FIT 24UR

V Sloveniji kadi približno četrtina prebivalstva

Ljubljana, 31. 01. 2012 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na današnji dan naj bi se kadilci odrekli užitku kajenja ali se vsaj zamislili nad dejstvom, da je kajenje na prvem mestu med vzroki za umrljivost. Po podatkih IVZ umrejo kadilci povprečno 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso kadili. V Sloveniji sicer kadi približno četrtina prebivalstva.

Kajenje je ena od najstarejših razvad človeštva, ki človekovemu zdravju prinaša več negativnih kot pozitivnih učinkov. Ob današnjem slovenskem dnevu brez cigarete zato na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) opozarjajo, da kajenje škoduje vsakemu organu človeškega telesa in je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti. Kajenje povzroča predvsem veliko rakavih obolenj ter bolezni srca, ožilja in dihal.

Helena Koprivnikar z IVZ opozarja, da "kadilci, ki v Sloveniji umrejo zaradi s kajenjem povzročenih bolezni, umrejo povprečno 16 let prej kot njihovi vrstniki, ki niso nikoli kadili". Poleg prezgodnje smrti lahko kadilci pričakujejo tudi, da bodo zaradi bolezni, ki so povezane s kajenjem, znatno število let preživeli v slabšem zdravstvenem stanju.

kajenje
kajenje FOTO: Reuters

V Sloveniji, kjer od avgusta 2007 velja prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, se učinku nikotina ne more upreti približno četrtina prebivalstva. Povprečni redni kadilec pokadi nekaj več kot 16 cigaret dnevno, najverjetneje pa si je kadilske razvade privzgojil med adolescenco. Statistika kaže, da je v Sloveniji v letu 2010 nekaj več kot polovica vseh mladostnikov, starih 15 let, vsaj enkrat v življenju že poskusila kaditi. Vsaj enkrat na teden ali pogosteje pa je med 15-letniki kadila približno petina. Večina teh je že kadila vsak dan. V obeh primerih ni bilo razlik med spoloma.

Z idealističnim manifestom proti tobačnim podjetjem

Aktivisti mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija so ob današnjem dnevu izdali spisek popravkov zakona o omejevanju uporabe tobačni izdelkov, imenovan Slovenski mladinski manifest o tobaku 2012. Čeprav priznavajo, da so njihovi predlogi na trenutke idealistični, pravijo, da bodo le s takim pristopom na dolgi rok zmagali v vojni proti tobačni industriji, ki je glavni krivec za pandemijo kajenja v svetu. Predsednik združenja Jan Peloza pojasnjuje, da "manifest ni uperjen proti kadilcem, temveč izključno proti nehumanim neetičnim uzakonjenim tvorbam, tobačnim podjetjem".

Tudi na IVZ ocenjujejo, da bi morali za nadaljnje zmanjševanje rabe tobaka v Sloveniji čim prej uvesti različne nove ukrepe oziroma spremembe in dopolnitve. Ob tem Koprivnikarjeva predlaga popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tobačnih izdelkov na prodajnih mestih, višanje cen tobačnih izdelkov, prepoved marketinških pristopov za navidezno zniževanje cen, učinkovitejša zdravstvena oz. slikovna opozorila na škatlicah tobačnih izdelkov.

