Slovenija

V Sloveniji ni suma na prašičjo gripo

Ljubljana, 26. 04. 2009 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po izbruhu prašičje gripe v Mehiki in ZDA so na IVZ povedali, da v Sloveniji ni nobenega suma na to bolezen. Potnikom iz teh držav pa svetujejo, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje.

Na Inštitutu za varovanje zdravja so povedali, da v Sloveniji ni nobenega suma, da je kdo zbolel za prašičjo gripo. Potniki, ki prihajajo iz Mehike in ZDA, kjer poročajo o pojavu prašičje gripe, pa naj sedem dni po vrnitvi spremljajo svoje zdravstveno stanje, je dejala Eva Grilc z IVZ.

Grilčeva pravi, da v Slovenii še ni sumov na prašičjo gripo.
Grilčeva pravi, da v Slovenii še ni sumov na prašičjo gripo. FOTO: POP TV

Kot je povedala danes dežurna na IVZ Grilčeva, za zdaj ni nobenih posebnih navodil za potnike, veljajo pa osnovna navodila glede higiene, kot npr. umivanje rok in uporaba alkoholnih robčkov. Potniki, ki prihajajo iz Mehike in ZDA, pa naj sedem dni spremljajo svoje zdravstveno stanje, je dejala.

Med virusi običajne sezonske gripe A in virusom prašičje gripe, o kateri zdaj poročajo iz Mehike in ZDA, obstaja določena podobnost, pravi Grilčeva. Pri osebah, cepljenih z običajnim cepivom proti sezonski gripi, verjetno obstaja navzkrižna – delna imunost tudi proti virusom prašičje gripe. To hipotezo pa bodo potrdili z raziskavami, ki že potekajo, vendar so dolgotrajne, so na inštitutu objavili na spletni strani.

MZZ: Priporočamo večjo previdnost!

Na spletni strani slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so objavili opozorilo državljanom, ki so v Mehiki. "Državljanom, ki se nahajajo na tem območju, svetujemo redno spremljanje napotkov in informacij lokalnih organov ter povečano previdnost. Priporočamo posebno previdnost in spremljanje informacij iz vseh razpoložljivih virov (tudi Evropski center za preprečevanje bolezni – http://ecdc.europa.eu/)," so zapisali na spletnih straneh. "Državljani, ki so že v Mehiki, se za ev. potrebno pomoč in dodatne informacije lahko obrnejo na konzularni oddelek Veleposlaništva RS v Washingtonu," so še dodali.

Bolezen je izbruhnila v Mehiki.
Bolezen je izbruhnila v Mehiki. FOTO: Reuters

Simptomi podobni sezonski gripi

Virus prašičje gripe, ki so ga odkrili v Kaliforniji, Teksasu in Mehiki, je nov virus, ki vsebuje gene prašičev, ptic in človeka v novi kombinaciji. Takšnega virusa doslej na svetu niso zasledili. Obstaja dokaz, da se virus prenaša med ljudmi, so zapisali na spletni strani IVZ.

Bolezen pri ljudeh poteka s podobnimi znaki in simptomi kot običajna, sezonska gripa: pojavijo se mrazenje, povišana telesna temperatura, izčrpanost, bolečine v mišicah in kosteh, bolečine v žrelu in suh kašelj. Pri nekaterih bolnikih, okuženih z virusom prašičje gripe, se pojavita tudi driska in bruhanje.

Cepiva proti prašičji gripi še ni.
Cepiva proti prašičji gripi še ni. FOTO: POP TV

Poročajo tudi o težjem poteku bolezni s pljučnico, z odpovedjo dihanja in s smrtnim izidom. Podobno kot okužba z virusom "sezonske gripe" tudi okužba s prašičjo gripo lahko poslabša osnovno, kronično bolezen.

Virus prašičje gripe se prenaša s stikom s prašiči ali z okoljem, v katerem se nahajajo virusi prašičje gripe, in s stikom z osebo, ki je okužena z virusom prašičje gripe. Prenos virusa s človeka na človeka so potrdili in poteka kot pri sezonski gripi. Povzročitelj gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastajajo pri kašljanju, kihanju, govorjenju in podobno.

Zdravila za zdravljenje prašičje gripe so na voljo. Priporoča se uporaba oseltamivira ali zanamivira za zdravljenje in ali preprečevanje okužbe. Zdravila zavirajo razmnoževanje virusa. Protivirusna zdravila skrajšajo in omilijo potek bolezni ter preprečujejo zaplete. Z zdravljenjem je treba začeti 48 ur po začetku simptomov. Trenutno cepiva proti virusu prašičje gripe ni.

Virus se ne širi s svinjskim mesom

Svinjsko meso ni nevarno.
Svinjsko meso ni nevarno. FOTO: Reuters

Če uživamo svinjsko meso, se ne moremo okužiti z virusom prašičje gripe. Virusi prašičje gripe se namreč ne širijo s hrano. Uživanje toplotno dobro obdelanega svinjskega mesa je varno, zagotavljajo na inštitutu.

