Slovenija

V ročni prtljagi prednjači brezalkoholna pijača in kozmetika

Ljubljana, 05. 02. 2012 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rezultati testiranj opreme za prepoznavanje nevarnih tekočin na letališču Jožeta Pučnika so pokazali, da le 0,23 odstotka pregledanih enot tekočin niso prepoznali kot nenevarnih. Njihovega vnosa na letalo niso dovolili.

Aprila 2013 bodo vsa evropska letališča v skladu z uredbo Evropske komisije odpravila prepoved vnosa tekočin na letalo.
Aprila 2013 bodo vsa evropska letališča v skladu z uredbo Evropske komisije odpravila prepoved vnosa tekočin na letalo. FOTO: Reuters

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so od 5. decembra do 5. januarja testirali opremo za prepoznavanje nevarnih tekočin. Prvi rezultati testiranj kažejo predvsem navade potnikov, medtem ko analiz o uspešnosti naprav še nimajo. Izkazalo pa se je, da le 0,23 odstotka pregledanih enot tekočin niso mogli prepoznati kot nenevarnih.

V času testiranja so potniki lahko v ročni prtljagi na letalo nesli tekočine tudi v embalaži večji od 100 mililitrov, če testirana oprema za zaznavanje nevarnih tekočin ni sprožila alarma. Med testiranjem ni bilo večjih zastojev, zato je promet na letališču potekal nemoteno, uporaba opreme za prepoznavanje tekočih eksplozivov pa je bila med potniki zelo dobro sprejeta, so pojasnili v Aerodromu Ljubljana.

V obdobju testiranja je le pet odstotkov potnikov v ročni prtljagi nosilo več kot 100 mililitrov tekočine, večinoma v plastični embalaži, sledile so ji steklena, kovinska in tetrapak. Glede na vsebino so prednjačile brezalkoholne pijače, pogosti so bili tudi kozmetični izdelki, manj pa je bilo prehrambnih izdelkov, alkoholnih pijač, parfumov, izdelkov za gospodinjstvo in zdravil.

Dobrih 56 odstotkov tekočin so potniki vnaprej prijavili. Od vseh tekočin, ki so jih pri kontrolni točki zaznali alarmi, pa je bilo le 0,23 odstotka takšnih, pri katerih nobena razpoložljiva naprava ni mogla odpraviti povzročenega alarma. Ker bi v tem primeru lahko šlo za nevarne tekočine, njihovega vnosa na letalo niso dovolili.

Letališče Jožeta Pučnika
Letališče Jožeta Pučnika FOTO: Dare Čekeliš

Informacij o ustreznosti naprav še nimajo

Prvi preliminarni rezultati testiranja opreme za prepoznavanje nevarnih tekočin sicer kažejo predvsem na obseg testiranja in navade potnikov, medtem ko informacij o uspešnosti in ustreznosti naprav na letališču še nimajo. Testiranje naj bi v končni fazi dalo oceno, v kolikšni meri je tovrstna oprema, ki naj bi se pozneje uporabljala kot standardna oprema za pregledovanje tekočin, primerna za operativno uporabo.

Aprila 2013 odprava prepovedi vnosa tekočin na letala

Na podlagi napredka v tehnologiji pri prepoznavanju nevarnih tekočin bodo predvidoma aprila 2013 evropska letališča v skladu z uredbo Evropske komisije odpravila prepoved vnosa tekočin na letalo. Zato posamezna izbrana evropska letališča, med katerimi je tudi ljubljansko letališče, v tem obdobju testirajo opremo za prepoznavo tekočih eksplozivov.

