Slovenija

V Sloveniji poostren nadzor pošiljk iz Japonske

Ljubljana/Tokio, 21. 03. 2011 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji inšpektorat za kmetijstvo izvaja poostren nadzor vseh pošiljk živil iz Japonske. Tam so namreč prepovedali prodajo hrane iz štirih prefektur, saj so pri nekaterih izdelkih odkrili povišano stopnjo radioaktivnosti.

Jedrska elektrarna Fukušima
Jedrska elektrarna Fukušima FOTO: Reuters

Slovenija iz Japonske letno uvozi zelo malo hrane. Tako je lani prišlo iz Japonske 63 pošiljk hrane, od tega največ čajev, pa tudi različna olja, suho sadje in semena. Gre za procesirana živila, katerih letošnje letine še ni v prometu, svežih živil pa Slovenija praktično ne uvaža, je sporočilo ministrstvo za kmetijstvo, ki smo ga spraševali, ali bodo ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da je nevarnost kontaminacije japonskih živil večja, kot so domnevali sprva, vplivale tudi na uvoz pri nas. V odgovoru so še dodali, da Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano od 16. marca dalje izvaja poostren nadzor za vse pošiljke, ki prihajajo iz Japonske.

WHO ocenjuje, da je položaj resen

WHO je v Ženevi ocenila, da je nevarnost kontaminacije živil z radioaktivnimi snovmi večja, kot so domnevali doslej. Prejšnji teden so namreč ocenjevali, da nevarnost obstaja le za izdelke znotraj 30-kilometrskega pasu okoli nuklearke, zadnji podatki pa kažejo, da je pojav bolj razširjen. "Mislimo, da so stvari resne. Kako resne so, pa moramo še ugotoviti," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal predstavnik WHO.

Da so morebiti z radioaktivnostjo kontaminirana obsežna območja, se je pokazalo v soboto, ko so več deset kilometrov stran od Fukušime prvič odkrili kontaminirano špinačo in mleko. Špinača naj bi izvirala z območij, ki se nahajajo od 80 do 100 kilometrov južno od poškodovane elektrarne, mleko pa z območij, ki so okoli 30 kilometrov oddaljena od elektrarne.

Prepovedali prodajo nekaterih živil

Na Japonskem je prepovedana prodaja špinače in druge zelene zelenjave, ki prihaja iz štirih prefektur.
Na Japonskem je prepovedana prodaja špinače in druge zelene zelenjave, ki prihaja iz štirih prefektur. FOTO: Reuters

Japonske oblasti pa so danes prepovedale prodajo nekaterih živil iz štirih prefektur, potem ko so v nekaterih izdelkih odkrili povišane stopnje radioaktivnosti. Predtavnik vlade Jukio Edano je na novinarski konferenci v Tokiu sicer zatrdil, da stopnja radioaktivnosti ni takšna, da bi predstavljala nevarnost za zdravje, zato ni razlogov za paniko. Prepoved se nanaša na špinačo in druge vrste zelene zelenjave iz prefektur Fukušima, Ibaraki, Točigi in Gunma, poleg tega pa še na mleko iz prefekture Fukušima, kjer stoji poškodovana nuklearka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
22. 03. 2011 09.46
Bodo lobisti zrihtal,da bo vseeno prišlo na police...
major1
21. 03. 2011 17.19
Dopisnico ste mi slabo pregledali.
Madyy
21. 03. 2011 17.16
Najbolj je strupena trenutna Pahurjeva administracija..njo Slovenci ne morejo več prenašati. Kdor prebaša Pahurja, Turka, Kresalovo, Golubiča in njihovo pasmo z lahkoto prenese sevanje 10 Ci...