Slovenija

V Sloveniji 75 odstotkov mladih dela po negotovih pogodbah, za sindikate enotna pogodba ni rešitev

Ljubljana, 12. 09. 2012 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V sindikalnih centralah KS 90 in Pergam menijo, da enotna pogodba za nedoločen čas ni rešitev, vlada pa vztraja, da napovedana reforma zmanjšuje segmentacijo na trgu dela, ki izhaja iz razlik med pravicami zaposlenih za določen in nedoločen čas.

Sindikati KS 90 in Pergam so predstavili svoj pogled na predlagano reformo trga dela. Prepričani so, da začasna dela ne bodo rešila razlik na trgu dela in da bi morala predvideni večji fleksibilnosti trga slediti protiutež pri varnosti zaposlenih.

Predsednik KS 90 Peter Majcen meni, da sedanja zakonodaja ni slaba, saj kot poglaviten način zaposlovanja predvideva zaposlovanje za nedoločen čas. Problem je, da se to ne izvaja.

V sindikatu menijo, da sedanja delovna zakonodaja ni slaba, težava je le, ker se ne izvaja.
V sindikatu menijo, da sedanja delovna zakonodaja ni slaba, težava je le, ker se ne izvaja. FOTO: Thinkstock

Kot je povedal, zavračajo zdaj predvideni koncept enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. "Dobro vemo, da ta nedoločen čas ne bo trajal več kot pet mesecev ali maksimalno dve leti," je zatrdil in spomnil, da se bo lahko v prvem obdobju zaposlenega odslovilo brez razlogov, v drugem pa z bistveno olajšanim postopkom. "To je vse prej kaj drugega kot ureditev razmer na trgu dela," je menil.

Po njegovih besedah zavračajo tudi predvidena začasna in občasna dela, ki naj bi se v reformi znašla v zameno za umik sprva predvidenega posega v plačani odmor za malico in dodatek na delovno dobo. Začasna dela za brezposelne in upokojence predstavljajo novo past, saj ustvarjajo nove prekerne načine dela, je opozoril.

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi pa je prepričan, da gre pri tej rešitvi zgolj za zamaskiranje dela na črno in zmanjšanje dostopa do stabilnejših delovnih mest. Na drugi strani sindikati pogrešajo sočasno urejanje področja študentskega dela. "To je tako, kot če bi spreminjali stran vožnje. Zdaj bomo vsi vozili po levi, ampak za začetek poskusimo samo nekateri," je ponazoril Majcen.

Poleg tega so sindikati kritični, ker je vlada iz predloga reforme izvzela vzpostavitev odpravninskega sklada. To namerava namreč pozneje reševati s posebnim zakonom. Kritični so tudi, ker znižanje odpravnin ni predvideno tudi za menedžerje, ki imajo to vprašanje rešeno v svojih individualnih pogodbah.
Posedija medtem moti tudi to, da predlog ukinja obvezno prijavo prostega delovnega mesta na zavodu za zaposlovanje za vse, razen za državno upravo. Politika bo namreč tako še povečala svoj vpliv na zaposlovanje v državnih podjetjih, je napovedal.

Potencialno socialno bombo sicer po Majcnovih besedah predstavlja krčenje pravic brezposelnih (znižanje nadomestila in časa njegovega prejemanja). Nadomestila so že zdaj nizka, je zatrdil.

Sicer so se sindikati, tako meni Posedi, pripravljeni pogovarjati o vsem in a priori ničemur ne nasprotujejo. Vendar potrebujejo vsebinske razloge, motive in analize za posamezne predlagane rešitve, denimo za omejitev dopusta na 35 dni, je sklenil.

Mladi lahko pri nas o pogodbi za nedoločen čas večinoma le sanjajo.
Mladi lahko pri nas o pogodbi za nedoločen čas večinoma le sanjajo. FOTO: Thinkstock

Vlada trdi, da z napovedano reformo zmanjšujejo segmentacijo

Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa trdi, da se želijo z reformo za vsako ceno izogniti rahljanju omejitev za začasne oblike dela na račun varovanja zaposlitev za nedoločen čas.

