Slovenija

Pri nas volilni molk, ponekod so volivci svoj glas že oddali

Ljubljana, 24. 05. 2014 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji pred evropskimi volitvami velja volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. Prijave kršitev sprejema dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve.

Volitve
Volitve FOTO: Aljoša Kravanja

Od začetka volilnega molka pred nedeljskimi evropskimi volitvami do 19. ure je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela skupaj 16 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. V sedmih primerih prijava ni bila podana oziroma je bilo takoj ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka, inšpektorat pa obravnava štiri zadeve.

Na podlagi devetih prijav, ki so se nanašale na deljenje volilnega materiala (štirikrat) ter trikrat na objavo na spletni strani, na objavo v družabnih omrežjih ter pošiljanje SMS, inšpektorat obravnava štiri zadeve, medtem ko v preostalih petih primerih ni bilo ugotovljenih elementov kršitev volilnega molka, so sporočili z dežurne službe.

Izmed zadev, ki jih inšpektorat obravnava, so tri prijave prišle iz Osrednjeslovenske regije, po ena pa iz Podravske, Zasavske in Goriške regije, medtem ko za tri prijave regija ni znana.

Volitve v Evropski parlament so danes potekale v Latviji, na Malti, na Slovaškem in na Češkem.

Volilni molk, ki se je začel opolnoči, bo sicer trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo tudi v nedeljo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve, in sicer na telefonski številki Operativno-komunikacijskega centra Generalne policijske uprave 080 12 00 od polnoči do sedme ure zjutraj ter na številki dežurne službe Inšpektorata RS za notranje zadeve 080 21 13 v nedeljo od sedme do 19. ure.

Inšpektorat za notranje zadeve bo obravnaval kršitve volilnega molka in določb zakona o volilni in referendumski kampanji na osnovi prejetih prijav in po uradni dolžnosti, če kršitve zazna sam, postopke pa bo vodil v skladu z zakonom o prekrških, pojasnjujejo v dežurni službi MNZ.

Za volilno kampanjo se sicer štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah, kot so: propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev; nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino; objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank; in pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe od 800 do 1200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje ter od 120 do 200 evrov za posameznika, so še navedli v dežurni službi.

Ponekod so že volili

Volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta, ki imajo petletni mandat, so se po EU sicer začele v četrtek, ko so kot prvi volili Britanci in Nizozemci. V petek so šli na volišča Irci in Čehi. V večini članic unije, tudi v Sloveniji, bodo volitve potekale v nedeljo. Slovenci bodo na tretjih evropskih volitvah volili osem novih evropskih poslancev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni