Slovenija

V Sloveniji vse več 'obritoglavcev'?

Ljubljana, 08. 09. 2010 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po napadu na lezbijki, ki sta se objeli in poljubili v ljubljanskem klubu Gromki, opozarjajo na porast homofobnega nasilja v Sloveniji. Vse več naj bi bilo tudi neonacistov in neofašistov.

HeteroHomo Naveza, DIH – Društvo za integracijo homoseksualnosti, Društvo informacijski center Legebitra, Društvo Parada ponosa, Škuc LL, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Mladi forum socialnih demokratov, Mladi liberalni demokrati in Zares aktivni so po napadu v klubu Gromka podali skupno izjavo z naslovom 'Dovolj gesel, čas je za dejanja'. ''V noči s petka na soboto se je na Metelkovi, v klubu Gromka zgodil homofobni napad treh (domnevnih) obritoglavcev na dve lezbijki. Dekleti sta se neposredno pred napadom objeli in poljubili. Eden od napadalcev je zatem na eno od oškodovank uriniral. Ta ga je zato polila s pijačo, nato pa so se vsi trije napadalci deklet lotili s fizičnim nasiljem,'' so zapisali.

Lezbijki so napadli po poljubu (simbolična fotografija).
Lezbijki so napadli po poljubu (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Po njihovih trditvah zadnji napad ni prvi letošnji primer nasilja iz sovraštva do istospolno usmerjenih. Opozarjajo, da je homofobično nasilje v Sloveniji v porastu. Podatki nevladnih programov za monitoring homofobnega nasilja namreč v zadnjih letih kažejo večanje stopnje izkušnje nasilja in diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti predvsem na javnih mestih. Zato pozivajo pristojne organe, da v okviru svojih pristojnosti končno začnejo prepoznavati problematiko homofobnega nasilja in ostalih oblik nasilja iz sovraštva ter da resno pristopajo k reševanju kaznivih dejanj iz sovraštva.

Po njihovih trditvah smo v Sloveniji priča tudi porastu organiziranih oblik neofašizma in neonacizma. ''Pod krinko domoljublja in svobodnega izražanja 'mnenj' ekstremne desničarske skupine pri nas vse pogosteje z nasiljem razpihujejo narodnostno, rasno, versko in drugo sovraštvo. Nacionalizem, ksenofobija, homofobija, romofobija, antiislamizem in druge oblike sovražnosti, postajajo zadnja leta tako rekoč normalen del našega vsakdana. Prepričani smo, da razcvet omenjenih sovražnih diskurzov legitimirajo tudi žaljivi in sovražni govor ter nasprotovanje odpravi diskriminacije manjšin v državnem zboru in s strani največjih verskih institucij pri nas.''

Zato pozivajo mestne in državne oblasti, ''da naraščanje homofobnega nasilja in drugih oblik sovražnosti v Ljubljani in Sloveniji prepoznajo kot relevanten družbeni problem in da oblikujejo primeren odgovor. S politikami, ki se ne bodo ukvarjale samo z abstraktnim reševanjem družbenih problemov z gesli in klišeji o strpni in odprti družbi, ampak se bodo s konkretnimi dejanji, ki temeljijo na ničelni toleranci do nacionalizma, neofašizma, rasizma, homofobije in šovinizma, lotili omejevanja tovrstnih sovražnih pojavov v naši družbi.''