Cilj napovedane reforme trga dela je zmanjšanje segmentacije na trgu dela, ki izhaja iz razlik med pravicami zaposlenih za določen in nedoločen čas, je dejal.

Predsednik republike Danilo Türk je danes organiziral drugi posvet o problematiki zaposlovanja mladih, na katerem so predstavniki študentov, dijakov, pristojnih ministrstev in organizacij soočili predloge za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi. Predsednik je izpostavil, da je treba urediti sistem delovnih razmerij, da bo ta olajšal zaposlovanje mladih. Poudaril je še, da je pri spremembah delovnopravne zakonodaje treba upoštevati tudi njihova mnenja in jih vključiti v procese spreminjanja zakonodaje.

Slovenija je prožnost na trgu dela do zdaj zagotavljala predvsem s sprostitvijo regulacij začasnih oblik zaposlovanja. Posledično se je po Pogačarjevih besedah pri nas povečeval dualizem na trgu dela. V zadnjih letih se je tako povečalo število lažnih samozaposlenih in obseg študentskega dela, kar 75 odstotkov mladih do 24 let pa je zaposlenih za določen čas, kar nas uvršča v vrh EU.

Spremembe zakona o delovnih razmerjih po njegovih besedah ne implementirajo enotne pogodbe za nedoločen čas, ampak le sledijo ideji omenjene pogodbe. Zakon tako omejuje sklepanje pogodb za določen čas, obenem pa postajajo pogodbe za nedoločen čas fleksibilnejše, je pojasnil.

Predvsem dolžina petmesečnega poskusnega obdobja, ki ga predvideva enotna pogodba o zaposlitvi, bo po njegovem mnenju verjetno še predmet usklajevanja med socialnimi partnerji.
Ključno za uspeh reforme je po Pogačarjevem mnenju vprašanje, ali bo posamezna skupina socialnih partnerjev sposobna prisluhniti drugima dvema in "za ceno dobrobiti družbe prestopiti mejo zasledovanja zgolj lastnih interesov".

Reforma trga dela je lahko uspešna le, če bo o njej dosežen čim večji družbeni in strokovni konsenz, je dejal Pogačar in izrazil upanje, da bi k razpravi pritegnili strokovno javnost.

Slovenija je v manj kot štirih letih izgubila okrog 80.000 delovnih mest, od katerih jih je bilo več kot 60.000 v gospodarstvu, je izpostavil Zoran Kotolenko z ministrstva za delo. To je pomenilo znaten upad prilivov v pokojninsko in zdravstveno blagajno, obenem se je povečal pritisk na socialne transferje. Zaradi poslabšanja razmer na trgu dela in slabih napovedi za prihodnost je nadaljevanje reform po njegovem mnenju nujno.

Študentsko delo, ki pomeni s skupnim obsegom od 300 do 350 milijonov evrov na letni ravni ekvivalent opravljenemu delu 30.000 polno zaposlenim, po Kotolenkovih besedah sicer ostaja v enaki obliki, kot smo ga poznali do zdaj. Z zakonom o uravnoteženju javnih financ se je koncesijska dajatev od študentskega dela s 14 povečala na 25 odstotkov. Več denarja zakon namenjena za štipendije, manj pa za študentske servise in Študentsko organizacijo Slovenije.

