Slovenija

V Sloveniji na najhujše še čakamo

Bruselj, 16. 01. 2011 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Da najhujše posledice krize za trg dela šele prihajajo, sta prepričani skoraj dve tretjini slovenskih državljanov. V Evropski uniji je stanje nekoliko bolj optimistično, saj tako mnenje deli manj kot polovica Evropejcev.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: POP TV

Zadnja javnomnenjska raziskava Eurobarometer kaže, da kar 63 odstotkov slovenskih državljanov meni, da kriza na trgu dela še ni pokazala vseh svojih razsežnosti, temveč da najhuše šele prihaja. Tako mnenje deli 48 odstotkov državljanov članic Evropske unije. Natanko tretjina anketiranih v Sloveniji je prepričanih, da je vpliv krize na delo že dosegel svoj vrhunec, kar je manj kot v Evropi, saj je v to prepričanih 42 odsotkov Evropejcev.

Še lani spomladi je to, da najhujše še prihaja, mislilo 55 odstotkov anketiranih Evropejcev, tako da se je pesimizem v povprečju v EU zmanjšal za sedem odstotnih točk, medtem ko v Sloveniji od julija 2009 ostaja približno enak. Najbolj optimistični so Estonci, Švedi in Avstrijci, najmanj pa Grki, Portugalci in Irci, kaže Eurobarometrova raziskava, opravljena novembra lani, ko je Irska zaprosila za mednarodno pomoč pri reševanju krize. Že pred njo je to storila Grčija, zdaj pa se o tem ugiba tudi v primeru Portugalske.

Krizo naj rešuje Evropska unija

V Eurobarometru sicer ni vprašanja, kaj si Evropejci mislijo o reševanju Grčije in Irske, vključuje pa niz po eni strani zelo splošnih, po drugi strani pa zelo tehničnih vprašanj o soočanju Unije s krizo in novi strategiji za rast in delovna mesta. Odgovori na ta vprašanja so pokazali, da Evropejci menijo, da je EU najbolj primerna za učinkovito ukrepanje proti posledicam finančne in gospodarske krize. To zaupanje se je sicer od spomladi lani nekoliko zmanjšalo.

Decembra je bilo v Sloveniji več kot 110.000 prijavljenih na zavodu za brezposelne.
Decembra je bilo v Sloveniji več kot 110.000 prijavljenih na zavodu za brezposelne. FOTO: Miro Majcen

Sicer pa so anketiranci v območju evra za EU izbrali Mednarodni denarni sklad, nato pa nacionalne vlade in G20, ki so skupaj na tretjem mestu, medtem ko so nečlanice območja evra na prvo mesto postavile nacionalne vlade, nato pa EU. Poleg tega 77 odstotkov Evropejcev meni, da je potrebnega več usklajevanja med državami članicami in da samostojno nacionalno ukrepanje ne bo dovolj; velika večina tudi misli, da bi EU morala igrati pomembnejšo vlogo pri soočanju s krizo, še kaže Eurobarometer.

Vlade niso bile učinkovite

Medtem ko večina Evropejcev meni, da njihove vlade pri dosedanjem soočanju s krizo niso ukrepale učinkovito, je mnenje o učinkovitosti dosedanjega ukrepanja EU razdeljeno. Nekoliko več kot tretjina Evropejcev meni, da so ZDA ukrepale učinkovito. V 17 državah članicah Unije absolutna večina anketirancev meni, da gre EU pri soočanju s krizo v pravo smer. V Španiji, Veliki Britaniji, Italiji, na Portugalskem in v Grčiji pa tako mislijo manj kot štirje od desetih vprašanih.