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sanfrancisco
01. 01. 2011 17.36
+0
narava nas je ustvarila drugačne v tem je smisel sprijaznite se ljudje drugače boste imali velike težave s psiho in boste še manj zadovoljni sami z seboj
sanfrancisco
01. 01. 2011 17.34
-1
zbudi se slovenija ačs je že davno potekel wake up
piki_jakob
24. 11. 2010 02.56
ja reklama mora bit ane, da ne pozabmo na njih
Gunnar
23. 11. 2010 22.37
-1
spet veseli klub napihuje zadeve.
women_
27. 10. 2010 21.43
+4
Kaj ima to njih sploh za brigat, če sta se poljubljali. In takšno nečloveško obnašanje. Jz mislm,da se ljudje mal preveč vtikajo drug v drugega, pri seb pa nič ne spucajo, in potem ima sam vsak dreka na glavi tolk,da se neda opisat. Meni osebno je čist vseeno, pa ja rajš vidm,da je poljubljanje, kot pa nasilje.
slovenec-sem
09. 09. 2010 15.05
-1
Dukasan treba je izločit take lažnivce kot sta te dve ženski.
MERDE-AVE-MERDE
09. 09. 2010 11.06
+1
samo primitivec lahko koga udari ker se poljublja, posebej punci. Takšne primitivce mora družba čim hitreje izločit
jurimuri1
09. 09. 2010 06.45
+3
zdaj zgleda, kot da se seksa kar povprek na pločniku, ne zanima me, kdo s kom in kako seksa privatno, če se drugi ne lizarimo na javnih mestih, naj tudi "spolne manjšine" nehajo provocirat une obritoglave nacije pa na goli otok, a so njihovi dedki vsi bli pri SS
Pippaa
08. 09. 2010 21.37
Kok minusov dobim, tok je desank, pika pikastop!
Pippaa
08. 09. 2010 21.36
Tole je fin portalcic za takle prispevek, ker konc koncev, roko na srce, ste se desanke kr fino tle gor nabrale.
am_staff
08. 09. 2010 21.31
Sprejemajo medse tudi plešaste, potem bi prosil za članstvo.
12345s
08. 09. 2010 21.16
+1
Hrček, o tistih se ne piše, ker so volilno telo naše trenutne oblasti. Slovenci so trenutno v res nezavidnem položaju. Tokrat nacionalizem prihaja iz druge smeri.
variolog
08. 09. 2010 19.53
Kaj sem tudi jaz kriv ki sem čelavi ?
MERDE-AVE-MERDE
08. 09. 2010 19.03
+1
Primitivci se vse pogostoje poslužujejo nasilja, kar je razumljivo glede na to da so - primitivci. In potem še razni dečki ki jim še brki ne rastejo vredu in propaganda desnih populističnih strank pa dobimo mladež ki je izgubljen a sovražen do vsega kar ga vodje podučijo da ni dobro. In ja, ponavadi imajo več las kot pameti.
123_Zoke_vec_ni
08. 09. 2010 18.29
+1
Vsi slovenski vunbacitelji so skinheadi.
manemejebat
08. 09. 2010 17.39
jaz sem nestrpen!
slovenec-sem
08. 09. 2010 17.13
zakaj nenehno brišete moje vpise, ker sem bil priča dogodku, najbrž imate navodila da se resnica ne sme priti na dan
slovenec-sem
08. 09. 2010 17.07
+1
Sramota kaj počne ta gay lobij pri nas, ni bilo nobenih obritoglavcev, uriniranja, poljubljanja, že vsak dan dekleti povesta novo verzijo, enkrat sta se poljubljali, drugič je prišla iz stranišča in videla uriniranje po prijateljici, tretjič je opazila lužo na tleh in morko hlačnico. Še enkrat stal sem pol metra stran, napdla je ženska s kratkimi lasmi k je vrgla kozarec v domnevnega napadalca od zadaj, k nima veze z obritoglavci, neofašisti...... Kot je sam dejal napadalec redarju je bil prepričan, da ga je moški napadel od zadaj, skratka gre za napihnjeno zgodbo polno laži s strani kvazi žrtev in tipični pr gay lobija.
LomilkaSrc
08. 09. 2010 16.44
-2
Podpišem se pod to: _sLOVEnka_ 08.09.2010, 14:23 19 dragi 24ur novinarji. Neonacistov v Sloveniji ni (pika) neonacizem je gibanje za obnovo nacizma po drugi svetovni vojni. Tega v Sloveniji ni ! Obstajajo pa Nacional-Socialisti kar pa ni isto kot neonacisti. Kot drugic... kje imate dokaze da so za zadnji incident krivi skinheadi?? kolikor sem slisala je ta zgodba prenapihnjena oz. je vpletenost skinov izmisljena. Tretjic... zakaj vedno ko se zgodi incident s strani skinov objavlate neke zgodbice kako so zlobni, nasilni ipd? Seveda je med nekaj takih ki delajo samo probleme in jim NS gibanje ne pomeni prav veliko. Ampak je tudi ogromno takih ki imajo poslihtano v glavah. Zadnje case opazam neke table za enakost... priseljenec,invalidka, romi , homoseksualci ... kako so ubogi. NA TEJ TABLI BI MORALO Z VELIKO PISATI SLOVENEC. Veste kolikokrat se zgodijo napadi s strani priseljencev in romov na Slovence? veckrat kot pa napadi Slovencev na njih.. Pa se nikoli ne razpisete o tej problematiki...
Vinnie
08. 09. 2010 16.16
Posledica domovinske vzgoje?