Slovenija

V Sloveniji turistična sezona spet rekordna, ustreznih kadrov pa primanjkuje

Ljubljana, 22. 11. 2017 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je opozoril, da je čas je za dvig plač v gostinsko-turistični dejavnosti. Dogovor o zvišanju bi lahko z delodajalci podpisali že kmalu, sindikat pa je zadovoljen, da se obetajo tudi izplačila božičnic. Nizke plače in neenakomerno razporejen ter neugoden delovni čas pa sta tudi razloga za pomanjkanje kadrov v turizmu.

Turistična sezona je že drugo leto zapored rekordna, zelo pozitivne so tudi napovedi za prihodnjih pet let, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila generalna sekretarka sindikata delavcev gostinstva in turizma Karmen Leban. "Kako bomo to speljali in kako bomo ustvarili zastavljeno rast, pa je vprašanje," je opozorila.

Prihodnje leto bo namreč v gostinstvu in turizmu zmanjkalo 10.000 nosilnih kadrov, manjka tudi 8000 postelj. "Balon, ki se je letos napihnil v številu prihodov, bo prihodnje leto verjetno počil, ker ne vem, kam bomo nastanili in kako bomo postregli vse turiste," je dejala Lebnova.

Premalo cenjeni poklici, slaba plača in neugoden delovni čas

Glavni razlogi za pomanjkanje kadrov v turizmu so po oceni sindikata trije: nizke plače, neenakomerno razporejen in neugoden delovni čas ter dejstvo, da ti poklici niso cenjeni. "Delodajalci imajo do svojih delavcev velikokrat zelo nespoštljive odnose. Prisoten je mobing, stres, preobremenitve starejših delavcev," je izpostavila generalna sekretarka sindikata.

Povprečna plača v panogi je v obdobju od januarja do avgusta znašala 1106,19 evra bruto oz. 755,49 evra neto. S tem so plače v turizmu in gostinstvu pod mejo 70 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji.

Veliko gostov, ustreznih kadrov pa primanjukuje
Veliko gostov, ustreznih kadrov pa primanjukuje FOTO: Thinkstock

Sindikat gostinstva in turizma želi po petih letih popraviti najnižje osnovne plače. Pogajanja so v teku, že v četrtek pa bodo na tretji seji pogajalske komisije določili nove najnižje osnovne plače. "Videli bomo, ali so delodajalci sprejeli predlog sindikata, da se plače v nosilnih poklicih v dejavnosti  povišajo za več kot 10 odstotkov," je povedala Lebnova.

Podpis aneksa bi odprl pot do pogajanj o novi kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma. V kolektivni pogodbi bo v ospredju med drugim poglavje delovnega časa, je pojasnila Lebnova. "Če kolektivne pogodbe v tako kratkem času ne bomo mogli izpogajati, bomo morali pač najti neko drugo rešitev," je povedala.

Sindikat ob tem poziva tudi delodajalce, da v podjetniških pogodbah v sodelovanju s sindikati uredijo plačne razrede in razmerja med plačnimi razredi. "Vsem je jasno, da so plače eden od bistvenih dejavnikov, zakaj delavcev ni, zakaj so imeli letos tak problem pri zagotavljanju gostinskega kadra," je poudarila Lebnova.

Velik problem so tudi prerazporeditvene ure, maja je bilo takih ur že več kot milijon. "Mi smo začeli aktivnosti za to, da se te prerazporeditvene ure predvsem v podjetjih, ki so neposredno vezane na sezono, mesečno sproti plačujejo v vrednosti nadure. Ocenjujemo, da je kar nekaj ur na tak način bilo že izplačanih in da bodo ostale ure delavci koristili v času nesezone," je dodala.

Visoki zneski koncesnin in dolgo pričakovana božičnica

Generalna sekretarka se je dotaknila še teme koncesnin za vodo, ki jih morajo plačevati zdravilišča. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je po njenih besedah lagala, ko je dejala, da nobeno zdravilišče za koncesnine ne bo plačalo več kot en odstotek letnih prihodkov. Zneski koncesnin se namreč ponekod gibajo tudi okoli štirih odstotkov prihodkov term.

Turistična sezona je že drugo leto zapored rekordna.
Turistična sezona je že drugo leto zapored rekordna. FOTO: iStock

Po besedah Lebnove ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja predlog spremenjene uredbe, ki bi to področje uredila do decembra. Tako v sindikatu pričakujejo, da bo vlada izpolnila obljubo in uredila to področje, sicer so delavci pripravljeni priti tudi pred vlado, je poudarila sogovornica.

Dober znak sicer prihaja iz številnih velikih podjetij, ki bodo po več letih suše letos znova izplačale božičnice. Po besedah Lebnove naj bi delavce ob koncu leta najverjetneje nagradile Terme Krka, Postojnska jama, Sava Turizem, Hoteli Bernardin in drugi večji ponudniki na Obali ter potovalna agencija Kompas.

Lani je sicer božičnice izplačalo le malo podjetij, povprečna višina pa je bila 175 evrov. Kakšni bodo zneski letos pa še ni znano. 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantasy111
22. 11. 2017 19.36
+5
Ja treba bo plače dvignit. Hvala bogu da ljudje nočejo več delat za tako nizke plače.
Tanek_led
22. 11. 2017 19.30
+1
Pomanjkanje kadrov? Ljudje vam bežijo v tujino, ker je življenski standard glede na plače previsok.
Prototip
22. 11. 2017 15.22
+12
Imamo drugo švico,kaj ne?,,čistilka v bolnišnici v avstriji dobi 1600e ,vem iz druge roke,,pri nas pa delavci moledujejo za tisti drobiž,pa še ga ne dobijo,,,,,minimalno plačo je treba dvignit na 1000e neto in to za vse delavce od gospodarstva do policistov,gasilcev,zdravstvenega osebja,kuharjev itd,,,,,denarja je dosti,le razporediti ga je treba,,,,,,zakaj imajo direktorji in menegerji 20.000e plače??ali več?
fantasy111
22. 11. 2017 19.39
+4
Zadnjič je pa še nekje pisal, da se direktorjem obeta povišica. Groza :( naj raje dajo takim, ki že takoj komaj preživijo z minimalcem. Kaj politiki sploh razmišljajo?!??..
valkiria
22. 11. 2017 14.59
+18
jaz sem v Hitu delal 10 let,igralnica,ki obrača milijone,nima posluha za gostinski kader.vse petke večer,sobote ,nedelje,državne praznike,plača 840€.zdaj sem šel ven iz gostinstva,v avstrijo,kjer je plača enkrat večja za enkrat manj dela in vse vikende sem fraj.
pieta
22. 11. 2017 14.51
+7
Kdo bo delal za tako mezdo ??
CIGU MIGU
22. 11. 2017 14.18
+3
koliko ima girektorica direktorata za turizem plače in sploh ne ve kje je slovenska istra in zapuščene ceste in vasi
MetalMashine
22. 11. 2017 14.11
+10
Delaš od pondelka do nedele po 12+ ur na dan, pa 610~ evrov na mesec. Zaničevanje med sodelavci + šef al pa celo ostanes brez plače.
proofreader
22. 11. 2017 13.54
+19
Za pravi denar se dobi tudi prave kadre.
ochi
22. 11. 2017 13.47
+6
Super. Še več južnjakov navlečite. Da ne bi slučajno kdo še slovensko govoril.
puspan
22. 11. 2017 14.08
-8
Če se našim ne da delati, je to logična odločitev, da se zaposlijo naši sosedi.