Delavske knjižice za Vegradove delavce - 22
Delavske knjižice za Vegradove delavce - 22 FOTO: Miro Majcen

Eurobarometrova javnomnenjska raziskava je bila objavljena v sredo, na dan zagona evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in makroekonomskih politik ter strukturnih reform držav članic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lodz68
09. 02. 2011 18.48
olaff 16.01.2011, 20:01 Ja če si ekonomist al pa opravljaš pisarniška posla pol najhuj šele pride. Če si pa v tehničnih poklicih se pa nimaš kaj bat. Do sedaj so bili razvrednoteni tehnični poklici od sedaj naprej bodo pa pisarniški. Kolega mi je rekel da je v Mariboru trenutno nezaposlenih 250 dipl. pravnikov.Sicer pa če imaš kaki poklic pa zlate roke se itak splača iti ven delat.
Buena Vita
17. 01. 2011 22.03
ŠE VSAJ 30 TISOČ DELOVCEV IZ GRADBENIŠTVA BO KMALU NA C ESTI,
povemvsem
17. 01. 2011 13.28
Ruralni marginalci pač zadeve drugače dojemajo.
bum-headshot
17. 01. 2011 11.37
@polifem A veš ti kaj je BDP? Po tem kar si napisal očitno ne. "Finančna kriza bo nemško gospodarstvo prizadela veliko huje, kot so makroekonomisti pričakovali še pred nekaj tedni. Inštitut Commerzbank v svojih analizah napoveduje celo sedemodstotno negativno gospodarsko rast, ki naj bi ostala morda celo v naslednjih letih, ko bi lahko tudi vsa Evropa in ZDA životarile v desetletju krize. Za tiste ki menijo da v Nemčiji gospodarstvo cveti!" Se pokazuje tvoja zmedenost, ko sam prvo omenjaš BDP, potem govoriš proti bogatim in se hkrati na njih sklicuješ kot verodostojen vir. Dejstvo je, da Slovenija nazaduje zaradi nesposobnosti vlade. Tudi zdaj obstaja košarice, z njo se meri inflacija, res pa je da zadnje 2 leti o tem nisem kaj dobra zasledil, se strinjam da so jo komunisti ukinili, da bi še naprej zavajali ljudi.
HLAPCI.HLAPCI
17. 01. 2011 11.21
17.01.2011, 10:511 Rha KAJ PA TISTI, KI IZ SMETNJAKOV HRANO POBIRAJO? To je bilo mišljeno sarkastično - če ne veš, se ne spomniš tega ali kaj drugega, to je izjavil Janez Janša ko je bil na oblasti
Peter Kralj 1
17. 01. 2011 10.51
Rha KAJ PA TISTI, KI IZ SMETNJAKOV HRANO POBIRAJO?
HLAPCI.HLAPCI
17. 01. 2011 10.45
Pred časom sem napisal da da bo vrhunec krize prišel šele enkat pozimi, in tudi bo, vrhunec, posledice tega pa še za tem. Ampak dokler vidim kruh v smetnjakih narodu ne more it slabo, ni krize
dule100
17. 01. 2011 10.28
Korintos Bi želel tudi Ime in priimek in rojstni datum. Lahko ti pošljem tudi seznam ljudi, ki nimajo tudi za kruh !
korintos1
17. 01. 2011 09.59
Enega mi pokažite v Sloveniji, kateri zaradi krize nima več avtomobila ali mobija.
Jimi1
17. 01. 2011 09.53
misterbin.... Ko bodo vse pokradli naj bodo prepričani da "miru zagotovo ne bo"....
povemvsem
17. 01. 2011 09.52
Če bi kapitalizem temeljil na medčloveških odnosih in proizvodnji dobrin,ne bi bilo nobene krize.Ker pa je ta sistem naravnan izključno,na špekulacije,mahinacije,prevare,korupcije,izkorišča... kratka brez vsake človeške vrednote so posledice razumljive.
binmister
17. 01. 2011 09.24
Seveda še najhujše prihaja .Morajo še uničiti to malo kar še obstaja in dela .Vse uničiti ter pokrast in potem bo mir