Po terorističnih napadih 11. septembra 2001 so se varnostni standardi na področju letalskega prometa v Evropi in v svetu močno poostrili. Leta 2006 so po poskusu terorističnega napada na čezatlantske lete z uporabo tekočega eksploziva, ki ga je oblastem v Veliki Britaniji sicer uspelo preprečiti, vzpostavili omejitve količin tekočin, gelov in aerosolov, ki jih potniki lahko nesejo s seboj na letalo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
06. 02. 2012 07.54
-2
Nepomemeben članek
dajno
05. 02. 2012 18.26
+3
Zelo preprosto, brez dodatkih stroškov in provizij! Na letalo lahko neseš samo tisto kar je užitno! Test? Enostavno, pred varnostnikom požirek!
Ramzess
06. 02. 2012 12.01
Požirek pred varnostnikom ti ne bi koristil, določene zadeve delujejo oz. učinkujejo šele kasneje.
gostgozd
05. 02. 2012 17.05
-1
...ma ubistvu se popravljam... naprava ima odstop standarne napake samo 0.23% (kar je v statistiki zanemarljivo malo) ... namreč - NI tekočine na svetu, ki bi bila ne-nevarna (torej 100% varna) ... tudi samo z vodo se da utopiti .... tako da - naprava ima prav. nobenih tekočin na avijone - da boste popolnoma varni, ko boste letelei v mali piksni 10km nad zemljo .... pa še ... hmmm .. torej, če prav razumem, 2013 bomo pa spet lahko nosili hektolitre tekočin na letala? ... a to ste se vi osebno zmenili s prejšnjimi teroristi, ki so vsi po vrsti hoteli razstrelevati letala s plastenko vode, da to lahk oprobajo samo še letos. drugo leto pa ne več? ... me veseli, da svetu vladajo kompetentni ljudje .... (sploh zabavno je bilo v prvih mesecih po uvedbi te direktive (le čemu je služila zares?), ko so na vseh etališčih vse te flaške nevarnih snovi in eksplozivov metali skupaj v en ogroooomen koš ... res varno...
Ramzess
06. 02. 2012 12.22
Leteti v mali piksni 10 km nad zemljo, brez alternativne rešitve v krizi, je pa res varno.
gostgozd
05. 02. 2012 15.31
-7
HAHAHAHA ...... se pravi, po statistiki te Mašine, je 99,7% potnikov, ki so hoteli vnesti tekočino na letalo, pravzaprav hotelo vnašati eksplozivna oz. neverna sredstva??? .... da ne bi naši vrleži zapravljaji denarja za analizo, jo lahko podam kar jaz (tokrat brezplačno): NAPRAVA NE DELUJE! naslednji. me pa zanima kdo prodaja to napravco .... ker pomojem ni ravno poceni.... in je zihr kkšn ojrčk še komuv žep kapnil... še enkrat: novica dneva: na pučniku je vsak 20 potnik (5%) razreliti letalo z vnosom nevarnih tekočin.
Leopardi
05. 02. 2012 19.40
+3
Ramzess
06. 02. 2012 12.17
"NAPRAVA NE DELUJE!" Bi lahko rekli, da, saj je rečeno mogoče definirati na mnoge načine, ...dejstvo da te naprave niso take, kot bi logično pričakovali, da so. V vsakem primeru so dokaj primitivne, in kot zakoni, nedovršni, nedoločni, rezultat širok in splošen, da si ga lahko vsak (značilno) razlaga po svoje. Težko je reči ali so naprave take zaradi neznanja in nelogike, ali so take namenoma zaradi določenih interesov.
Ramzess
05. 02. 2012 13.58
+0
Kakršnekoli so že te naprave, so dvomljive, težko je reči kako zaznavajo elementarno, ali snovno, prvi način jasno da lahko zavaja, saj se določeni elementi lahko pojavljajo marsikje, in tak pristop se marsikje zna zlorabiti, lep primer je aceton za čiščenje laka z nohtov, zato ga ni pametno imeti z sabo. Snovna analiza, snovi ali mešanice ali sestava eksplozivne mešanice kot celote je bolj zanesljiva. Kot potniki niti ne moremo kako so te naprave v resnici nastavljene oz. programirane, da lahko zaznavajo kot škodljivo tudi tisto, kar sicer ne bi smele. kot denimo aparat za ugotavljanja prisotnosti mamil v telesu, kjer vas zaradi slabo nastavljene, oz. programirane, lahko že eno makovo pecivo stane ječe in obtožbe. Nikoli ne moremo biti povsem prepričani za kakšno vrsto 'napake' gre, vsekakor pa šolskih napak danes ne pričakujemo, to zna hitro postati sumljivo, in motivi oseb ki tak sumljiv aparat uporabljajo ravno tako. Mislite da ne.
