Slovenija

V Sloveniji ni izrednega stanja zaradi bakterije

Ljubljana, 03. 06. 2011 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji vzeti vzorci živil so bili doslej negativni na prisotnost nevarne bakterije E.coli, je povedal minister Židan. Bodo pa v prihodnjih tednih opravili še velik obseg vzorčenja, obljublja minister.

V Sloveniji so bili vzorci doslej negativni na bakterijo.
V Sloveniji so bili vzorci doslej negativni na bakterijo. FOTO: Reuters

Pristojne službe v Sloveniji bodo slovenskemu potrošniku zagotavljale najvišjo stopnjo prehranske varnosti, je ob pojavu nevarnega seva bakterije E.coli v Evropi povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. V Sloveniji odvzeti vzorci živil, teh je bilo doslej 26, so bili negativni.

Minister je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani obljubil velik obseg vzorčenja v prihodnjih tednih, pristojnim službam so tudi naložili, da prve rezultate analiz odvzetih vzorcev zagotovijo v 48 urah. Posebno pozornost bodo posvečali tudi preverjanju pravilnosti deklaracij na živilih, saj te omogočajo potrošniku možnost odločanja pri nakupu živil. Poleg tega so nosilcem živilske dejavnosti naložili, naj začasno v okviru svojih kontrol preverjajo tudi možno kontaminacijo z nevarno bakterijo.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen je dodal, da v Sloveniji nimamo izrednega stanja, a spremljamo, kaj se dogaja. Hkrati je javnost opozoril, da čim bolj je hrana predelana, večja je možnost, da je med predelavo prišlo do kakšne okužbe. Državljane je pozval k doslednemu spoštovanju higienskih ukrepov, saj se s tem lahko izognemo tako tej kot drugim bakterijam.

Bakterija je doslej v Evropi zahtevala 18 smrtnih žrtev, od tega jih je 17 umrlo v Nemčiji. Sedaj pa so tri možne okužbe zabeležili tudi že v ZDA.

E.coli je po njegovih pojasnilih zelo razširjena v svetu, obstajajo različne vrste, med katerimi so tudi takšne, ki povzročajo različne bolezni. Nekatere povzročajo zelo težke bolezni, med njimi je tudi zdaj v severni Nemčiji ugotovljena nova vrsta, pri čemer je v ospredju krvava driska. Slednjo spremljajo tudi krčevite bolečine in povišana telesna temperatura, prihaja pa tudi do zapleta, v okviru katerega potem lahko pride tudi do odpovedi ledvic.

Minister Židan obljublja veliko vzorčenja.
Minister Židan obljublja veliko vzorčenja. FOTO: Blaž Garbajs

Tudi v Sloveniji je vsako leto kakšen tak težek primer. "Skupaj bi lahko rekli, da so bolezni, ki jih povzroča E.coli v Sloveniji, tretje po pogostosti glede povzročiteljev črevesnih nalezljivih bolezni, in sicer za boleznimi, ki jih povzročajo bakterije kampilobakter in salmonele," je razložil Eržen in dodal, da ni nič neobičajnega, da bakterije pri prehajanju med različnimi gostitelji spreminjajo svoje osnovne lastnosti.

Eržen je ob tem opozoril, da imamo vsak dan v našem okolju možnost okužbe s temi ali podobnimi bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Zato je zelo pomembno, da se pri pripravljanju živil za lastno uporabo držimo osnovnih higienskih pravil, da ne bi prišlo do morebitne okužbe. Odgovornost države pa je, da poskrbi za nadzor nad vsemi tistimi, ki pripravljajo hrano za druge.

Glavna kmetijska inšpektorica Saša Dragar Milanovič je pojasnila, da se preventivno izvaja poostren uradni nadzor zelenjave, sproti pa obveščajo tako nosilce dejavnosti kot javnost. V tem tednu so opravili več kot 50 preventivnih inšpekcijskih pregledov v vseh trgovskih verigah, pri veletrgovcih in na tržnicah.

