pouku do 15.30.

Združujejo se tudi nekateri javni zavodi na področju šolstva in spreminja način določanja števila podpornega neučiteljskega osebja na osnovnih in srednjih šolah. Ukinja se tudi subvencija za prehrano, razen za socialno ogrožene družine.

Študentske bone bodo ukinili za en mesec

Področji visokega šolstva in znanosti bosta po ministrovih besedah najbolj prizadeti skozi ukrepe, ki bodo veljali za cel javni sektor. Dodatno pa se bodo zmanjšali transferji javnim zavodom še za pet odstotkov, javnim agencijam za 25 odstotkov, materialni stroški bodo nižji za 30 odstotkov, investicije pa za 25 odstotkov. Medtem pa investicije, vezane na evropska sredstva, gredo, tako Turk, "v veliki meri naprej" (fakulteta za računalništvo, Preglov inštitut, raziskovalni center kmetijskega inštituta, energetska sanacija 15 šol...).

Minister je sicer pohvalil študentsko organizacijo, s katero so se glede študentske prehrane dogovorili za kompromis: bone ukinjajo za en mesec, možnost koriščenja po 20. uri pa omejujejo. Na ministrstvu so, kot je dejal, odprti za predloge in pogajanja, amandmaje lahko vlaga tudi vlada vse do dneva, ko bo celoten varčevalni paket sprejet v DZ. Minister za izobraževanje je prepričan, da se bo "skozi javno razpravo pojavilo nekaj idej, s katerimi bi vse skupaj še izboljšali".

Manj tudi za kulturo

Za programe v kulturi se sredstva krčijo za 14 odstotkov, za kulturno dediščino pa za 20 odstotkov s tem, da je proračunska rezerva na ministrstvu na finance vezana na investicije in na evropska sredstva, je povedal Turk. Kar se tiče Javne agencije za knjigo RS in Slovenskega filmskega centra po Turkovih besedah ne nasprotujejo temu, da ostaneta samostojna, ker pa ne želijo, da bi njuna samostojnost pomenila dodaten strošek za davkoplačevalce, bodo njihovo administracijo financirali le v obsegu, kolikor bi ta stala, če bi njuno delo opravljali v okviru ministrstva.

Ob tem je izrazil upanje, da bosta obe agenciji za preostali del administracije našli sredstva, ki pa ne bodo davkoplačevalska. Obe sta bili namreč ustanovljeni z namenom, da bi v financiranje knjige in filma pritegnili nedavkoplačevalska sredstva.

Kaj bo z avtorskimi pogodbami?

Oklestili bodo tudi pri kulturi.
Oklestili bodo tudi pri kulturi. FOTO: Miro Majcen

Kar se tiče vladnega sklepa o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju, katerega izvajanje bi utegnilo povzročiti zastoj dela v številnih javnih zavodih v kulturi, je Turk pojasnil, da v četrtek na vladi sprejet zakon o uravnoteženju javnih financ vključuje tudi trajne rešitve glede obravnavanja avtorskih pogodb v celotnem javnem sektorju. S takšno ureditvijo po njegovih besedah izenačujejo nadzor, obenem se se zavedajo, da jih v prihodnje čaka reforma delavnopravne zakonodaje na teh področjih, saj mora na področju kulture, medijev in znanosti obstajati vmesna stopnja med avtorskimi pogodbami in službo za nedoločen čas.

