Slovenija

V slovenskem morju cveti morska iskrnica

Piran, 03. 05. 2012 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Morje ob slovenski obali cveti. Vzrok je morska iskrnica. Pojav je za ta letni čas običajen, cvetenje pa za človeka ni nevarno. Ker morska iskrnica vsebuje barvilo, ob množičnem pojavljanju povzroči obarvanje morja.

Plaža
Plaža FOTO: Mateja Klavs

Zadnje dni morje ob slovenski obali cveti, za kar je "kriva" morska iskrnica. Pojav je za ta letni čas običajen, cvetenje tega enoceličnega organizma pa za človeka ni nevarno, je pojasnila Janja France z Morske biološke postaje Piran. Morje je sicer za kopanje še nekoliko hladno, saj je temperatura na površini 18 stopinj Celzija.

Morska iskrnica je enocelični organizem, sicer viden s prostim očesom, ki pa ne premore klorofila in zato za življenje potrebuje druge organizme.

V tem letnem času, včasih pa že pozimi ali pa šele junija, se morska iskrnica namnoži oziroma "zacveti", in ker vsebuje barvilo, ob množičnem pojavljanju povzroči obarvanje morja, je med drugim povedala Francetova.

Po njenih zagotovilih morska iskrnica ne vsebuje toksinov in človeku ne povzroča nevšečnosti. Tudi negativne posledice za morski živelj so bržkone zgolj teoretične, saj bi moral biti ta organizem množično prisoten in se nabrati strnjeno v kakšnem zalivu. V tem primeru bi morske iskrnice med razpadanjem uporabljale kisik, kar bi lahko pobilo druge organizme.

Po podatkih oceanografske boje pred Piransko punto ima sicer trenutno morje na površini, to je na globini dveh metrov, 18,6 stopinje Celzija. Za večino je to še nekoliko prehladno za kopanje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
04. 05. 2012 10.11
+1
To zato cveti, da bodo lahko arbitražni sodniki narisali izhod v mednarodne vode v barvah
sikorsky
03. 05. 2012 23.04
Ja ,..če je pa že začelo cveteti bom pa čebele na pašodol peljal,..
nis9x
03. 05. 2012 18.06
+0
Morska iskrnica se nahaja v slovenskem morju in zato ne samo da ni škodljiva,bržkone ima tudi zdravilne učinke in če si pozoren je tudi lepa na pogled.Odveč je pisanje,da je morje prehladno za kopanje,vsak slovenec ki nekaj da nase bi se z ponosom vrgel not v župo.Ne smemo pa tega narediti na hrvaškem,ker vendar znamo ločiti zrnje od plev,kot radi poudarjajo naši ribiči,ko pojasnjujejo nerazumne cene NAŠIH rib.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 19.23
+0
Dopust na Hrvaškem je veleizdaja, gremo an AMldive, Karibe, v Dubai in na Portugalsko, pa v Grčijo še zaenkrat!
suomynona
03. 05. 2012 17.11
+14
nehajte farbat ljudi..naše morje umira!porušen je ekosistem!!a je še kdo kje videl ježe...ki so značilni za čisto morje??desetletja so pijani ribiči "praskali"po dnu morja in uničili kar se je uničit dalo!saj se ne da več normalno kopati brez nadležnih pikov mikroorganizmov..kje so ribe?z masko si sami poglejte kakšna je situacija...sramota...le zakaj imamo na biološki postaji doktorje??..pa ja ne samo da sestavljajo poginule kite;)
Tonček Balonček
03. 05. 2012 17.23
-3
Meni se pa zdi to nekaj anjlešega, pustimo naravi, d as euresničuje v oblikah, ki so tudi nam izjemno všeč!Živimo sonaravno in občudujmo iskrnice!
Tonček Balonček
03. 05. 2012 16.39
+1
Pojav teh bitij pojmujmo kot poživitev naše biodiverzitete, veselimo se bratje, Ko bo prel še plin z varikino, bo naša sreča s Primorsko in "svojim morjem" popolna! Z Joškom Jorasem, janšo in Janezom Potočnikom bomo imeli piknik na tistem novem otoku pred Izolo, partizani anj pa že enkrat nehajo utrujat,m Stanovnikovo penzijo naj že enkrat zaplenijo, trej barabi rdečkarski in prodani duši, ki nam je zapravil Trs in Gorico! Če ne bi bilo NOB, bi imeli mejo na Cerkniškem jezeru in ne bi bilo nobenih problemoc z redečkarji, bi LAhi vse porihtali! Ne bi imeli Foruma21, le Berlusconija in bunga-bunga!
tinetone
03. 05. 2012 16.28
+0
samo, da ne bo iskrica požara zanetila...