Pri tem odvzemajo tudi vzorce. Rezultate so dobili že za 26 vzorcev zelenjave, kot so kumare, paradižnik, paprike in bučke. V nobenem niso ugotovili omenjene toksične bakterije. Čakajo pa na izvide analiz še za štiri vzorce. Vzorčena je bila zelenjava slovenskega, makedonskega, italijanskega, avstrijskega, madžarskega in nizozemskega porekla. Zelenjavo vzorčijo tudi sami nosilci dejavnosti in tudi njihovi izvidi so bili negativni.

Zaradi novih informacij iz Nemčije, da ni neposredne povezave med obolelimi in vzorčenimi kumarami, je inšpektorat že v četrtek zaprosil Trgovinsko zbornico Slovenije, da svoje člane in tudi nečlane pozove k posredovanju podatkov, katera slovenska podjetja poslujejo s katerimi nemškimi podjetji. Nosilce živilske dejavnosti obveščajo tudi o pravilnem ravnanju z živili.

V Sloveniji so bili doslej vsi vzorci negativni.
V Sloveniji so bili doslej vsi vzorci negativni. FOTO: Reuters

Glede na informacijo, prejeto v sredo popoldne, da so avstrijske veterinarske oblasti odkrile enterohemoragični sev E.coli v jelenovi salami italijanskega proizvajalca, so slovenske veterinarske oblasti preventivno uvedle poostren nadzor in vzorčenje živil, ki so bolj nevarna za prenos omenjene bakterije. Gre predvsem za toplotno neobdelana živila iz govejega in divjačinskega mesa. Kot je pojasnila generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič, pri opravljenih 23 poostrenih nadzorih niso odkrili ne sporne salame ne kakršnega koli izdelka spornega proizvajalca iz Italije. Prvi izvidi analiz vzorcev bodo znani v soboto.

Glavna inšpektorica zdravstvenega inšpektorata Dunja Sever je medtem pojasnila, da so pristojni za obrate javne prehrane, kar zajema tudi najbolj občutljiv del prebivalstva, torej otroke in starejše ter bolnike. Te prek različnih poti sproti informirajo o ukrepih za preprečevanje okužbe s tovrstnimi bakterijami.

Tatjana Frelih z inštituta za varovanje zdravja pa je povedala, da so o tem primeru že obvestili mrežo epidemiologov in mikrobiologov ter jim dali navodila za laboratorijsko diagnostiko. Navodila, kako ravnati v primeru sprejema pacienta s krvavo drisko, so že poslali tudi zdravnikom.