Kar se tiče investicij na področju kulture, se bodo v veliki meri nadaljevale, predvsem tiste, ki so vezane na evropska sredstva. Kot je še dejal minister, so z ukrepi želeli predvsem doseči, da bi celoten sistem postal prožnejši, da bi ga motivirali tudi za iskanje evropskih sredstev in za odpiranje v svet ter vzpostavljanje povezav in iskanje finančnih virov v gospodarstvu.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (283)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quis
16. 04. 2012 22.48
+1
Ni problem v učiteljih (izobrazba), zdravnikih(zdravje), policistih(red in mir), te javne službe obstajajo že od prvih zapisov o ureditvi države/mest. Večji problem predstavljajo druge javne službe za katere marsi kdo ne ve da sploh obstajajo...raznorazni referenti, kabineti, itd..
brezno
15. 04. 2012 19.57
-1
Nočni spev popoldne sem razrezal tvoje misli kot žabo pri pouku biologije tvoj duh se je potuhnil in kvakanje je ponehalo ko pa sem se pokril z rjuho noči me je iz mirnega spanca v moro otesnilo tvoje regljanje osupel pogledam na uro moj bog togotna se napihuješ volovska žaba čakam da se kot v basni razpočiš
yoda92
14. 04. 2012 22.01
+0
največ ena petina si dejansko zasluži to plačo. jaz se spomnim peščice učiteljev, ki so nam bili na voljo za dodatne razlage ali pa za kakšno pomoč. ostali so vsi globoko v minusu, kar se tega tiče, kakovost šole, sploh osnovne, pa pada vsako leto bolj...
pesnitev
14. 04. 2012 18.38
+7
sedaj se vidi, koliko učiteljev je zrelih za pokoj pa odžirajo službo mlajšim kolegom in vlečejo kolikor se da ter zavlačujejo z odhodom v pokoj
Nimivseeno
14. 04. 2012 18.29
+2
Prost za inštrukcije ...
pesjagraba
14. 04. 2012 19.40
+0
Pesnitev, teh 400 verjetno niso samo učitelji. V šolstvu je ponekod zaposleno veliko teh. kadra, kar bi lahko v ministrstvu uredili s servisi, kjer je to rentabilnejše.
Stranger777
14. 04. 2012 17.17
+9
V gospodastvo je bilo 70.000 odpuščenih pa niste pol toliko jokali !!!!
Tonček Balonček
14. 04. 2012 19.12
+7
V gospodarstvu so vaši direktorji nm managerji izropali firme in vas, pa niste niti mignili s prstom, reve uboge! Takorekoč so vam z mize kradli, pa ste molčali in zrli v napredek in gospodarsko rast, ostali ste pa goli in bosi! V gospodarstvu je korupcije, kraj in malverzacij ogromno, pa delavci samo čakajo na politiko, v firmah se pa nihče še pisniti ne upa? Edina rešitev, ki jo vidijo, je ta, naj osirotijo še drugi, geslo je \"umrimo skupaj!\" In to je naše delavsko gibanje!? Niti nihče nima nič proti, ko nam hočejo vzeti 2. maj kot plačan dela prost dan! Kja tkšnega je možno le pri Slovencih, kot d abodo \"delodajalci\"! ta denar od praznika vložili v kakšen \"razvoj\", lepo vas prosim? Povečali si bodo rente, kupili otrokom in ljubicam kak avto ali pa vse skupaj nakazali na Kajmane! In naivni ljudje bodo kazali s prstom na \"birokrate\", \"učitelje\" itd. Kaj ersnično ne spregeldate, problemi niso v Štreuklju, Kučanu in Smoliču, pa kako more biti kdo tak bedak, da nasede temu?! A v Evropi gre za probleme, pri nas pa ne bi šlo zanje, če ne bi imeli nteh komunajzarjev?! To pravljuco kar poslušajte, ampak je popolnoma brez zveze!
Marija Gergar
14. 04. 2012 20.35
-6
Tonček balonček, kje živiš,kakšno delavsko gibanje, kakšen 2. maj....kje v Evropi pa praznujejo 2. maj, ta praznik so si izmislili komunajzerji, čas socializma je mimo...spregledaj, problem so birokrati, učitelji, sodniki.....
ew4
16. 04. 2012 21.04
+2
Bojim se, da so taki kot ti Marija, s takim razmišljanjem postali problem. Dejansko, nas tiščiš nazaj na drevo. Po mojem niti ne razumeš, kaj si napisal. Večina folka piše in smeti iz dolgega časa in seveda brez razmisleka.