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
31. 01. 2012 18.04
+0
proklet tobak.......
tepee
31. 01. 2012 18.05
+0
nikhrast
31. 01. 2012 17.13
-3
To je sploh trapasto debatirat, saj skoraj nobenega pametnega ne vidiš da bi kadil, sram ga je., skriva se. Hvala bogu da po barih in gostilnah ne kadijo več, ti vsaj ni treba celo obleko vržti v wash ko prideš domov.
User771747
31. 01. 2012 14.13
-6
vprašte se zakaj je večina prebivalstva ki kadi nižje klase in revnega... Noben, ki ma kaj glavi ne bo kadil. Pol pa samo jamrate kako nimate dnarja tu in tam in ohhhboooohoooo jokjok. Na živce mi že grete slovenceljni, sam jokat znate
lila.ayla
31. 01. 2012 14.06
-1
kajanje je simptom nezadovoljstva-sam-s-sabo!! kadilci vedno posežejo po znamkah, ki zanje predstavljajo točno to, kar njim predstavlja osnovno nesprejemanje (kompleks). pri moških je v obdobju odraščanja osnovni kompleks "moškost" in tako je tudi osnovna skupina moških kadilcev povezana s to ikono. tej skupini se reče "marlboro men" ... simbolizira jo moški, neobrit, svoboden, sam svoj, nihče mu ne serje po glavi, ima svojega konja in to je to. on lahko poskrbi zase in je ded v osnovnem pomenu besede. tak tip cigaret med moškimi zato pritegne vse, ki v tem obdobju odraščanja občutijo nezadovoljstvo s svojo moškostjo, recimo, za razliko od vrstnikov so puhasti in neporaščeni, doma jih obravnavajo kot otroka, nimajo seksualnih izkušenj, ne znajo si pridobiti spolne partnerke, v spolnosti niso prepričani vase ... vse to so težave z moškostjo (zato je med marlboro kadilici tudi največ moških z brki!) toda, tudi ženska ima lahko težavo z moškim svetom ... ima občutek, da bi bila kot moški drugače tretirana, da bi ji bilo lažje, druži se z vrstniki, rada bi se igrala moške igre, pa je ti ne sprejmejo v nogometno ekipo, doma se ji posmehujejo, ker bi rada kak moški poklic, ali pa ima brata, ki je kot moški doma "več vreden" itd ... takšna ženska poseže po marlboro cigaretih in na njenem čelu piše, moški svet je moj problem. west, muratti, boss, camel, lucky strike ... so podskupine od skupine "marlboro men". gre pa za nadalnje odtenke ... tako bodo "uporniki" posegli po luckystrike, tisti, ki živijo dolgočasno življenje in sanjarijo o avanturah, camel, tekmovalni, ki nimajo v čem tekmovati, west, taki, ki imajo občutek, da jim vsi hodijo po glavi, pa bi radi bili glavni, boss ... itd. druga skupina so ljudje, ki bi sanjarijo o tem, da bi bili slavni, bogati in uspešni. v njihovih rokah se vedno znajdejo prestižne, nekoliko dražje cigaretem in cigare saj s tem lahko pokažejo, da si oni to "lahko privoščijo". ljudje, ki so nezadovoljni s svojim videzom in hrepenijo po lepoti, posegajo po znamkah modnega sveta YSL, davidoff ... ženske, ki se počutijo premalo "ženstvene" posegajo po damskih cigaretah ... po "tankih" cigaretah posegajo tudi tiste, ki se borijo s prekomerno težo (včasih so to lahko objektivno tudi zelo suhe ženske, ne pozabite, da so lahko tudi take v svojem svetu še vedno (pre)debele. oznaka "ligiht", pa je bila samo odgovor na zdravstvene pomisleke pri tej razvadi. --> kopirano iz bloga "Če imate radi cigarete, ne začnite brati!" (google bo našel celotni tekst ;))
Cedevitek
31. 01. 2012 23.05
-1
A potem sam sanjarim, da sem Murat od reperskega dvojca Murat&Jose, ker kadim Muratti. Mislim, kakšne neumnosti!
lila.ayla
02. 02. 2012 12.35
ne, maš pa probleme s svojo moškostjo ;)
Povprecni
31. 01. 2012 13.19
+2
Letos bom kadil svoj doma posajen tobak, nič adetivov, nič davkov!
Allen77
31. 01. 2012 12.25
+4
Večina jih pljučnega raka faše v zadnjem delu življenja. To je le eden od razlogov ki nas bo pokopal, če preživimo srčno-žilne bolezni, možgansko kap, ali če se v teh časih izognemo samomoru. Pljučnega raka pa bomo prej dobili zaradi vseh tovarn, TEŠ-a ipd kot pa zaradi pasivnega ali aktivnega kajenja. Realno gledano.
Sputnik
31. 01. 2012 11.37
-8
podražit cigarete in to za najmanj 5x. če imamo evropske cene bencina pa imejmo še evropske cene cigaret!!!!
