Slovenija

Kdo so novodobni pirati pri nas?

Ljubljana, 30. 05. 2011 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
63

Čeprav že laični poslušalec pesmi Na božično noč, V meni je California, Kavboj in še nekaterih drugih sliši podobnost s tujimi "različicami", brez odločitve sodišča ne moremo trditi, da gre za plagiate.

Po besedah dr. Maje Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino je več zelo različnih vrst novodobnih piratov. Nekateri množično prodajajo zapečene zgoščenke na črno, drugi izkoriščajo sodobno tehnologijo in komunikacijska omrežja, preko spleta ali spletnih omrežij, tretji si prisvojijo ali brez dovoljenja predelajo drugo avtorsko delo in ga prodajajo za svojega, četrti uporabljajo dela brez plačevanja nadomestil, peti na nedovoljen način uporabljajo dela pri pouku, izobraževanju …

Nekatera od teh dejanj so očitno škodljiva, za druga bi bilo bolje, če bi bila dovoljena. "Največji problem avtorskega prava v digitalni dobi, poleg tega, da je velikokrat neučinkovito, je, da po drugi strani regulira tudi dejanja, ki v analognem svetu nikoli niso bila prepovedana oziroma so bila dovoljena: na primer uporaba avtorskih del za namene pouka, za namen citiranja, privatno rabo in tako dalje."

Pirati so stari, kot je staro avtorsko pravo

Tone Košmrlj
Tone Košmrlj FOTO: Miro Majcen
Brez odločitve sodišča ni plagiata.
Brez odločitve sodišča ni plagiata. FOTO: Reuters

Pojem pirat je že tako star, kot je staro sodobno avtorsko pravo. S tem pojmom lahko označimo vse, ki na nedovoljen način uporabljajo avtorsko delo. Zelo velikokrat gre za nedovoljeno uporabo pri glasbenih delih in takšne primere poznamo tudi pri nas. Glasbo Na božično noč v izvedbi Pop Design naj bi si Tone Košmrlj "sposodil" od nemških avtorjev Granta Stevensa in Mickija Meuserja, ki naj bi za trio The Window Speaks spisala originalno pesem Men of the World. Drugi domnevni plagiat naj bi bila pesem Zate, v originalni izvedbi Wahnsinn nemškega pevca Roya Blacka.

Šef Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske pravice Slovenije (Sazas) Matjaž Zupan naj bi se s pesmijo V meni je California podpisal pod slovensko različico Never say Goodbye  Johna Bon Jovija. Plagiat naj bi bil tudi Kavboj, ki ga izvaja Mirna Reynolds. Avtor Domen Kumer naj bi dobil navdih zanj pri Passion Fruit za pesem Bongo Man.

A dr. Bogatajeva je poudarila, da v omenjenih primerih sodišče še ni ugotavljalo, ali gre za plagiate ali ne. Sodni postopki niti niso bili začeti in izpeljani. Kljub temu je mogoče iz primerov iz tuje sodne prakse ugotoviti, da gre za eklatantne posege v avtorske pravice izvirnih avtorjev, ocenjuje. Vendar v Sloveniji praktično ni sodnih sporov oziroma jih je malo. Očitno je, da imetniki – predvsem tuje glasbene založbe – ne uveljavljajo avtorskih pravic, ker se jim očitno zdi naš trg premajhen.

Problematično je, da tudi avtorji ne uveljavljajo svojih moralnih pravic. "Zdi se, da nekateri med njimi dopuščajo oziroma tolerirajo plagiatorstvo," kar po njenem mnenju ni prav. "Menim, da bi morali avtorji takšna dejanja zelo ostro obsoditi oziroma jasno pokazati, kdo med njimi so pravi izvirni avtorji, kdo pa prepisovalci."