quis
16. 04. 2012 22.44
+1
In sedaj hočejo nas (rajo, delavce...včasih se nam je reklo podložniki) pritisnit na tla, da bomo lepo pohlevni in tiho, ter se klanjali gospodi.
Uporabnik811241
14. 04. 2012 16.43
-1
Samo bil sem prepričan glede na to da nas je bilo včasih 24 in več v razredu in se niso preveč pritegnili sedaj je mladine pol tako ,da sem bil prepričan da je viška več !
prašek
14. 04. 2012 16.46
+4
Ti si dokaz , da morajo imeti učitelji manj učencev , katerim se lahk vsaj malo posvetijo !!
gvautk
14. 04. 2012 17.46
-2
Bilo bi lepo, če bi se jim res posvečali, pa se jim manj kot so se včasih nam. Hitro odpredavajo snov, če pa ostane kaj časa, namesto utrjevanja snovi otrokom zarolajo kakšno risanko ali film, da imajo učitelji-ce mir in lahko čvekajo, starši pa otrokom doma razlagamo učno snov . Če je to delo vredno cca. 1500€ na mesec...
pesnitev
14. 04. 2012 18.39
+0
Marija Gergar
14. 04. 2012 19.06
+2
Prašek, ti si pa živ dokaz netolerantnega, nevzgojenega in ciničnega blogerja,tvoji komentarji so odraz tvoje osebnosti.
pesjagraba
14. 04. 2012 19.44
+6
ebik
14. 04. 2012 16.36
+12
vladni gospodje se lahko poigravajo in šparajo na račun revnih družin, učiteljev, penzionerjev itd., saj vsi vladni priskledniki, ki molzejo iz naših žepov, tako ali drugače nikoli ne občutijo nobene krize, ne finančne ne moralne (morala in etika sta jim itak tuji).Tudi če si znižajo za 1000 evrov svoje plače,bodo še zmeraj živeli kot kralji...da o evro poslancih sploh ne govorimo, ki za svoje nedelo zaslužijo po 23.000 evrov in več, z 600 evri dodatka za zabavo!Toliko nas ima večina delavcev plačo! Halo,pa to je bolano?! Dokler se ljudem v obupu ne bo strgalo... potem bo šele zanimivo...! Žalostno, da nam poštenim delavcem (iz javnega in zasebnega sektorja) vladajo takšne barabe...
ill_be_back
14. 04. 2012 16.31
+3
odpustiti višek zaposlenih !! ne moremo davkoplačevlaci vse vzdrževat !
rozika88
14. 04. 2012 16.42
+6
Odpustiti cel parlament. Ne moremo davkoplačevalci plačevati nategovanja iz dneva v dan.
prašek
14. 04. 2012 17.05
+0
pesnitev
14. 04. 2012 18.42
+7
Avstrijci so že zdavnaj zahtevali, da se število poslancev v njihovem parlamentu zmanjša za polovico! Tudi mi to predlagamo, a nenadoma so vsi poslanci gluhi...
simona_semenic
14. 04. 2012 16.21
+1
Črni deček Stojiš na rumenem pesku puščave, stojiš črni deček. Okrog tebe so stene neba. Sprehajajo se skoz tebe z zateglo žalostjo. Zjutraj zagledaš sledove noči v pesku: tenke kačje vijuge. Zgrabi te rumena groza peska. Ampak ti ne smeš bežati. Ti imaš naročje polno ptic. Opoldne pridejo starci. Naslonijo se na palice kot sive ujede. Molče te gledajo. Ti rečeš besedo. Ampak ko jo izrečeš, ti presahnejo usta. Imaš polno naročje ptic. To je vse, kar imaš. Zato vzdigneš roke k nebu. In tvoje ptice polete. Tvoje ptice zakrijejo nebo. Ampak podnevi jih zagleda zlobno sonce. Zato razpadejo v perje. Razpadejo v meso. Razpadejo v pepel. Ponoči jih ubijajo ledene zvezde. Zato je pokrajina siva od pepela. Zato imaš usta polna pepela. Zato meče v vodo tvojih oči pepel sive mreže. Vendar ti razprostreš roke in nove ptice odlete, ker morajo odleteti, ker moraš imeti ptice. Ptice, ki vzlete. Ptice, ki razpadejo. Ker si sam v puščavi. In žalost kaplje skoz tvoje steklene kosti. Dane Zajc
SimonaHamer
14. 04. 2012 15.51
+2
