Slovenija

Vse več mladih opušča zajtrk

Ljubljana, 17. 08. 2011 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
46

V vrtcih in osnovnih šolah bodo otrokom predstavili tradicionalni slovenski zajtrk, s čimer želijo spodbuditi uporabo domače prehrane. Otroci bodo imeli na jedilniku črn kruh, med, mleko in jabolka. Na IVZ pa so pripravili še osem drugih kombinacij.

Tradicionalni zajtrk
Tradicionalni zajtrk FOTO: POP TV

V vrtcih in osnovnih šolah v Sloveniji bodo 18. novembra izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, ko bodo otroci zajtrkovali med, kruh, mleko in jabolka slovenskega izvora. Gre za projekt, s katerim želijo različne institucije šolarje naučiti o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad.

Projekt si je zamislila Čebelarska zveza Slovenije in naj bi postal tradicionalen. Šolarji in otroci v vrtcih naj bi tako tradicionalen zajtrk jedli vsak tretji petek v novembru.

Po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana je projekt pomemben zlasti zato, ker bodo začeli otroke seznanjati s pomenom pridelave in predelave hrane ter pomenom hrane iz bližine. Pomembno je, da to postane tradicija, ki bi pozneje prerasla v naravoslovni dan, cilj kmetijskega ministrstva pa je tudi, da bi imele šole in vrtci v prihodnosti svoje vrtnine in sadje, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Židan.

Tradicionalni zajtrk
Tradicionalni zajtrk FOTO: POP TV

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob tem opozoril, da šola in družina kot klasična socializatorja ne delujeta več tako močno kot v preteklosti, zato ju je treba rehabilitirati. Tržni regulatorji so v preteklosti ravnali v skladu s profitno logiko, "ki je pripeljala do tega, da je hrana izpraznjena, da so navade pokvarjene in peljejo v drug način življenja, kot si ga mi želimo", je dejal.

Minister za zdravje Dorjan Marušič pa je povedal, da postaja zajtrk pomemben obrok pri mladini, po drugi strani pa se povečuje skupina, ki opušča zajtrk. Hrana ima po njegovih besedah pomemben vpliv na naše zdravje. "Zato se vrnimo h koreninam, k tistemu, kar nam daje naša dežela. Zdrava prehrana, ki jo imamo, naj postane pomemben del našega življenja, zato da bomo ohranili tisto, kar so nam dali naši predhodniki," je dejal.

Projekt je nastal na podlagi pobude Čebelarske zveze Slovenije, ki letos že peto leto zapored organizira tudi akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih, ki je namenjena predvsem izobraževanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov. Rezultati in pozitivni odzivi otrok ter učiteljev so nad pričakovanji, je povedala Tanja Magdič iz čebelarske zveze.

Inštitut za varovanje zdravja je pripravil nabor jedilnikov, ki se tradicionalno pripravljajo v Sloveniji.

Tradicionalni zajtrk
Tradicionalni zajtrk FOTO: POP TV

Jedilniki:

- črn kruh, maslo, med, jabolko, mleko

- ajdov kruh, med, kislo mleko ali navadni jogurt, jabolko, nesladkan čaj

- ovsen kruh, skuta, korenček, nesladkan čaj

- prosena mlečna kaša s suhimi slivami in medom, hruška, nesladkan čaj

- mlečni zdrob z rozinami, hruška, nesladkan čaj

- polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj

- polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, nesladkan čaj

- polenta z mlekom, slive ali kaki

- ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki, narezano sezonsko sadje, voda