V ZDA so od leta 2005 do januarja 2009 zaznali 12 primerov prašičje gripe pri ljudeh, od katerih ni nihče umrl. Zadnji smrtni primer v ZDA je bil leta 1988 pri 32-letni zdravi nosečnici iz Wisconsina, pri kateri je okužba z virusom prašičje gripe povzročila pljučnico s smrtnim izidom. Med izbruhom prašičje gripe v New Jerseyju leta 1976 je zbolelo 200 ljudi; številni so imeli težko klinično sliko, zabeležili so tudi smrtni primer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
27. 04. 2009 14.20
TE ŠTIRI-NOŽNE SVINJE SO ZDRAVE IN UŽITNE ZA BAT SE JE SVINJ NA DVEH NOGAH
Buena Vita
27. 04. 2009 11.02
V SLOVENSKEM PARLAMENTU IN VLADI PA JE,IN TO POTRJEN SUM PA KMETAVZARSKA GRIPA TUD RAZHAJA,HITRO SE ŠIRI
ODIN
27. 04. 2009 08.15
Se mi zdi, da se naš IVZ odziva precej leno in konzervativno. Prav oni bi morali biti tisti, ki bi morali poskrbeti za maksimalno varnost in zaščitno. Saj ne, da bi želel, da širijo paniko, ampak nekoliko bolj striktne ukrepe kot "opozorila" bi pa vseeno pričakoval. Glede na stanje naših bolnišnic in zdravstvenega sistema - bolnišnice so že sedaj polne in mislim, da še vedno nimamo niti ene orave sobe s podtlakom - je preventiva za nas še toliko bolj pomembna, saj bomo pri večjem izbruhu pri kurativi pogoreli. Na letališčih bi pri prihodih iz J. in S Amerike lahko uvedli hitre zdravstvene preglede in mislim, da bi se 90% potnikov s tem, da bi se za preventivo širjenja smrtonosne gripe na letališču zadržali 10 min dlje, tudi strinjalo.
insaner
26. 04. 2009 20.43
..., obstaja pa precej dokazov o prašičji privatizaciji
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 19.54
če so pujsi naši največji sovražniki, se zveseljem javljam za uničevanje pečenih svinjskih zrezkov, kuhane domače prekajene šunke, suhih klobas, domačih ocvirkov, kotletov, pečenih reberc... malo po malo, pa ni hudič, da istrebimo to zlo, do zadnje krače. :P svečano obljubim, da bom kot pravi patriot in v skrbi za svetovni obstoj do nadaljnjega vse našteto uničeval v velikih količinah. raje umrem presit kot od lakote. :)) kar se pa gripe tiče: ebola, vranični prisad, ptičja gripa, nore krave... koliko bogatih belih američanov je do zdaj umrlo od teh zadev? virusi sami niso tolk pametni, da bi vedeli, kateri rasi in sloju pripada žrtev. nekdo pametnejši to izbira. in ravnovesje v svetu ostaja: med bogatimi in revnimi, med belimi in obarvanimi, med demokracijo in "zlom"... predvsem pa farmacevtske službe dobro služijo, pa zavodi zdravstvenega varstva...
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 19.45
OD RAKA AL PA OD LAKOTE BOSTE POCRKALI "SOLATARJI"... JAZ PA STAR, SIT, ZADOVOLJEN, Z ŽELODCEM POLNIM DOMAČIH KLOBAS IN CVIČKA!
icetel
26. 04. 2009 19.40
Glede na to, da je umrl vodic Obame v Mehiki za prasicjo gripo, lahko sklepamo, da je bil to bioloski poskus atentata na Obamo, ki pa je usel iz vajeti in zajel svet ...
Nauders
26. 04. 2009 19.40
Če uživamo svinjsko meso, se ne moremo okužiti z virusom prašičje gripe, lahko pa staknemo raka.
plutto
26. 04. 2009 19.38
Ja glih vse pa res ni treba v Slovenijo !!!
MirkoiSlafkoNikadRobom
26. 04. 2009 19.34
da svinje niso zdrave so ponovno potrdili
Zups82
26. 04. 2009 19.33
Folk brez panike! Chuck Norris nas bo rešu!
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 19.22
Tetra - pir paše povsod! tud zraven svinjskega zrezka... :))
113113
26. 04. 2009 19.17
MatiIda 26.04.2009, 18:54 3 paničarji mirno paničarite naprej, jaz pa bom začel šele takrat, ko bodo začeli množično umirati tudi beli bogati američani. dokler pa čudežno kljub obolelim tam vsi preživijo, mehičani pa cepajo kot muhe, vsi količkaj pametni vemo, od kje in zakaj je virus prišel. Bravo @matilda.škoda.da ne vem od kje si,bi li na en pir. Enako razmišljava:)
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 18.54
paničarji mirno paničarite naprej, jaz pa bom začel šele takrat, ko bodo začeli množično umirati tudi beli bogati američani. dokler pa čudežno kljub obolelim tam vsi preživijo, mehičani pa cepajo kot muhe, vsi količkaj pametni vemo, od kje in zakaj je virus prišel.
victoriosus
26. 04. 2009 18.39
Dragi dodge-ram, z mesom se ne prenaša zato, ker se virus uniči že pri 71°C, in ko meso kuhaš ali pečeš, ga dlje časa izpostavljaš višji vročini kot ta. Torej meso (tudi poli) iz tega vidika ni problematično. Lp
Uroš Palhartinger
26. 04. 2009 18.34
Nekoč pred davnimi časi, ko sem zaključeval šolanje na osnovni šoli so nam zaprepadeni učitelji sporočili, da imamo v SR Sloveniji potrjen prvi primer AIDS-a...
Uroš Palhartinger
26. 04. 2009 18.32
Kaj pa bomo jedli??? Hrvaške ribe in školjke so strupene, piščanci majo N5H1, prašiči mehiško infulenco... Morda govedino iz Argentine???
DODGE-RAM
26. 04. 2009 17.42
mah to je vse skup ena laž...kam pa pol ko to shranjujejo dajo...v konzerve za pse mačke in ostalo...npr.posebna klobasa poli...je dobra ka pa je v njej pa doben ne ve razn zaposlenih in tistih par k to delajo na tem
shribon
26. 04. 2009 16.51
Ni suma za gripo-zaenkrat...
cool29
26. 04. 2009 16.49
..se strinjam s tabo SheppardJohn, sam glede na neumnosti, ki jih počnejo je naše politike napadu še kakšen dodatnen neodkit virus......