Slovenija

V slovenskih gozdovih le okoli 40 volkov

Ljubljana, 17. 01. 2012 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Težava ni število volkov, pač pa slaba zaščita črede," predstavniki projekta SloWolf v sezoni rekordnega odstrela dopovedujejo rejcem drobnice. Število napadov v času največjih odstrelov se ni nikdar zmanjšalo, pravijo.

Na območju Slovenije naj bi vključno s čezmejnim tropom bivalo več kot 50 volkov. Samo slovenskih je najmanj 32, pravijo strokovnjaki. Odstrel trenutne sezone predvideva 12 volkov.
Na območju Slovenije naj bi vključno s čezmejnim tropom bivalo več kot 50 volkov. Samo slovenskih je najmanj 32, pravijo strokovnjaki. Odstrel trenutne sezone predvideva 12 volkov. FOTO: SloWolf

"Veliko večino volkov pri nas kar osebno poznamo,“ je danes na predstavitvi dosedanjih dosežkov projekta Varstvo in spremljanje varstvenega statusa populacije volka v Sloveniji - SloWolf dejal Tomaž Skrbinšek z biotehnične fakultete. Kot je pojasnil, so namreč od poletja leta 2010 do poletja leta 2011 analizirali 192 genetskih vzorcev slovenskih volkov in ugotovili, da je v tem obdobju v naših gozdovih med 39 do 50 živali te vrste. Dana sezona je komaj prva izmed treh sezon intenzivnega spremljanja populacije, a je že dala najboljšo oceno števila volkov doslej, pravijo predstavniki projekta.

Danes se za varovanje pred napadi večinoma uporablja stalne elektroograje in nizke premične elektromreže višine do 110 centimetrov, kar volkovom ne predstavlja večje ovire.
Danes se za varovanje pred napadi večinoma uporablja stalne elektroograje in nizke premične elektromreže višine do 110 centimetrov, kar volkovom ne predstavlja večje ovire. FOTO: SloWolf

'Težava ni število volkov, pač pa slaba zaščita!'

Glavni namen projekta, ki bo trajal vse do konca leta 2013, je zagotoviti dolgoročni obstoj populacije volka v Sloveniji, njegovega habitata, naravnega plena in tudi omogočiti soobstoj človeka in volka. Ravno slednje najbolj skrbi sodelujoče, saj so te živali, ki se ljudi sicer na daleč izogibajo, po njihovih besedah zaradi neučinkovite zaščite drobnice na pašnikih rejcem že kar dolgo "trn v peti“. Kot je pojasnil Rok Černe, predstavnik Zavoda za gozdove Slovenije, se namreč danes za varovanje pred napadi večinoma uporablja stalne elektroograje in nizke premične elektromreže visoke do 110 centimetrov, ki jih volkovi zlahka preskočijo. Med letoma 2007 in 2011 se je tako največ napadov zgodilo na območju Kočevske, Notranjske in Primorske, skupna ocenjena škoda pa je znašala med 200.000 in 350.000 evrov.

Kot učinkovito zaščito živali na pašniku strokovnjaki priporočajo elektromrežo visoko vsaj 160 centimetrov s kombinacijo pastirskih psov. 50 metrov omenjene ograje sicer stane od 130 do 150 evrov, pravijo predstavniki projekta SloWolf in dodajajo, da si želijo, da bi pri zagotavljanju ustrezne zaščite več storila tudi država.
Kot učinkovito zaščito živali na pašniku strokovnjaki priporočajo elektromrežo visoko vsaj 160 centimetrov s kombinacijo pastirskih psov. 50 metrov omenjene ograje sicer stane od 130 do 150 evrov, pravijo predstavniki projekta SloWolf in dodajajo, da si želijo, da bi pri zagotavljanju ustrezne zaščite več storila tudi država. FOTO: SloWolf

Slovenski volkovi že večkrat na pragu izumrtja

Te živali, katerih prvi ostanki na območju Slovenije segajo okoli 250 tisoč let nazaj, kar je sicer mnogo prej, kot je na to območje prišel človek, so po drugi svetovni vojni zaradi načrtnega iztrebljanja skoraj izumrle. Družba se je odločila, da želi vrsto ohraniti v gozdovih, zadnji rezultati ankete v okviru projekta SloWolf pa so pokazali, da smo Slovenci volkovom na splošno naklonjeni. Zaradi strahu imajo večinoma odklonilen odnos le rejci drobnice, katerim bi morala država pomagati aktivneje kot do sedaj, pri tem pa bi morala iskati učinkovite rešitve, pravijo.