Cedevitek
31. 01. 2012 11.37
+10
100% nekadilcev umre, tako da tišina vsi nekadilski pridigarji!
cocacolalife
31. 01. 2012 11.32
-5
čiki so itak fujjj!!! hvala bogu da se po lokalih več ne kadi in restavracijah, vsaj obleke ne smrdijo po čikih
Biribombiribom
31. 01. 2012 11.32
+5
Ne vem zakaj se pustite tak zavajat... Okej, kajenje še zdaleč ni zdrava razvada, sam ne vem če ste opazil, ampak na usake toliko časa so cigarete spet v centru pozornosti. Medtem k s tlele mi pričkamo o cigaretih, vam pa tamle politiki podpisujejo ACTO, pa z usakim novim zakonom še bolj omejijo svobodo... Ampak neeeeee, ka se sekiramo, to sploh ni važn, važn je d četrtina Slovencev kadi, in d bo zarad tega konec sveta in bomo jutr usi umrl. Pa še neki, kadilci usej polnejo državno blagajno, npr. zasvojenci z heroinom pa dobijo na državne stroške metadon, pa še PLAČANE POTNE STROŠKE majo! Mah, ka sm tak zloben, za bolnike mormo pa je poskrbet, dejmo jim še zastonj prebivališča na državne stroške... Ah, butl sej to že majo! ;)
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.35
-2
aja js pa od svoje plače nedevam v državno blagajno pa še to nam preveč odtrgajo za državno blagajno pa da še kupujem cigarete ki mi sploh niso potrebne !?!
artifakt
31. 01. 2012 11.18
+7
nikotin kot spojino dodajajo tobaku, da bi povečali odvisnost do kajenja, vse vladne in zasebne zdravstvene inštitucije to vedo, vendar je vse dovoljeno.... tako služijo tobačne korporacije v lasti finančnih ter bančnih korporacij, država služi na davkih ter "trošarinah", farmacija na zdravilih, evgeniki pa na koncu zaploskajo milijonom mrtvim zaradi rakavih obolenj, ki so kot posledica kajanja... pa lahko noč...
TaBEU
31. 01. 2012 11.14
+8
Raje umrem od cigaret kot od revščine naše kučanove vlade
silce
31. 01. 2012 11.13
+6
kadilci pozor:ce kadite dosti in mislite nehati nikar ne odrezite tega takoj,ampak postopno zmanjsujte.kar odrezati kajenje je najbolj skodljivo.
Gunnar
31. 01. 2012 11.03
+7
Ko in če se bom odločil prenehat s kajenjem, bo to takrat, ko se bom za to odločil sam, ne mislim se pa odpovedovat na račun farmacevtskih lobijev, ki takoj ko se pojavi mraz začnejo na veliko ponujat nicorette, dan brez kajenja spet nicorette ali kakšna druga reklama za substanco, ki ti "mende pomaga" pri tem, da prenehaš kadit, me pa močno zanima kaj bi ta farmacija prodajala oz. kje bi služila če jim bi po čudežnem naklučju uspelo ukinit kajenje pri vseh, glede na to kolk so pogoltni za denar, ker konec koncev tu se ne gre za naše zdravje ampak za njihov denar, se je vedno šlo in se vedno bo šlo dokler bodo ljudje podpiral farmacevtske lobije.
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 10.55
-1
Mogoče vas bo tole mal zamislilo : ena škatla naprimer stane 2,50€ na dan ziher skadite eno lkatlo ! 7*2,50= 17,5 € na mesec je to 70 € na leto je to 840€ !! ampak to sm računu samo en škatlo na dan nekateri jih po najmanj dve nad pokadijo ! pa obstajajo še dražje cigarete ! za 840 evro minimum na leto se pravi 5 let 4200 € dobr avto !! ... ampak ok bol pomembno je da držiš cigareto v roki da izpadeš bol frajerski al pa po sexu. al karkol že :) ... lp
moncy84
31. 01. 2012 10.59
+3
jaz kadim tobak, imam ga pa za 14 dni. se pravi + filtri in rizle, je cca.5 eur. Se pravi da porabim slabih 10 eur /mesec za to!!
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.04
-1
ti ja pa niso vsi ti !! ampak vseen se mi zdi potrata denarja za nekaj kar mi nepomeni nič v življenju !! tud 1 centa nebu da za nekaj po čemer bi smredu pa meu rumeno med prsti ! moje mišljenje !
Gunnar
31. 01. 2012 11.06
+3
ja, to je bilo men vedno smešno pri nekadilcih, obtožujete kadilce, kako vas zastrupljamo s cigaretnim dimom, kako mende onesnažujemo okolje, sami pa furate po 2 avta na familijo, in še celo avtomobile imate za neke "merske enote", ker takoj vam pride pri primerjanju cen na misel avto, ja če bi kadilci nhal kadit, bi že našparal za tak in tak avto...
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.09
