Slovenija

Ministrstvo potrdilo: v Siriji je umrl Slovenec, ki se je boril proti IS

Damask/Ljubljana, 02. 08. 2016 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sirskem mestu Manbidž je umrl slovenski državljan Martin Gruden, ki se je proti Islamski državi boril na strani kurdske milice YPG. Ministrstvo za zunanje zadeve bo skušalo vzpostaviti kontakt z lokalnimi oblastmi in pridobiti informacije o možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino.

V ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, ki je trenutno v rokah skrajne skupine Islamska država (IS), je 27. julija umrl Ljubljančan Martin Gruden, ki se je kot prostovoljec boril na strani kurdske milice YPG. Novico o smrti je prek socialnih omrežjih sporočila YPG, ki podatke o padlih borcih iz tujine, potem ko o smrti obvesti sorodnike, tudi javno objavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novico pa je potrdilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve. Sporočili so, da so bili svojci že obveščeni o njegovi smrti. Zdaj bodo na ministrstvu skušali vzpostaviti kontakt z lokalnimi oblastmi na območju, kjer je umrl, ter skušalo pridobiti več informacij o okoliščinah in o možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino.

Grudnovo sirsko ime oziroma vzdevek je bil Rodi Čekdar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

YPG je novico o smrti Grudna objavil skupaj z novico o smrti svojega britanskega borca Deana Carla Evansa, ki naj bi padel 21. julija. Smrt 23-letnega Britanca je po poročanju britanskih medijev njegov oče John Evans tudi že potrdil.

YPG je objavila video posnetek, v katerem so se poklonili padlima vojakoma. Navajajo, da sta se oba borila brez oklevanja, da sta varovala ljudi in bila mučenika, njunim družinam pa so izrekli sožalje. 

Mesto Manbidž v Alepu je IS zasedla januarja 2014.

Arabsko-kurdska koalicija, v kateri sodeluje YPG, je ob zračni podpori koalicije pod vodstvom ZDA prav danes dosegla napredek v ofenzivi na Manbidž. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima mrežo informatorjev v Siriji, arabsko-kurdska koalicija sedaj nadzoruje 60 odstotkov Manbidža.

Omenjena koalicija od konca maja bije boje proti IS za to strateško pomembno mesto blizu meje s Turčijo. Mandibž leži na območju med turško mejo in mestom Raka, ki je prestolnica Islamske države v Siriji.

Človekoljubne organizacije so izrazile zaskrbljenost nad usodo več tisoč civilistov v Manbidžu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3