Državljanom svetujejo dosledno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pranje pribora, ustrezno toplotno obdelavo živil, kot je zlasti surovo meso, preprečevanje posrednega stika med surovimi in že pripravljenimi živili ter ustrezno pranje zelenjave. Posebnost zdaj izpostavljene bakterije je namreč njena dolga obstojnost na površini in da je za okužbo potrebno zelo majhno število bakterij.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djfixme
04. 06. 2011 00.03
ALI OBSTAJA MOŽNOST DA SEM JAZ PRVI KI IMAM TO BAKTERIJO, KER IMAM VROČINO IN IZPUŠAČJE NA SPODNEJM DELU STEGENSE MIŠICE PA KRVAVO "KAKAM"?
Tofi1899
04. 06. 2011 00.03
-1
Iz izkušenj vam povem, da je to use zlagano. To bakterijo najdš lahko samo v mourinjevih ustih.
djfixme
04. 06. 2011 00.02
JS MAM TO BAKTERIJOOOOOOO. KRVAV SERJEM!
Wassuuuuuup
04. 06. 2011 00.02
Ioden, se spet nisi umival, da tako svinjarijo na svet spuščaš?
loden
03. 06. 2011 22.56
Kaj pa zarad vulkanskega prahu... tud ne?
jezek_dirka
03. 06. 2011 22.13
Kdaj se bo folk zbudil in uvidel, da so vede, kot so farmacija, biokemija, biotehnologija, nanotehnologija, genski inženiring, le del velikega umazanega posla?? Vsak dan nas zastrupljajo s hrano, zdravili, skratka z vsem, kar temelji na kemični osnovi, da sploh ne omenjam onesnaženega ozračja, v katerega je vsak dan spuščeno na miljone ton nevarnih plinov in substanc in da se projektov, kot so chemtraili sploh ne dotaknem.. Vse skupaj je prišlo res predaleč, le vprašanje časa je še, kdaj se bo začel popolni mindcontrol, namreč vodeni iz strani elite smo tako ali tako že kar nekaj časa, preko mainstream medijev, ki nam v glavo vcepljajo določeno filozofijo, kot jo hočejo oni..v um nam sejejo strah, pred državnimi sovražniki, vendar me bolj zanima na kateri strani je res pravi teror?? Namreč, ko pogledaš kakšno epizodo Fringa(če kdo gleda, bo bolje vedel o čem govorim), res noter padeš v meje nemogočega, nepojasnjenega..pa vendar se po drugi strani resno vprašaš, da vse zagotovo ni izmišljotina, nekaj je zagotovo na tem.. In nazadnje si mislim, da bi bilo najbolje zbežati nekam daleč in visoko v gore, s kupom dobrih knjig o filozofiji človeškega uma in zavesti, o znanosti in bogu in se le prepustiti toku pozitivne življenske energije...
keramicar2
03. 06. 2011 22.03
to še ne pomeni da ga ne bo
DADA100
03. 06. 2011 22.03
A JE KDO POMISLIL NA TERORIZEM
Jožajoža
03. 06. 2011 21.53
jasno, če jim je tako naročil kapital.saj so inšpektorji v SLOVENIJI v službi kapitala, in ne, da bi ščitili prebivalstvo.
vetlan
03. 06. 2011 21.32
Najbolj pomaga kefir.
iMiniCak
03. 06. 2011 21.11
Te baktetrije so posledice Evolucije, če se slučajno komu zdi, da je to božja kazen.
siFBI
03. 06. 2011 21.03
Na Šubičevi je kar nekaj parazitskih bakterij, ki nam škodijo, pa se noben kaj dosti ne sekira. Ne vidim razloga, da bi se mi sekirali za nemške bakterije, če se oni ne za naše.
binmister
03. 06. 2011 20.53
Treba bo ponuditi zelenjavo tudi Slo. vladi .Saj meso škodi .
binmister
03. 06. 2011 20.51
Tudi v Sloveniji je že bolezen prisotna ampak spet nočemo pripoznat da mi nismo izjema .
binmister
03. 06. 2011 20.49
Kaj je že vse bilo .Nore krave ,ptičja gripa ,parkljevka ,sedaj spet e coli.Temu vsemu je kriva konkurenca v izvozu in uvozu .To da je Španija ena največjih pridelovalk zelenjave to vemo ampak je Španija mogoče kateri drugi izvoznici velika konkurenca in seveda so morali z neko boleznijo to preprečiti in očrniti Španijo .Vse bo tako minilo kot obdobje norih krav in vseh dosedanjih bolezni .Samo denar je važen.
GrEg3c
03. 06. 2011 20.46
"V Sloveniji ni izrednega stanja zaradi bakterije"....pravi pahor ! sam to še manka v naslovu ;)
Obad777
03. 06. 2011 20.38
"V Sloveniji ni bakterije" Tako bo ostalo dokler ne začno truge iznašati ven iz bolnic.
ietsspesiaals
03. 06. 2011 20.37
toj use umetno sprožen srečo mamo ker smo v sloveniji te države nebo nuben hotu uničt nč ker nč nebo mu od tega
ekskluziv.scena
03. 06. 2011 20.17
Med tem, ko se mi ubadamo z bakterijo, se po svetu dogajajo hude krivice.
mangakid
03. 06. 2011 20.12
sevede je samo odkrili je še niso