Mogoče ni sodnih sporov tudi, ker je več zunajsodnih poravnav. Kolikšni so zneski, dr. Bogatajeva ne ve. "Ponavadi ostanejo zaupni med strankami." Pri tem je poudarila, da ima v primerih predelav avtorskega dela na novem avtorskem delu pravice oziroma monopol nad izkoriščanjem tudi prvotni avtor, saj je njegovo izvirno delo vraščeno v novo delo, zato morajo avtorji predelav od njih pridobiti dovoljenje.

Sumi, da je "v omari veliko okostnjakov", in poziva vse avtorje in imetnike avtorskih pravic na vseh področjih, naj prenehajo tolerirati posege. "To ni problem samo na področju glasbe. Primeri so pogosti na drugih področjih, tudi na akademskem področju. Pri meni se je oglasil posameznik, ki je ugotovil, da je nekdo drug v svoji diplomski nalogi prepisal več kot polovico njegovega članka in uspešno diplomiral. Obvestil je fakulteto, ki pa ni reagirala, oziroma je priporočila, naj dejanja preganja sam. Fakulteta ima prav, da mora posameznik sam uporabiti vsa pravna sredstva, vendar po drugi strani bi morale resne fakultete imeti stroga pravila v zvezi s posegi v avtorske pravice. V tem primeru je logičen korak odvzem diplomske naloge in s tem pridobljenih pravic," je poudarila.

Nemška avtorja sta se javila

Matjaž Zupan
Matjaž Zupan FOTO: Miro Majcen
Uničevanje piratskih zgoščenk
Uničevanje piratskih zgoščenk FOTO: Reuters

Nemškim avtorjem Na božično noč pa se je vendarle zdelo vredno opozoriti na svoje pravice. Domnevno plagiatorstvo sta javila na Sazas. Dr. Bogatajeva se zaveda, da Sazas sicer ni organ, ki je dolžan spremljati posege v avtorske pravice na delih, za katera pobira nadomestila. "Seveda pa se v primeru, da je obveščen, pričakuje, da bo sprejel določene ukrepe. Najmanj kar je, da vnaprej ne bo več razdeljeval nadomestil za te primere. Je pa zanimivo, kaj predstavlja, da Sazas ve oziroma, da je s tem seznanjen. In kaj se dogaja z nadomestili za nazaj? Ali bo potrebno neupravičeno razdeljena nadomestila zahtevati individualno ali je to mogoče sistemsko urediti," se sprašuje. "Upam, da bodo imetniki pravic v primeru Na božično noč te uveljavljali tudi po sodni poti," je dodala.

Na spletni strani Sazasa se je mogoče poučiti, da se pesem šteje za plagiat, če je osem taktov skladbe skupaj prekopiranih v melodiji in harmoniji. "Vendar v vsakem konkretnem primeru lahko le sodišče odloči, kdaj gre za plagiat, pri čemer so v tujini zelo stroga, včasih prestroga pravila. Nihče ne ustvarja v vakuumu, zato bi bilo potrebno v večji meri dovoliti transformativne uporabe oziroma predelave avtorskih del na primer za namene kritike, parodije in podobno. In obenem strogo preganjati očitno prisvajanje tujih avtorskih del oziroma plagiatorstvo," meni dr. Bogatajeva.

Zgodba pokojnega Beatla Georga in 'njegove' My Sweet Lord, ki je bila v ZDA po dolgotrajni sodni bitki razglašena za plagiat, je Georga spravila ob dobršen del premoženja. A njemu je bilo kaj vzeti! Sazas

Na Sazasu ščitijo celoten svetovni avtorsko zaščiteni repertoar, skladno s sklenjenimi sporazumi s sestrskimi organizacijami. "Vloga kolektivnih organizacij je ščitenje uporabe avtorskih del, pobiranje nadomestila za uporabo ter delitev med upravičence doma in v tujini. Edino sodišča so na podlagi pritožbe skladatelja originalnega avtorskega dela pristojna, da na osnovi izvedenih dokazov meritorno odločijo, ali gre za plagiat ali za krajo avtorskega dela," so poudarili. V primeru sodnega postopka Sazas posreduje podatke o višini nadomestil, ki jih je domnevni plagiator dobil za uporabo skladbe v obdobju do ugotovitve pravega lastništva.