Predlagano sadje je možno nadomeščati z drugimi vrstami sezonskega sadja in zelenjave, še pravijo na IVZ.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Picaboo
20. 08. 2011 08.50
Pohvalno!! In super jedilniki! njamiii
Giggy
18. 08. 2011 18.35
Sori, ampak osebno NE JEM zato, ker zajtrkujem že doma. In jaz ponavadi nisem lačen do tja približno 15 ure.
rko
18. 08. 2011 08.45
Na koncu bojo pa vso to "zdravo" hrano zmetali v smeti :) phah, dober korak
Tonček Balonček
18. 08. 2011 07.24
Vse več mčadih dopoldne itak prespi!
orangensaft
18. 08. 2011 07.21
V bistvu bi blo treba podučit starše, ne pa otrok. Ker če starš zna, bo tut otroka tako naučil. Sicer pa slej ko prej vsak sam skapira, kaj je za njega dobro in kaj ne. Pri nas se nikol ni jedlo zajtrka. Potem pa me je 5 let nazaj nekaj prijelo in ugotovitev je naslednja: bolje pol ure manj spat, se najest kot kralj, ker imaš čez dan več energije, pa še vzdrževanje teže je enostavnejše in ni treba nekih radikalnih dijet furat. Ampak to mora pač skapirat vsak sam.
hint
18. 08. 2011 07.13
domen2_1996
18. 08. 2011 04.21
-1
s tako neokusno hrano se jih ne bo naučilo spoštovati le-te
YXY
18. 08. 2011 03.12
V osnovni šoli nisem jedla zajtrka, ker mi je bilo prezgodaj pa še malica je bila kar kmalu. Drugače pa dobra ideja. Naučimo otroke spoštovati hrano.
butnskalca
17. 08. 2011 22.13
zajtrk...........špinel pa travarca................tko je blo v naših časih..............kva pa zdej otroc jejo zjutraj pa ne vem
Jernej Mazej
17. 08. 2011 21.29
Bravo ministri!!! Veselime, da imamo enake cilje kot v projektu učni sadovnjak. Vsaka šola mora imeti svoj sadni in zelenjavni vrt. Na ta način bomo tudi otroke podučili o zdravi prehrani in vzgoji sadja in zelenjave.
n3yya
17. 08. 2011 19.13
+1
Oja pa najlažje je zdaj se zgovarjat na trgovino kako ne ponujajo zdrave hrane....blablabla, res ni najbolj zdrava ampak boljše to kot nič!
n3yya
17. 08. 2011 19.12
lol in vi se prepirate če raste kaki pri nas ali ne. Dajte ne zapravljajte časa pa raje svoje otroke naučite spoštovati hrano, naučite jih raje naj si sami kaj pripravijo. Sploh pa kar se tiče zajtrka(skrb za zdravje) se otroci ravnajo po starših. Bodite jim za vzgled!!! Pa ne da nimate denarja za to...prosim vas lepo, je boljše da jim date žepnino, da zapravijo za hitro hrano ali cigaret ali pa še kaj hujšega...
Jožajoža
17. 08. 2011 18.49
-1
Vse več mladih opušča zajtrk ZAKAj? S ČIM? OD KOD? a si lahko lastniki slovenije in zaposleni v javnem sektorju predstavljate, koliko zajtrkov,kosil, ........lahko v sloveniji poje brezposeln slovenec, predvsem mlad slovenec, in koliko zajtrkov in kosil si lahko privošči sebi in otrokom slovenski delavec, ki za vas javni sektor , dela 300 ur za 400-500 evrov na mesec, upokojenec pa dobi za 49 let 420 evrov miloščine.
KnightTemplarSL
17. 08. 2011 18.45
Dobra ideja In dober tek :)
pepar
17. 08. 2011 18.17
Hvala bogu za tako odločiev tistih,ki so odgovorni za zdravo prehranjevanje mladine. Sicer tu ne gre le za to,pa vendar..... Pa še to. V rajnki jugoslaviji se je dalo v šole in vrtce prodat veliko domačega NEŠKROPLJENEGA sadja,v naši ljubi Sloveniji s tem sadjem ne prideš niti blizu otrok v teh ustanovah,ker so veletrgovci poštimali i stvari po svoje. Komu mar zdravje otrok,važni so dobički ! Tak je to !!
Mojca Vidmar 2
17. 08. 2011 18.06
Se opravičujem, ampak...gres = pšenični zdrob in je pravilno napisano. Narečno je gris. Preden komentirate lahko malce pobrskate po internetu... -_-
Odpri.oci
17. 08. 2011 17.52
Še ena zanimivost o KAKI-ju... . Je eden redkih sadežev, KI NIMA BOLEZNI.... in ga ni potrebno "zastrupljati" z NOBENIMI KEMIKALIJAMI !!!!!!!
Odpri.oci
17. 08. 2011 17.50
PS : Zadnja leta KAKI zelo dobro uspeva tudi v LJUBLJANI.... le pred zmrzaljo ga le potrebno zaščititi !!!! PREVERJENO.... Pri nas jemo KAKI, ki zraste na vrtu SREDI LJUBLJANE !!!!!
povrsniste24kur
17. 08. 2011 17.48
-2
dobro, gris tudi jaz vem, kaj je. ne pa gres... in parkerati, pa še bi se našlo, ko ljudje zamenjujejo i z ejem. takega bednega narečja včasih ni bilo, ta e komaj zadnja leta popularen postaja..da se ga nekaj zamenjuje namesto klasičnega ija.
Odpri.oci
17. 08. 2011 17.46
@m_t_h 17.08.2011, 16:21 14 . "kaki. ful slovensko, res" . JA... NEIZOBRAŽENEC !!!!! KAKI oz Zlato jabolko je SLOVENSKO SADJE.... ZAPLANKANEC !!!!! Zapelji se kdaj OKTOBRA po primorski.... in boš opazil pri VSAKI HIŠI (!!!!!!) drevo... že brez listja, na katerem rastejo ŽIVO RDEČI KAKI-JI !!!!!!!! . UBOŠČEK (in ostalih 15, ki ste mu dali "plus")...... OČITNO POJMA NIMATE, KAJ SPLOH JE KAKI !!!!!!! . IN ZA TAKE NERAZGLEDANCE JE POTREBNO VEČ TAKIH POBUD !!!!!!!