Slovenija

V SDS pričakujejo odstop Golobiča, Zalarja in Križaniča

Ljubljana, 27. 01. 2010 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./B.G./I.A./T.Š.
Komentarji
92

V parlamentarnih strankah večinoma niso bili presenečeni nad Erjavčevim odstopom. Pravzaprav so to pričakovali že prej. V SDS sedaj pričakujejo nadaljnje odstope ministrov.

V poslanski skupini SDS menijo, da je Karl Erjavec z odstopom Pahorjevi vladi postavil določene standarde in v skladu s temi standardi pričakujejo, da bo sledil takojšen odstop vsaj treh ministrov: Gregorja Golobiča, Aleša Zalarja in Franca Križaniča, ki bi po njihovem mnenju morali odstopiti še pred Erjavcem. "Menimo, da je predsednik vlade tisti, ki oblikuje ekipo ministric in ministrov, za katero ocenjuje, da bo izpeljala program, ki si ga je zastavil, je pa nedostojno od premierja, da se loti razreševanja člana ekipe, za katerega meni, da z njim ne more več sodelovati, na tak pobalinski način, kot se je to zgodilo v primeru Erjavca," menijo v SDS.

Ministrsko ekipo oblikuje tisti, ki ima oblast, ne opozicija. Iz tega razloga pričakujemo, da bo premier takoj predlagal kandidata za področje okolja in prostora. Sicer pa v okviru strokovnega sveta SDS in v stranki delujejo številni sposobni posamezniki, ki bi bili gotovo bolj kompetentni od sedanje vladne ekipe, vendar se morajo za kaj takega prej zgoditi volitve.

V poslanski skupini SD so sporočilo o glasovanju o razrešitvi v parlamentu razumeli kot sporazum med premierjem in Erjavcem. ''Dogodki zadnjih dni in včerajšnja razprava v DZ pa sta pokazala, da gre pri tej zadevi za vse prej kot za sporazum. Včerajšnji odstop ministra je glede na okoliščine tako razumna poteza, ki pa bi se lahko zgodila že pred razpravo v DZ,'' je v odzivu na Erjavčev odstop za 24ur.com zapisal vodja PS SD Bojan Kontič.

Pri SLS pa so dejali, da so po vsem, kar se je v zadnjih tednih dogajalo, odstop pričakovali. "Po našem mnenju bi pravzaprav minister Erjavec moral odstopiti že pred vsaj 14 dnevi ali takoj, ko se je ta farsa začela 5. januarja letos," pravi predsednik SLS Radovan Žerjav. "Vse skupaj se je vleklo odločno predolgo, Slovenija in njena vlada pa sta s tem spet izgubili dragoceni čas za reševanje perečih težav, ki jih je prinesla gospodarsko-finančna kriza," je še dodal Žerjav.

Po odstopu Erjavca v SDS pričakujejo nadaljnje odstope ministrov.
Po odstopu Erjavca v SDS pričakujejo nadaljnje odstope ministrov. FOTO: Miro Majcen

Tudi v stranki Zares menijo, da se je s prostovoljnim odstopom Karla Erjavca zgodilo tisto, kar bi se moralo zgoditi že pred časom, vsekakor pa pred razpravo v državnem zboru. ''Po naši oceni se problemi na ministrstvu za okolje in prostor kopičijo, ob tem pa smo soočeni tudi z nezadostnimi ukrepi oziroma z izostankom ukrepov na nekaterih pomembnih področjih, za katere je omenjeno ministrstvo pristojno,'' so zapisali v izjavi za 24ur.com.

Zaradi tega upajo in pričakujejo, da bo v čim krajšem času za to področje imenovana strokovna in kompetentna oseba z organizacijskimi znanji in tudi z afiniteto do področja dela. Glede Desusove vloge v koaliciji pa menijo, ''da bo sodelovanje v okviru koalicije potekalo tudi v prihodnje in odstop ministra Erjavca s tega vidika ne pomeni posebnega preobrata''.

Odstop je onemogočil kritiko

Zmago Jelinčič meni, da je odstop onemogočil kritiko.
Zmago Jelinčič meni, da je odstop onemogočil kritiko. FOTO: 24ur.com

Pri SNS pa menijo, da je odstop Erjavca poslancem onemogočil kritiko. "To, da je Erjavec sam odstopil, je prikrajšalo slovensko politično javnost za marsikakšno 'krepko' na račun predsednika vlade in za marsikakšno verjetno neugodno resnico," je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Po drugi strani pa se je tudi Erjavec izognil temu, da bi mu poslanci zmetali v glavo marsikaj, kar je naredil slabega oziroma česar ni naredil, pa bi moral narediti," je nadaljeval Jelinčič.