Si vprašanje reforme trga dela po vašem mnenju zasluži poglobljeno razpravo? Glasujte na našem spletnem debatnem mestu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Katja10
13. 09. 2012 13.41
+1
V zapuščenem vozičku na vzhodni strani parka najde brezdomec odejico in ropotuljo. Ropotulja ga spomni na življenje. Odejico vzame. Za toplejšo majhno smrt. A. Kocmut
Tonček Balonček
13. 09. 2012 12.44
+2
Kako negotovo je delo po pogodbah, lahko mladim pove Gregor Virant, ki je bil leto dni brez službe in s eje revež moral udinjati Makedoncem ter Rdečemu križu, takorekoč za drobiž!
SimonaHamer
13. 09. 2012 09.53
+3
Naša pesem Moja pesem ni le moja pesem, to je krik vseh nas! Moja pesem ni le moja pesem, to je boj vseh nas! Biti mlad v teh težkih časih, to se pravi brez mladosti biti mlad, zreti starega sveta propad, skrivati premnogo nad, to se pravi biti mlad … Pa je vendar sreča biti mlad, biti mlad in poln nad! Karel Destovnik – Kajuh
Tonček Balonček
13. 09. 2012 12.56
Ne omenjaj mi tega rdečkarja! Verjetno je bil zaveden!
Tonček Balonček
13. 09. 2012 08.48
+1
Sindikati so krivi, ha, ha, ha!
Kwaj
13. 09. 2012 08.34
-1
Sindikat je kup dreka!!!!!Minimalne plače so enake že od osamosvojitve naredili nič!!!Gredo stavkat za piškavih 50 eur in se norca brijejo iz nas kot oni tajkuni v LJ!!!Rešitev je ena sama!!!!Ne več plačevat in vozit denar dol kot nekdaj v Beograd.Štajerska in Pomurje imata veliki kmetijski in namakalni potencial in hrane bi bilo zadosti !!!To lopovšč.no treba zapustiti in spet na referendum pomisliti......
cirenij
13. 09. 2012 07.23
+7
Saj ni problem. In prav je tako. Mladi naj pohajkujejo, ta stari pa delamo do 80. leta. Ali pa naj izumijo neke tablete, da nas prej odnese. Miselnost trenutnega kapitalističnega sistema pač. Vse za elito, nič za narod.
Uporabnik811241
13. 09. 2012 06.17
+10
Sindikati so samo eni ničvredneži na kupu !! Kot se že spodaj prebral dobrih in kvalitetnih delavcev se noče rešit noben delodajalec kvečjemu odidejo sami če jih ne plača !! Zakoni so vedno ščitili lenuhe in nesposobneže namesto katerih morajo delat tisti sposobni denar se pa deli na skupine !! Če bi sindikati želeli kaj doseči bi se naj zavzeli za nižjo prispevno stopnjo ,ki bi koristila delodajalcem in za večje plače saj potem bi se morali razni lenuhi znajti po svoje !! Ne rabimo socialne države v takem merilu kot jo imamo ,da nezaposleni doma držijo na naš račun noge v luft pijejo kavo ,alkohol ,kadijo in vozijo BMW otroci pa v šolah in vrtcih imajo vse zastonj in razliko plačuje tisti ,ki dela !!
lolipoly
13. 09. 2012 06.09
+6
Ukinit sindikat, bo bolse za vse, razen za lenuhe ne ..
cirenij
13. 09. 2012 07.28
+2
Sindikati so potrebni ampak res tisti pravi, ki se borijo za delavca. Brez njih bi vladajoča elita sprejemala zakonodajo po svojih interesih. Je pa Erjavec danes isti šmorn. Kar mu dirigirajo, samo da ohrani svoje pozicije. Njegova celo prebrana angleščina pa sramota za ves svet. Še Jankovič bi bolje prebral.
lojzepolde
13. 09. 2012 09.30
-1
sindikatom je samo do denarja od članarin delavcev zato se borijo
Cofar
13. 09. 2012 06.02
+2