Vse ptice Pobili bomo vse ptice. Vse. Vse, so rekli vrani v mraku. In v tišini noči sem slišal, kako nekdo v vrtu ubija moje ptice. In vedel sem, da bojo zdaj moja jutra brez pesmi, in čutil sem, kako grabi žalost mojo dušo. Vse. Vse ptice, so rekli. In čutil sem, kako plahutajo okrog mene temne peruti in kako me gleda izmed njih rumeno vranje oko. Česa iščeš, vran, sem vprašal. Pod skorjo svoje lobanje ne skrivam nobenih ptic. Vse. Vse ptice. Vse bomo pobili, je rekel. In zbal sem se, da mi bo neko noč skoz temne sanje razklal lobanjo in da bo iskal z blaznim kljunom, če se v gnezdu mojih misli ne skrivajo pojoče ptice. Vse. Vse ptice, bo hropel. Zdaj čutim povsod na svojem tilniku rumeno vranje oko. Moja duša je prebodena. Moja duša je ubita ptica. Vse. Vse bomo pobili. Vse ptice, krakajo vrani pod temnim nebom. Dane Zajc
cyklon
14. 04. 2012 16.03
+4
gvautk
14. 04. 2012 17.49
+3
sac81
14. 04. 2012 14.55
-3
edino pravilno, pa kaj si ti javni uslužbenci mislijo,da so bogovi al kaj? ogromno jih je pa skoraj nič ne delajo pa vse bi radi meli.na cesti sploh ne ločiš več al je učiteljica al je učenka,kr nekaj vse poprek preko vez.včasih nas je bilo 35 učencov v razredu pa ni bilo nič narobe.MISLIM DA SI BOLJ ZASLUŽIJO STAVKO DELAVCI V TOVARNAH,KI PA RES NIMAJO PLAČE ZA PREŽIVETJE,NE PA TI JAVNI "DRŽAVNI SINČKI"KO SE ŠLEPAJO NA RAČUN PRAVIH DELACEV!!!!BANDA.NE PODPIRAM STAVKE!
bondxyz
14. 04. 2012 15.43
+4
S takim odnosom se Slovenija nikoli ne bo pobrala in je boljše, da se izobraženi in sposobni poberemo v tujino, kjer bomo cenjeni. Kako si sploh drzneš primerjat učitelja z univerzitetno izobrazbo z nekom, ki komaj naredi osnovno šolo*
Stranger777
14. 04. 2012 17.22
+2
in kako bi \"univerzitetni učitelj\" preživel brez delavca z osnovno šolo, če že imaš univezitetno izobrazbo bi moral znat šteti do deset....KDO PLAČA TAKŠNEGA UČITELJA??? DRŽAVA !! IN KDO PLAČA DRŽAVO??? DELAVEC Z OSNOVNO ŠOLO!!! ???? *!!
pesnitev
14. 04. 2012 18.46
+5
pikecpokec, vsi niso imeli prilike za izobraževanje,veš. Sicer pa univerzitetne izobrazbe se lahko loti zudi nekdo direkt iz osnovne šole pa malo kolege pošlje na izpite in evo, listina je tu. Poznam mnogo butcev, ki se kitijo kao univerzitetno izobraženi, a modrosti se tam niso nabrali, samo piflanje še ni pot do modrosti, ki jo premorejo številni navadni ljudje, kmetje itd.
TANAJA79
14. 04. 2012 14.49
+10
Toliko kot dobijo evropski poslanci za zabavo, slovenci dobimo za preživetje.SRAMOTA!
prašek
14. 04. 2012 13.50
+2
Prepričan sem , da se bodo tudi ostalim desnosučnim odprle oči !! No ja , par izjem bo še vedno !!
gvautk
14. 04. 2012 17.53
+3
tist kar so levi "pokurl" morjo desni not prnest! naprej jest ni dobr (pa za nazaj plačat)
prašek
14. 04. 2012 13.48
+0
Dober dan !!!! Doživeli smo dan , ko se tudi cyklonu odpirajo oči ! Čestitam prijatelj !!
etul
14. 04. 2012 15.26
+0
ma to je drugi cyklon mu žena po tipkovnici šari
prašek
14. 04. 2012 16.08
cyklon
14. 04. 2012 13.42
+12
Kakšne so nagrade za uspešno ustvarjanje vse večje revščine??
cyklon
14. 04. 2012 13.40
+14
Naj nas nehajo jugat!! Naj šparamo in si pritrgujemo od ust in stradamo naše otroke,ki jih kmalu ne bomo več mogli šolati in jim nuditi osnovne zdravstvene nege zato,da bo ELITI ostalo več!!?? Dovolj je!!
pesnitev
14. 04. 2012 18.48
+5
Dajmo vendar, pričnimo tudi mi, ljudstvo, s svojimi zahtevami: prepoloviti število poslancev v parlamentu!!!!
cyklon
14. 04. 2012 13.31
+11
Seveda bodo v evropskem parlamentu prispevali k vsesplošnemu varčevanju!! Za dve (2) urici bodo podaljšali svoj delovnik!! Ravno dovolj za savno in masažo.
cyklon
14. 04. 2012 13.28
+13
Ljudem se počasi trga,ko se jim bo strgalo zares in do konca,ne bo dovolj ne policija in ne vojska,da jih potepta!!
ill_be_back
14. 04. 2012 16.33
-1
na nikolovo imeli ste še in še in še možnosti že veliko let ampak storili ste natanko NIČ NIENTE NOTHING FINITO !! Ne slepi se in ne laži si !
nekdo...
14. 04. 2012 13.28
+2
Jo tupa novinarka še dojame ne kaj je reku pol ga pa citira :D LOL