Volkove po besedah predstavnikov projekta ogroža predvsem negativen odnos zaradi škode, nepremišljen oziroma celo ilegalni odstrel, izguba življenjskega prostora ter predsodki in strah pred njimi.
Volkove po besedah predstavnikov projekta ogroža predvsem negativen odnos zaradi škode, nepremišljen oziroma celo ilegalni odstrel, izguba življenjskega prostora ter predsodki in strah pred njimi. FOTO: SloWolf

"Študija je pokazala, da so ovce mesnih pasem plačane več, kot bi zanje dobili na trgu,“ je Černe izpostavil problematiko izrabljanja odškodnin, a ob tem dodal, da so številni rejci mlečnih pasem, za katere je predpisana odškodnina manjša, kot predvideva trg, uspešno zaščitili svoje črede. Za neučinkovito rešitev je označil tudi odstrel, saj se število napadov v letih, ko je bil odstrel največji, ni zmanjšalo.

Kako zmanjšati škodo in ohraniti volkove?

Volkovi - 15
Volkovi - 15 FOTO: SloWolf

Černe vidi rešitev v uporabi primernih zaščitnih ograj. "Če bi samo najbolj prizadetim rejcem omogočili vzpostavitev in vzdrževanje ustreznega varovanja ter izvajali nadzor, bi lahko število primerov prepolovili,“ pravi. Kot je nadaljevala Irena Kavčič z oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehnični fakulteti, kot učinkovito zaščito živali na pašniku priporočajo elektromrežo visoko vsaj 160 centimetrov s kombinacijo pastirskih psov. Slednje poskušajo dokazati rejcem tudi na način, da jim donirajo pse. "Rejcem, ki so pokazali motivacijo za delo s pastirskimi psi, smo v okviru projekta donirali pse pasem kraševec ali tornjak,“ je pojasnila. Ko so preiskusili uporabo visokih elektromrež, so bili rezultati še boljši. "Na pašnikih, kjer so rejci uporabljali donirane visoke elektromreže in ovce vsako noč zapirali ter skrbeli, da je v ograji ves čas vsaj 5.000 voltov napetosti, škode ni bilo,“ je pojasnil Matej Vidrih z Oddelka za agronomijo in dodal, da je to najučinkovitejši način preprečevanja napadov. 50 metrov omenjene ograje sicer stane od 130 do 150 evrov.