Avtorsko pravico predstavlja celota moralne, ki pripada avtorju, in materialne pravice, ki jo lahko avtor s pogodbo prenese na nekoga drugega. Sazas lahko o plagiatorstvu razsoja pred disciplinskim razsodiščem in pomaga vzpostaviti stik med avtorji preko kolektivne organizacije v tujini. Oboje so storili v primeru pesmi Na božično noč. Hkrati so opozorili, da je treba ločiti plagiat od kraje avtorskega dela. "Če se v avtorskem delu – zavedno ali nezavedno – uporabi del drugega avtorskega dela, gre, ko se na sodišču dokaže, za plagiat, za dokazovanje katerega je potreben dolgotrajen, zapleten in drag sodni postopek."

Pojasnili so, da so pri kraji avtorskega dela hitrejši in manj zapleteni postopki. V primeru Na božično noč je šlo za tipično krajo avtorskega dela, so dodali. "A množične kraje avtorskih del se v Sloveniji dogajajo dan za dnem na očeh politike, javnosti in pristojnih državnih institucij. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah je jasen. Pred uporabo zaščitenega repertoarja je potrebno skleniti ustrezno pogodbo s pristojno kolektivno organizacijo. To v Sloveniji ne velja, ker mnogi radijski in televizijski mediji, organizatorji prireditev, uporabniki iz gospodarstva in tako dalje nimajo sklenjenih pogodb, dnevno pa uporabljajo avtorska dela in zaradi neplačane uporabe kujejo velikanske neobdavčene dobičke. Pristojni uradniki ne ukrepajo, zato nastaja še ena velika tajkunska zgodba, saj skladateljem in avtorjem Slovenije in sveta dnevno nezakonito kradejo njihovo lastnino."

Sazas je dolžan evidentirati vsako prijavo avtorskega dela s strani skladateljev in avtorjev. Prijavitelj je torej tisti, ki s svojim podpisom moralno in materialno odgovarja pred sodiščem.

Premnoga opozorila politiki in institucijam države pa so zgolj "klic vpijočega v puščavi", opozarjajo na Sazasu. "V raznih medijskih in drugih poslovnih mrežah denar ponikne, skladatelji in avtorji dobivajo posledično nižja nadomestila, plačujejo nižje davke in spet izgublja država sama. A kot kaže, je medijski kapital močnejši od ustave, politike, uradnikov, demokracije in pravne države!" Zavedajo se, da ni ne sodnih sporov ne sodne prakse. "Predvidevamo, da zaradi že omenjenih dolgotrajnih, zapletenih in dragih sodnih postopkov. Pri tem pa ni zanemarljivo, da je zaradi prav tako že omenjene dnevne kraje avtorskih del s strani uporabnikov višina nadomestil za uporabo avtorskih del skladateljem in avtorjem tako mizerna, da bi tožnik tudi ob dobljenem moralnem zadoščenju pri materialnem doživel šok, saj bi mu sodni postopek dodobra izpraznil žep."

Na Sazasu so poudarili, da so takoj izpolnili svojo dolžnost do originalnih avtorjev slovenske izvedbe skladbe Na božično noč. Preko sestrske organizacije so navezali stike med originalnimi in slovenskimi avtorji in nudili vso pomoč, da so se dogovorili. Zadevo je obravnavalo tudi Sazasovo disciplinsko razsodišče ter Košmrlju naložilo, naj pripiše originalne avtorje. Materialno odgovornost je uredil Košmrlj sam, vendar o tem ni želel govoriti.

Brez sodne odločbe ni plagiata

Domen Kumer v studiu
Domen Kumer v studiu FOTO: Arhiv izvajalca
Vsak skladatelj, avtor in imetnik avtorske pravice dobi honorar na osnovi podatkov, ki jih pošiljajo uporabniki in glede na višino nadomestila, ki ga plačajo za pripadajoči delež.