tovornakar
17. 01. 2011 08.21
To je več kot res.zato poizkušajmo živeti od svojih sredstev in se ne spuščajmo v mahinacije,ter spoštujmo drug drugega.Ne vem kateri kanal objavlja reklamo za pogovor s Talentom iz prejšnjega tekmovanja,toda prosimo,da te oddaje neobjavite.Kočevčani zadevo poznamo in si mislimo svoje.Predvsem pa imamo z omenjeno družino vsak svoje izkušnje.Nasilje je tam reden pojav vsaj tako pravijo otroci iz šole,takoda prosim ohranite zaupanje v vaša poročila in se lotite tisteg ki je res v stiski.takšen ima bolj malo za povedati,tu pa so skozi opravljaja prepiri,otroci pa seveda niso tiho,zakaj bi bili? a vse skupaj ni v njihovo korist.Opravičujem se a včeraj je bila pred cerkvijo o tem temeljita debata in reagirali bomo tudi s svojimi drugimi mnenji.Pri nas je ogromno brezposelnih pa se preživljajo z delom doma na njivi ne s TV oddajami.
kwa.dugaja
17. 01. 2011 08.11
kaj se bunite da je toliko ljudi v javnih sektorjih, če pa hoče vsaka vas svojo občino. če se jim ne ustreže pa itak jokanje po televiziji pa referendumi pa nwm kaj še vse. takrat pa je denar pa noben ne pomisli koliko denarja več bo šlo za vse "potrebne službe" ala županov pomočnik #1, županov pomočnik #2, pomočnica tajnice in tako naprej.
hovdec
17. 01. 2011 08.10
miha040 Četudi bi imela tako plačo (pa ima večina precej višje) je zanje preveč. Otrok itak v šoli nič ne naučijo. Večino dela moramo opraviti starši (plakati, seminarske iskanje snovi po enciklopedijah, netu....). Predlagam ministru, da jih začne plačevati po učinku, tako kot vse v industriji in ostalih panogah.
Peter Kralj 1
17. 01. 2011 08.01
Konj, ki je voz zapeljal v jarek, ga bo težko izvlekel! Poglejte samo bankirje, ki so lani trepetali in moledovali za denar davkoplačevalcev, danes si ga pa v obliki nagrad delijo! In tako se Svet vrti naprej!
cebeld
16. 01. 2011 23.21
sicer pa je to v redu se bo vsaj cena dela pocenila, stanovanja in ostalo vsaj zame je to en plus
cebeld
16. 01. 2011 23.20
seveda bo, ljudje zakreditirani, sluzb ni, aja in garsonjera v Ljublani leta 2007 140 000 Eurov dohodek pa 1200 neto hahahhaah, leta 2010 soc podpora 220 Eurov, kredit za stanovanje 550 Eurov ful dobra poteza...
miha040
16. 01. 2011 22.34
Grim_reaper 16.01.2011, 21:59... ti nimas pojma kaj pises, kdo pa posledicno vpliva na gopodarstvo s tem ko visa prispevke, in vse druge dajatve ki jih imajo firme do drzave..CE JE KRIZA NAJ BO ZA VSE..ker gospodarstvo omogoca da imajo tetke in strici v javni upravi take place ki pa krizo se nikakor niso obcutili...pa ne govort kako otroci cafrajo zivce prfoksam ker je se premalo bi jih morala drzava malo po denarnici zacefrat..pises kot bi bilo pri nas gospodarstvo popolno in cudovito clovek bozji ljudje ne dobivajo plac in neplacevaje prispevkov pa pa o tem kako je hudo delati v sluzbi ki sem jo slucajno izpostavil ni sicer delo uciteljice..vecina firem ki se nekako dobro delajo so znizali place za cc. 10% ali vec...in kriza naj se pozna za vse in pika..
komarec
16. 01. 2011 22.20
Prepričan sem, da..........................bojimse, da.........................nič več mi ni jasno.