V projektu SloWolf preprečevanje škod tako promovirajo kot optimalno rešitev, ki po besedah Aleksandre Majić Skrbinšek z biotehniške fakultete omogoča zagotavljanje tako naravovarstvenih interesov kot interesov kmetijstva in ohranjanja kulturne krajine. Ob tem je še pojasnila, da organizirajo tudi izobraževalne seminarje za kmetijske svetovalce ter ciljne delavnice za rejce drobnice.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
19. 01. 2012 02.14
+3
Po pričakovanju, sami minusi in nihče ne zna argumentirat.
tomazkk
19. 01. 2012 19.43
+0
Mel sem več kot 30 vrstic napisanega o lovstvu, zakonih, odstrelu... ...pa sem zbrisal, ker se mi ne da diskutirat z nestrpneži. Pametni so vsi, razgledan pa nihče. Niti članka ni nihče razumel, verjetno ga marsikdo od teh "komentatorjev" ni niti dobro prebral.
Nimivseeno
20. 01. 2012 18.15
Jaz sem imel doktorsko delo napisano, pa sem izbrisal, ker se mi ne da diskutirat. Povej mi tomazk, ali sem kdaj komurkoli rekel, da je neumen? Sem kdaj kogarkoli na kakršenkoli način užalil? Če imam pa drugačno mnenje kakor ti, pa še ne pomeni, da sem nestrpen do tebe, to samo pomeni, da se ne strinjava glede pogleda na svet. Sprejemam argumente, pa niti enega ni bilo.
Nimivseeno
20. 01. 2012 18.15
Bili pa so citiram:"potem si ti prvi za odstrel ker si sibek in zaostal." Ali se to tebi zdi žaljivo? Zakaj je ta komentar še vedno prisoten? Sem kakorkoli kateregakoli kdaj užalil?
tomazkk
18. 01. 2012 17.53
+0
Žal vas večina nima niti bežne predstave. Res, sami biologi se oglašate.
Nimivseeno
19. 01. 2012 14.33
Na žalost sem diplomiral na biotehnični fakulteti, ampak to NIMA VEZE! Ali sedaj, ko vem, da so medvedi nevarni februarja in kako se medvedu reče po latinsko znam kaj bolje argumentirat svoje stališče?
HLAPCI.HLAPCI
18. 01. 2012 12.10
+9
Alkoholizirani lovci v lokalu, z orožjem v avtu, mi niso ok. In to videvam zelo pogosto.
vipxy
18. 01. 2012 11.18
+8
Za vse tiste, ki vas je strah volkov...V Sloveniji ne obstaja zapis/podatek, da bi volk ubil, poškodoval človeka.Sam sem bil v ogradi z volkovi v ZOO-ju in so se ti me čiščenjem ograde le omaknili v drug kot...to je njihovo naravno vedenje, da se izobibajo stiku s človekom. Moje mnenje je, da bi lahko bil lovec samo izobražen človek z diplomo biološke smeri, ne pa laik, ki verjame v stare šege in pravljice.
resslovenka
18. 01. 2012 09.34
+8
Vse kar je prav, ampak nekateri res pretiravajo s strahom pred temi živalmi. Meni je njihova neukrotljiva, divja in svobodna narava zelo ljuba. Lovske združbe s svojim delovanjem naredijo več škode kot koristi in kar se da hitro posežejo po puškah z izgovorom, da uravnavajo nekontrolirano razmnoževanje. Pa ni problem le pri volkovih, tudi medvedih, pa srnah, pa zajcih, fazanih.... Ne vem kakšen človek je lovec, ki lahko mirno ubije, pobere svoj nič hudega sluteč izplen, pa se še hvali z njim. Naj narava dela selekcijo med temi vrstami . Zavedam se, da je to utopično razmišljanje, pa vendar. Človek si je vzel pravico postaviti nad naravo, kar že ima in bo imelo v nadaljevanju grozljive posledice za vse človeštvo. Tega se sedaj ne zavedamo, ko se bomo, bo prepozno! .
devote
18. 01. 2012 10.37
+6
kako je že nekoč aktivist vprašal nekega lovca o njihovi kao nenadomestljivi vlogi v naravi...zakaj potem ne uravnavate populacijo čmrlja...ali žab? zakaj le pri jelenih, srnah, medvedih,divjih prašičih...?? seveda lovec ni znal prepričljivo pojasniti... ker razlog je preveč očiten,kne lovci?
Hachi
18. 01. 2012 11.08
+10