"Pokazalo se je, da predsedniku Desusa ni do tega, da bi skrbel za interese upokojencev, ampak v prvi vrsti skrbi za interese samega sebe, potem pa mogoče še nekaj malega za interese stranke DeSUS," pravi Jelinčič.

Jelinčič pravi, da v SNS sicer poznajo ljudi, ki bi bili primerni za novega okoljskega ministra, vendar pa se sami s tem ne ukvarjajo, saj niso v koaliciji. "Res pa je, da bi moral tja priti en človek, ki bi naredil red, ki bi tudi zmetal na cesto celo vrsto neustreznih in odvečnih kadrov in tudi na zakonodajnem področju spremenil marsikaj. Vendar pa, naj se s tem ukvarja koalicija," je zaključil Jelinčič.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manndy
01. 02. 2010 10.16
In kje je zdej tistih 507 Novinarjev, ki so osirali Slovenijo in prejšnjega premiera po Evropi ko je Slovenija blestela. Sedaj, ko je vse v Bankrotu, propadu razen Štroškov, korupcije, kraje in laži, podtikanja lažne propagande Cirkusa ni nič v trendu naraščanja pa ne premorejo še en mali članek. Kje je sedaj tisto " popolnoma kupljeno novinarstvo" kje je tista Tolpa neodvisnih sindikalistov in kje so tisti dolgojezični borci za delavske pravice. Vsi so v Tolpi Capota Pahorja.
Nov mail?
28. 01. 2010 11.28
Zanimiv članek iz leta 2004: saj veste kdo je bil takrat potem na oblasti :)))) Zato pa ima LDS najširšo donatorsko bazo. V osmih letih smo našteli 120 donatorjev, ki so prispevali za delovanje LDS. SLS pa se lahko pohvali z okrog 50 donatorji. Med donatorji LDS in SLS so večinoma podjetja. SDS pa je imela v tem času malo več kot 20 javno objavljenih donatorjev; med njimi so predvsem posamezniki. Vodilni možje SDS so redni donatorji lastni stranki. Prvak stranke Janša je v zadnjih petih letih prispeval dvakrat, vsota njegovih darov pa znaša dober milijon in pol. Sicer pa temeljitejše brskanje po bilancah pove, da politiki, ki prihajajo iz levih strank, na sedež matične stranke ne nosijo osebnih prispevkov. Zato pa so bolj donatorsko razpoloženi politiki z desnega dela spektra. Najbolj zveste politične donatorje ima SDS, njihovi letni prispevki pa so znašali od 400 do 880 tisoč SIT. Ivo Hvalica, denimo, ki je pred leti letel iz SDS, je bil med prvimi darovalci, saj je leta 1997 prispeval dobrih 400 tisoč. V drobnem tisku strankarskih bilanc pa se skriva tudi nekaj skorajda humornih detajlov. Pivovarna Laško, ki jo vodi Tone Turnšek (Forum 21, kandidat LDS na lokalnih volitvah), sodi med najbolj radodarne sponzorje Janševe SDS. Laščani so donacijo sicer namenili tudi SLS-u in LDS-u, vendar precej manj kot opozicijski stranki. Med sponzorji SDS so tudi ljubljanski pivovarji. Sicer pa je Unionova ekipa v preteklosti skrbela za uravnoteženo sponzoriranje: prispevke so namenjali liberalcem, ljudski stranki in ZLSD. Res pa je, da so donacije pivovarjev, namenjeni politiki, v primerjavi s športnimi sponzorstvi zanemarljive. Med donatorji Janševe SDS lahko najdemo tudi podjetje Riko, ki ga vodi Janez Škrabec, prav tako ugleden član Foruma 21. Riko je leta 2000 milijonski znesek namenil tudi Bajukovi Novi Sloveniji. Slovensko ljudsko stranko, ki je menda branik slovenstva, pa z vsotami, vrednimi omembe, podpirajo podjetja, ki jih je v Sloveniji ustanavljala hrvaška prehrambna industrija: recimo podjetje Zvijezda, ki proizvaja olje, ter podjetje Ledo, ki dela sladolede. Med donatorji pa najdemo tudi podjetje Jamnica-mineralna voda, ki ima sedež v Limbušu, sicer pa prodaja hrvaško mineralno vodo. Ker gre za podjetja, registrirana v Sloveniji, bi bil očitek, da Slovensko ljudsko stranko podpirajo tuja podjetja, neutemeljen. Ker pa v SLS ne stavijo zgolj na pravno formo, pač pa tudi na vsebino, bodo morali svoji bazi pojasniti, kako to, da so v zadnjih treh letih podjetja, povezana s hrvaško prehrambno industrijo, stranki namenila devet milijonov SIT.