Honorarji so soodvisni od uporabe avtorskega dela, točnosti seznamov uporabe in višine nadomestila, ki ga plačajo uporabniki.

Drugi zgoraj našteti avtorji zanikajo, da so njihove pesmi plagiat. Na Sazasu so v odzivu na domnevni plagiat V meni je California zapisali, da gre za namigovanja in domneve, da jih v pravni državi zavezujejo samo odločitve sodišč. Edina pristojna državna institucija za izvedbo postopka je namreč sodišče, ki na podlagi materialnih dokazov, ki jih izvedejo zapriseženi strokovnjaki za področje glasbe, ugotovi, ali je skladba dejansko plagiat. "Zato se v presojo tega Združenje Sazas ne more spuščati in se od takih dejanj distancira."

Sodišče od Sazasa lahko pridobi informacijo, kako so skladbe prijavljene, in podatek o višini nadomestila, ki ga je avtorsko delo ustvarilo v tem času. Na tej osnovi lahko določi materialno odškodnino avtorjem, ki so delo ustvarili oziroma so imetniki pravice, so pojasnili na Sazasu. Dejstvo pa je, da sodnih sporov glede plagiatorstva v Sloveniji praktično ni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gozdindrevo
30. 05. 2011 17.46
skandinavski pirati...hehe:))) skandinavci so itak da razvit narot...tak da...mislim...da bo men en govoru da nesmem dol vlečt s piratebeya...haha......musko se čez neki cajta sploh nau več dalo zaščitit....tak da...mislim...kaj čmo ne
gozdindrevo
30. 05. 2011 17.41
slovencljni smo vseskp posnel v originalu 10 komadov, vse ostalo smo kopiral...nažalost..Smo en zabit narod, k ne zna nč sam narest...
JurijGrmMlajsi
30. 05. 2011 17.23
JožaFric Ravno obratno!!!!!!! Vi ste vsi nori od zavisti, privoščite tujemu, ker je psihološko bolj varno, domačemu pa ne, čeprav ej ORIGINAL!!!!!!! Kdaj je začela Rihhani in kdaj naša Sanja!!!!!
Krenamalozaforo
30. 05. 2011 17.14
SAZAS računa tudi za LJUDSKO glasbo... Me prav zanima katerega avtorja ščiti s tem?? Niso normalni, res ne! Pa dobrodelni koncert da so šli računat? Ne moreš :o
Hellraiser
30. 05. 2011 16.46
+1
SAZAS s uničuje slovensko glasbeno sceno že kar nekaj let. Organizatorji se dostkrat ne upajo sploh jemat dosti bendov samo zaradi tega razloga, da jih bo SAZAS skasiral za bv.. Sam sem glasbenik in če jaz hočem svojo glasbo spravit med ljudi - prodaja CDjev - rabim žig od SAZAS-a, ki potem kasira radijskim postajam ipd. itd. zato, da predvajajo MOJO AVTORSKO skladbo. Seveda pa če njim NE dam pravic za mojo glasbo (itak nič ne dobiš, sam podpišeš, da nočeš dnarja za to) potem je ne predvajajo na radijo.. Skratka v vsakem primeru je glasbenik/avtor v p.. ker SAZAS služi na njegov račun. Znan je tudi primer ko je SAZAS pokasiral DOBRODELNI KONCERT...BREZ vstopnine.. Vsi prostovoljni prispevki in gaže avtorjev so šli v dobrodelne namene. SAZAS njim je poslal ček, ki je bil 2x znesek tega kar so dobili od vsega skupaj. Hvala SAZAS, da ubijaš slovensko glasbo in glasbeno sceno.
Trust35
30. 05. 2011 16.26
Katera Svetovna zvezda pa bo tozila kaksnega ubogega Slovencka ki nima niti za bencin??
DJ Suzuki
30. 05. 2011 15.20