sm tud dal ze zadnjic enemu "pametnemu" lovcu malo misliti, ko je gobcal v lokalu in se hvalil s trofejo jelena! namrec non sto je izzival in ko je rekel: a ni lep tale jelen na steni? sem mu samo odgovoril: tud tvoj sin je verjetno zate lep, pa nimas njegove glave na steni!!! takrat se je vsaj malce zamislil. jelen je bil lep, dokler se je gibal. ko je pribit na steno, je samo se spomin na zlocin, ki ga je storil lovec!!! me zanima, koli lovcev ima kaksno glavo svojega najljubsega psa ali pa druzinskega clana na steni, ker so bili tako lepi!!!??? samo malo za razmislek!
HandOfSteel
18. 01. 2012 06.57
+20
Koliko pa je ljudi predvideno za odstrel letos ? Smo škodljivci, preveč nas je, .... 40 volkov in 12 predvidenih za odstrel, a ste mal čez les ?
Hachi
18. 01. 2012 11.10
+4
na mal cez les, ampak kar precej! cez dve leti bodo pa investirali v ponovno naseljevanje volkov, ker jih ne bo vec!
Komentiranje prepovedano
18. 01. 2012 12.22
+6
Tudi lovci lobirajo. Zelo radi imajo namreč juho iz posušenega levega medvedjega testisa in glavice penisa. To jim daje življenjsko moč. Zaradi tega si zrihtajo pokol 300 medvedov in ostale živine po gozdovih. Kar ostane, prodajo na trgu in mastno zaslužijo. Lovstvo je torej trgovina z živalskimi deli in NIČ DRUGEGA.
Laranina
17. 01. 2012 21.10
-2
No... saj, uboge živali. Pa je dejansko res toliko malo teh bitij? Namreč živim na severnem primorskem in sem že velikokrat videla in medveda in volka. In to ne samo v gozdu, ampak prav pred hišo. Pa živim v strjneni vasi, kjer je okrog 50 hiš, okrog in okrog pa druga naselja. Žalostno je, da mora človek zjutraj naprej okol pogledat, če je kje kakšen prežeči volk ali medved preden lahko ven iz hiše stopi. Saj volk verjetn sam po sebi ni napadalen, amprak verjemite, srčni utrip ni samo 100, če si z majhnim otrokom in še psom na sprehodu in ga srečaš. Sploh če ni samo en volk, ampak jih je več. Da ne govorim o medvedu.
Mojca ?rnigoj
17. 01. 2012 21.17
+7
lolipoly
17. 01. 2012 21.23
-9
Slovenija, je premajhna dezela, da bi lahko vzdrevala volkove in medvede brez, da nebi ogrozali prebivalstva.
Laranina
17. 01. 2012 21.53
-6
Žal je res tako. Sovražnik ali ne, težko živita človek in zver takole skupaj.
Osvald
17. 01. 2012 21.53
+0
Osvald
17. 01. 2012 22.04
+8
če bi res živela na vasi ne bi klobasala takšnih neumnosti, zaradi takšnih ki slišijo travo rasti in se vtikajo izpred miza v stvari o katerih nimajo 0% pojma imamo danes takšno situacijo.
ansev88
17. 01. 2012 22.29
+13
Če ne bi pozidali skoraj vsakega kotička kjer je bil prej naravni prostor živali, potem ne bi imeli takih problemov. Ampak koga pa briga gozd, ki lahko postane zazidljiva parcela? Dobro jutro, v gozdu ne rastejo samo gobe in drevesa, je tudi še kakšna druga flora in favna.
krtacka313
18. 01. 2012 00.23
+8
se pa težko strinjam glede na to da tudi sama živim v mali vasi na severnem primorskem. volka videla enkrat bežno, se je hitro umaknil (in smo bili zelo globoko v gozdu), medveda nikoli.
natinat
18. 01. 2012 07.45
+1
nefretete
18. 01. 2012 10.25
+4
Veš kaj, nasmejala si me... Vesela bodi in ne žalostna, da srečaš živali na svojem jutranjem sprehodu. Saj jih jaz tudi, ampak take, dvonoge pošasti. Pa se mi ne izognejo. Tudi jaz se jim komaj. Zamenjam s tabo!
sweetnes
18. 01. 2012 10.35
+3
nefretete odlično napisano.... dvonožne živali so najslabše
Hachi
18. 01. 2012 11.01
+7
volk ali medved 100% ne bo sel v naselje, ce ne bo shiran. shiran je pa zato, ker nima hrane, ker mu jo nekdo vzame. ce lovci postrelijo divjad, se nima s cim hraniti. skrajni ukrep takega volka je ta, da se bo priblizal neki hisi in razmetal kaksen smetnjak, kjer bi bilo kaj hrane. verjemi, da ce bo sit, ne bo sel v nek direndaj, ki ga ne pozna!!!
mizarska
17. 01. 2012 20.46
+1
drxy
17. 01. 2012 20.42
+8