Nov mail?
28. 01. 2010 10.51
Dukasan 28.01.2010, 00:42 "spet SDS kot da so oni kaj boljse delali ni je blo vlade do sedaj ki bi delala za narod" Sploh ni primerjave: -Ves čas SDS vlade smo imeli najcenejši bencin v regiji. Tranzit je pri nas kupoval in 60% od goriva gre neposredno v proračun. -Ukinili so davek na plačilno listo ( izvirno pogruntavščino Drnovškove vlade) in mi prihranili cca 250€ na leto -Zmanjšali so davek na dobiček in mi prihranili 1000€ na leto -Ukinili so obvezno članstvo v GZS in mi prihranili cca 300 € na leto -Uvedli so vinjete in mi prihranili cca 400€ na leto -Uvedli so brezplačno bivanje v dijaških domovih in vrtcih za drugega otroka in mi prihranili180€ na mesec -Uvedli so brezplačno malico v srednjih šolah in vsaj delno zakrili razlike med bogatimi in revnimi šolarji. -IN UKINILI SO NALEPKE OB REGISTRACIJI TER NEKEMU LDS PODJETJU ODVZELI NEKAJ MIO €. ja tu se bui kr strinjal!! za posameznika zelo dobra stvar!! Grema po vrsti: ali veš kdo je lastnik podjetja v katerem se tiskajo vinjete? Zmanjšanje davka zelo slabo vpliva na investicije, nihče te več ne sili :) ivestirat. Malice: vsi!!!! moji bogati sošolci,ki so starši imeli S.p-je , D.o.o.-je so imeli štipendijo(full na full), jedli so na bone( že prej smo jih poznali) sedaj pa imajo še brezplačni topli obrok zjutraj pa so jih starši dostavljali v šolo direkt iz ogrevanih zicev iz novega Audij,Bmweja. itd... Kot študent, če se peljem po hitri cesti (omejitev 100,modra tabla) moram na leto odštet 95€ se pa vidi, da si sp-jaš bizi.si- večina jih obrne na leto miljon prijavljenih pa majo par tisočakov... vglavnem ni vse zlato, kar se sveti :)
godhead
28. 01. 2010 10.36
jezek.zazazu maš prav, jelinčić bi znal poskrbet za marsikaj, predvsem za svoj žep in to po starih kgb taktikah
godhead
28. 01. 2010 10.34
bravo tonček!
Tonček Balonček
28. 01. 2010 09.44
Profesorica nemščine Marjeta Ekar je leta 2005 nepravilnosti opazila tudi na ustnem delu izpita, ko je od študenta, ki se je predstavil kot Marinič, dobila v roke indeks na ime Branko Marinič, fotografija v indeksu pa je bila od človeka, ki je prišel na izpit - moški, star okoli 40 let, višje postave, vendar ne Marinič. Ko mu je profesorica rekla, da izpita ne bo opravljal, ker ni ta, za katerega se predstavlja, jo je fizično napadel, odrinil ob steno, iztrgal indeks in zbežal iz kabineta. O dogajanju je bila obveščena protikorupcijska komisija, ki je ugotovila vrsto nepravilnosti, tudi pri ravnanju vodstva fakultete. - heh! Aja, ta vlada je popolnoma nesposobna! Kaj pa Janković in Golobič?
SherlockH
28. 01. 2010 07.29
Za levakarje je itak najbolj sporen tisti, ki povzoča najmanj škode kot npr. Marinič; v primeru GG, Kosa itd..pa so ti možakarji moralno in etično očiščeni od svetega duha v Murgljah, heh. Resnično kdo verjame, da je Marinič tisti, ki bi bil v tem času v prednostnem položaju v vrsti pred zgoraj menjenema?