jasno je da vse vec ljudi dela po negotovih pogodbah. Mislite da je delodajalec socilana ustanova? Sindikati so ocitno tega misljenja. Slovenija je aspala v zadnjih 20 letih. Namesto da bi delali na tem da bi bilo sluzb vedno dovolj za tiste, ki hocejo delat in tudi ce bi imel pogodbo za dolocen cas bi ze naslednji dan lahko delal kaj drugega. Tako pa sluzb ni in je to najbolj ustrahovalna metoda na slovenskem :) Torej, tih bod in delaj - za pogoje in placo ne sprasuj drugace ostanes brez sluzbe in brez dohodkov :)
Dvomljivec
13. 09. 2012 07.25
+1
Če bi poslušal tebe in se ne bi zbunil, bi sedaj delal naslednjih 6 mesec za 750€ visoko strokovno delo (imam univerzitetno izobrazbo iz naravoslovja in tako naravo dela) z dnevnim izpostavljanjem kužninam in nevarnim/smrtno nevarnim oz. celo kancerogenim kemikalijam (seveda nelegalno izrabljen statut dela za določen čas, novo pogodbo dobil v pogled 10 dni po preteku stare, plača zmanjšana za 15%, razporejen na novo del. mesto čeprav delam še naprej isto delo...). Dodatkov za pogoje dela seveda ne priznavajo in ne izplačujejo...Danes smo 13.9 in še vedno čakam pogodbo!?!?! Tiho bodi in delaj????? Oprosti ampak sodobni suženj pa ne bom, da si delodajalec lahko mimo vseh zakonov namišljuje!!!!!!!!!!! Ker imam odgovorno pozicijo v podjetju vem, da me ne morejo odrezat iz danes na jutri. Če pa bodo poskušali, se bomo pa tožarili. As je v mojem rokavu.
Gavrane23
13. 09. 2012 04.55
+0
cez 5min pa delat jt oja :D ce ze sefov nemaram morm rect da me je bog uslisu pr sodelavcih :D
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 00.24
-4
dobrega delavca ceni vsak DOBER delodajalec.....in ga sigurno ne bo odpustil.....je pa problem ,ker je premalo dobrih delavcev in tu se bo morala mentaliteta spremenit:))).... tisti,ki ve ,da dobro dela se ničesar ne boji.......saj se zaveda ,da lahko svoje kvalitetno delo ponudi tudi drugemu delodajalcu:)))......
kawasakimen
13. 09. 2012 00.42
+10
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 01.07
-6
VERJETNO IMA 1.6 milijarde Kitajcev in 1.1milijarde indijcev isto izobrazbo kot ti..... DOBRO JUTRO:)))
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 01.34
+5
želel sem samo poudariti,da v komentarjih berem samo jokanje:)))).......vsak ,ki misli ,da je premalo plačan ima možnost ustanoviti svoje podjetje in začeti delati......Nemčija- obljubljena dežela ima 80 ali več odstotkov malega gospodarstva(s.p.-ji in firme do 50 zaposlenih:)))))).....pri nas je pa oblubljena dežela pogodba za nedoločen čas-TU JE NAPAKA V MISELNOSTI!!!!! ampak lažje je jokcat kot resno zagristi:)))
lnterReflections
12. 09. 2012 23.59
+5
Saj zato pa že pošiljam prošnje na Nizozemsko, da čim prej popokam od tu!
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 00.25
+1
ill_be_back
13. 09. 2012 00.44
-1
ojl24
12. 09. 2012 22.50
+1
ja pa pive po bifejih bojo zastonj talali pa plače bojo šle gor za 150%............ BLAAAAA BLLLLLLLLLA BLLLLLLLLAAA
Juzni
12. 09. 2012 21.55
+3
Gdo se danes dela na pogodbo??? Na pogodbo delati ne zasluzis niti 600eur. Drzava je v taki situaciji da ljudje delajo vedno vec na crno saj vec ni pomembno to ali imas placano malico,prevoz,delovno dobo,zavarovanje...ipd. Danes ljudi zanima samo "kes".
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 00.27
+1