problem je tudi v tem da tej pjančki(lovci) so bolj požrešni od volkov in postrelijo preveč srnjadi, ki je njihova naravna hrana poleg tega moramo še upoštevati lovce na črno (raubšic) ki jih je tudi zelo veliko. itak da si morajo potem iskati hrano drugje in v okolici kmetov.
Osvald
17. 01. 2012 22.01
-2
Če bi šel kdaj malo iz mesta ne bi govoril takšnih neumnosti, kot prvo lovec ki bi napihal bi plačal da bi bil črn pa še lovec ne bi več bil, še če ima puško v avtu in napiha bi bil bogi da je joj pa potni nalog z orožjem itd... lovec lahko odstreli kolikor mu je določena kvota saj drugače so drage sankcije. Poleg tega pa imamo v Sloveniji rekordno število divjadi poglej npr: poglej po gozdu vse mlade drevesne pogajnke poje srnjad ki dela ogromno škodo v gozdu ....škoda besed.
HellWolf
17. 01. 2012 20.32
+8
drugače pa je tud en problem pri mišljenju ljudi... ko omeniš besedo volk takoj začnejo mislit na nekega hudiča. Na neko demonsko bitje (drugače demon ali malik ne pomeni v originalu nič negativnega). Temu se pa reče po domače priučen strah. Nek navidezni strah pred neznanim ker so nas že od malega pumpali z pravljicami o hudobnem volku, kačah in lisici. Pa ja, nobenmu se ne sanja da davno pred krščanstvom (ki je demoniziralo živali od kač, šakalov, volkov) da so imele v starih keltskih in slovanskih verstvih prav zveri pomembno simboliko. Ni bilo negativne naperjenosti zoper določene skupine živali. A še kdo verjame pravljicam o tem da je volk hudobna žival? Če še... naj mi post pošlje.
nefretete
18. 01. 2012 10.27
+1
Pravljice so naredile kar nekaj škode volkovom. Škoda. Upam, da pisci niso tega naredili namenoma. Sicer pa take stvari kažejo le na strah in nepoznavanje.
ansev88
17. 01. 2012 20.28
+10
V Sloveniji velja taka mentaliteta, da je treba vse pobit potem pa lovci govorijo o vzdrževanju naravnega ravnovesja.
HellWolf
17. 01. 2012 20.16
+20
Na Češkem in v oklici imajo rejci drobnice dobro organizirano kako se znebiti vsiljivih veri brez enega samga strea. Od tuljenja na zvočnikih do markiranja ozemelj na koncu pa dovolj trdna in visoka ograja in sistem lavfa. In ne jamrajo, živijo v simbiozi z zvermi. Pri nas pa... ja najlažje je lovskim družinam da jočejo da hočejo odstrel. Seveda, tujci mastno plačajo trofeje. Potem pa služenje s prodajo divjačine. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem... najbolj zagriženi lovci so stari tam od 20 do 30 let. Za svojo ljubiso puško in ni večjega užitka kot streljat. Pol pa jih poslušaš da ne gre jaga če ni pol litra v riti. hehehe največji zagriženec je lovec ki si ne upa v resno akcijo... vojak brez mednožja. Najlažje je streljat ker veš da žival ne bo vrnla rafala nazaj. Volk, ris in medved... trojica zveri v naših gozdovih. Tu so bili že zdavnaj pred človekom in naj tak ostane. a ni dovolj da bomo že drugič iztrebili risa v trideset letih, volkov kmalu ne bo več ker črni odstrel na slepo cveti, medved pa še zaenkrat ohranja populacijo.
slovenicu
17. 01. 2012 19.58
+8
Človek (lovec), ki komaj čaka, da lahko gre v gozd in ustreli nedolžno žival je bolan! Tak človek potrebuje pomoč pri psihologu.
blabla33
17. 01. 2012 20.22
-8
Človek je edina vrsta ki ga skrbi za druge vrste.
Hachi
18. 01. 2012 10.46
+3
blabla, a si preprican v to kar pravis? skrbi ZA ali ZARADI!? lovec ne skrbi za druge vrste, ampak za svoje trofeje s katerimi se postavlja pred kolegi!!!
neziie
17. 01. 2012 19.53
-12
Če se ne znajo obnašat teli volkci jih je treba nujno izgnat iz države.
Srpska4ever
17. 01. 2012 19.15
+17
nemorem verjet da ste nekateri ljudje tako omejeni:(kaj mam od volka kaj mam od medveda itd...ej halo!!!! raje postrelt tak omejen folk kot volkove,medvede pa rise(več koristi bomo mel od tega