Baphomet
28. 01. 2010 03.59
jez_jezen se strinjam. sej slabs kot je itak ne more bit. ce bo kdo kej naredu za slovenijo in slovence, je to jelincic. ce pa on ne bo, pol nam pa ni pomoci.
Drekoselo
28. 01. 2010 03.54
Pahor je nesposobn...poglejte ga ko daje izjavo ali pa ko kaj govori iz državnega zbora, ste opazili kako se dere kako panično govori, ves razburjen. To je rezultat ne obvladanja, Panika. Milslim HALOO ?
jez_jezen
28. 01. 2010 01.08
Jelinčiča za predsednika vlade. Pa da vidimo,kaj bo naredil. Izgubit tako ali tako nimamo nič. Naj se izkaže ko je že tako glasen.
boris-v
28. 01. 2010 00.56
Dukasan 28.01.2010, 00:42 "spet SDS kot da so oni kaj boljse delali ni je blo vlade do sedaj ki bi delala za narod" Sploh ni primerjave: -Ves čas SDS vlade smo imeli najcenejši bencin v regiji. Tranzit je pri nas kupoval in 60% od goriva gre neposredno v proračun. -Ukinili so davek na plačilno listo ( izvirno pogruntavščino Drnovškove vlade) in mi prihranili cca 250€ na leto -Zmanjšali so davek na dobiček in mi prihranili 1000€ na leto -Ukinili so obvezno članstvo v GZS in mi prihranili cca 300 € na leto -Uvedli so vinjete in mi prihranili cca 400€ na leto -Uvedli so brezplačno bivanje v dijaških domovih in vrtcih za drugega otroka in mi prihranili180€ na mesec -Uvedli so brezplačno malico v srednjih šolah in vsaj delno zakrili razlike med bogatimi in revnimi šolarji. -IN UKINILI SO NALEPKE OB REGISTRACIJI TER NEKEMU LDS PODJETJU ODVZELI NEKAJ MIO €.
MERDE-AVE-MERDE
28. 01. 2010 00.42
spet SDS kot da so oni kaj boljse delali ni je blo vlade do sedaj ki bi delala za narod
HAWAIII69
28. 01. 2010 00.31
VLADNI VRTEC!....IN TO JE IZVOLILO LJUDSTVO!.... TOREJ KAKŠNO LJUDSTVO TAKŠNA VLADA!..:-)...
boris-v
28. 01. 2010 00.13
dana123 27.01.2010, 21:29 "Če so, se je vsaj nekomu zdelo vredno nekoga poklicat. V primeru Marinič ni nihče čutil potrebe, da bi mu zrihtal izpit, je moral čisto navadno goljufijo izpeljati-no pa še tu so ga ujeli. le iz česa je diplomiral človek, ki niti tega ne ve, da obstajajo položnice in še boljše vprašanje, kdo hudiča ga je volil in kaj sploh dela za nas, ki ga plačujemo?" Dana Jaz sem ga volil, predvsem zato ker je bil pač na listi SDS v mojem kraju. Pa nimam slabe vesti. Če se bo izkazalo, da je goljufal bo takoj moral vrniti mandat, saj je podpisal odstopno izjavo že pred volitvami.
KatiFafi
28. 01. 2010 00.09
pa kaj samo te tri kekce, celotno vlado bi blo treba zamenjat, saj ne dela čisto nič drugega kot sranje!
nocomment24kur
28. 01. 2010 00.08
V SDS pričakujejo odstop Golobiča, Zalarja in Križaniča Dream on, baby... Me zanima, koga bo JJ še tožil.
Marija Krebs
27. 01. 2010 23.48
Janša bi očitno rad bil finančni minister. Toda pozor, ne zna ravnati z denarjem: v vseh 20 letih pri glavnem koritu, si je prišparal komaj 28.000 EUR, pa starega volvota ima. Nak odpade!
star1
27. 01. 2010 23.44
Bravo Zmago,dobra izjava.Samo jaz še vedno mislim,da je potrebno tega pokvarjenca Karla kazensko preganjati za vse njegove svinjarije in škodo,ki jo je napravil državi.
zuper
27. 01. 2010 23.07
in potem bi kralj Janša rad na prestol :) HAHAH - NIKOLI
Nowotny
27. 01. 2010 22.44
Iti bi mogli vsi! levi pa desni, zgornji, pa spodnji. Sam problem je v tem, da če bi prišli novi ludje nebi smel priti iz državne uprave, ker imajo vsi oprane možgane in roke obrnjene nazaj!