Tujina

V Severni Koreji vre med očetom in sinom

Seul, 22. 10. 2009 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severnokorejski voditelj Kim Džong Il je ustavil kampanjo, s katero je promoviral svojega najmlajšega sina Džong Una, ki ga je pred meseci izbral za svojega naslednika.

Kim Džong Il
Kim Džong Il FOTO: Reuters

Oče in sin naj bi se sprla pri vprašanjih o upravljanju vojske, trdi vodja južnokorejskega inštituta za strategijo nacionalne varnosti Nam Sung Vuk, ki je povezan z južnokorejsko obveščevalno službo. Po njegovih trditvah je Kim Džong Il iz svoje bližine odstranil tudi Džong Unovega strica Džang Song Taeka, ki je pred tem veljal za njegovo desno roko. O razprtijah med očetom in sinom so poročali tudi japonski mediji. Ti so zapisali, da naj bi Džong Un sprejel nekaj odločitev, povezanih z vojsko, brez da bi se pred tem posvetoval z očetom.

Avgusta lani je dolgoletnega severnokorejskega voditelja zadela kap, mediji pa so takrat začeli ugibati, kdo bi ga lahko v primeru smrti nasledil. Kasneje je v javnosti začelo krožiti ime njegovega tretjega sinu kot najresnejšega kandidata za voditelja.

Koliko dvojnikov ima Džong Il?

Nam je še povedal, da je mogoče pričakovati, da bo Džong Un uradno razglašen za naslednika med letoma 2010 in 2012. V zadnjem času je sedanji voditelj po podatkih severnokorejske tiskovne agencije KCNA opravil kar 122 potovanj po državi, med katerimi je med drugim obiskoval tudi različne tovarne. Južnokorejski analitik je tudi prepričan, da je voditelj včasih uporabljal tudi dvojnike. "Kaže, da obstajajo trije dvojniki," je povedal Nam, hkrati pa ocenil, da je omenjeno število potovanj pretirano.

Povedal je tudi, da namerava Južna Koreja severni sosedi poslati 30.000 ton koruze, kar je znantno manj kot prejšnja leta. Severna Koreja je namreč od južne sosede dobila letno 400.000 ton riža in 300.000 ton gnojil. Odnosi pa so se poslabšali februarja lani, ko so južnokorejsko administracijo prevzeli konservativci.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
24. 10. 2009 03.24
father vs. son