Nimivseeno
19. 01. 2012 02.13
+1
Nimivseeno
17. 01. 2012 18.40
+0
Če vzamemo primer iz avtrije, po kateri se tako radi zgledujemo. Nekateri so bili zelo za to, da medved pride ponovno živet v avstrijo, tako kot je bil tudi ponovno naseljen v Sloveniji, pa so jih neznanci lepo pregnali in sicer tako, da so mu na nekaterih krajih dali jesti razbite kozarce medu.
Hachi
17. 01. 2012 19.34
+3
Nimivseeno
19. 01. 2012 02.11
Nimivseeno
17. 01. 2012 18.37
-21
Sem proti medvedom in volkom in risom. Edini razlog, zakaj ohraniti te živali je, da se srnjad preveč ne namnnoži in ostaja v dobri formi. Saj zveri odstranijo najprej stare in bolne osebke, za razliko od lovcev, ki odstranjujejo najmočnejše zaradi trofeje.
kim llsung
17. 01. 2012 20.15
+9
potem si ti prvi za odstrel ker si sibek in zaostal
Nimivseeno
19. 01. 2012 02.11
dobro, sprejmem kritiko, če mi podaš argumente, hvala.
Phoca
17. 01. 2012 18.26
+8
Rejci drobnice se ne pritožujejo veliko, saj ob morebitnem napadu zveri dobijo lepo denarno nadomestilo. Oni bi jih pa radi še postrelili.
prehlad
17. 01. 2012 18.19
-16
ZVAZ. ZAKAJ SI JIH PA NE VZAMEŠ DOMOV.JAST OD VOLKOV NIMAM NIČ ,KDOR PA IMA SI JIH NAJ PA ZAGRADI NA SVOJE DVORIŠČE.MOJE ŽIVALI TUDI NE DELAJO ŠKODE DRUGJE IN TUDI MENI NI TREBA,DA SE UKVARJAM Z NJIMI.
natinat
17. 01. 2012 18.34
+15
vsaka žival ima pravico do življenja in hvala bogu, da se tebe nič ne vpraša, ker bi verjetno na tem svetu živel samo ti in tvoja drobnica...
Srpska4ever
17. 01. 2012 19.17
+11
Hachi
17. 01. 2012 19.33
+15
prehlad, pridi mimo, pa bos obcutil prehlad. pa tudi jaz nimam nic od tebe, pa ti zaenkrat se nisem stregel po zivljenju!
dejvid.serpent
18. 01. 2012 20.22
+1
prehlad, mislim da ti delaš dovolj škode, ko nižaž povprečje IQ prebivalstva, pa te zato, nažalost, noben ne sme zapret.
realnost
17. 01. 2012 17.34
+34
V mojem gozdu ne dovolim nobenega odstrela nobene živali , če se mi prikaže kakšen lovec ga lastnoročno vržem ven. Večina lovcev pod krinko skrbi za živali, v bistvu uživajo v ubijanju in to so nevarni ljudje.
haarpo
17. 01. 2012 17.54
+8
CheGaucho
17. 01. 2012 18.28
+6
Se podpišem in volka bi morali zaščititi, ker je ogrožen s strani ljudi. Prepričan sem, če je drobnica dobro zavarovana, da jih volkovi ne uničijo. Sam občudujem volkove in zato imam doma psa pasme Češkoslovaškega volčjaka, ki je najbolj podoben volku ;)
Phoca
17. 01. 2012 18.31
+5
@realnost lepo povedano. Kar jaz poznam lovce se vsi vozijo samo s terenskimi vozili okoli in "opazujejo" živali kar iz vozila. Pozimi namesto da bi videl človeške stopinje vidiš kolovoze po dolgem in počez. Potem pa ko jih za foro vprašaš ali je kaj živali, pa rečejo da ne. Jaz pa hodim vsak dan s psom ven, pa vidim vsega boga živega od medvedov, zajcev, srn, jelenov, košut. Skratka, tile lovci so malo tako - tako.
Nimivseeno
17. 01. 2012 18.32
+1
Tvoj gozd ne moreš nadzorovati, če ga imaš nekaj 10 ha. Lovci pa vstajajo ob 3.00 zjutraj, ko ti še sladko spiš.
Hachi
17. 01. 2012 19.32
+7
nimivseeno, ne vstajajo ob 3, ampak pijejo do 3, potem gredo na jago, ustrelijo psa od strica, ker gredo mimo njegove hise in se je enemu zazdelo, da je bila srna (pes je bil pasme rodezijski grebenar)... poleg tega, da je stric psa imel cele tedne na intenzivni negi, dal na tisoce nemskih mark takrat za zdravljenje, ..., je pes ostal brez ene noge in brez ocesa. zivi pa se danes. ta isti lovec, se niti upraviciti ni prisel, zadeva na sodiscu pa je zastarala!!! toliko o treznih lovcih. po vsaki jagi, se ga napijejo in praznujejo, ker so ubili nekaj zivali!!! a je to normalno za ljubitelje zivali!? zame ni!