+0
sj nism nikjer napisu da me moti da onesnažujete okolje ? ... sj če nebi vozu avta bi se z vlakom vozu ki 3x bol onesnažuje ! sj danes vse kar držiš v roki onesnažuje ! plastika, parfum, avto itd. !! ampak sm sam reku da nebi devu denarja za nekaj po čemer bi smrdeu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fuj
Gunnar
31. 01. 2012 11.11
+2
sej avto tud smrdi, si se že kdaj sprehajal ob kaki zelo prometni cesti? rajš čike voham kt pa avtomobilske izpuhe
Biribombiribom
31. 01. 2012 11.12
+4
Legion22, po tvoji sliki sodeč bi ti takoj kupil karto za nogometno tekmo, kar se pa meni osebno zdi bedarija, ampak ne težim folku, pa ne delam računice. Vsakemu svoje, nekaterim so pač všeč take stvari, drugim pa spet take... Lahka se nam celo zahvališ kr polnemo državno blagajno ;D!
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.16
-3
lol pa sj nesotjiš poleg avta ceu dan ! vi sploh nedojamete kaj hočem povedat ! ... avto je potreben skoraj vsakomu ! cigareti pa sploh ne !!!!
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.17
-1
pa sj država komaj čaka da jim kej daš ane pol se pa ne bunit ko zapravljajo denar za brezveze !!
Faust
31. 01. 2012 11.22
+5
škatlo čikov mam za cel teden, včasih tud dva. Itak je pa naš denar, lahka z njim kupim alkohol, čike al pa čokolado
Sodnik_Kriv
31. 01. 2012 11.22
-1
vi kr kadte js bom pa na leto ušparu 1000€ pa svojemu otroku kupu vse potrebno za šolo pa tk naprej ! no upam da to ni isto kot avto ane ? ... lppp
moncy84
31. 01. 2012 11.30
+4
legion22 - sej vsak dela kot mu paše!! eni kadimo, eni ne,...jaz nobenega ne obsojam!! vsak ma lahk svoje mnenje o tem. meni pač paše kadit... in kar se tiče tega da ni zdravo,...a je sploh še kaj zdravo dandanes!?
cocacolalife
31. 01. 2012 11.33
-3
modrival
31. 01. 2012 11.40
+2
legion, s tako "bogatim" razmišljanjem boš najbrž začel kadit ravno v primeru, če boš kdaj dobil otroka.:)
Biribombiribom
31. 01. 2012 11.44
+1
Legion, lepo in spoštovanja vredno d daješ denar otroko, nočem bit hudoben, ampak če mam tak način življenja, pa tako plačo d mi omogoča kajenje, potem ne vidim problema...
Haloška ikebana
31. 01. 2012 10.54
+13
Jutri 1.2.2012 bo minilo natanko 2 leti, kar sem po 20-ih letih prenehal z kajenjem. Ni bilo enostavno. Trudil sem se več mesecev, vendar brez uspeha. Potem pa: KLIK se je nekaj spremenilo v mojem razmišljanju in od tukaj naprej je bilo vse enostavno. Nobene pretirane krize. VSE JE ODVISNO OD TEGA KAKO RESNO SE ODLOČIMO. PREDVSEM JE POTREBNO DOJETI, DA BOMO PRENEHALI SAMO ZARADI NAŠEGA ZDRAVJA IN POČUTJA, NE PA ZARADI TEGA, KER NEKDO TO OD NAS PRIČAKUJE IN KER TO NI IN. POČUTJE JE VELIKO BOLJŠE. VERJEMITE, VEM KAJ PIŠEM.
ZeroGravity
31. 01. 2012 10.51
+3
nč nimam proti če dekle puši..pravo stvar
indal
31. 01. 2012 10.42
+1
Kdor že kadi naj zamenja tobak s konopljo! v virginiji so tobak zalivali z radijoaktivnimi odpadki...samo v vednost!
bnam 2707
31. 01. 2012 11.16
+1
Vsi cigareti vseeno katere znamke so eno in isto sra..nje.dokler je bila tobačna si vedel katere kadiš,danes je vse isto zanič.
moncy84
31. 01. 2012 11.41
+1
to pa maš prau...čiki so res obup!! zato sem prešla na tobak :)) pa še manj škodljiv je, bajee!!
artifakt
31. 01. 2012 10.40
+3
nikotin kot spojino dodajajo tobaku, da bi povečali odvisnost do kajenja, vse vladne in zasebne zdravstvene inštitucije to vedo, vendar je vse dovoljeno.... tako služijo tobačne korporacije v lasti finančnih ter bančnih korporacij, država služi na davkih ter "trošarinah", farmacija na zdravilih, evgeniki pa na koncu zaploskajo milijonom mrtvim zaradi rakavih obolenj, ki so kot posledica kajanja... pa lahko noč...
bingo 1
31. 01. 2012 10.35
+1
Statistike,zakoni in razni prepovedi so povsod samo do zdaj so ko da jih ni ker v svetu vse več plantaž tobaka in tukaj je ta glavni razlog,nekaj če hočeš prepovedat moraš uničiti v korenju pa bo prišlo to ta pravih rezultatov ------bingo x Ljubljana-----

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.