Ramzess
05. 02. 2012 14.00
-1
Potem 'tekočine' je tukaj žal preširok pojem, zato ni čudno da je toliko manipuliranja in posledičnih težav.
conkord
05. 02. 2012 13.35
+12
cviička ta napravca ne perepoznava . ker ga ni v EU. DOMA PA IMAM TAKO NAPRAVO ŽE 40 LET Sem namreč poročen z njo.
aligatorcek
05. 02. 2012 12.50
+18
Ma kakšnega pučnika neki. Brnik je bil Brnik že od nekdaj. Heh, pučnik, ja....
Bu?ko Štru?ko
05. 02. 2012 10.30
-2
Se prav, 2013 greš nekam na potovanje in ne smeš vzeti s seboj: dezodoranta, tekoče zobne paste, zobne vodice, after shave vodice, nobene pijače (kupi si jo na letalu po noro astronomski ceni), zdravil v tekoči obliki (sirupi, inzulin, kaj bodo naredili s takimi ljudmi???). Torej na letalu boš žejen, na potovanju pa ti bodo zgnili zobje in smrdel boš kot pujsek, na zdravila pa lahko pozabiš, in če te "zvije" kar lepo mrkni! Bravo amerika!
skalar
05. 02. 2012 10.52
+6
Ali znaš brati, leta 2013 bo odpravljena prepoved! S pomočjo tehnologije bo lažja prepoznava nevarnih snovi, zato boš lahko na letalo vzel več kot sedanjih 100ml tekočin.
Bu?ko Štru?ko
05. 02. 2012 11.04
+1
No saj nima veze ali 2013 ali pa sedaj... isti*drugo pakovanje.
uporabnik1234
05. 02. 2012 11.48
+6
Ali si blond ali pa ti drži pijača še od včeraj...
drugnben
05. 02. 2012 13.39
+1
V prtljagi ki jo oddaš lahko neseš celo potovalko alkoholnih in brezalkogolnih pijač le na letalo ne smeš nesti. Meni še nikoli ni noben težil.
Ramzess
05. 02. 2012 14.09
-1
Inzulin si menda ja sme nesti s sabo, ...si predstavljaš kakšne posledice lahko to ima, ...ne glede ali gre za odraslo osebo ali otroka. Sicer pa dandanes brez zdravniškega potrdila, in univerzalne različice ali mednarodne različice recepta za dvig drugih zdravil, itak ne moreš več nikamor. Biti odvisen od nečesa, v tem primeru od življenjsko pomembnih zdravil, je velik problem, nikoli ne veš kdaj boš ostal brez, oz, brez možnosti dostopa do njih. Skalar, z boljšo tehnologijo, žal pa nikoli ne boš vedel kdaj in koliko je manipulirana, in kako je programirana, ...enostavno ni dovolj da išče določene elemente, kajti ti se isti pojavlja marsikje, zato pa prihaja do nevšečnih 'napak'. Če je že osnovni pristop napačen, potem je napačno tudi vse ostalo.
dajno
05. 02. 2012 18.44
Matej,ne govori, ker očitno še nisi videl letala od znotraj. Dobiš za pit, od vode, vina,piva... Zobe umival? A ti si vsake 3,4 ure zobe umivaš? Itd.. Vse to imaš v prtljagi samo ne pri sebi pač pa v prtljažnem prostoru!
NORSK
05. 02. 2012 22.09
Matej, raje ne komentiraj, kot pa da pišeš neumnosti. Preden prvič sedeš na letalo, si kaj preberi, kaj lahko vzameš s sabo v kabino in kaj lahko oddaš v prtljago Aja, pa parkirišča za traktorje na Brniku nimajo, da ne boš slučajno še s tem kej težil...
Simon Ter?on
05. 02. 2012 09.59
+5
vsa ta testiranja so nujna le če lezeš Ameriki v rit
sejbobols
05. 02. 2012 12.53
+5
"0,23 odstotka pregledanih enot tekočin niso prepoznali kot nenevarnih" ... Mora pa človek že kar mal izobražen bit, da razume kaj stavek pomeni! :))) (a ni lažje: so prepoznali kot nevarne..) Še dobr da je v zadnjem odstavku malo bolj enostavno povedano.