Slovenija

V SDS so Pogačnika pozvali, naj odstavi Bukovčevo

Ljubljana, 09. 03. 2010 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
11

V SDS so pozvali ministra Pogačnika, naj odstavi državno sekretarko Sonjo Bukovec, ker naj bi izbrala Barsos za vlaganje v medicinsko rehabilitacijski center v Rimskih Toplicah.

V SDS so ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika pozvali, naj odstavi Sonjo Bukovec z mesta državne sekretarke, saj je v času vodenja Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo podpisala sklep, s katerim so izbrali Barsos Saše Baričeviča za vlaganje v medicinsko rehabilitacijski center v Rimskih Toplicah. V SDS menijo, da gre za klientelizem.

Sonja Bukovec
Sonja Bukovec FOTO: POP TV

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil poslanec SDS Miro Petek, gre glede na to, kaj vse se je kasneje dogajalo okrog Rimskih Toplic, tudi za sum koruptivnih dejanj.

Poudaril je, da so v poslanski skupini SDS te dni dobili dodatne dokumente, ki kažejo, da je prišlo od leta 1999 do 2004 za sume velikih koruptivnih dejanj Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo, in sicer od razpisov do cenitev premoženj v Rimskih Toplicah ter podanih soglasij za posojila.

Bukovčeva očitke zanika

Bukovčeva očitane domnevne nepravilnosti ali celo klientelizem odločno zavrača. V času, ko je bila vršilka dolžnosti Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo, ni bila podpisana pogodba o najemu zdravilišča, saj investitor ni predložil zaključene finančne konstrukcije, trdi. Pojasnjuje, da je bila v njenem mandatu "zagotovljena tako zakonitost kot preglednost celotnega postopka za izbiro investitorja". O vseh zadevnih aktivnostih sta bila obveščena Svet in Nadzorni odbor omenjene agencije, najmanj dvakrat letno pa je bila obveščena tudi vlada: "Zato odločno zavračam kakršno koli pristranskost."

'Barsos je bil najugodnejši ponudnik'

V času mandata Bukovčeve je bil za izbiro investitorja opravljen informativni javni razpis, na podlagi izkazanega interesa za vlaganje v zdravilišče pa tudi javni razpis, pojasnjuje Bukovčeva. Nanj sta prispeli dve ponudbi - ponudba podjetja Barsos MC d.o.o. Ljubljana in ponudba podjetja Biro Rija d.o.o. Murska Sobota. Pregled vlog je opravila komisija, sestavljena iz štirih zunanjih strokovnjakov ter dveh zaposlenih v agenciji (Bojan Dejak, Jasna Bacač, Igor Šoltes, Miroslav Berger, Marko Bošnjak in Tanja Pajer). Kot najugodnejši ponudnik je bilo izbrano podjetje Barsos, ki je doseglo 54,5 točk, medtem ko je drugo uvrščeni ponudnik dosegel skupno 10,5 točk.

Agencija je pred javno objavo o izboru najugodnejšega ponudnika pisno seznanila vlado tako glede vodenja postopka kot tudi s sklepom komisije. Vlada je z izborom soglašala, dala soglasje k podpisu predpogodbe o oddaji nepremičnin v dolgoročni najem, določila podpisnika predpogodbe in v skladu z določilom v predpogodbi imenovala Programski svet, katerega naloga je bila spremljanje izvajanja določil predpogodbe s strani pogodbenih strank. V ta organ je vlada imenovala Bergerja, Dejaka in Jožeta Rajha.

V skladu s sklepom vlade z dne 11. maja 2000 je predpogodbo o oddaji nepremičnin Rimskih Toplic po njenih navedbah 15. maja istega leta podpisal tedanji minister Anton Rop. Bukovčeva pravi, da ne more odgovarjati za kakršne koli domnevne nepravilnosti v času po njenem odhodu iz agencije.

Kot je znano, je bila Bukovčeva v začetku februarja, ko so psi umorili Saša Baričeviča, solastnika medicinskega centra Barsos, med prvimi na kraju dogodka. Ob tem je pojasnila, da je že 15 let družinska prijateljica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alojz2
10. 03. 2010 06.01
A veste zakaj je v Srbiji padel gospodarski kriminal za 50%,,ja zato vendar --ker je Slovenija šla 91 leta samostojno pot.
standard
09. 03. 2010 22.01
Le kako naj jo Pogačnik odstavi, če pa vse kaže, da bo zdaj on odstavljen in res ne rabi še enega sovražnika v lastnem taboru. Zamujena priložnost..
franceljtancelj
09. 03. 2010 21.20
Kam se pride v Ljubljani v 3 minutah? Raznorazni hišni prijatelji, najboljši ponudniki! Ma ni me zezat!
alterego
09. 03. 2010 20.27
ma ne, pri nas je ja vse javno in transparentno!
Odpri.oci
09. 03. 2010 18.49
Končno nekdo, ki se je spomnil, da je bukovčeva omogočila "zmago" na javnem razpisu svojemu dolgoletnemu prijatelju !!!! Če bi bila tako poštena, kot sama zatrjuje, bi se morala takrat sama izločiti iz komisije..... ne pa žepe polnit z podkupninami in "prijateljsko" odločati o "javni" lastnini.......
RoccoS
09. 03. 2010 18.16
Ne more je odpustit, preveč ve...
punca08
09. 03. 2010 18.03
janžo, tudi ti imaš kup napak v besedilu - tko, da na to temo ne bi govorili
tron3
09. 03. 2010 17.44
Ja kok pa jo bo če je v restu?
petra1977
09. 03. 2010 17.32
janžo; se pravi, da so nasprotno misleči tupi?! Levičarji pa so pametni, ali kaj? Zanimivo mnenje, mogoče se je potrebno v ogledalo pogledat...
Milan Koleznik
09. 03. 2010 16.50
SDS veste da je ne bo odstavil,ima podporo nedotakljive Kresalove in Senicana, na sodišči Zalarja.pa še in še,vse bo šlo pod predprogo,oni pa bodo močni in dobri,da ni kaj,nihče jim nič ne more,z večino v parlamentu pa res ne,upokojenški Desus se je skrompiral,ali še kaj več,otrok vidi da bi ljudje morali odstopati,a ne,samo položaj in denar jim gre še v glavo.
M-teorija
09. 03. 2010 16.46
Naj se najprej opravi avtointerpelacija, da se razčisti vse!