jaj ja ,ko bi šli pa v penzijo bi imeli pa uravnilovko,da bi preživeli......NE HVALA:))))...... sem za predlagane individualne račune......bo tudi na koncu pravično!!!! če si nekdo misli ,da mu bo v starosti nekdo nekaj dal se pač moti.....socializma ni več.....kolikor narediš in ustvariš za časa življenja - toliko pač tudi imaš.
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 00.29
+0
tako misleči ljudje kot je JUZNI ...v ameriki umirajo v kartonskih škatlah pod mostovi ali pa zapuščenih kanalizacijskih jaških.... in pri nas bo čez 30 let podobna situacija:)))....če se ne bi radi znašli v njej ....RAZMIŠLJAJTE VNAPREJ:))))
pankration
12. 09. 2012 21.36
+10
Zakaj pa ne bi ukinli delo za določen čas?Zakaj ne bi bilo samo delo za stalno(kao), ter uvedli kot italiani Cassa edile???Vsak mesec mora delodajalec vplačevat neko vsoto za vsakega delavca. V primeru odpovedi delavec dobi izplačilo iz tega neodvisnega sklada.
nogomet12
12. 09. 2012 21.47
+2
zato, ker te potem ne morejo po petih meseci odpustiti...
pika50
12. 09. 2012 23.30
+1
Naši delodajalci še v teh pogojih ne poslujejo pozitivno. Kaj bi šele bilo, če bi morali plačevati še v kakšen sklad!
Nauders
12. 09. 2012 21.26
+15
pogodba je samo papir, zrihtite raje DELOVNA MESTA
Mladi? Plasto
13. 09. 2012 00.32
-2
ZAKAJ SI GA PA NE ZRIHTAŠ SAM, če si tok dobr....pa ga zrihtaš še komu ,če si tok sposoben:))).... sam kaj bi ti mogu kdo zrihtat- OTROK!!!!
Nauders
12. 09. 2012 21.25
+9
in kaj je pomagala pogodba delavcu iz Vegrada? NIČ, za rit obrisat!
pika50
12. 09. 2012 23.31
+1
ill_be_back
13. 09. 2012 00.45
+1
delovna mesta niso problem, naj zrihtajo plačilno desciplino. delat lahko prideš tudi k meni....seveda ZASTOJN !
Vasojevich
12. 09. 2012 21.23
+13
ukinit in prepovedat agencije za zaposlovanje, in reformirat Zavod, pa bo velik del brezposelnih rešenih.
Gone4eveer
12. 09. 2012 21.18
+17
Enostavno. Omejit študentsko delo na 4 ure na dan, tole novo zakonodajo pa malček spremenit, saj bodo delodajalci izkoriščali tistih 5 mesecev poskusnega dela tako, da bodo delavca odpustili in zaposlili novega ali pa čez kak mesec spet zaposlili starega za 5 mesecev itd. Kako bo človek potem dobil kredit pri banki? Naša država je banana republika, ne funkcionira in ne deluje v korist splošnega življenja ljudi. Kaj se bo dogajalo v naslednjih letih? Kdor je pameten, se bo ukvarjal s kmetijstvom, da se bo lahko preživel. Mesta? Kriminal in še enkrat kriminal. Druga opcija je pa ta, da se enostavno zamenja čisto VSE poslance, prepolovi število poslanskih mest, ukini državni svet, zgradi en velik zaporniški objekt in zapre vse tajkune in barabe. No, samo spet pride do tega, da bo treba zapornikom omogočit življenje, s čimer nastanejo stroški. Uvest smrtno kazen z obešanjem, pa lepo vse na vislice. Predvidevam, da bi vsi obubožani ljudje prispevali še zadnji evro za štrike. Dokler bo tako kot je zdaj, lepa prihodnost ne bo nikoli prišla, jaz pa bom osebno bankrotiral čez 1 mesec. Viva la Slovenistan!
nogomet12
12. 09. 2012 21.28
+3
pika50
12. 09. 2012 23.33
Nikar pobijati! Kramp in lopato v roke, pa zemljo obdelovat! Koliko imamo pri nas lopovov, ki sodijo v arest, bi prehranili pol Slovenije.
5ra04
12. 09. 2012 21.05
+9
če ni kreditiv ni kupovanja nepremičnin....ni prodaje....marsikaj je povezano eno z drugim....DOLOČEN ČAS JE MOŽNO VLEČT PO NAŠI ZAKONODAJI 8 LET IN VEČ. Z TEM SE PSIHA DELAVCA SLABI...VSAKE TRI MESCE JE V STRAHU...