ne razumem zakaj bi karkoli zaslužili posamezniki kateri niso ponosni na avtorske pravice svojih staršev. ponaredek ne more ustvariti izvirnega dela.
boy36
30. 05. 2011 14.44
SAZAS-Matjaž Zupan-plagiat-SAZAS pa smo v začaranem krogu ,kot je že nekdo napisal roka roko umije. In sedaj je ta Matjaž Z,najbol zaveden zaščitnik avtorskih pravic. :))) Ko je pa z bendom služil mastne denarce na račun plagiatsva in izvajanja skladb drugih skupin mu je pa bilo vseeno. SAZAS je samo ene velika pralnica denarja tistih ki so pri koritu.Naj DURS malo prevri na katere račune se je stekal denar za avtorske pravica.
belibasta
30. 05. 2011 14.36
Nekoč sem v Portlnu srečal legendarnega Matjaža-borca za avtorske pravice.Tudi fizikalno je izgledal,kot Švarci,potem pa sem se zavedel,da je v bistvu Švarci kopiral njega,ker moral sem se zavedati,v kom je resnično Kalifornija-oooouuuuooouuuujeeeeeiiiijjjeeeaaaaa
pika poka ježek
30. 05. 2011 14.20
Kaj pa "Sveta noč" oz. originalno Heilige Nacht? Končno pa je bila tudi ex_Yugoslovanska himna plagiat neke Poljske pesmi.
papasmurf
30. 05. 2011 13.21
Evo, od avtorjev... Nista dobila še nikakršne odškodnine za krajo, samo to, da je avtorstvo prepisano na njjuju, vendar ne v naši SAZAS-ovi bazi, saj se očitno tu dogaja roka roko umije.
boy123
30. 05. 2011 12.02
Trteba je dati cd.temu nemco,očitno še ve ne,da njegove pesmi obstajajo v slo!!!!!!
Martian
30. 05. 2011 11.38
hja...včasih so naši glasbeniki šli v tujino,pa tam slišali kak komad ki jim je bil všeč...so ga malce spremenili...in ga pri nas prodajali kot svojega....seveda pa original do nas takrat ni nikoli prišel... Al pa...k je bla v Sovjetski Zvezi prepovedana ameriška muzka....pol so pa naši pevci hodili tja delat koncerte,na katerih so prepevali pesmi Franka Sinatra...in se pač važnali s tujim delom... tko to je...donc je pa drugače...donc ne more en slovenc prepevat nek ameriški komad in trditi da je njegov...internet dela čudeže..
Foen
30. 05. 2011 11.30
brez odločitve sodišča ne moremo trditi, da gre za plagiate. SEVEDA LAHKO. LJUDJE IMAMO POSEBEN ORGAN, S KATERIM TO NEIZPODBITNO UGOTOVIMO - GRE ZA UHO. ODLOČITEV SODIŠČA JE BREZVEZE...
papasmurf
30. 05. 2011 11.27
Legendarni SAZAS ima v bazi še vedno Košmrljevo glasbo, ki je ukradena, pa si jo tip lasti, čeprav je zelo dobro vedel, kaj mora pospravit iz baze, vse kar je ukradel v preteklosti. Ampak ni pa bil dosleden!
ninja.bloc
30. 05. 2011 11.25
+1
SAZAS MAFIJA !
papasmurf
30. 05. 2011 11.12
To je golo natolcevanje, SAZAS v svoji bazi še vedno ni uredil zadev.
acofranc
30. 05. 2011 11.11
sazas je itak sivnjarija
tadej47
30. 05. 2011 11.07
A je le ona mela pravice za predvajanje komadov na ''javni prireditvi''?
papasmurf
30. 05. 2011 11.02
Hehe, tole je pa zdaj čisto ven vlačenje. Znano je, da so oba Nemca na to sranje opozorili slovenski novinarji in da sta bila globoko šokirana. Pa Košmrlj ima še kaj na vesti, tudi Zaspi pri meni nocoj je plagiat od Robin Beck Tears in the Rain in tudi Klinar je več kot legenda že 20 let, samo da je tolk pameten, da pobere samo del, medtem ko je pmaetni Košmrlj naredil copy paste in upal, da ga nikoli ne bodo dobilil.